(22.30 hodin)
(pokračuje Jana Černochová)

A moje reakce na to je následující: Od roku 2024 do roku 2034, tedy v období jedenácti let, kdy budou průběžně hrazeny platby za pořízení systému, půjde v průměru o méně než 14 miliard ročně, což je 7,3 % celého obranného rozpočtu. Nedojde tedy k ohrožení jiných potřebných modernizačních projektů, pane předsedo. Opravdu, můžu vás ubezpečit, že nedojde. A už vůbec nejde o riziko ve vztahu ke státnímu rozpočtu, protože prostředky půjdou z obranných výdajů, tedy z oněch 2 % HDP. A trošku mě překvapuje, že vlastně se říká něco, co by mělo být jasné laikům, natož bývalým ministrům. Odložení o dva roky bylo řečeno vámi, že je nutné. Já říkám, odložení o dva roky je zbytečné ztrácení času. Přece všichni víme, jak každý týden stoupá cena komodit, ze kterých se vyrábí vojenský materiál. To za prvé.

Vy si určitě, pane předsedo výboru Metnare, taky pamatujete na bojová vozidla pěchoty. Ty se taky neustále odkládaly. Odkládaly se zhruba deset let. Musela to být vláda Petra Fialy a musela jsem to být já, která jsem to nepříjemné sousto tedy pozřela a rozkousala a vyřešila tím, že jsme udělali smlouvu se švédskou vládou a se švédskou agenturou na nákup bojových vozidel pěchoty CV90. A tady bych taky připomněla to, že kdybychom ty třicetpětky, pane předsedo, odložili o dva roky, tak nám zase zástupci hnutí ANO budou vykládat, že před volbami nelze rozhodovat takto zásadní otázku, a zase by se to odložilo dál v čase, až by nakonec nebylo nic. To přece víte. Vždyť na co si to tady hrajem? Vždyť už v té politice taky nějakou chvíli jste, takže víte, že kdybych to dala těsně před koncem volebního období, tak tady bude možná i oprávněná kritika, že tady rozhodujeme něco na konci našeho mandátu, který nám dali voliči. A nemluvě tedy o tom, že by se navýšily ceny a fronty zájemců o letadla by se ještě prodloužily a bůhví, jestli bychom tedy všechny ty letouny, všech 24 letounů, tady v případě toho odkladu měli do roku 2030.

Další věta, která tady zazněla od pana předsedy Metnara, je, že hlavní argument pro nákup považuje rezort obrany zapojení do obranné války s Ruskem. V tomto případě by tato situace ale musela nastat až po roce 2035, řekl pan Metnar, dokdy by mohla armáda tyto letouny používat. Navíc dnes nemáme vyjednané prodloužené nájmy gripenů tak, aby nedošlo k situaci, kdy nebudeme mít žádné nadzvukové letectvo po roce 2029, což nám reálně hrozí. Já doufám, že k tomu nedojde... Já se teda zeptám pana Metnara, proč jste nevyjednal prodloužení těch gripenů? Proč jste nevyjednal aspoň prodloužení servisky, aby se ta serviska kryla s nájemní smlouvou? Nájemní smlouva může být prodloužená do roku 2029, ale servisku - a podepsal to takhle, ne vy, ale váš předchůdce, respektive předpředchůdce ještě, pan ministr obrany Stropnický, že jedna smlouva se úplně nelogicky uzavřela na rok 2027, ta servisní, a druhá smlouva se uzavřela na 2027 s opcí na dva roky, tedy na rok 2029. Proč teda vy jste se nesnažil to už tehdy prodloužit o nějakou dobu, když jste třeba ty gripeny chtěli používat dál?

Takže tady bych reagovala tak, že nikdy, pane předsedo výboru Metnare, nezaznělo, že hlavním argumentem - a nikde to nezaznělo - je obranná válka proti Rusku, že to je cílem pořízení F-35. Tak to prostě nikde nezaznělo. Takže prosím, držme se nějakých věcí, které v tom veřejném prostoru zbytečně nešíří nějakou nejistotu a paniku. F-35 je ochrana naší země a našeho vzdušného prostoru. Kompabilita s nejrozšířenějším systémem v rámci Aliance a pořízení systému odpovídajícího 21. století. Již v tuto chvíli máme se Švédskem shodu, že pronájem gripenů bude pokračovat i po roce 2029, to jsem vyjednala já, mohl jste to vyjednat vy. A je třeba domluvit podrobné modality. Gripeny bychom měli mít alespoň do roku 2035, kdy jim končí životní cyklus. Čili opět tady pan předseda výboru řekl něco, co se prostě úplně na pravdě nezakládá. A minulý týden, když byl ten seminář, a byla tam celá řada kolegů z ANO, tak tam pan ministr Metnar, pan bývalý ministr Metnar, chyběl, protože seděl někde na nějakém podvýboru. Tak možná kdyby seděl na tom semináři pana kolegy poslance Fleka, tak by ty informace měl, tak jako je měli všichni, anebo jste si je mohli i vyměnit mezi kolegy z ANO.

Dál pan kolega Metnar řekl, že rovněž z naší pozice, a to hovořím za poslance výboru pro obranu, komunikace ze strany Ministerstva obrany není dobrá, že ji dlouhodobě kritizujete, že to je jak na horské dráze, že se snažíte si ty informace zjišťovat a že v minulosti to bylo tak, že sám rezort pravidelně zasílal informace o akvizicích a strategické akvizice vysvětloval. Já už se nechci vracet k tomu, jak jste podepsali nákup vrtulníků ve Spojených státech, aniž by o tom věděli vaše podřízení na Ministerstvu obrany, natož aby o tom věděl nějaký výbor. Já už se k tomu vracet nechci, nechci to tady prodlužovat. Prostě myslím si, že ta komunikace někdy za vaší éry byla lepší, někdy byla horší. A asi to je úplně stejné za té mojí éry, že někdy těch věcí vám říkáme víc, protože je můžeme říkat a nejsme vázáni i nějakými režimovými informacemi, a někdy prostě ty informace z nějakých důvodů říkat nemůžeme. Tady bych jenom připomněla, že já jsem opravdu opakovaně na rezort zvala poslance výboru pro obranu k různým tématům, ať šlo o bojová vozidla pěchoty, o nadzvukové letectvo, o obrannou strategii. Výsledkem bylo, a byla jsem za to ráda, že koaliční poslanci se vždycky hojně účastní, opozice je na takovýchto setkáních bohužel zastoupená minimálně, a pak vlastně mám pocit, jako kdyby tam vůbec neseděli, protože přestože ty informace tam dostanou, tak do médií ty informace říkají naprosto zkreslené.

Jestli můžu ještě v kratičké podobě reagovat na pana kolegu poslance Vícha, který tady také reagoval na nějakou agendu rezortu Ministerstva obrany. Řekl tady, že místo aby Armáda České republiky rychle stavěla těžkou pozemní brigádu, jako je v rámci cílů výstavby sil NATO zvaných capability target, jehož je Česká republika členem, jsou utráceny miliony a miliardy na některé dost kontroverzní projekty. To tady řekl pan poslanec Vích. Já bych tady ráda k tomu poznamenala, že vláda schválila nákup 246 švédských bojových vozidel pěchoty CV90 za 59,7 miliardy korun. Tento nákup jsme vyjednali za necelý rok od chvíle, kdy jsme museli rozhodnout u zrušení původního tendru. To určitě pan poslanec Vích ví. A také ví, kolikrát i za mého vedení výboru na výboru pro obranu jsme se snažili z pana ministra, z jeho týmu získat nějaké informace, jestli bude ten projekt dokončen, a bylo nám slibováno, že bude, že bude ukončeno výběrové řízení. Nakonec z toho nebylo nic a prostě přešlo to až na mě.

Mimochodem, pane poslanče Víchu, na ty bevka zůstala zachována jednotková cena, takže tady opravdu to považuji prakticky za zázrak, že přestože to výběrové řízení bylo před několika lety a do toho padla válka na Ukrajině, tak že se nám podařilo získat nabídku, která potvrdila stejnou jednotkovou cenu po devíti letech od rozhodnutí realizovat nákup této techniky.

V květnu 2023... (Hluk v sále.) Já počkám... V květnu 2023 mě vláda pověřila k jednání o pořízení tanků Leopard 2A8, jejichž nákup plánuje Spolková republika Německo - reaguji na pana poslance Vícha. Armádě České republiky se tím otevírá cesta k pořízení špičkové pozemní platformy, která je navíc zavedená v řadě evropských armád, a stane se obrněnou pěstí naší těžké brigády. K tomu jsme dojednali dar 15 starších tanků Leopard do (?) Německa. Takže já opravdu nevím, o jakých kontroverzních projektech tady pan poslanec Vích hovoří. Zítra je výbor pro obranu, klidně ať se tam na to zeptá, já mu na to mileráda odpovím.***




Přihlásit/registrovat se do ISP