(16.40 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

S nadsázkou lze tedy říci, že pohrdá i parlamentní demokracií. Ohýbá jednací řád, díky němuž se ocitne před Ústavním soudem, a to již počtvrté. Jedna z hodnot parlamentní demokracie, taktéž dle mého názoru dodržování jakýchsi nepsaných pravidel, která tato Sněmovna, vládní koalice v ní porušuje, taktéž. Tato vláda nemá mou důvěru, protože nenaslouchá občanům. Čelí demonstracím i peticím jako odpovědi na své vládnutí od celé řady profesních skupin, odborů, svazů a tak dále.

Tato vláda je dle mého názoru vládou amatérů v tom nejlepším slova smyslu. Ale abychom se pochopili. Já taky jako amatér například hraji tenis. Strašně moc mě to baví, mám veškerou špičkovou výbavu, ale nikdy nevyhraju ani okresní přebor. Tato vláda je taky plná nadšenců, které to vládnutí baví, mají kolem sebe třeba špičkové úředníky, skvělý servis, ale nikam tato vláda Českou republiku neposouvá, protože jí to zoufale nejde. Nemá na to, neumí to a ví to o sobě. Proto má ty silácké řeči směrem k těm, kteří s jejími kroky nesouhlasí. Posmívá se jim, proto tu skutečnost přebarvuje narůžovo a říká, že je vše zalité sluncem. Zakrývá tím svou neschopnost. Začíná být směšná, protože lidé jí po všech těch slibech uvěřili, že může hrát Wimbledon, ale ona prostě na tom Wimbledonu neťuká ani ten okresní přebor.

Já jsem si myslel, že tato vláda je připravena po těch letech, kdy byla v opozici, vládnout. Bohužel to zklamání přišlo už po prvních týdnech. Co mi utkvělo v paměti, je, že skončil například pan policejní prezident, ředitel Švejdar po schůzce s Vítem Rakušanem ještě dřív, než Vít Rakušan usedl do čela Ministerstva vnitra. A o špagátech moci, o kterých mluvil ex generální ředitel České pošty, kterému někdo dovedl na schůzku zakladatele hnutí STAN, obviněného Michala Redla, už tady mluvili mí kolegové. Ale kauza hnutí STAN s názvem Dozimetr, ty drogy a rozkrádačky, šifrované telefony, lhaní jsou pouze poslední kapkou, proč jsem podepsal schůzi ohledně nedůvěry této vládě. Je to hlavně tedy její nekompetentnost. Tato vláda vede lidi, a to i pracující, aktivní, starající se doma o své rodiny, čím dál tím více do chudoby. Ti nízkopříjmoví na tom budou opravdu velmi biti. A nemyslím ti, kteří jsou nezaměstnaní, ale já myslím ty skutečně aktivní, kteří se snaží, chodí do práce a budou díky politice této vlády dost demotivovaní.

Část z celé řady chybných rozhodnutí, které tato vláda učinila a doposud činí, byla i díky nám, hnutí ANO, i opozici, napravena. Sice pozdě, ale nakonec díky hnutí ANO ano. Připomeňme si jen některé z nich právě ze sociální oblasti. Pamatuji si, když jsme tady před rokem a půl a když začala energetická krize díky ruské agresi na Ukrajině, jak jsme tady opravdu přes rok, přes rok apelovali na vládní koalici, aby zvýšila příspěvek na mobilitu všem zdravotně hendikepovaným. Ti, kteří mají kartičku ZTP, jsou ve třetím a čtvrtém stupni, třeba příspěvku na péči. Trvalo to rok, než jsme jim zvýšili z 550 korun na 2 000, a to včetně dýchacích přístrojů, příspěvek na mobilitu. To byl první náš nápad, který tato vládní koalice převzala a je dobrý.

Za druhé jsme všem říkali, že se špatně zastropovaly ceny energií, protože tím vzrostly náklady úplně na všechno, firmy samozřejmě na tom plakaly velmi. Vidíme to na všech těch fakturách, to špatné zastropování cen energií i u domácností. A když pan premiér tady říkal... někteří vládní představitelé, že to jsou ty nápady těch populistů a extremistů, tak jak on to tak jako krásně lehce nálepkuje, tak za pár dnů přijal právě úplně ten stejný systém zastropování cen energií, který my jsme tady několik měsíců navrhovali.

Tím posledním, já nevím, můžeme například říct, že to je rodičovský příspěvek. Já jsem měl tady asi 16 měsíců rodičovský příspěvek, jeho návrh na navýšení rodičáku. V několika pozměňovacích návrzích jsem skutečně navrhoval na 400 a 375 000 tady tento rodičák. A až prostě po těch 16 měsících přišla odpověď této vlády, že ho navýší, nemáme to ještě u konce, a to o (na?) 350 000 korun, což nepokryje samozřejmě ani inflaci těch rodin, protože rodičák na své hodnotě ztratil 75 až 100 000 korun podle expertů.

Co se týče té penzijní reformy, té první části, tak je to pouze změna těch parametrů. To jsme si tady několikrát říkali. Já vůbec nerozumím tomu, že někdo to může penzijní reformou nazývat. Je to skutečně to, co (čím?) tato vláda opravdu bych řekl díky tomuto návrhu velmi poškodila starobní důchodce nejen ty současné, ale i ty budoucí. Prostě já nerozumím tomu, že se vláda zaměřila na starobní důchodce, že neustále tady tímto snižuje jejich životní úroveň. Sebrala jim skutečně peníze, do konce roku je to 7 000 korun. Změnila valorizační mechanismus u řádných valorizací, kdy opět budou více padat, pokud tady bude nějaký ekonomický růst, a pevně doufám, že bude, tak budou padat více samozřejmě do chudoby, protože se ty nůžky mezi starobními důchody a třeba průměrnou mzdou budou neustále rozšiřovat. Vůbec neřeší inflaci. Jsou drahé energie, drahé potraviny, nedostatek léků a tak dále. Myslím si, že to, co se týče té bych řekl krize, o které tady ta vládní koalice mluví, a já si myslím, že to je krize opravdu jenom zčásti, tak že nejvíce na tom biti jsou starobní důchodci a poté mladé rodiny. Bohužel tady toto prošlo jako nůž máslem Poslaneckou sněmovnou a právě díky tomu vládní koalice čelí té ústavní žalobě. A já pevně věřím, že ta ústavní žaloba bude úspěšná, že bude minimálně veřejně projednávaná, abychom mohli vidět své... naše argumenty, argumenty protistrany, ale hlavně aby to mohli vidět všichni občané, veřejnost, pokud to bude skutečně veřejně projednáváno. Promiňte. (Odkašlává si.)

Další je konsolidační balíček. My holt říkáme, že to je daňový balíček, protože skutečně navyšuje daně úplně všem, včetně firem, včetně samozřejmě obyvatel. Já jsem z toho opravdu jakoby velmi nešťastný. My jsme si tady několikrát říkali ty nelogismy. A já nerozumím těm poslancům vládní koalice, že nejsou schopni jakékoliv emancipace svého vlastního názoru, i když to je nelogické prostě, a jednoduše napravit ty věci, které tam, a já to chápu, protože jste pětikoalice, nelogicky vznikly. Když se podíváme na to, co mě tam nejvíce zabolelo, a tím já budu končit, tak je opravdu pomoc zdravotně postiženým. Vy jste jim jako vládní koalice navýšili skrze takzvanou úhradovou vyhlášku ze 135 na 155 korun na hodinu péče u terénních služeb. To je opravdu bych řekl skandální v tom, že si každý ten, kdo má příspěvek na péči, bude moci dovolit méně hodin služeb tak, jak je zvyklý, nebo si bude muset ty peníze sehnat někde jinde. Dále vidíme, jak v rámci konsolidačního balíčku zvyšujete náklady lidem, to znamená i těm zdravotně hendikepovaným. Budou platit více za energie, budou platit více za potraviny, budou platit více za služby. A nějakým způsobem vás to prostě a jednoduše netrápí. Vidíme to na dalších x věcech.

A co se stalo? My jsme nezvýšili tady příspěvek na péči. Není to ještě ani v Poslanecké sněmovně. Není to vůbec na stole této vlády. Neviděl jsem vůbec žádný návrh. Proto jsem v minulém týdnu vložil náš návrh hnutí ANO na zvýšení příspěvku na péči. A já pevně věřím, že se tato vláda k tomu postaví čelem, že ho schválí a že projde Poslaneckou sněmovnou v devadesátce, aby i do konce roku mohli být sanováni ti, kteří si nemůžou ty peníze vydělat někde jinde. Vy jste dokonce těm zdravotně hendikepovaným díky konsolidačnímu balíčku vzali slevu na manžela a manželku. Vůbec jste neakceptovali to, že někdo, kdo má kartičku ZTP/P, nedokáže si najít nějaké lepší zaměstnání, pokud má třeba půlúvazek a je zdravotně postižený, že si nemůže třeba najít zaměstnání, pokud 24/7 pečuje o svou nemocnou ratolest, že to prostě nemají tak jednoduché v tom, že plošně něco bez jakékoliv logiky zrušíte, a tím pádem ta část společnosti opravdu bude uvržena do chudoby. Toto vám mám skutečně za zlé, protože jste vůbec na ty zdravotně postižené nemysleli, je vám to prostě úplně jedno. A to samozřejmě nemluvíme o dalších věcech a dalších položkách. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP