(13.50 hodin)
(pokračuje Robert Králíček)

Potom na pana Michálka. Měl bych zdvořile několik otázek. Já s vámi souhlasím, že by jednotlivé rezorty měly na té digitalizaci pracovat, ale zdvořile bych se chtěl zeptat, kdo je tedy za tu digitalizaci odpovědný? Je to opravdu vicepremiér Bartoš? Ví o těch krocích, které dělají jednotlivá ministerstva? Koordinuje ty kroky, které ta jednotlivá ministerstva dělají? Protože ony jsou na sebe návazné. Mělo by to být vlastně prioritou té digitalizace a vy jste to měli ve svém volebním programu, by mělo být propojení datového fondu. Mělo by to být naplnění katalogu služeb a dalších věcí. A já se ptám, děje se to? Můžete nám tedy říct, co za ty dva roky, kromě ustanovení vaší Digitální informační agentury, se přesně tedy v té digitalizaci, za kterou vy jste zodpovědní, když nepočítám ta jednotlivá ministerstva, co se tam přesně událo? Nebo to zůstane u toho, že tu budete představovat vaši eDokladovku jako stěžejní projekt Digitální informační agentury? A já tady říkám a budu to říkat pořád, já raději pročkám rok na evropské řešení. A tu 1,5 miliardy prosím věnujte policistům na platy, protože ty policisty teď budeme potřebovat daleko víc než elektronické doklady.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji i za dodržení času. Nyní pan poslanec Juchelka, poté pan poslanec Flek. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Ano, já budu mluvit k paní ministryni Černochové. Ona to určitě chápe a myslím, že to cítí podobně jako my všichni ostatní, protože její koaliční partner, který tady právě používá například to slovo oligarcha a energetický oligarcha a tak dále, který tady demagogicky a manipulativně hovoří, místo aby tady prezentoval úspěchy této vlády, jenom ve své řeči o tom, jak je kdo antibabiš a tak dále. Protože já si myslím, že jsem spíše tím svým příspěvkem chtěl přiblížit tu atmosféru toho, co tady v drtivé většině vnímáme, vždycky když vystupuje pan předseda Michálek. Takže pokud se vás to dotklo, tak se vám samozřejmě omlouvám, ale domnívám se, že to bylo naopak velmi trefné i v tom, jakým způsobem to pan Michálek podává, jak demagogicky hovoří, jak manipuluje s informacemi, jak je různě chytře překrucuje, tak jak jsme byli zvyklí v té minulé době. Ale když si to odpustí a odpustí si tady ty neustálé útoky v tom svém samozřejmě fanatismu, které se jmenuje antibabiš, tak já si také určitě odpustím tady tyto jednotlivé příměry. Ale pevně věřím, že to vnímáme podobně.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji. Nyní pan poslanec Josef Flek. Prosím.

 

Poslanec Josef Flek: Děkuji, vážená paní předsedající. Vážená paní ministryně, páni ministři, kolegové, kolegyně, já bych v krátkosti chtěl zareagovat na slova paní poslankyně Bereniky Peštové, vaším prostřednictvím. Vy jste to hodně zaokrouhlila. Já bych za prvé se chtěl zeptat, máte nějaký důkaz o tom, že byl billboard s kroužkováním? Já bych to chtěl, jestli byste pak třeba soukromě za mnou přišla a ukázala mi to, protože já jsem z hnutí STAN z Jihomoravského kraje a my jsme se svými kolegy z Pirátské strany měli naprosto komfortní vztahy. A chtěl jsem jenom říct, že jeden neudělal nic bez druhého. My jsme financováni různých merchů té kampaně, která byla jako taková, tak jsme se domlouvali společně. A mě by zajímalo opravdu, kde máte tyto informace. Já vím, že vaším hlavním úkolem je rozeštvat koalici. Ale v tuto chvíli se vám to prostě nedaří. A nevidím důvod, abyste tady obecně říkala, že STAN nabádal ke kroužkování. Není to pravda. Já z doslechu zase vím, že hnutí ANO - a teď to nemám potvrzené, ale také to tady můžu vykládat, že dalo 9 milionů korun na kampaň proti Pirátům, aby je poškodilo. A dokážete si představit, když jsme vysvětlovali na Svoboďáku, že nebudeme pohřbívat do hromadných hrobů, že nebudeme migranty ubytovávat v bytech? Takových nesmyslů bylo plno. Nerozumím tomu, že tady vystupujete, abyste rozeštvala koalici. Jako ano, chápu to, je to váš hlavní úkol, ale není to namístě.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Mým prostřednictvím prosím. Děkuju. Paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Vážený kolego, prostřednictvím paní předsedající, omlouvám se, uteklo mi jméno. V každém případě já jsem ty billboardy viděla na vlastní oči. Já jsem z Mostu a byly mezi Mostem, Teplicemi, Ústím. Na vlastní oči jsem viděla billboardy, kde bylo hnutí STAN a byly tam kroužky, jak mají zakroužkovat. Sorry, já jsem si je nefotila. (Hovoří důrazně, emotivně.) Jako proč bych to dělala? Já nemám důvod vás tady rozeštvávat! Já vám pouze říkám, co jsem viděla na vlastní oči. To stejný, co jsem viděla na vlastní oči a teď jsem tady řekla, jsem řekla panu Bartošovi! To stejný jsem mu řekla! Já jsem ho na to upozornila, jestli o tom ví. On mi řekl, že o tom neví, tak jsem ho na to upozornila. Tak pokud, když dostanete tuto informaci, tak se seberete a jedete do toho Ústeckého kraje a podíváte se. Opravdu jsem viděla ty kroužky, jak mají volit. A byli vykroužkovaní staňáci, ne Piráti! První byl Bartoš, ten kroužek neměl, pod ním byl další staňák, ten měl kroužek. Jestli chcete, tak já nevím, jestli je ještě ta agentura je bude mít, ty billboardy. Ale neříkejte mi, že STAN v Ústeckém kraji si vzal štafle a šel to tam takhle nakroužkovat! Snad to byla asi nějaká hromadná akce. Ale opravdu ty billboardy v Ústeckém kraji byly. Opravdu byly! Já jsem na to opravdu pana Bartoše upozorňovala. Takže jestli vy jste měli korektní vztahy, já jsem se pouze zeptala pana Bartoše, co to znamená, nebo jestli o tom věděl. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já také děkuji pěkně za dodržení času. A my se nyní vracíme k řádně přihlášeným. Já ještě načtu... a to s přednostním právem... ano. Já ještě načtu omluvy. Paní poslankyně Marie Jílková se omlouvá od 14 hodin z rodinných důvodů a pan ministr Martin Dvořák od 18 hodin z pracovních důvodů.

A nyní poprosím pana poslance Patrika Nachera, který je nyní pověřen přednostním právem jakožto místopředseda klubu ANO. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Ano, děkuji za slovo, děkuji za vstřícnost, paní předsedkyně je na rozpočtovém výboru, který právě běží o patro níž.

Já bych chtěl teď zevrubněji reagovat na kolegu, předsedu Jakuba Michálka. Dělal jsem si poznámky, nevím, jestli jsem zachytil úplně všechno. Nejprve k té atmosféře, k tomu zklidnění, jak nás k tomu vyzvala ministryně obrany. No, já bych byl docela rád, aby byla tady klidná atmosféra, abychom věcně debatovali. Vy víte, že tady mám často věcné argumenty, čísla, data. Problém je, že potom zničehonic vystoupí předseda klubu Pirátů a celou svoji řeč postaví na nezklidnění té situace a na tom, že útočí na opozici. Ne že prezentuje úspěchy své vlády, ale že útočí na opozici. Ale úplně od všeho. Od ovlivňování médií, zisků firem - já se k tomu pak dostanu, o Dozimetru, o strašení, o nepřítomnosti, o tom, že my tady vlastně nutíme ministry, aby tady byli po celou dobu, a že jsme na ně zlí. Prostě jeden útok za druhým na opozici. Jedna připomínka za druhou k tomu, jakým způsobem a co kdy řekl Babiš v předchozím volebním období. Ale my jsme teď v tomto volebním období. A já vám říkám jako důkaz, důkaz toho, že kdo tady zneklidňuje tu situaci, je to, jak se to odsud přelévá na ulici. To znamená, jak se chovají potom naši voliči navzájem. To je za mě hmatatelný důkaz toho, kdo zneklidňuje a kdo uklidňuje. A já vám tady můžu říct zkušenost z volebních kampaní za poslední čtyři roky, že to byli bohužel voliči vaši, to znamená vládní pětikoalice, kteří pravidelně napadají naše mítinky. A to není jenom že Andreje Babiše, ale i všech ostatních. Dělat jako kampaň v Praze bylo v některých momentech o zdraví. Já jsem byl rád, že někteří politici pětikoalice se nevysmívali tomu, když jsem tady prezentoval, že na mém mítinku pak nějaký dobrodruh vypustil skákací hrad, a bylo to docela nebezpečné, protože tam byly v té chvíli děti. A to bylo minimum, co se dělo v té kampani, na té ulici. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP