(13.20 hodin)
(pokračuje Jakub Michálek)

Věnoval se samozřejmě i řešení té šikany podnikatelů s poplatky OSA, tak aby nemuseli platit za přijímače v provozovnách, které nesouvisí s výdělečnou činností. Všechno to bylo připravené, bez problémů, prošlo to tady v Poslanecké sněmovně, schválili jsme to, takže ta práce byla odvedena dobře.

Můžu zmínit ještě Ondru Profanta, který se věnuje digitalizaci. Finišují práce na přípravě Portálu občana, máme ty eDoklady. Podílel se na zřízení Digitalizační agentury. To byla ta klíčová věc, kterou jsem tady podrobně rozebíral, abychom skutečně porozuměli, proč to děláme, proč je to důležité, abychom to dělali tím způsobem jako v Estonsku. Já zase neříkám, všechno se asi neudělalo ideálně. Asi nebylo potřeba úplně přebírat všechny pracovníky Ministerstva vnitra na tu Digitalizační agenturu. Myslím si, že by bylo lepší to otevřít víc talentům zvnějšku, abychom skutečně dostali ty nejlepší lidi, aby jich stát měl dostatek na to, aby zvládl uřídit ty složité digitalizační projekty a neskončilo to tak, že to potom hodí nějaké soukromé firmě a bude to o 1,2 miliardy korun předražené, tak jako to bylo s tím stavebním řízením.

Můžu pokračovat. Petr Třešňák na průmyslu a obchodu má na starosti energetickou koncepci. To je skutečně člověk, který pracoval v energetice, který pracoval na projektu jaderné elektrárny, na investici na nové bloky. Takže ten se v tom velmi dobře orientuje a má na starosti tento velmi důležitý úkol, kterým ho pověřil ministr.

Takže nám to dává vhled do fungování státu a jsme rádi, že ty naše nejschopnější lidi jsme mohli uplatnit tak, aby dodali ty sliby, které jsme dali voličům, a jak říkám, uděláme maximum pro to, abychom dodali všechny věci, jsme občanům slíbili. Všechno to najdete na webových stránkách pirati.cz, takže v tomhle jsme transparentní. Jestli to chcete dělat stejně, je jedině dobře. My tam máme samozřejmě i členy dozorčích rad, všechno to transparentně zveřejňujeme, medailonky. Měli jsme výběrová řízení. Dokonce se nám podařilo odfiltrovat jednoho člověka z Dozimetru, který nám chtěl napadnout naše transparentní výběrová řízení. Až takhle jsme transparentní, že tedy tyhle skupiny to sledují a samozřejmě občas se tam snaží nastrčit svoje lidi. Vyfiltrovali jsme je, ten člověk se tam nedostal. Kontrolní mechanismy uvnitř Pirátské strany fungují. A samozřejmě je potřeba říct, že když je tam někde nějaký problém, tak prostě to s těmi lidmi řešíme. Pokud ten problém je vážný, tak ten člověk skončí a my si to dokážeme vyřešit, a vždycky jsme to zvládli vyřešit, a to dokonce výrazně dřív, než na to poukázal někdo zvnějšku, protože máme ty funkční interní mechanismy, abychom dokázali na takové situace reagovat.

Já bych mohl pokračovat v odpovědi na ty námitky. Mluvil jsem o Dozimetru, mluvil jsem o náměstcích, kteří pracují a plní sliby na ministerstvech. Migrace je samozřejmě takový už evergreen. Musím říct, že mně se to opravdu nelíbí, že vedení ANO v podstatě straší lidi. My samozřejmě víme, čím to je. Je to prostě nějaká politická strategie doporučená markeťáky, abychom je pořádně vystrašili, aby byli jednoduše manipulovatelní. To je strategie, kterou tady předvádí opozice, ale je to jenom rétorika. Česká republika migraci zvládá, zvládá ji solidně, máme tu bezpečno, pořád patříme mezi nejbezpečnější země světa. A kdo sem přivedl nejvíc migrantů? Tak se podívejme na statistiky. Bylo to za prezidenta Zemana - 50 000 žádostí o azyl, 4 000 z toho Afghánci. To jsou ta tvrdá čísla. Čtyři tisíce Afghánci - a stal se z toho nějaký výrazný problém? Historicky, byl to nějaký výrazný problém? Poradili jsme si s tím nějak. Bylo to nějaké gesto solidarity, které Zeman udělal. Ta země to zvládla, katastrofa nenastala. Ale já chci říct, že naše strategie je jednoduchá. My sem nikoho nezveme a rozhodně nedopustíme, aby sem přicházeli lidé, kteří budou ohrožovat bezpečnost, kteří budou bezpečnostním rizikem. To znamená, v téhle oblasti věřím, že to je věc, na které se dokážeme shodnout, že když někdo sem přichází, tak to nemůžou být lidé, u kterých jsou bezpečnostní rizika, u kterých se třeba později zjistí nějaké poznatky tajné služby, a my musíme být schopni tyhle lidi efektivně vyhostit, efektivně zajistit, že dojde k obnově řízení o azylu, že budou vůči nim uplatněny veškeré kroky, které jsou potřeba.

Takže pokud jde o migraci, tu největší vlnu - Ukrajinu - jsme zvládli na jedničku. Je to velká zásluha i ministrů této vlády, je to zásluha i Víta Rakušana, Honzy Lipavského a samozřejmě v té obranné části paní ministryně Černochové. Tam se odvedlo obrovské množství práce. A zejména je to zásluha těch lidí, kteří pracovali v rámci všech těch složek, které to mají na starosti, ať už je to policie, hasiči, krizové štáby a tak dále. Tito lidé odvedli obrovské množství práce, a byť samozřejmě dochází občas k tomu, že někdo tady něco vyvede z těch lidí, tak ta kriminalita je dneska v normě. V České republice na rozdíl od ostatních států se daří udržovat bezpečný stát. My tady nemáme žádné ty šílené gangy, o kterých mluvíte. Proč mluvíte pořád, prostřednictvím paní předsedající, o Švédsku, o Německu a tak dále? Tak běžte dělat politiku tam! Tady ten problém není. My tady nemáme takovéto gangy v podobě, ve kterých to možná může být v zahraničí, ale myslím si, že i kdybyste se šli podívat do těch ostatních zemí, tak ono to nebude tak horké, jak to vidíte z novinových titulků. To je, jako kdyby lidé v zahraničí posuzovali naši situaci v oblasti bezpečnosti podle jednoho konfliktu mezi Romy a Ukrajinci, který se stal v jednom městě. To jsou opravdu jako obrazy, které samozřejmě lze vykreslovat, ale pokud mají být realistické, tak naše země je bezpečná, a pokud někdo tvrdí, že ne, tak jenom straší lidi, aby je kvůli volebním preferencím zmanipuloval na hlasy. Takže s tím já se rozhodně ztotožnit nemůžu.

A pak tady zazněla různá obvinění, která už tedy podle mě byla úplně přes čáru. Já jsem si zapnul chvíli přenos, protože samozřejmě dlouhodobě toto jednání sledovat nelze. Jenom když si vybavím, jak tady musel sedět pan ministr Stanjura během schvalování státního rozpočtu a jak jste ho, prostřednictvím paní předsedající, týrali, aby tady opravdu byl pořád, tak pan Babiš tady také není pořád, a přitom to jednání je extrémně dlouhé, tak tady zazněly takové skutečně nehorázné výroky, jako že Pirátská strana údajně věděla, že kampaň byla financována z toho Dozimetru. Tak to je úplný nesmysl, ale fakt úplný nesmysl! My jsme vůbec nevěděli, kdo a jakým způsobem platí inzeráty v našem regionu. To je prostě nějaký lokální plátek. Neměli s tím nic společného. A zjistili jsme nějaké indicie o tom v srpnu tohoto roku, myslím, že to bylo v srpnu tohoto roku, když to vyšlo, když to vyšlo v Deníku N. Já už jsem to jednou říkal, říkal jsem to panu Okamurovi, řekl jsem mu to na pultíku, říkal jsem mu to osobně, říkám vám to tady ještě jednou, abyste to neopakovali, protože to je nesmysl. A samozřejmě, pokud budete chtít o tom lhát, tak budete lhát dál. Prostě nebude to první případ, ale je to neseriózní a v situaci, kdy jsem vám to jednoznačně vysvětlil, tak si myslím, že to do slušné diskuse nepatří.

Takže když to shrnu, naše vláda je úspěšná, podílí se na řešení těch zásadních věcí a ta alternativa, že bychom v této situaci, kdy máme bezpečnostní problémy na celém světě, tak že bychom svrhli naši vládu, to bychom opravdu byli sebevrazi. A ani tady nebyl nikdy představen žádný plán B. Takže celé to zůstává v rovině dalšího rétorického cvičení, jehož cílem je vykazovat činnost. Ale já bych doporučil, zaměřme se na tu reálnou politiku, abychom skutečně všichni dělali věci, které zlepší prostředí pro naše občany. A jak říká Tomáš Garrigue Masaryk, to vyžaduje drobnou práci. Nevyžaduje to jenom schopnost pracovat s internetem, kterou věřím, že i všechny kolegyně, kolegové si hbitě osvojí a zvládnou si tam najít ty naše náměstky, ale vyžaduje to tu drobnou práci. Ta drobná práce není jenom o diskutování u pultíku, ale je skutečně o tom, aby opozice tam, kde se může podílet na řešení problémů občanů, tak aby kontaktovala ministry, náměstky, má číslo na všechny mobily a tam může pomoct. Ale nemůže to zůstat jenom v té rétorické rovině. Já budu velmi rád, pokud se nám podaří takovou konstruktivní spolupráci s opozicí navázat. Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP