(11.30 hodin)
(pokračuje Jaroslava Pokorná Jermanová)

Důvěra vládě znamená víru, že svou práci dělá dobře. To, co jsem shrnula velmi stručně do předchozích dvou odstavců, však takovou víru nedovoluje. Vláda svou práci nevykonává kompetentně. Chová se arogantně bez toho, aby komunikovala o důležitých věcech s veřejností. Proto je načase vyslovit této vládě nedůvěru. Nelze se dívat na vládnutí jako hru s nějakými makroekonomickými ukazateli. Přesně tak to ale dělá vláda Petra Fialy. Život však není počítačová hra. Za každým rozhodnutím a přijatým opatřením je třeba vidět tisíce, statisíce, někdy i miliony lidí, kterým tento krok ovlivní život.

Neschopnost vlády je viditelná také ve zdravotnictví. Doteď zde sice byly samozřejmě také problémy, ale jako celek fungovalo. Ukázalo se to v době covidu, kdy zdravotníci dokázali pracovat pod tlakem a obětovat se. Za dva roky vládnutí ministra Válka je však v totálním rozkladu. Nejsou léky, nejsou sestry, lékaři dávají výpovědi. Musí to být skutečně dar, dokázat tnout do živého a zbořit, byť křehce, ale fungující systém.

Bouří se pochopitelně i učitelé, kterým vláda slibovala 130 % průměrných mezd. Celkem pochopitelně, protože se jim o tom, co oprávněně očekávali, může nechat jen zdát.

Konsolidační balíček, který měl ozdravit veřejné finance, se přeměnil soubor daňových zvýšení, která odnesou zaměstnanci, rodiny, domácnosti. Opět lidem vláda lhala v přímém přenosu. Nemluvím pak o šlapání po platných předpisech a zákonech.

Na hraně kriminálních činů se navíc pohybuje hned několik zástupců vládní koalice. Kauzu Dozimetr prověřuje policie a do mafiánské sítě je zapleteno hned několik klíčových osob z hnutí STAN, ale i z dalších vládních stran. Ministr vnitra se vytáčí při vysvětlování, že měl ještě v době před volbami šifrovaný telefon. Vysvětlení, která ministr Rakušan nabízí, nejsou ani za mák uvěřitelná. Navíc jeho tvrzení, která se posouvají vždy podle toho, jak moc informací pronikne na veřejnost, jsou toho důkazem. Napřed neměl žádný šifrovaný telefon, pak ho vlastně měl, ale jen proto, aby si s ním hrály jeho děti. A tak mohu pokračovat. Myslím, že je jen málo lidí, kteří mu ještě věří.

Před nedávnem jsme poskládali síť této mafiánské struktury na základě informací, které jsou veřejně dostupné. A jde opravdu o obludnou chobotnici. Dozimetr se rozehrával dlouho před parlamentními volbami a její součástí bylo i neférové ovlivňování médií. Vůbec tlak vlády k médiím je velmi na hraně. Kolik už jsme tady měli komisí, které měly zasahovat proti dezinformacím? Výsledek? Nezávislost médií je značně omezena. Jsme svědky podivných kroků týkajících se veřejnoprávních médií, ale i dezinformace, které vesele kolují dále.

Abychom byli spravedliví, tak to není jen STAN nebo ODS, kdo je namočený do různých kauz. Figurují v nich i Piráti s jejich sexuálním napadáním na ministerstvech, ale jde i o zneužívání veřejných peněz a zaměstnávání kamarádíčků na lukrativních postech. Na veřejnosti kolují vtipy o tom, že být Pirátem se prostě vyplácí.

Máme tu za dlouhou dobu rekordní počet ministrů. Proč? Aby byl dostatek politických trafik. Inu, tak vypadá zeštíhlování státní správy v podání vlády Petra Fialy. Propouští se na přetížených úřadech práce, na Finanční správě a na Poště, ale jinde dobře placená místa dál bobtnají.

Já se často setkávám s lidmi z oblasti kultury. Byla jsem i na jejich nedávném protestu v rámci akce Nenechme kulturu utichnout, kdy závěrem celé série jejich vystoupení rozezvučeli halu Hlavního nádraží v Praze. Protestovali tam proti tomu, že vláda systematicky likviduje už tak podvyživenou českou kulturu. I přes inflaci a růst nákladů má jít do kultury příští rok o 2 miliardy méně korun než letos. Spolu s tím mizí i podpora v podobě dotačních titulů. Živá kultura umírá. Zaměstnanci, často s několika vysokoškolskými diplomy, pracují za almužny. Nelze se ale spoléhat na to, že na oltář kultury budou donekonečna obětovávat své rodiny.

V tuto chvíli bych si dovolila přečíst hlavní body výzvy panu ministrovi právě této akce Nenechme (kulturu) utichnout, protože tam shrnuje vše, co bych tady i já za chvilku i bez tohoto dopisu v podstatě komentovala. Tak citace, pane ministře.

"Vážený pane premiére, vážení členové vlády, (1.) dodržte svůj slib přibližovat se 1 % výdajů státu na kulturu. Pokud se to nepodaří, negativní dopady pocítí nejen zaměstnanci kulturních institucí, ale i lidé pracující pro kulturu v nezřizovaném sektoru. 2. Udržte finanční podporu institucím Ministerstva kultury minimálně v rozsahu roku 2023 i pro příští rok. Další škrty již ohrožují podstatu jejich odborných činností a služby pro veřejnost. (3.) Zachovejte pro rok 2024 objem prostředků v Programu státní podpory profesionálních divadel, symfonických orchestrů a pěveckých sborů aspoň na letošní úrovni. Apelujeme na vás, aby tyto prostředky v dalších letech adekvátně narůstaly do výše, kdy budeme moci mluvit o zodpovědném přístupu státu k vládě (správně: k podpoře) vícezdrojového financování páteřní sítě českých orchestrů, sborů a divadel. (4.) Neprodleně řešte vážnou situaci v odměňování zaměstnanců v kultuře, jejichž platové hodnocení je v průměru nejnižší ze všech oborů veřejných služeb a státní správy. Kultura už dnes není na trhu práce konkurenceschopná a ztrácí kvalifikované odborníky. Souhlasíme se společným návrhem ČMKOS na 10% navýšení platů v roce 2024, zvýšení minimální mzdy na 19 500 a s ní spojených úrovní zaručených mezd. (5.) Respektujte zásadní připomínky zástupců zaměstnanců k navrhovanému zákonu o veřejných kulturních institucích a nedovolte vznik zákona, který by české kulturní instituce ohrozil. 6. Naplňujte principy opravdového sociálního dialogu. Nepřehlížejte zájmy zaměstnanců. Hledejte taková řešení, která vyslyší všechny strany."

Pane ministře, když dovolíte, já jsem včera odchytila vaše vystoupení a dovolila bych si reagovat v první fázi na vaši legislativní činnost, pak bych se zastavila u rozpočtu, i když ne příliš detailně, protože nás čeká debata o státním rozpočtu, a pak bych se ráda zastavila u platů zaměstnanců v kultuře.

Takže když dovolíte, budu pokračovat v tom, co jsem tady před chviličkou začala, a to je zákon o veřejných kulturních institucích. Vy jste tady zmiňoval, omlouvám se, asi jsem nepochytila do detailů úplně všechno, že by měl zaručit větší autonomii těchto zařízení, může přinést bonusy, že může být dobrovolná a že vedle toho mohou fungovat příspěvkové organizace. Já už jsem na to téma pořádala jeden seminář, kterého jste se nemohl zúčastnit. Měla jsem připravený i druhý seminář. A určitě vás potěší - vzhledem k tomu, že jste se z něj omluvil a na ten termín si naplánoval setkání s odboráři, jsem i kvůli tomu tento seminář přeplánovala na 8. listopadu. A těším se, že přijdete a postavíte se před dotčené lidi a budete s nimi na téma veřejných kulturních institucí diskutovat.

Já musím říct, že tento zákon, který jsem (jste?) považoval za jednu z vlajkových lodí této vlády, považuju za velmi nepovedený. A není to tak, že bych si tady něco vymýšlela, ale mluvím s odborníky z této oblasti. Pokud se bavíte s lidmi z kultury, tak slyšíte slova jako paskvil, návrh postavený na hlavu, likvidační zákon a podobně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP