(10.50 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

A tady prostě přiletělo 80 mega, zase odletělo někam, je to neprůhledné, nebylo to vůbec vysvětlené, to je prostě další taková věc, jo? Tak kdo to financoval? Vy jste vznikli jako STAN, udělali jste obrovskou kampaň, to něco stojí, nějakou kačku, a tady se dozvídáme, že ve své podstatě vy jste byli financováni z peněz z organizovaného zločinu, z rozkrádání prostě veřejných financí v Praze a ve středních Čechách. To vám není hanba? Není vám to hanba? Nechcete vysvětlení? Nebo ostatní koaliční partneři, nechcete vysvětlení od hnutí STAN? Já se k tomu ještě dostanu.

Pět set pro Gazďu. Myšleno poslance Gazdíka, ministra školství, který na základě potom té aféry musel odstoupit. Jsou podány podněty, prosím vás, na Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. Pikantní na tom je, že tento podnět vzešel od Pirátů, od pana Michálka z Pirátské strany, vůči svému předvolebnímu a i současnému koaličnímu partneru hnutí STAN, to byl ten PirSTAN, si vzpomeneme všichni, jak prostě už pan předseda Pirátů se viděl jako premiér, jezdil do Bruselu a říkal: budeme tady, ten indián bude premiér, že jo. A teď se úplně hrozil. Potom to dopadlo, jak to dopadlo. Pan Michálek veřejně přiznal - už to tady někteří kolegové říkali, opět to nesmí zapadnout - my se na to budeme ptát a musíme se na to ptát. Pirátská strana věděla, věděla o tom, že minimálně v Praze v roce 2021 před volbami byla část či případně celá finanční jakoby volební kampaň hnutí STAN financovaná z peněz z trestné činnosti od toho Slepičáka, od toho Hlubučka a spol. To je velice zajímavé sdělení od zhrzeného partnera, jehož kandidáti do Poslanecké sněmovny byli překroužkováni, protože jejich domluva zněla jinak.

Byla domluva jasná. Půjdeme spolu, bla, bla, bla, potom vystupovali, pan ministr Rakušan, dejte kolečko mojí asistence, že jo, paní (nesrozumitelné). Pak je tady paní Urbanová. A Piráti, kteří byli na druhém, třetím místě protáhli obličej a museli se zachránit na ta jednotlivá ministerstva, že jo. Protože každý vlastně druhý Pirát je dneska nasosaný na nějakém úřadu, jo? Takže sám tady pan Michálek, který tady má plná ústa demokracie, transparentnosti Pirátské strany, neustále se do nás obouvá, tak toto řekne. Tak ať řekne i to B. Ať vyzve svého koaličního partnera, ať to doloží. To zase ne, že jo? Protože ono mít ve čtyřech poslancích tři ministry, kdo to má, že jo? Silového ministra zahraničí. Předseda poslaneckého klubu ve čtyřech, to se to dělá, že jo? Naše paní předsedkyně, když má 71, to byste viděli, jakou to dá práci nás tam prostě ukočírovat. Ale ve čtyřech to je dobrý, že jo? To je super. Zahrajou si mariáš, tam si to řeknou a mají to vyřešený.

Místopředsedkyni Poslanecké sněmovny mají. Krása! A víte, co se stane? To já nejsem žádný human (lumen?), ale říká se úplně veřejně, že příští rok, na letošním rozpočtu ještě ne, ale příští rok se Piráti trhnou. Protože tady ta stoosmička je nepotřebuje. A oni, aby si zachovali svoji autenticitu a znova přesvědčili nějaké určité množství svých voličů, že oni jsou vlastně tou správnou stranou, tak se nejspíš podle mě - a to se vsadím klidně tady - se šprcnou na rozpočtu 2025. Opustí tuto koalici, odejdou středem, ale už tři roky se nasosali, že jo. A budou říkat v předvolební kampani: My jsme jim to říkali celou dobu, oni nás neposlouchali. Neposlouchali nás, jo. Ale my tady chceme být znovu, protože budeme opět ta transparentní strana. Tak já vyzývám tady veřejně pana Michálka, ať tedy v tom koná. Podá trestní oznámení, když tedy má tyto věci, má tyto informace. Tak.

Dojení Pražských dopravních podniků, Hlubuček, Slepičák. Odposlechy. O parcelování zakázek, dělení peněz, dosazování do vlivných pozic. Kokainové večírky, prosím vás, to je taky novinka, to tady taky nebylo ještě. Vtírání kokainu do různých zadních částí těla. Objednávání luxusních společnic do bytu organizované skupiny. Tam se sjeli a říkali si, že jsme machři, jedeme to dobře, to jsme borci, to nám to vychází. Sponzorování černých peněz z volební kampaně STAN či i jen dávání úplatku přímo některých čelným politikům hnutí STAN. Tady se opět, je to takový otazník, jo. Ono se říkalo 500 pro Gazďu. Já nevím, co s tím Gazďa dělal. Jestli to šoupl do kapsy, nebo z toho udělal nějaké billboardy, nebo kam to předával. Když to jsou černý peníze, tak nemáte nic, že jo. Někdo za mnou přijde, strčí mi igelitku, a Ratha za to zavřeli, že měl krabici od vína. Já nevím. Tak

V Dozimetru bzučí i europoslanec z TOP 09, pan Pospíšil. Velice se namočil zejména jeho poradce pan Freml. On ho odkopl jakoby nic. Pan Pospíšil je takový opravdu dobrý politik, on je od nás z Plzeňského kraje. Po něm všechno steče, voda, jo? Ten přežije absolutně všechno. Ale prosím vás, tady nás mistruje paní empétrojka a její poslanec v tom jede taky. Ale docela zásadně. Něco jiného je nějaké auto na volební kampaň, nebo já nevím co. Někde na svatbě x let zpátky, když prostě se vůbec nevědělo... Já se někdy s někým potkám a prostě oni ho za pět let zavřou a oni mi to potom budou vyčítat, že zrovna jsem v politice, bla, bla, bla. Ale tady to prostě bzučí, tady to je slyšet, pane Benda, prostřednictvím paní předsedající. Vaši koaliční partneři v tom jsou až po uši. Až po uši. STAN, TOP 09.

Problém se tedy týká více stran a není to jen tak jedna paní povídala. I jména z Dozimetru zazněla zcela jasně. A já si myslím, že to je hrozně nebezpečné, protože my tady máme nějakou politickou soutěž, každý máme nějaké peníze na politickou kampaň, a když prostě někdo jaksi má tu výhodu, protože prostě má 500 pro Gazďu, tak jestli to bylo 500 000 na nějaké billboardy, no tak má výhodu, že jo? Vy to nechápete, Piráti? Že ti stanaři vás přejeli? Vy jste to nepochopili? Že z vás udělali úplné pitomce jako, jo? To všechno se začalo klubat na světlo již v době, kdy byl otci zakladateli vybrán a do funkce ustanoven do vedení hnutí STAN Vít Rakušan. Ještě pouze jako potenciální kandidát a horký nominant na funkci ministra vnitra. Pan ministr vnitra současný byl v předchozím bezpečnostním výboru jako opoziční poslanec, připravoval se na funkci ministra vnitra... Já tady vidím kolegu Brázdila, prostřednictvím pana předsedajícího, mi to určitě potvrdí, já jsem tu nebyl v té době, ale sledoval jsem politiku, takže jsem věděl, že někdo takový se připravuje. Tak. A o to se jedná ve své podstatě.

Teď se ptám: Věděl o tom pan ministr vnitra či nevěděl? Co se jakoby děje, jo? Jako nový předseda hnutí, co se kolem něho vlastně děje? Pokud si připustíme, jenom na šťopíček si připustíme - co zatím nevíme, protože kauza je živá, máme jenom nějaké úniky nebo prostě jedna paní povídala, ale na každým šprochu je pravdy trochu - že ano, tak je to obrovský politický skandál, a je to megaproblém. Je to megaproblém pro celou politiku prostě. Jestliže nám proroste organizovaný zločin do politiky, jestli jsou financovány černými penězi strany, tak proč potom tady máme prostě nějaký úřad, který dohlíží nad tím, kolik dáváme na finanční kampaň? Můžeme ho zrušit, tak je to jedno, jo. Nejen pro hnutí STAN je to obrovský problém a je to problém pro celý politický systém. A 33 let po revoluci my bychom o tom měli hovořit. Toto bychom neměli dopustit. Úplně jedno, z jaké strany jsme, to je prostě špatně.

Pokud nic nevěděl, je pan Čistý, jak on neustále říká a jak to zatím prezentuje, a nejsme mu schopni prokázat, s kým volal, jak volal, co volal, protože do toho šifrovaného telefonu se nedostaneme, když nám nedá klíč. A tady tím vyzývám pana ministra vnitra, ať tedy umožní přístup do jeho šifrovaného telefonu v rámci vyjasnění těchto věcí. Pane ministře vnitra Rakušane, vyzývám vás, umožněte přístup do serveru prostě, kde jsou zaznamenány ty hovory. Pakliže tam bude hovor s panem Gazdíkem, s panem Polčákem, bude tam řečeno: Hele, nabídli mi místo ministra vnitra, já to asi vezmu. Oni říkali: ber to, to bude dobrý, jako jo, tak se mu omluvím. Jestli tam bude něco jiného, no tak uvidíme. Takže pokud nic nevěděl a je pan Čistý, jak se často prezentuje, jaký je to tedy předseda? Když se mu toto děje přímo za jeho zády? V jeho jeho vlastním hnutí? Respektive přímo za jeho zády? A jak může tedy tak neznalý, nevědomý a naivní člověk, který neví, co se mu děje v jeho vlastním hnutí, být ministrem vnitra České republiky? To se potom obávám o vnitřní bezpečnost naší země. Protože když nevím, co se mu děje v jeho vlastním hnutí, jak potom můžu efektivně řídit Ministerstvo vnitra jako silový rezort? Na to se ptám. Žijeme v složité době, máme migrační krizi, máme útok na Blízkém východě, můžou se nám radikalizovat muslimové vlastně po těch útocích i vlastně vzájemným ostřelováním v tom Pásmu Gazy. A já prostě nechci, aby ministr vnitra České republiky byl někdo, kdo vlastně neví, neví, co se mu děje za jeho zády v jeho vlastním hnutí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP