(1.40 hodin)
(pokračuje Marek Novák)

V zásadě se vláda rozhodla ignorovat nutnost strukturálních změn a hodila přes palubu mladší generace, které tento problém ještě tak necítí, a proto správně předpokládala, že vlastně nebudu ani protestovat. Oni jí vlastně pomohli a obrátili se proti svým babičkám a dědečkům.

Změny v důchodovém systému, které tato vláda prosadila, nás posunuly směrem na východ. Nejsme jediným státem v Evropě, který má problémy s penzijním systémem, stárnoucí populací, s deficitem a s vysokou inflací. Úspěšnou důchodovou reformu udělalo například Švédsko, Norsko, Nizozemí nebo Německo. Ti všichni rozdělili příjmy z odvodů na dvě části a jednu z nich pak systematicky investují prostřednictvím státem spravovaného investičního pilíře.

Proč nebyla tato vláda, případně pan ministr Jurečka, schopná připravit koncepční řešení ve shodě s opozicí? Buď je jí to jedno, protože příští volební období vlastně tuto vládu ani tak nezajímá, nebo to prostě neví, nebo nechce. Netuším. Ale ať je to z jakéhokoliv důvodu, je to trestuhodné.

Dalším zásadním důvodem pro rezignaci této vlády je v pátek na sílu protlačený daňový balíček. Je to vlastně druhá fáze loupeže za bílého dne. Poté, co se podařil test s důchody, přišla vláda s plošným zdražením úplně všeho. A nemusí na svých potřebách ušetřit ani korunu. Odpovědná vláda by vedla širokou odbornou i politickou diskusi s cílem nastavit takový model, který přežije déle než jedno volební období, ať už se bavíme o důchodové reformě, nebo o takzvaném konsolidačním balíčku. V tomto případě hrozí, že obě tyto reformy a konsolidace přežijí vlastně jen dva roky, a to je strašné. Je strašné, že s tímto vědomím jste je protlačili. Zajímaly vás názory krajů, měst a obcí, které se bouřily? Ale vzhledem k tomu, že i členové vašich hnutí a stran byli ve vedení a jsou ve vedení, tak jste se snažili je umlčet. Ptali jste se podnikatelského sektoru? Ptali. Mluvili jste s nimi. Poslechli jste ho? Ne. V tomto případě kdosi přinesl noty, a pak se, aby tedy neřekli, dal nějaký prostor zmiňovaným subjektům, aby se vyjádřily. Pak to nějak pár dní přežili, my jsme to přežili tady ve Sněmovně, chtěli jsme se vyjádřit, byli jsme umlčeni, sektory nebyly vyslyšeny, no a vám se to povedlo prosadit. Gratuluji.

Nad čím se ale musím pozastavit, tvrzení, že opozice měla možnost se vyjádřit po tom, co na té tabuli svítilo 70 lidí, tak přátelé, to je vrchol! Vrchol arogance! Co tato vláda dokázala? No vlastně všechno, co by se mělo zaplatit ze společných peněz, kterým se v civilizovaném světě říká daně, tak to tato vláda prosadila a účet vystavila k proplacení všem občanům České republiky. Paráda. Kolikrát jsem se tady ptal, kdy začnete šetřit na sobě? Kdy už nám konečně vláda ukáže, že skutečně šetří? Zatím nám jen vláda řekla, že například učitelé berou moc a mohou za to, že to moc stojí, protože je jich hodně. Víte třeba o tom, že v malebné vísce Halenkovice nedaleko Napajedel u Zlína včera zasedal zastupitelský školský výbor, předstoupila paní ředitelka a řekla: Vážení zastupitelé, je to špatné, protože budete muset více vysypat z kapes obce, jelikož já už nemám ani na uklizečku. - Super. Ale stojí hodně, tak je ještě zkrouhněte.

Chtěl bych se zeptat ministrů, zda byli v poslední době někdy na základní škole. Ne dělat přednášky nebo se vystavovat, ale pohovořit. V průměrné třídě, kde je dnes zhruba 30 dětí, mezi nimi děti z Ukrajiny, děti, které v rámci inkluze potřebují asistenta. Opravdu si pan ministr školství myslí, že si učitelé žijí nad poměry? A více co vlastně? I kdyby, jsou to ti z nás, kteří v našich dětech rozpoznají talenty, schopnosti pro určité zaměření, zpřístupní jim vědomosti a v určitých oblastech jsou schopni je rozvíjet, právě aby až dokončí své vzdělání, a je jedno, jestli to budou šikovní zedníci, mechanici nebo atomoví inženýři anebo taky noví učitelé a pedagogové, kteří byli pro společnost přínosní. Učitelé jsou ti z nás, kteří připravují nové generace lidí, kteří mají přinést naší republice hodnoty růstu a rozvoje navzdory nekompetentním vládám, jako je právě tahle.

Přijetím daňového balíčku přišli naši spoluobčané o část úspor nebo finančních prostředků na podnikání. Stát si je vybere na ukojení svých pětikoaličních potřeb. Kupuje si dále zbytečná ministerstva a zbytečné úředníky. Za nemalé peníze si vlastně kupuje Piráty. Na oko zrušil dotační politiku, ale dotace a podporu rozpustil do vyšších daní. Trestá vlastnictví nemovitostí vyšší daní s argumentem, že pozor, na Žižkově jsou nízké daně. To uvedl kolega poslanec Michálek. Tato vláda otevřeně podporuje šedou ekonomiku. Proto tvoje peníze, občane, neskončí v systému, ze kterého se efektivně vypočítají daně a odvody, ale v systému optimalizací a odklánění financí různých šikovných podnikatelů. Ostatně jistě si občané pamatují kauzy minulosti, kauzy politiků ODS, a tato doba mi ta devadesátá léta hodně připomíná, i když jsem byl docela mladý. Tato vláda totiž nechce vybírat daně efektivně. Tato vláda potřebuje zařídit, aby peníze bohužel zůstaly přítelíčkům, jako je například Michal Redl a jemu podobní, kteří pak snad nějakou tu korunu ztratí tím, že přispějí stranické kase, nebo jim koupí třeba dovolenou, anebo v neposlední řadě jim koupí kroužky na kandidátních listinách.

Zrušením EET se vláda dobrovolně a naprosto nesmyslně vzdala fungujícího a efektivního systému, který nejen zvýšil výběr daní, prokazatelně ho zvýšil, ale zvýšil dokonce i odvody do sociálního pojištění, protože zaměstnance nebylo možné vyplácet z ruky. No a v neposlední řadě narovnal podnikatelské prostředí. A co dnes slyšíte od podnikatelů? Já kam přijdu, tam slyším, že státu v čele s touto vládou podnikatelé platit daně nechtějí, a dělají všechno pro to, aby optimalizovali. No a zrušením EET jste části z nich k tomu vytvořili nádherné prostředí. Tak vám gratuluji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP