(23.30 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Dále to, co se děje s Českou poštou. Ta absolutní nekomunikace s jednotlivými starosty a primátory, že se uzavřelo 300 poboček, především tedy ve velkých městech, to že tady probíhá nějaké transformace České pošty, kdy Vít Rakušan mně v dubnu napíše SMS zprávu, v které mi říká, že transformační plán bude projednán s opozicí, a on je dnes 17. říjen a žádné takové projednání neproběhlo, dnes jsem se dozvěděla, že se to mělo projednávat ve čtvrtek na výboru pro veřejnou správu, a už je to zase zrušené. Takže tady se něco tvoří, ale nikdo to s námi neprojednává, nikdo to s námi nekomunikuje. Pan ministr vnitra říká, že se s Poštou nic nedělalo, že on samozřejmě přišel a uzavřel 300 poboček, to samozřejmě udělal. Pořád říká, že to bylo na Poště. Není to pravda, bylo to na vládě. Ale hlavně pan ministr říká, že se nezhoršila kvalita a dostupnost poštovních služeb. A co jsme se dozvěděli na minulém výboru pro veřejnou správu? No, že prakticky ať mlčíme, protože víte, o kolik vteřin se teď navýšila čekací doba na České poště? Pouze o 17 vteřin. Tak se zeptejte těch lidí, jak jsou v tuto chvíli spokojeni s kvalitou a dostupností poštovních služeb. Spousta lidí je nespokojených s tím, že se doručuje D+3, to znamená, pošlou dopis, je doručen až po několika dnech, a tak dále.

A mně třeba velmi vadí, že dochází k tomu, že se propouštějí doručovatelky, propouštějí se lidi na přepážkách. Jsou to lidé, kteří tam pracovali někteří mnoho let. Myslím si, že znali přesně to území, a to je přesně vidět, jakým způsobem se k těmto věcem přistupuje. Vy víte, že já jsem mnohokrát jako příklad uváděla třeba město Aš, což je zhruba třináctitisícové město, kde se od 1. ledna propustily všechny doručovatelky. A jak to tam dopadá? No pošta není doručovaná. Skončí v popelnici, někde v příkopě, no z auta nemůžete prostě doručit poštu, a vrací se ta pošta i tomu městu. Říkala jsem to na každé tiskové konferenci, říkala jsem to při každé příležitosti, kdy jsem se viděla s ředitelem České pošty. No a víte, jak to dopadlo? No dopadlo to tak, že se tam ty doručovatelky budou vracet od 1. ledna roku 2024. Tak jsme je propustili, a teď abychom neposlouchali v uvozovkách tu Vildumetzovou, tak už tedy jsme zajeli do Aše a řekli jsme, že je tam vrátíme. Tak jestli toto někomu připadá logické? Z druhé strany já jsem hrozně ráda, že se tam ty doručovatelky vrátí, ale je jasné, že řada z nich už dala prostě výpověď, už si našly jinou práci. A ony znaly přesně to území, znaly každou schránku, každý dům.

Jsem přesvědčená o tom, že pan ministr vnitra neustále říká, jak si zaslouží pochvalu hasiči, jak si zaslouží pochvalu policisté v rámci covidu, v rámci uprchlické krize. No a co udělal jako první, když přišel do pozice ministra vnitra? Policisté a hasiči měli dostat přidáno 1 400 korun, a na první vládě přišel a na tiskové konferenci slavnostně oznamoval, že dostanou místo 1 400 700 korun. Víte, že tady mnohokrát vystupuju, říkám, nemají policisté finanční prostředky na stravné. Co se dozvíme? Dojde ke změně rozpočtu na rok 2023. Opravdu nemají peníze na stravné. A vy jste tady někde viděli, že by mělo dojít ke změně rozpočtu na rok 2023? Pak se dozvíme, že se policistům nebudou měnit stabilizační příspěvky. A za pár měsíců nato se dozvíme, že 90 % policistů se změnily stabilizační příspěvky. Teď před třemi měsíci, zase, pan ministr vnitra Vít Rakušan vystupoval a říkal, je vysoká inflace, policisté a hasiči musí od příštího roku dostat přidáno. A co se teď dozvíme? Že nedostanou vůbec nic! Tak já nevím. Já tomu vůbec nerozumím. Tak buď se ministr vnitra pere za svůj rezort, pere se za policisty a hasiče, ale přece nemůže něco říct a za tři měsíce to absolutně změnit. Nebo on nemá slovo v té vládě? Nebo nemá sílu? To samozřejmě je otázka.

On tady dnes také pan ministr vnitra vystupoval. Já co ještě považuji za velmi špatné, je, že si nechal vzít tu digitalizaci. Myslím si, že vždycky veřejná správa a tyto věci byly na Ministerstvu vnitra, a viděli jste to v rámci toho, když jsme usilovali o to, aby rodné číslo zůstalo v občanském průkazu, jak došlo k tomu, že pan Bartoš říkal, je to věcí vnitra, Ministerstvo vnitra říkalo, je to věcí pana Bartoše. Prostě digitalizace - a jako který ministr si toto nechá vzít, pro mě fakt není dobrý ministr. Po věcné stránce to bude na vnitru a po té technické to bude na Digitální informační agentuře. Což jsou samozřejmě další místa, i v návrhu rozpočtu na rok 2024 se tam zase ta místa navyšují.

Pan ministr se také chlubí tím, že zvládli skvěle to předsednictví. No jestli zvládnuté předsednictví je s tím, že jste zvedl ruku a podepsal migrační pakt, tak já to tedy za zvládnuté a skvělé předsednictví z vaší strany v žádném případě nepovažuji. A určitě nepovažuji ani, že jste nás vlastně vůbec o ničem neinformoval. Že jste do toho Štrasburku jel a pro ten migrační pakt jste prostě zvedl ruku.

Ale já musím říct, a zaznívalo to tady před chvílí, že podobně jsou na tom i učitelé. Tam mně strašně vadí ti nepedagogičtí pracovníci, a také mi velmi vadí, že Ministerstvo vnitra bylo vždycky vlajkovou lodí Starostů. To prostě tak bylo. A víte, před lety hnutí STAN, ono hnutí STAN je vždycky s někým ve vládě. Byli s TOP 09 a tak dále. A v tu dobu se také ubíral obcím příspěvek na výkon státní správy a snižovalo se rozpočtové určení daní. A teď je znovu STAN, což jsou Starostové, ve vládě, a STAN dovolí, že se městům, obcím a krajům vezme rozpočtové určení daní. To považuji za absolutně neskutečné.

Já vím, že může být mnoho argumentů, ale já vám řeknu jeden. Já jsem tady v té lavici seděla i v minulém funkčním období. A já jsem za ty starosty a za ta města bojovala vždycky. I když jsem byla v opozici, i když jsem byla v koalici. A z té strany vás Starostů a nezávislých to prostě nevidím. Eliška Olšáková prostě nezvedne ruku pro komplexní pozměňovací návrh. A jde to dojednat. Co jste dojednali pro ty starosty? Vy jste dojednali to, že přišli o rozpočtové určení daní a že přišli o finanční prostředky z daně z přidané hodnoty, což je největší příjem měst a obcí.

Tak. A kdybychom si to shrnuli, tak tato vláda s nikým nekomunikuje. Námi pohrdá, nespolupracuje, neplní své sliby. Ty předvolební pro ně už vzal dávno čas. Určitě si pamatujete: Nebudeme zvyšovat daně. Solidarita musí být dobrovolná. No já když jsem tady dneska slyšela projev pana premiéra Petra Fialy, tak to byl opravdu pro mě projev, který na mě působil, že my máme 108, my se smějeme, my jsme vládci. A já jenom bych se ho chtěla zeptat, jestli to, co tady říkal, jestli tomu opravdu věří? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP