(22.00 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Tak jenom v roce 2021 jsme zahájili 71 kilometrů ve smyslu výstavby nových dálnic. 71 kilometrů. A předávali jsme vám více než 100 kilometrů, to beru za poslední dva roky. Vy nám vyčítáte, že jsme ke zhotoveným dálnicím dali i D1. A proč bychom ji tam nemohli dát? Vždyť byla zhotovena. Je na tom něco špatného? Ale pojďme k číslům. Já vím, k čemu míříte samozřejmě, když říkáte, vy se chlubíte čísly, kolik jste zprovoznili dálnic, a drze jste se tam dali D1. Pomíjím to, kdybyste možná jako někdy se podíval do nějakých příruček, jak se staví dálnice, že to je de facto nová dálnice, ale to čert vzal, to není to podstatné. Podstatné je to, že kdybych vzal rok 2021 a díval se z úhlu pohledu, jaké dálnice se tady zprovoznily, tak dojdete na částku 94 kilometrů, včetně tedy té D1. Souhlasím. Tak to odečteme, ať máte klid, pane premiére, a bez té D1 to je 47 kilometrů, přibližně to bylo půl napůl. Dobrý, beru.

Kritizujete, že jsme zahájili 47 kilometrů. Víte, kolik zahájíte v tomhle roce? Patnáct kilometrů. Příští rok ale to budete mít 118 kilometrů, dál-li pánbůh, věřím, že se to snad podaří. Ale já to ani neříkám kvůli těm 15 kilometrům. Kdybychom tam byli my, tak asi toho taky letos nezahájíme více, myslím tím zprovozníme, protože samozřejmě se dojíždí to, co se zahájilo všechno v letech 2017, 2018 a tak dál.

Co tím vlastně chci říct? Pane premiére, když se chlubíte, že v příštím roce, dá-li pánbůh, to tady už konečně dopadne a budete mít těch 118 kilometrů, tak to jsou fakt všechno naše projekty, které my jsme zahájili. Stejně tak jako já, když jsem stříhal pásku, tak to nebyla moje zásluha, to byla zásluha těch, kteří to zahájili přede mnou, což byl třeba pan ministr Ťok. Já se můžu chlubit maximálně tím, na co jsem klepal, to znamená základní kámen, kdy jsme zahájili stavby, a z toho těžíte vy. Takže jestliže tvrdíte dneska, že to nebude špatné, není zač.

Zajímavá zmínka, pane premiére, byla ještě o lithiu. Takže fakta. V roce 2019-2020 jsme to byli my, kdo dostal lithium pod kontrolu společnosti ČEZ. Kompletně, vše jsme připravili. Jediné, co jste měli dotáhnout, je to, že do toho řetězce, to znamená těžba, zpracování, ještě dáte gigafactory. Tak to jste nezvládli, protože gigafactory, místo abyste ji dělali společně s ČEZem v Prunéřově, jak jsme se my tehdy domlouvali - a zdálo se mi to logické, proč bychom měli podporovat někoho, kdo nám tady ten řetězec neudělá? - tak vy jste se rozhodli, že nasypete nižší desítky miliard korun ku Plzni do Líní, kde to kupodivu nikdo nechce. A ČEZ tam u toho taky nebude. Tak to je taky docela dobrý majstrštyk.

Mohl bych pokračovat dál, pane premiére. Nedostatek léků, jak je řešíte, a tak dál, ale zastavím se ještě u jedné věci a to je vaše silné motto posledních dnů a to je restart Česka. Kam teď kliknu, tam na mě vyskočí pan premiér Fiala a kouká na mě restart Česka. Zní to hezky, ale není to nic jiného než nová perestrojka. To je fakt katastrofa, jak jste k tomu přistoupili. Určitě si někteří z vás na perestrojku v osmdesátých letech vzpomínají a vybavují si ji. A na čem ona byla založena? Ona byla založena na tom, že se bude moderně investovat mimo jiné, že se vytvoří vládní výbory pro investice a že se to tady rozjede. No tak co vy jste udělali? Vy jste udělali vládní, já nevím, jak se to jmenuje, myslím, že zrovna výbor se to jmenuje pro strategické investice, ten nám to jako rozčísne dneska, no a pak jste se rozhodli, že tady vy jakožto veřejný sektor ten restart udělá. Pane premiére, neudělá. Žádná vláda neudělá restart. Vláda tady není od toho, aby dělala hospodářský restart. To je fakt jak v těch osmdesátých letech. Proto říkám, že na to jdete jak v té době perestrojky. Restart vám udělá jediný sektor, a to je privátní sektor, udělají vám ho firmy, udělají to jejich zaměstnanci, udělají to privátní subjekty, kterým vy byste měli dát prostor pro to, aby mohly zisky generovat. A co uděláte vy, pane premiére? Když ty zisky generují, tak jim vyčiníte po jakešovsku, že mají příliš vysoké zisky, že to je divné, že to není normální. Měli byste jim poděkovat, firmám jakýmkoliv, které tvoří zisk, protože za vaší vlády tvořit zisk, to je majstrštyk. Ale hlavně tím, že tvoří zisk, tak vám budou platit daně, a když budou platit daně, budete mít na ty dálnice a nebudete na ně muset půjčovat z Evropské investiční banky. Je to tak složité na pochopení? A když budou tvořit zisk, tak světe, div se, budou platit zaměstnancům docela slušné mzdy. Ano. Ne tím, že do nich budete lít nějaké dotační tituly, ale tím, že budou přirozeným způsobem vydělávat. Takže prosím, čepici do ruky a poproste firmy, aby hodně vydělávaly, protože to je to jediné, co vás, ale popravdě řečeno i nás může zachránit.

Já se tady snažím ukázat, že na těch nekompetentních ministrech do značné míry závisí váš úspěch či neúspěch, a podle toho taky to vypadá. Problém pana premiéra je v tom, že nemá odvahu je vyměnit, ačkoliv velmi dobře víte, pane premiére, že na to nestačí ti ministři, že to nedělají dobře. Ale vy to neuděláte proto, tu výměnu, protože nechcete položit pětikoalici. Ano. Jinými slovy, řekněme si to přesně, přeložme si to do češtiny: berete si lidi jako rukojmí jenom proto, abyste udrželi tuto nesourodou pětikoalici.

A poslední důvod, proč si nezasloužíte dále fungovat, je způsob vaší komunikace. Můj předřečník, pan ministr Síkela, to tady předvedl v plné polní. Výmluvy na minulost. Antibabiš, hlavní headline. Ne, je to vaše odpovědnost. Vy jste chtěli vládnout. Nikoho dnes už nezajímají vaše stížnosti, váš brekot. Ukažte, že to dokážete líp. Vy jste zatím nepřevedli vůbec nic, děláte to bohužel výrazně, výrazně hůře.

Ne všichni z ministrů zde hovořili jenom o minulosti, ne všichni zde hovořili na téma antibabiš a neukazovali na nás. Třeba paní ministryně Černochová, jakkoliv s ní nesouhlasím s F-35, a klidně bych i tady argumentoval, proč se domnívám, že se unáhlili a že si měli nechat udělat férové nabídky a měli je v klidu vyhodnotit, tak musím říct, že zde mluvila celkem sebevědomě, dívala se dopředu a bojovala za ten rezort. Já jsem, pane mistře Síkelo, neslyšel jedno jediné slovo, že byste zabojoval za ten rezort. Tak se pak nedivte, že vás tam ty lidi neberou, je tam zákopová válka, jsou v těch zákopech, nechtějí vystrčit hlavu a modlí se, ať to skončí. Jste tam izolován, a je to právě proto, že oni ve vás nevidí někoho, kdo se za ně postaví. Nejenom že to nevidí ti úředníci, ale oni to nevidí ani ti průmyslníci, nevidí to ani ti energetici, nevidí to podnikatelé střední, malí, velcí, nic. To je ten důvod, proč jste neúspěšný.

Vy nám zde tvrdíte, jakým způsobem zatočíte s dezinformacemi. Vždyť to je parodie, prosím vás. Vy jste šiřiteli největších dezinformací za poslední dobu. Jak s nimi chcete bojovat, proboha? Jediné, co jste udělali s tím, jak jste udělali zákon, naštěstí jste měli ještě sebereflexi, že když jste viděl, jak ten zákon vypadá po jednom roce příprav, tak jste od toho utekli a toho zmocněnce jste propustili. Nulová sebereflexe. Jenom nálepkujete, jste arogantní, jste elitáři, kteří tady nebyli za posledních 30 let. Kdo jde na demonstraci, tak to je prosím pěkně podporovatel Varšavské smlouvy. Myslím tím na demonstraci proti vám. Ale kdo jde na vojenskou techniku do Ostravy, tak to je podporovatel NATO. Vy jste fakt už zešíleli úplně. Ten, kdo je na demonstraci, tak vám garantuji, že 30 % lidí už ani neví, co je to Varšavská smlouva. Ti tam jdou proto, že jsou nespokojení s vámi. A já tedy kdybych měl 100 000 lidí, možná 80, možná 50, já nevím, ale byl Václavák skoro plný, tak bych nebyl klidný jako želva. A znovu, možná bych nebyl spokojený, že tam jsou, alespoň bych byl slušný, omluvil bych se, anebo bych alespoň se snažil jim vysvětlit, že nemají pravdu. Aspoň trochu pokory, to by vám fakt neškodilo. A ti, co jdou do Ostravy na NATO, já tam byl mnohokrát, ti tam fakt nejdou kvůli NATO, ty tam jdou se podívat na letadla. Ale je to v pořádku, ať tam jdou, mně se líbí ta akce.

Dezolát. Každý, kdo jde na demonstraci. Nedemokrat, to je výborné. Vy jste si zvykli každého, kdo se vám nelíbí, nazvat ne-de-mo-kra-tem, vy demokrati. Ruský šváb a tak dál. Já už toho radši nechám, protože se vždycky tak napumpuju, když jenom na to myslím, že pak mi není dobře.

Takže my budeme požadovat, aby byla vyslovena nedůvěra, nic jiného ani nejde. Ale v případě, že se tady, vážení koaliční poslanci, rozhodnete, že tu nedůvěru nevyslovíte, jasně, tak pak prosím, je třeba, aby vaši voliči viděli, že si stoupnete a řeknete: My s touto vládou souhlasíme. My jsme přesvědčeni, že to dělá dobře. A je třeba, aby vaši voliči viděli, že vaše stranická disciplína je vám bližší než názor lidí. Já děkuju. (Potlesk části poslanců.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP