(20.10 hodin)
(pokračuje Klára Dostálová)

Tak první hned v preambuli mě opravdu zarazilo: Vytvoříme podmínky pro úspěšné a smysluplné čerpání evropských fondů. - Tak čerpání nového programového období 2021 až 2027 je slovy nula. Jak já se těšila na ta čísla za září, jsem si říkala, tak tady neustále vystupuju, tak se určitě vláda pochlapí. Jak jsem se spletla. Opět je tam jedna velká nula. A když už se vyhlásí výzva na Ministerstvu pro místní rozvoj například na základní školy, tak je tam renonc, stěžují si starostové, dokonce se zvažovala, nevím, zda byla podána, žaloba na Ministerstvo pro místní rozvoj, protože pan ministr Bartoš z pohledu starostů a starostek našich obcí neměl tu výzvu nastavenou správně, upravoval podmínky. Dokonce i stínová vláda vyzvala pana ministra Bartoše k okamžitému zastavení výzvy a rekonstrukci těch podmínek. Pan ministr, tady musím říci, že vyhověl, ta výzva se posunula, ovšem vyhlásil ji na konci října, to se také nepovedlo. Takže jsme se potom dohodli, že bude výzva posunuta opět na konec listopadu. Výsledek byl takový, že byť v minulém období velmi kritizoval takzvaný systém na klikání v rámci monitorovacího systému, to znamená, že když dopředu všichni znají hodnoticí kritéria, tak pak ve finále rozhoduje čas podání té žádosti, no a přesně to se stalo u základních škol jako takových. Takže je tam velký převis.

Já jsem panu ministrovi radila, aby udělal stejný krok, aby předzávazkoval Integrovaný regionální operační program, a věřte mi, že vím, o čem mluvím. Protože když se podívám na čerpání období 2014 až 2020, které nám končí 31. 12. 2023, tak musím říci, že nám chybí k certifikaci, to znamená k vyčerpání ze strany Evropské komise, 61,5 miliardy. Kdyby vláda si uměla sáhnout na tyto peníze, tak by docela zásadním způsobem snížila například schodek rozpočtu letošního roku. Kdyby ty peníze uměla čerpat i v dalších letech, tak by nemusela občanům zvyšovat daně. Bohužel ale kapsy našich občanů jsou vládě bližší než evropské peníze ležící v Bruselu. Takže ta situace je nelichotivá, protože tam - a znovu opakuji - ten zdroj je zdroj přímo Ministerstva pro místní rozvoj na webových stránkách DotaceEU.cz, kde se sami můžete přesvědčit o tom, že nejhůře čerpající operační programy v tom dobíhajícím programovém období 2014 až 2020 je Integrovaný regionální operační program, který je aktuálně na 84,7 %. Přitom sama vláda v březnu v rámci takzvaných analýz rizik čerpání dala jednotlivým ministrům úkol, aby do konce června měli vyčerpáno minimálně 93 %, aby se to stihlo. No, to nám někde, pane ministře Bartoši, těch 10 % chybí.

Dalším problémovým, a to je teda pro mě velmi nemilé překvapení, protože to vždycky patřilo jako premiant, je operační program Životní prostředí. Tady jsme na 86,4 % a chybí k dočerpání 9 miliard, IROPu chybí 23 miliard, tak jenom abychom věděli, kde jsou ty zásadní částky. A potom asi jedna z těch větších částek ještě chybí na MPO, kde máme ale už čerpáno 93,2 %, tady chybí k dočerpání zhruba 6 miliard korun. Takže tolik tedy k těm závazkům, jak budeme jako úspěšně čerpat ty evropské fondy. A znovu říkám, jsou to peníze, které máme jako stát k dispozici, prostě doslova leží někde na zemi, ale je potřeba umět je zvednout, aby to samozřejmě bylo ve prospěch státního rozpočtu. Znovu musím připomenout, že systém v České republice je nastavený tak, že nejprve vše profinancujeme ze státního rozpočtu a následně žádáme ty peníze z evropských fondů. Proto tak vyzývám k tomu cash flow, aby skutečně do toho státního rozpočtu ty evropské zdroje přišly.

Dostáváme se k dalšímu bodu: Dostupnost bydlení pro občany bude vláda řešit jak směrem k vlastnickému, tak i nájemnímu bydlení včetně bydlení sociálního. - No a jaká je skutečnost? Podporu vlastnického bydlení pan ministr úplně zrušil. Za naší vlády byl program pro mladé, ze kterého se dalo čerpat i na družstevní podíl, ale tento program byl bez náhrady zrušen. Dále tady byl program Výstavba, ze kterého, jak pan ministr citoval, protože byl spuštěn ke konci roku 2019, tak v podstatě za rok a kousek se postavilo 230 bytů. Samozřejmě pokud ten program zrušíte bez náhrady, tak už se z toho programu více bytů postavit nedá. Jsem zvědavá na následující program, takzvané Nájemní bydlení, nebo dostupné bydlení, který je pokračovatelem tohoto programu, pan ministr tam alokoval 800 milionů... No, to těch bytů asi o moc více nebude. Je potřeba tady ještě nezapomínat na Integrovaný regionální operační program, který měl kapitolu sociálního bydlení, z toho se postavilo zhruba 3 000 bytů, ale samozřejmě za daleko delší horizont, to znamená nějakých sedm let, tak jak byly alokované ty zdroje.

Dalším problémem, který já vnímám skutečně u bydlení jako takového, je, že představitelé pětikoalice nám říkali, když šli do voleb, tak to bylo i v mnoha volebních programech jednotlivých stran: Postavíme 100 000 bytů. - Jenom asi zapomněli dodat, v kterém volebním období. Protože pokud mysleli toto volební období, no tak to se skutečně nestane, protože nemáme ještě ani v účinnosti nový stavební zákon, který tato koalice posunula o rok, a víme, že jsou tam velké problémy v rámci spuštění zejména u digitalizace stavebního řízení, ale k tomu se dostanu ještě samostatně.

Nám je neustále předsouváno, že nenavrhujeme konkrétní řešení. My jsme v oblasti bydlení představili dvanáct bodů. Nebudu je tady všechny vyjmenovávat, ale myslím si, že některé je potřeba neustále opakovat, protože je potřeba v té tíživé situaci lidem pomoci. Tady můžeme stokrát zvyšovat příspěvek na bydlení, ale musíme si uvědomit, že spoustu - 80 % populace - má vlastnické bydlení. Mladí lidé, když mají vlastně navýšené jednou tolik, skoro jednou tolik splátky hypotéky, opravdu je spousta rodin, které platí 29 až 33 tisíc měsíčně hypotéku, tak tento náklad oni do příspěvku na bydlení započítat nemohou. Proto já neustále volám po tom, abychom si sedli a vymysleli nějaký způsob, jak těmto mladým rodinám pomoci. A jedním z těch receptů a řešení - tady jsem ráda, že pan ministr Stanjura mi slíbil schůzku, bohužel jsem se ještě nedočkala toho setkání - ale jedno z řešení je, aby mladí lidé mohli v době, kdy se starají o předškolní dítě, platit pouze úroky, nikoliv jistinu. V ten moment mladé rodině klesne ta splátka hypotéky zhruba o polovinu.

Další, co považuju za velmi důležité, je, abychom podporovali družstevní bydlení. Mladí lidé by měli dostat od státu zvýhodněnou půjčku na družstevní podíl, protože družstevní bydlení je svým způsobem určitá forma vlastnického bydlení. Ale mladí lidé se potýkají s tím, že nedosáhnou na ten první vklad do toho družstva jako takového.

Dalším rychlým řešením, které by mohlo být, a já jsem to třeba očekávala od programu Oprav dům po babičce, ale tam jsou opravdu jenom opatření, která snižují energetickou náročnost těch rodinných domů a tak dále, ale my máme v České republice z logiky věci mnoho vícegeneračních domů. Ale bohužel na ty náklady, které souvisejí s rozdělením domu na více bytových jednotek, tak na to se ty zdroje toho dotačního programu Životního prostředí použít nedají. Tam opravdu stačí udělat samostatný vchod, samostatné sociální zařízení, aby ten dům mohlo obývat více rodin, mohou to být samozřejmě i vlastní příbuzní, ale prostě i mladí lidé chtějí být nějakým způsobem odděleni od té starší generace a je to pochopitelné.

Dalším velmi důležitým projektem v oblasti bydlení by byla právě spolupráce soukromého veřejného sektoru. Říká se tomu PPP projekty. A hovořili jsme o tom, dokonce jsme to připravili na Ministerstvu pro místní rozvoj, vím, že se teď té příležitosti chytá Ministerstvo financí, protože tam odešli někteří kolegové z MMR. Je to velmi dobře a jde v podstatě o to, že se ta výstavba může stavět buď na pozemku státu, nebo obce, anebo může docházet mezi tím soukromým sektorem, nejčastěji developery, a státem, například ke směně budov. Prostě stát má spoustu nevyhovujících budov, které samozřejmě může s tím soukromým sektorem nějakým způsobem směnit a mít ty byty. Ten PPP projekt je zajímavý i v tom, že by vůbec nemusel jít do státního dluhu, protože ty byty postaví ten soukromý provozovatel, ten developer, a stát formou služby si od něj tyto byty najímá. A stát si ale zároveň může potom nechat ty peníze z nájemného. Opravdu to nejsou projekty, které by byly nějak složité, ale zároveň by to státní kase pomohlo, aby samy nemusely vynakládat miliardy na výstavby nových bytů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP