(14.00 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

Bezpečnostní rizikem pro Českou republiku je každopádně člověk, který demokratické zřízení v naší zemi nazývá novou totalitou. Když někdo říká, že přichází nová totalita, a přitom se nacházíme v prostředí, kde lidé svobodně demonstrují na náměstích, nemají z toho žádné postihy, kdy poslanci dlouhé hodiny svobodně mluví u řečnického pultíku, když tady máme zcela otevřenou a svobodnou soutěž demokratických stran. A v takové chvíli někdo mluví o nové totalitě. A ještě o té nové totalitě mluví člověk, který se s tou starou totalitou sakra smočil! Kterému v té staré totalitě bylo moc hezky, bylo mu v ní dobře. On z ní čerpal benefity, minimálně benefity kariérní. A možná, kdyby se to neotočilo, tak by v té úspěšné kariéře v té staré totalitě, v té staré straně, v té všemocné straně, která tady vládla, pokračoval. A asi by neměl důvody konjunkturálně měnit svůj přístup ke svému životu.

A teď svoláváme mimořádné schůze. Je to legitimní právo opozice, my jsme to dělali určitě také. Ale vy jste se jako hnutí ANO mohli vypořádat s tímto bezpečnostním rizikem podle vlastních stanov v hnutí ANO. Nicméně vy ve chvíli, kdy jste měli trestně stíhaného předsedu, tak jste ty stanovy změnili a trestně stíhaný předseda tím předsedou mohl podle těch nových stanov zůstat a jelo se dál.

Já vám řeknu, jak reagovalo hnutí STAN. My máme v kauze Dozimetr, a prosím, poslouchejte dobře, protože se často šíří jiné povědomí, jednoho - jednoho - trestně stíhaného politika, který má v závorce, respektive měl, značku STAN. Vy jste změnili stanovy, my jsme ho vyloučili. On už není členem našeho hnutí právě v důsledku toho, že je trestně stíhaný v kriminální kauze, která se jmenuje Dozimetr a která má dozvuky na různé části politického spektra.

Tím, že říkáte a označujete naše hnutí za hlavu organizovaného zločinu v téhle zemi, urážíte práci všech těch pracovitých poslankyň a poslanců, našich starostek a starostů po celé republice. My jsme se s kriminální kauzou Dozimetr vypořádali. Vyvodili jsme politickou odpovědnost, odstoupil ministr, vyloučili trestně stíhaného politika. Vy jste ho nechali jako předsedu vašeho hnutí a změnili jste stanovy. Já si skutečně myslím, že člověk, který chtěl s Krejčířem ovládnout ČEPRO, by neměl mluvit o mafii a o organizovaném zločinu. To je prostě přece absurdní situace! Přece nezáleží na tom, jaký telefon používáte, ale záleží na tom, s kým tím telefonem mluvíte a co tím telefonem řešíte. A tady bych vám chtěl říct, že mám absolutně čisté svědomí. A velmi bych přál všem z vás, abyste takové čisté svědomí mohli mít také.

A pokud už jsme u citací nejrůznějších článků, pan předseda Babiš tady jeden četl, dovolte mi také jeden článek odcitovat. Cituji, server Neovlivní. "Jako důkaz nepravosti použil existenci šifrovaného telefonu v rukách ministra vnitra poslanec Babiš." Na to upozorňuj, že to je ten důvod, proč vyvolat nedůvěru. "Týž Babiš, který kvůli obavám z odposlechů roky používal aplikaci na šifrování konverzace s vybranými účastníky s názvem Threema. 'Dokonce i Andrej Babiš, který je proslulý svou nechutí k technickým vymoženostem, párkrát posílal šifrované zprávy,' citovali jsme již v roce 2016 insidera z chodovské centrály ANO. Babiš překonal svoji nechuť k technickým vymoženostem kvůli tehdejším vypjatým vztahům s někdejšími politiky ČSSD, zejména s ministrem vnitra Milanem Chovancem. Politici tehdy nejsilnějších vládních stran ČSSD a ANO se totiž vzájemně podezřívali se sledování, odposlouchávání a nejrůznějšího špiclování. Oba konkurenční týmy investovaly do techniky, používaly zmíněné šifrovací aplikace pro telefony. A do módy se dokonce vrátily historické relikvie v podobě elektronických tabulek. Při schůzkách se v klíčových pasážích nemluvilo, ale psalo na tabulky a hned zase mazalo. Zařízení, které vychází z dětských magnetických tabulek, umožňuje obratem smazat napsaný text, a to v případech, kdy o dané komunikaci nemají zůstat žádné záznamy. Mimochodem takto se dost často nabízely úplatky. Tabulky se podle informací Neovlivní.cz používaly jak v řadách ANO, tak mezi hráči ze sociální demokracie."

Já si skutečně myslím, když tady ukončím tuhle citaci, že je absurdní, když mi Andrej Babiš i po tomto sdělení, které jsem tady odcitoval, vyčítá obavu z toho, že politická konkurence má v exponované době sestavování vlády zájem o citlivé informace a že v té chvíli si ten, kdo má nastoupit na Ministerstvo vnitra, skutečně pořídí šifrovací komunikaci. Vy mně budete vyčítat, že jsem měl postupovat nějakým zákonným způsobem a nějakým způsobem reagovat na možné odposlouchávání? Po tom, co si tady čteme, jakým způsobem vy jste, jistě ve velmi dobré a přátelské atmosféře, ve vládní koalici postupovali? Vždyť je to opravdu od začátku absurdní.

A já si kladu otázku, o co vlastně Andreji Babišovi jde? Proč je potřeba se zbavit Rakušana? Já bych si dal tři odpovědi. Za prvé si vzpomeňme na atmosféru před parlamentními volbami v roce 2021. Útoky na Ivana Bartoše. Zničit Bartoše, učinit ho centrem veškerých dezinformací, spojit ho s věcmi, které vůbec neseděly. Udělat z něj radikála, udělat z něj migračního vítače, udělat z něj, ano, bezpečnostní riziko pro tenhle stát. Ta metoda už se tady jednou použila a byla úspěšná. Byla úspěšná. Ivan Bartoš se opravdu ocitl pod takovou palbou, která ho část popularity a určitě i volebních zisků před volbami v roce 2021 stála.

Další důvod je logický, politický, aritmetický. Jsem předsedou druhé nejsilnější vládní strany, vládního hnutí. Máme tolik poslanců, kteří mají vliv na to, jestli tahle vláda bude existovat, nebo existovat nebude. A útočit na prvního vicepremiéra se samozřejmě v téhle chvíli vyplácí, je to strategické a zase nějaká semínka nedůvěry do vládní koalice, to se přece vždycky hodí. Ale vám, kolegyně a kolegové z ANO, vadí jedna věc. Vy jste byli ve straně, která čítala, v koalici, která čítala dvě strany. Sociální demokracii a vás. Vlastně tři. Komunisti se vždycky hodili. A v té koalici nikdy nebyly dobré vztahy. Evidentně jste se sami sebe báli, jestli se odposloucháváte, neodposloucháváte. Hádali jste se před médii. Slabší koaliční partner několikrát rádoby bouchal do stolu, že vládní koalici možná opustí, vždycky se do ní vrátil. Ale ty vztahy prostě byly evidentně napjaté. My máme pětikoaliční vládu a já jsem schopen v téhle chvíli říci, což vy jste nebyli schopni za celou dobu, že někdo z některé z těch ostatních stran pracuje výborně. Že máme mnohem lepšího premiéra, než jsme měli před volbami v roce 2021. Že Petr Fiala je premiérem, který naší zemi vrátil tam, kam patří. Vrátil ji na Západ. Vrátil ji k hodnotové politice, jasně orientované politice. To je to, co se nebojím říct, byť jsem předsedou konkurenční koaliční strany. Naše spory řešíme za zavřenými dveřmi a řešíme je věcně. A řešíme je na rozdíl od vlády Andreje Babiše bez křiku. Budete se divit, Petr Fiala má autoritu, aniž by křičel. A má takovou autoritu, že dokáže těch pět rozdílných stran a hnutí dohromady spojit. On nám nenadává. On nás nezostuzuje na tiskových konferencích - řekněte jméno. Ne, takhle Petr Fiala nepostupuje. A já jsem připraven a ochoten ho za to samozřejmě pochválit. A možná vám tohle vadí, že ta pětikoaliční vláda - a vy jste to nečekali, protože ty strany jsou opravdu různé - prostě drží pohromadě, a dokonce tady má premiér důvěru svých vicepremiérů. Oni mu věří a myslí si, že je prostě dobrým premiérem.

A třetím důvodem je nejspíš ten, že podle sebe soudím tebe. Zakleknout. Dát politické zadání. Ovládnout. To je váš přístup ke státu. Zakleknout na ty firmy, které se nehodily z pozice Finanční správy, možná i tendence ovládat policii. Já nevím. Dávat jí nějaké politické zadání, jak má postupovat, co má řešit, co nemá řešit. To se za mého ministrování neděje. Vy nejste schopni vidět, že někdo prostě má jiné vnímání reality, než máte vy. Jiné. A co je lepším důkazem toho, že kauzy Dozimetr je všude plno? Nejenom v médiích, nejenom tady v Poslanecké sněmovně, ale ve vyšetřovacích spisech svobodně a kvalitně pracující policie, kdy nikdo nezametá žádný typ kauz pod koberec. A řídíme se prostě tím - padni, komu padni. Ať se to týká kohokoliv, dokonce i politika, bývalého politika z hnutí, ministra vnitra. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP