(10.50 hodin)
(pokračuje Lucie Šafránková)

Závěrem mi ještě dovolte se krátce vyjádřit k procedurální podobě projednávaného vládního návrhu. Ale není to pouze problém této novely zákona o státní sociální podpoře. O co tady jde? Slovy jednoho českého filmu - rozmohl se nám tady takový nešvar. Vláda například přijde s krátkou novelou zákona o státní sociální podpoře, která má upravovat v několika málo bodech nastavení rodičovského příspěvku. My si k vládní předloze připravíme své pozměňovací návrhy, vložíme je do systému a poté je projednáme v garančním výboru. A ve chvíli, kdy vrcholí druhé čtení, víceméně náhodou zjistíme, že v systému je vložen komplexní vládní pozměňovací návrh, který původní novelu úplně překopává. Mění pořadí bodů, přidává desítky nových a kromě zákona o státní sociální podpoře mění třeba zákon o bankách, zákon o pojišťovnách a také takzvaný lex Ukrajina. Vůbec nejde jen o to, že musíme narychlo předělat své pozměňovací návrhy, ale o to, že to není standardní jednání, standardní systémová legislativní činnost. Jde o chaotickou praxi přílepků. Kdyby se to stalo jednou, dvakrát za volební období nebo v nějaké mimořádné situaci typu pandemie koronaviru, vůbec o tom tady nebudu hovořit. Ale čeho je moc, toho je zkrátka příliš. A u této vlády jsou popsané postupy už víceméně běžnou praxí.

A pak bych se tady možná i při této příležitosti také ráda zeptala pana ministra práce a sociálních věcí Jurečky na jeho konkrétní pozměňovací návrh, který má umožnit vládě, aby vydala výši změny započitatelných nákladů bydlení v bytech nebo ubytovnách u vybraných skupin Ukrajinců. Aby to mohla vláda zkrátka stanovovat odlišně. Pane ministře, mám tomu rozumět tak, že mám prakticky... máme dávat bianko šek? Je to tak? Děkuji vám za odpověď.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní poslankyně, a poprosím dalšího řádně přihlášeného. To je pan poslanec Šimon Heller.

 

Poslanec Šimon Heller: Dobré odpoledne, vážené dámy, vážení pánové. Já bych tady chtěl načíst legislativně technickou úpravu.

Dle § 95 odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny navrhuji následující legislativně technické úpravy ke svému pozměňovacímu návrhu označené písmenem B ve sněmovním tisku 489/2. A to za prvé v bodu X1 se slova částky 350 000 korun zrušují, za druhé doplňují se body X3, X4, které znějí: X3 - v článku II se za bod 3 vkládá nový bod 4, který zní: za čtvrté výše násobku podle § 30 odst. 1 věty druhé a odst. 3 písm. c) zákona č. 117/1995 Sb., ve znění účinném ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona, se vztahuje na nejmladší dítě v rodině narozené nebo převzaté do trvalé péče nahrazující péči rodičů ode dne 1. ledna 2024.

Dále. Dosavadní body 4 a 5 se označují jako body 5 a 6 a X4, v článku VIII písm. a) se slova čtyři až deset nahrazují slovy čtyři až X2 a slova dva, tři a pět se nahrazují slovy dva až čtyři a šest.

Pozměňovací návrh má legislativně technický charakter a jeho cílem je zajistit, aby pozměňovací návrh byl souladný s pozměňovacími návrhy, které mění samotnou částku rodičovského příspěvku. Daná úprava umožní, aby bylo o pozměňovacích návrzích, které mění částku rodičovského příspěvku, hlasováno i v případě přijetí pozměňovacího návrhu B.

Dále se přechodná ustanovení ke změně zákona o sociální podpoře, článek II komplexního pozměňovacího návrhu doplňují o přechodné ustanovení výslovně stanovující, že oba navrhované novelizační body pozměňovacího návrhu B, to znamená změny § 30 odst. 1 a § 30 odst. 3 písmene c) zákona o státní sociální podpoře, se týkají rodičů vícerčat, které se narodí nebo budou převzata do trvalé péče nahrazující péči rodičů ode dne 1. ledna 2024. Návazně se ustanovení o nabytí účinnosti zákona doplňuje tak, aby obě navrhované změny podle pozměňovacího návrhu B i související přechodné ustanovení mají nabýt účinnost dnem 1. 1. 2024. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A s faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Igor Hendrych.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené dámy, vážení pánové, vážení páni ministři, já jenom stručně faktickou. My jsme ten pozměňovací návrh pana poslance Hellera, vaším prostřednictvím, na výboru pro sociální politiku podpořili a podpoříme ho i nyní jako za klub hnutí ANO. Takže jo, pokud si pan poslanec Heller zajistí dostatečnou podporu na straně koalice, tak by to neměl být problém.

A pak je tu ještě jedna věc. Já o tom mluvím už tady poněkolikáté, včera jsem interpeloval pana ministra Jurečku, byl přítomen, dostanu odpověď písemně. Nicméně ta záležitost se dotýká téhleté problematiky. Stále není vyjasněno, jak to bude vlastně de facto v případě, že se narodí vícerčata na přelomu roku, to znamená jedno v prosinci, 31. prosince předpokládám, a druhé 1. ledna. Ptal jsem se na to paní vrchní ředitelky Roučkové na výboru pro sociální politiku, ještě kolegyně, kterou tam měla, a nebyly mi schopny relevantně odpovědět, protože ta úprava to v podstatě nějakým způsobem neřeší. Ale může se to stát v jednotkách případů v České republice. A myslím si, že by mělo být k tomu zaujato nějaké stanovisko, minimálně by to mělo být ošetřeno asi nějakou vyhláškou a tak dále, protože abychom se nedostali do kolize v tomhle případě. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou se hlásí pan poslanec Šimon Heller.

 

Poslanec Šimon Heller: Děkuji. Já k tomuhle bodu ještě posléze vystoupím. Nicméně abych zareagoval na ten dotaz. O tom není vlastně tenhle pozměňovací návrh číslo B, který se týká vícerčat, protože při každém navýšení rodičáku, ať už to bylo za vlády Andreje Babiše, nebo to nastane, pevně věřím, teď, tak dochází k tomu, že se zvedne ta částka a u těch dvojčat se zvedá dneska taky principiálně podle 1,5násobku. Takže i kdyby vůbec ten pozměňovací návrh přijat nebyl, tak ten případ, o kterém vlastně mluvíte, tak může nastat úplně stejně. Tak jenom chci upozornit, že se to netýká tohohle pozměňujícího návrhu. A já jsem přesvědčen, že pokud to nastane, a bavíme se opravdu, pokud to nastane, tak maximálně, věřím, v počtu jeden, tak pevně věřím, že to bude ve prospěch rodičů.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou se hlásí paní poslankyně Naiclerová. Máte slovo.

 

Poslankyně Hana Naiclerová: Děkuji za slovo, pane předsedající, já chci jenom krátce vystoupit a podpořit tento pozměňovací návrh Šimona Hellera, jehož jsem také spolupředkladatelkou. A chci vás poprosit o jeho podporu, protože opravdu kdo jednou dvojčata v rodině měl, tak ví, jak velmi náročné to pro tu maminku je, a maminka pečuje o to dítě úplně stejně, jedno jak to druhé, a o to druhé určitě nepečuje jen z půlky. Takže prosím, buďme spravedliví, narovnejme tady tuto nespravedlnost a podpořme tento náš společný pozměňovací návrh. Moc děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou se už nikdo nehlásí, tak nyní poprosím pana poslance Aleše Juchelku.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já děkuji moc, já budu poměrně stručný. Nejdříve bych chtěl poděkovat ctěné Sněmovně, že zařadila tady tento bod, abychom ho ještě dneska mohli projednat, určitě budeme - a já se omlouvám, já jsem řádně přihlášen, pane předsedající, a mně tam běží čas na faktickou poznámku a já určitě budu třeba i čtyři minuty a nejenom dvě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já jsem myslel, že jste říkal, že budete krátký, tak jsem vám dal tu minutu.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. (Směje se.) Samozřejmě bych se chtěl vyjádřit i k těm jednotlivým návrhům a mám tady ještě některé doplňující otázky.

Ten komplexní pozměňovací návrh, o kterém budeme hlasovat pravděpodobně jako o prvním, tak ten bych řekl je poměrně diskutabilní právě z toho důvodu, že jak říkala má předřečnice, kolegyně Lucie Šafránková, tak se může jednat částečně o přílepek. Ale je tady spousta různých dalších věcí, kdy vlastně ten zákon založí tímto pozměňovacím návrhem také možnost spolupráce Úřadu práce s držitelem poštovní licence, čímž je aktuálně tedy Česká pošta. A ten můj dotaz zní, že pokud já budu si všechny dávky státní sociální podpory chtít vyřídit nebo zažádat si o ně na České poště, tak právě v tom vznikne strašný zmatek a chaos dle mého názoru. Když vlastně člověk přijde po tom velkém promu, že si můžete vyřídit nebo zažádat o dávky i na České poště, tak si vezměte situaci, kdy tam prostě přijde dvacet lidí, každý si tam zmáčkne to čísílko, vyjede mu to pořadí a deset lidí z toho tam bude chtít vyřídit například příspěvek na bydlení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP