(14.40 hodin)
(pokračuje Zdeněk Kettner)

A já se proto ptám, pane premiére: Kdy Česká republika vyhlásí embargo na dovoz demokratické ázerbájdžánské ropy? Jakým způsobem pomůžeme 105 tisícům rodin Arménů, kteří museli ze své domoviny odejít, a kdy jako člen NATO - což je deklarováno jako obranná aliance - kdy v rámci struktur NATO bude Turecko, které nepokrytě podporuje útok na demokratický stát, kdy Turecko bude hnáno k zodpovědnosti? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji taktéž a v souladu s jednacím řádem bude odpovězeno do 30 dnů písemně. Následná bude interpelace pana poslance Ladislava Oklešťka, připraví se paní poslankyně Lucie Šafránková. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji za slovo. Vážený nepřítomný pane premiére, podpořte prosím navýšení kapitoly rozpočtu Ministerstva vnitra a Ministerstva spravedlnosti na platy a služební příjmy alespoň na výši zabraňující reálnému poklesu z důvodu inflace. Pomozte zastavit snižování finančního zajištění sborů chránících bezpečnost naší země a jejích obyvatel právě v době, kdy globální hrozby jsou stále sofistikovanější a začínají se projevovat negativní důsledky zhoršující se mezinárodní bezpečnostní situace. Globální krize, růst cen, inflace a společenské napětí se může projevit na zhoršení bezpečnostní situace. Kriminalita je na vzestupu a jen škody způsobené kyberkriminalitou za posledních pět let narostly téměř šestkrát, na více než 2 miliardy korun. Policejní sbor stárne, nízký nástupní příjem nepomáhá doplnit početní stavy, což zvyšuje zatížení stávajících příslušníků. Stejně je na tom Vězeňská služba České republiky, kde je podstav již více než 830 lidí. Okolní země se snaží hrozbám čelit stabilizací a posílením policejních sborů. Jedná se o Německo, o Rakousko, o Polsko a také o Slovensko, které navýšilo příjmy policistů v roce 2022 o 3 %, v roce 2023 navázalo zvýšení o 7 % od ledna a o dalších 10 % od září, k tomu mají další lepší příplatky a podobně. Přitom nejnižší nástupní plat slovenského policisty po škole je přibližně 102 % tamní průměrné mzdy. Oproti tomu nástupní plat českého policisty nedosahuje ani 72 % tuzemské průměrné mzdy.

Chtěl bych vás, pane premiére, požádat, abyste se mi vyjádřil, jestli vám nevadí škrty v rozpočtu Ministerstva vnitra a Ministerstva spravedlnosti (Předsedající: Čas, prosím.) v kapitolách mzdových nákladů. (Předsedající: Děkuji.) Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Taktéž děkuji.

Ještě načtu omluvu, než dojde paní poslankyně. Pan poslanec Robert Králíček se omlouvá od 14.30 hodin, a sice bez udání důvodu.

Prosím, paní poslankyně, vaše interpelace.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji vám za slovo. Vážený nepřítomný pane premiére, je tomu již dva roky, co odmítáte pomoci lidem se zdravotním postižením, konkrétně lidem se zdravotním postižením závislým na pomoci jiných osob formou zvýšení už dávno kriticky nízkých příspěvků na péči. Tyto velice nízké příspěvky se v prvním a druhém stupni závislosti nezvyšovaly již bezmála osm let, přičemž růst průměrné inflace od té doby je téměř 50% a růst cen základních životních potřeb i sociálních služeb již dávno přesáhl 100 %. Víte, kolik činí tento příspěvek na péči v prvním stupni závislosti na jeden měsíc pro dospělého člověka, tedy pro člověka, který nezvládá čtyři základní životní potřeby, jako jsou mobilita, orientace, komunikace, stravování, oblékání a obouvání, tělesná hygiena nebo péče o domácnost? Je to směšných 880 korun za měsíc. A k tomu ještě vaše vláda od letošního ledna zdražila sociální služby, tedy i služby asistentů a pečovatelů.

Já jsem za SPD návrh na zvýšení těchto příspěvků podala zde ve Sněmovně již v říjnu roku 2021, takže se vás ptám, kdy, v jakém konkrétním termínu, se konečně tento můj návrh doprojedná. Proč tak dlouho odmítáte pomoci lidem, kteří si sami pomoci nemohou a kvůli vaší nečinnosti si již mnohdy nemohou dovolit zaplatit základní sociální služby, které nutně potřebují?

Negativní přístup vaší vlády ke zdravotně postiženým občanům je obsažen i v konsolidačním balíčku, který jste si zde na sílu nedávno prohlasovali. Jde o to, že pracujícím lidem, kteří pečují o vážně zdravotně postiženého manžela či manželku, seberete daňovou slevu ve výši téměř 25 000 korun ročně, což je další citelný zásah do rozpočtů těchto rodin a další vaše opatření (Předsedající: Čas, prosím.), které naše zdravotně postižené občany vážně poškodí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji. Opět, v souladu s jednacím řádem, bude odpovězeno do 30 dnů písemně.

Nyní nastává čas pro interpelaci pana poslance Josefa Kotta, ovšem taktéž ho nevidím v sále, takže přikročíme k interpelaci následující, tu přednese pan poslanec Radek Koten, a připraví se posléze pan poslanec Tomáš Helebrant. A nyní tedy se svou interpelací pan poslanec Koten. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Tak ještě jednou, vážený nepřítomný pane premiére, já bych se vás rád zeptal na příspěvky ze státního rozpočtu pro Centrum pro studium demokracie a kultury, obecně prospěšná společnost. Na stránkách Hlídač státu.cz jsem se dočetl, že v této společnosti, kde jste figuroval jako jeden z jejích představitelů, za dobu, co ta společnost existuje, jste tam studovali zhruba za 96 milionů korun. Podle loňské výroční zprávy jsem se dozvěděl, že příspěvek pro tuto společnost činil něco přes 4 miliony korun. Občané v České republice se tady tedy uskromňují, důchodci nemají valorizace, přišli v tom letošním roce jenom o sedm tisíc, a na tyto aktivity peníze ve státním rozpočtu očividně jsou.

Chci se vás touto cestou zeptat, zda se necítíte v jakémsi střetu zájmů, anebo zda to je střet zájmů, a dále jsem se chtěl zeptat, protože tato společnost, to Centrum pro studium demokracie a kultury, si zadává určité věci nebo pracuje pro určité věci, pro Ministerstvo kultury České republiky a podobně, a tečou tam tedy další peníze, tak zda si myslíte, že právě to je to pravé ořechové a že tak by to mělo být v tomto státě. Děkuji za odpovědi.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za dodržení času. Odpověď přijde v souladu s jednacím řádem do 30 dnů písemně. S poslední interpelací v tomto bloku na omluveného pana předsedu vlády vystoupí pan poslanec Tomáš Helebrant. Prosím.

 

Poslanec Tomáš Helebrant: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážený nepřítomný pane předsedo vlády, před časem jste se zúčastnil výročního sněmu Svazu průmyslu, obchodu České republiky (Svazu průmyslu a dopravy České republiky), kde jste si vyslechl kritiku k působení vaší vlády. Kritika směřovala především na nezvládnutí energetické krize, respektive k cenám elektrické energie a plynu. Firmy jsou zděšeny z toho, že dopustíte, aby jim násobně vzrostly poplatky za energie kvůli zvýšení plateb za podporu obnovitelných zdrojů a za distribuci. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj dokonce parafrázoval vaše vyjádření, že naše země stojí na křižovatce tak, že - cituji: "Tahle země nestojí na křižovatce, ale jezdí dokola po kruhovém objezdu." Na sněmu jste obdržel společnou žádost Svazu průmyslu a obchodu, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů a Hospodářské komory o obnovení jednání s cílem najít řešení. Chtěl bych se vás touto cestou tedy zeptat, jaký k tomu zaujmete postoj, a pokud vstřícný, jak hodláte při hledání řešení postupovat, případně zda již nyní to má nějaký další vývoj. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za dodržení času. Opět konstatuji, že v souladu s jednacím řádem bude odpovězeno do 30 dnů písemně.

Upozorním Poslaneckou sněmovnu, že byly vyčerpány všechny přihlášky na omluveného předsedu vlády. Nyní tedy budou následovat ústní interpelace na ostatní členy vlády. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP