(16.30 hodin)
(pokračuje Jan Richter)

Během naší vlády jsme prokázali, že investice do sportu mohou být transparentní a efektivní. Dali jsme sport zpět do rukou sportovců a veřejnosti, nikoliv tunelářů a korupčníků. A dnes? Obezita u dětí se zvyšuje o 60 % a s tím souvisí nemoci pohybového systému, klesá odolnost a imunita, nadměrná hmotnost zvyšuje tlak na páteř a zatěžuje meziobratlové ploténky, což může vést k chronickým bolestem, abnormálnímu opotřebení a dalším ortopedickým problémům. Skutečně tu jde o zdraví a kvalitu života našich dětí. Místo aby se zvýšily investice do sportu a podpořily nízkopříjmové rodiny, jsou sportovní kluby ponechány bez podpory a děti bez možnosti rozvíjet své fyzické schopnosti a mentální zdraví.

Dámy a pánové, sport je páteří naší společnosti, a pokud bude i nadále ignorován a zneužíván, celá naše společnost bude trpět. Nemohu zdůraznit dost, jak důležité je obrátit tento trend. Zde si vypůjčím pár vět z článku deníku Sport, který v jednom ze svých článků se rozepsal s názvem titulku Stát podceňuje sport. Upozorňuji na to, že ten článek byl vydán ještě předtím, než svazy přišly, respektive oslovily pana premiéra a pana ministra financí, aby se vrátilo financování sportu k číslům z roku 2023, protože tam původní návrh byl trošku jiný. Když snížíte rozpočet na sport, bude to mít za následek ještě horší zdravotní stav obyvatel a zchátrání sportovišť. To je jen část vzkazu šéfů významných sportovních organizací v Česku, který vyslali vládě. Ta chtěla původně snížit rozpočet Národní sportovní agentury o 1,7 miliardy korun oproti letošku. Nerozumím tomu, proč se stále podceňuje význam sportu a pohybových aktivit pro kondici a zdraví našich občanů, bouřil se například Zdeněk Ertl, šéf Sdružení sportovních svazů. Šéfové velkých sportovních organizací, jako je Česká unie sportu, Česká obec sokolská a Sdružení sportovních svazů kvůli navrhovanému snížení rozpočtu napsali premiérovi Petru Fialovi a ministru financí Zbyňku Stanjurovi. V dopise varovali před odchody trenérů a sportovců a devastací sportovišť a žádali navýšení dotací.

Vláda navrhla snížení původního rozpočtu Národní sportovní agentury z letošních 6,9 miliardy na 5,2 miliardy korun. Navrhovaná částka, z níž NSA rozděluje dotace na amatérský i profesionální sport včetně investic do sportovišť, by byla tedy, pokud by to tak bylo, nejnižší od roku 2016. Já se tady ptám, kde se tedy vzala vůbec ta odvaha anebo drzost sáhnout na finanční prostředky právě v této kapitole? To už opravdu se všichni zbláznili a je jim jedno, co bude s mladou generací, která nebude mít možnost sportovat a brzy přijdou zdravotní problémy, které budou stát a státní rozpočet daleko více zatěžovat než prevence, která se tím sportem nabízí?

Od roku 2021 navzdory inflaci absolutní částka klesá a má to negativní dopad na organizovaný sport. Pociťujeme nedostatek trenérů a bohužel evidujeme také úbytek organizovaných sportovců, zejména z řad dětí a mládeže. Sportovní infrastruktura dlouhodobě chátrá, a pokud do budoucna nebude sport výrazně podporován, hrozí skutečný kolaps sportovního prostředí. Už letos nestačily prostředky na vypsání dotací na údržbu a provoz sportovišť, jak uvádí předseda České unie sportu Miroslav Jansta. Předseda Sdružení sportovních svazů České republiky Zdeněk Ertl nechápe, proč skokové navyšování výdajů na obranu, která má meziročně o třetinu více, doprovází razantní snížení výdajů na pohybové aktivity. Cituji: "Z našich průzkumů dlouhodobě vidíme, že nejen mládež, ale většina lidí nemá fyzickou kondici na zvládání krizových situací. Nerozumím tomu, proč se stát, zvláště v dnešní rozbořené době, nechová zodpovědně a stále podceňuje význam sportu a pohybových aktivit pro kondici a zdraví našich občanů," prohlásil. Všichni tři signatáři upozornili, že v jiných zemích je pohyb pokládán za nezbytnou součást zdravého životního stylu. Chápeme složitou situaci, která tady je, ale jsme přesvědčeni, že pohyb a fyzická zdatnost jsou mimo jiné jednou z nejlepších zdravotních prevencí. Investice do podpory zdravých pohybových aktivit ze strany státu se nám všem v budoucnu mnohonásobně vrátí formou snížených výdajů na zdravotnictví, zejména na předcházení civilizačních onemocnění. Takto to doplnila starostka Sokola Hana Moučková.

V dopise předsedovi vlády a šéfovi státní pokladny připomínají výsledky šetření České školní inspekce, které potvrdilo, že fyzická kondice současné mladé generace je nejhorší za posledních padesát let. Když se podíváme na vývoj rozpočtu v kapitole 362 Národní sportovní agentura za vaší vlády, můžeme konstatovat, že rozpočet je šit horkou jehlou. Jednou je to cca 5 miliard, aby se ke konci roku rozpočet navýšil na konečných 7,094, podruhé v roce 2023 je rozpočet v této kapitole 6,9 miliardy, což je snaha kopírovat konečný rozpočet roku 2022, ale již krácen o cca 200 milionů, a poslední návrh začínal naslepo vystřeleným číslem 5,2 miliardy, aby nakonec museli zástupci velkých svazů a České unie sportu skoro po kolenou přilézt, aby se jim dostala do kapitoly NSA alespoň ta částka, která byla v roce 2023, která je opět lehce krácena, cca o 4 miliony, a to přitom všichni víme, že tato částka absolutně neodpovídá reálným potřebám sportovního prostředí.

Když se podíváme na ukazatele kapitoly 362 Národní sportovní agentura pro rozpočtové období 2024 až 2026, které Národní sportovní agentura vydala - já to mám shodou okolností tady, nebudu to citovat, je to kapitolní sešit 2024 - tak se jedná o smutný pohled do výhledu do budoucnosti právě do roku 2025 až 2026. Jak jsem již uváděl v minulosti ve svých projevech k tomuto tématu, je potřeba výrazně tuto kapitolu navýšit, a to řádově o několik miliard korun ročně. V opačném případě to povede k devastaci sportovního prostředí.

Do druhého čtení tohoto zákona si připravím několik pozměňovacích návrhů k navýšení této kapitoly a tímto bych asi takhle krátce skončil. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji pěkné odpoledne. Vystřídali jsme se v řízení schůze.

Je zde jedna faktická poznámka pana poslance Karla Haase a poté se připraví pan poslanec Jaroslav Bžoch, řádně přihlášený. Prosím.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuju mnohokrát za slovo, vážený pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já se krátkou faktickou pokusím zareagovat na slova ctěného kolegy Jana Richtera, prostřednictvím pana předsedajícího. Dovolím si tři poznámky.

Mě poměrně překvapuje ta bujará kritika od člověka, který byl velmi konstruktivně i hlasy koalice i hlasy opozice už na jaře zvolen do dozorčí komise Národní sportovní agentury, a omlouvám se, teď to řeknu na rovinu, protože se činností Národní sportovní agentury a všech jejích orgánů zabývám, neznám žádné konkrétní kroky, pane kolego, prostřednictvím pana předsedajícího, které byste ve věci rozpočtu NSA - aktivní jednání s ministrem financí, můžete se k němu objednat jako kterýkoliv jiný poslanec, aktivní jednání s námi koaličními poslanci, aktivní jednání s panem premiérem - vůbec žádný krok z titulu vašeho členství v dozorčí komise NSA k tomu, abyste bojoval v tom případě za lepší číslovku rozpočtu Národní sportovní agentury jste od zvolení do dozorčí komise Národní sportovní agentury neudělal! To je první poznámka. A pak tedy považuju tu vaši bujarou kritiku za poměrně licoměrnou.

Druhý bod, který chci říct, je rozpočet versus skutečné čerpání. Potvrzuji, že za vaší vlády byly nejvyšší rozpočtované částky pro kapitolu Národní sportovní agentury. Ten rekordní rok byl rozpočet přes 11 miliard, ale skutečné čerpání nebylo ani 7 miliard. Nejvyšší skutečné čerpání v historii bude díky zapojení nerozdělených prostředků pravděpodobně v letošním roce, ještě rok není uzavřen, a bude se blížit 8 miliardám korun. To je uvědomit si rozdíl mezi tím, že se velmi lehce rozpočtují peníze, ale je nutné je umět také zprocesovat, a to předchozí vedení NSA neumělo. Děkuju mnohokrát.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Další faktická poznámka pana poslance Jana Richtera. Prosím.

 

Poslanec Jan Richter: Děkuji za slovo a jenom krátká reakce tady na velectěného kolegu, jak nazval on mne, pana Haase. Pane Haasi, když jsem zjistil, že tam je 5,2 miliardy, tak jsem to s předsedou panem Klímou intenzivně komunikoval a pan Klíma potom vám svým prostřednictvím do koalice a určitě i s panem ministrem o tom hovořil, tak pak mi teprve přišel říct, že je to v pohodě, že se ta částka vrátí na rok 2023, takže já jsem tu potřebu dál k vám chodit a komunikovat neměl. Mluvím o tom, že ani tady ta částka, a to víte moc dobře, nestačí v tom sportovním prostředí. A to není záležitost letošního roku, loňského, minulého, to je do budoucna. To je potřeba takhle přemýšlet a vy se v tom pohybujete také. To je jedna věc.

Ale co si neodpustím, a to mě mrzí od vás úplně nejvíc - já tedy strašně rád děkuju, že tedy koalice velectěně si dovolila mě tam zvolit do té dozorčí komise, ale já nebudu stát v koutě a držet pusu! Takže pokud máte problém, tak si to převolte a dejte tam někoho jiného! (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Faktická poznámka pana poslance Karla Haase. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP