(16.00 hodin)
(pokračuje Margita Balaštíková)

Další výborná věc, že investice do inovací škrtneme, firmy mají dostatek peněz na účtech, to si patrně Ministerstvo financí prověřilo, já jsem si to prověřila taky a je to pravda, a proto se asi někdo rozhodl, nedáme to pro jistotu ani středním, ty tam ty peníze mají taky uložené. Je jednotný trh, a jestli nám tu bude něco chybět, tak my to v klidu dovezeme. Inovace snižují konečnou cenu potravinářských výrobků, jestli to někdo náhodou neví. Na celém světě se inovuje. Inovace se realizují na velkých výkonných linkách jako důsledek celosvětového trendu spočívající v koncentrování výroby. Neřekla jsem já, řekl to jeden světový ekonom, já ho jenom cituji.

Trvalou prioritou této vlády je ovšem snaha o zmenšování všeho do pidifarem a směřování podpory těm, kteří nic neprodukují nebo je jejich produkce v národním měřítku docela nepodstatná, a hlavně to nejsou platiči daní. Já nevím, z čeho nám ta státní pokladna bude žít. Každý vyspělý stát podporuje koncentraci výroby a zvyšování produkcí, aby vybral co nejvíc daní do státního rozpočtu. U nás je to naopak. Soběstačnost je v průměru cirka 50 % a podpory jdou těm, kteří na daních zaplatí minimum, místo abychom se postavili proti nekalé konkurenci ze zahraničí, prokazovali nedovolené podpory z národních zdrojů v jiných zemích EU, škrtneme veledůležité programy, abychom našim ještě víc podkopali nohy a do pokladny přišlo ještě míň peněz, protože se radujeme, že jsme je na začátku roku nemuseli dál, ale ony nebudou ani v polovině roku. A jako manažera nevím, nevím, kdo by zaměstnal některé naše vládní představitele, protože v podniku, vážení, se musí rozhodovat jinak, protože vy na takových rozhodujících pozicích ručíte svým nabudovaným majetečkem. A to vám garantuju, pánové, že to pak rozhodujete jinak, i kdybyste měli přijít jenom o střechu svojí chalupy. I já jsem rozhodovala jinak, protože jsem věděla, co by to pro mě znamenalo, co by mi asi pan podnikatel řekl, kdybych mu způsobila minus.

Pan premiér se dále pochlubil, jak se zvládla energetická krize a že není potřeba pomáhat podnikům - žádným. V pořádku. Já myslím, že je - v průmyslu i v zemědělství. Energetická krize se nezvládla nikde, u nás je nejhorší. Vlády sousedních států použily intervence, řešily dostupnou cenu energií, aby udržely konkurenceschopnost jednotlivých firem. A já se chci zeptat, jak mohou potom naše zemědělské a potravinářské podniky konkurovat? Přece jsme měli nejvyšší inflaci v roce 2022, 17,8 %, a v současné době pořád máme jednu z největších - už nejsme na prvním místě, to je pravda. Konečně jsem zaznamenala, že proti premiérovi se za tuto nečinnost v oblasti řešení vysokých cen také ozvaly průmyslové podniky, i když jsem čekala, že budou křičet jako první. Oni křičeli zemědělci asi málo. A zřejmě právě kvůli tady této věci dostávají podporu v jiných zemích a dávají se podpory. Já jsem však ve vašem rozpočtu, pane ministře, vůbec nic takového nenašla, přestože v našem rezortu jsou energie jedním z nejzásadnějších faktorů ovlivňující ceny produkce jak u prvovýrobců, tak zpracovatelů. Nekonáním a nepočítáním s podporou v této oblasti se nám bohužel asi zase zvednou nějaké ceny potravin, o jejichž snižování se tady tolik usiluje na všech rezortech.

A výborné bylo zkrácení národních dotací, protože bylo špatně nastaveno - pobírali to samí velcí, musíme to škrtnout. Dobře, zemědělcům jsme zkrátili dotace. A pokud to není známo - já pana ministra zase trošičku poučím, protože vím, že úplně není tím expertem, a já na vás opravdu beru ohled a musím sama uznat, že se snažíte, pane ministře - tak, pane ministře Výborný, národní dotace před vašimi škrty měla Česká republika oproti starým zemím EU čtrnáctky, té staré čtrnáctky, těch zakladatelů, na úrovni 20 až 25 %. Jak asi na tom budeme teď? A jak chceme, pane ministře Výborný, konkurovat v cenách, když naše národní podpory podle výpočtů nebudou ani 15 %? Takže naše zemědělské a zpracovatelské podniky na tom krásném společném jednotném trhu budou mít vyšší ceny patrně, se domnívám já.

Takže situace, kam jsme se s naším potravinářským a zemědělským rezortem dostali, a bohužel propast, kterou jsme si nechali vykopat mezi spotřebiteli, výrobci a prodejci, je opravdu obrovská. Neříkám, že za to můžete vy jenom, ale my necháváme naše prvopěstitele, potravináře a producenty, malé obchodníky i vesnické obchody likvidovat nadnárodními řetězci, necháme ničit cenotvorbu dodavatelů, uměle udržujeme povědomí občanů v nereálných cenách, nevedeme je k přemýšlení, že nákupem českých potravin podporují státní pokladnu, ze které potom financujeme školství, zdravotnictví, přispíváme na domovy seniorů. A já myslím, že to by měla být ta reklama. Ale váš předcházející člen, pan ministr Jurečka, to viděl jako v rybě na talíři a podobných věcech. Možná kdyby se část těch peněz investovala právě do toho, už jsme byli dál. A já budu ráda, když řeknete, že nebudete škrtat v marketingu, a že tedy začneme výchovou občanů a konečně se dostaneme k tomu, že někdo spočítá, kolik je z německého jogurtu příjem do státní pokladny a kolik z českého nebo z českého másla.

Okolní země podporují rozvoj svého zemědělství a potravinářského sektoru, jen v České republice nás čekají škrty. A škrty, pane ministře, ještě nikdy žádnou ekonomiku, zvláště tu zemědělskou, nenastartovaly. A to naopak tvrdí i váš bývalý ministr pan Cyril Svoboda, se kterým jsem se minulý týden potkala v televizi a kterého si opravdu vážím právě pro jeho pokrokové názory z pole zemědělsko-ekonomického. A možná by se dalo poučit i z chyb dalšího vašeho bývalého člena, nějakého Miroslava Kalouska, jehož škrty zbrzdily ekonomiku. A kdybyste si, pane ministře, prosím vás, nechal od pracovníků Ministerstva zemědělství sdělit, a hlavně vyčíslit, jak dopadly určité obory vašeho rezortu, škrty pana Kalouska, a navyšování spotřebních daní, které on tehdy zavedl, a zda se mu podařilo tedy vybrat víc peněz? Ale já vím, že ty rezorty padly. A mě by zajímalo, jestli se aspoň dostaly na stav, který byl před těmito škrty? A to všechno máte v údajích Ministerstva zemědělství, jo? Protože já ty údaje mám a vím, že to dopadlo tedy bledě a už se to nikdy nerestartovalo.

Já bych byla ráda, kdybychom zabrouzdali do historie, poučili se z těch chyb a vzali v potaz, co se tím vlastně způsobilo, a neopakovali ty chyby, protože všechny tyto kroky se ani tu neprojevily hned, a to se neprojeví ani kroky vašeho předchůdce pana Nekuly včetně vašich kroků. To se neprojeví zítra, to se neprojeví, pane ministře, ani příští rok, ale to se projeví za tři, čtyři roky, a to říkají zemědělci, potravináři, kteří v tom rezortu pracují, a za ty tři, čtyři roky co pak budeme dělat? Nám utečou další tři, čtyři roky. A na základě toho musím říct, že zemědělství ČR není ve špatné situaci, ale bohužel je na špatné cestě, protože jste zvolil neperspektivní směr a rozpouštíte trochu problémy na širokou veřejnost. Já mám pocit, že trochu i testujete, co vůbec veřejnost unese, nejenom vy, ale celá vláda, a kam bude sahat trpělivost našich zemědělců a zpracovatelských firem. A my můžeme jenom odhadovat, kam to všechno povede.

Takže já budu ráda, když potom na zemědělském výboru budeme zcela konkrétně hovořit o tom, co se všechno stalo, proč jste to škrtl a co budete dělat, až se za ty tři čtyři roky projeví tyhlety vaše kroky, protože to patří k zodpovědnosti ministra zemědělství. Chápu, že chcete snižovat schodek, chápu, že ty škrty jsou potřeba, ale pak bych od vás, pane ministře, očekávala - já jsem to očekávala, já jsem ve vás toho silného protivníka vůči panu ministrovi financí viděla - že si to takhle nenecháte seškrtat a budete za ten rezort bojovat, a já to nevidím. Takže čekám, že využijete třeba i členů zemědělského výboru proto, abychom se bavili o tom, že je potřeba něco přenastavit a udělat to jinak, abychom za tři čtyři roky byli dál, ne že budeme jenom ve větším propadu. Děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic ANO.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP