(15.50 hodin)
(pokračuje Margita Balaštíková)

Konkurence v rámci EU je levnější, protože je z národních zdrojů ve svých zemích dotovaná. My škrtáme. Je dotovaná skrytě, bohužel ale intenzivně. Navíc u nás mají mocné spojence, kterými jsou maloobchodní řetězce. Nikdo z nich nemá zájem prodávat české výrobky, i když to na billboardech hlasitě vytrubují. Nikdo z našich partnerů v EU nemá zájem na fungujícím, vyváženém a spravedlivém společném trhu. Podporují u nás falešnou nevraživost mezi malými a velkými zemědělskými podniky a zároveň skrytě dotují a podporují slučování malých výrobců ve větší celky na svých územích. A já se ptám, proč? Proč nechtějí všechno rozdrobit, jak to děláme my, a zničit? Není to náhodou proto, že velké farmy s větší koncentrací výroby mají vyšší produktivitu práce? Mohou víc investovat, protože nové stroje lépe využívají, a vůči obchodníkům mají nakonec lepší pozici. A proto své drobné zemědělce vedou ke slučování a proto u nás někdo platí řeči o agrobaronech? A na to všechno vy a vaše vláda slyší, takže nedělá nic anebo poslouchá falešné rady svých poradců, dobře placených, a situace se nám stále zhoršuje.

Souhrnným ukazatelem tohoto vládního diletantství je klesající soběstačnost ve výrobě potravin a neuvěřitelné hlášky některých ministrů, kterým nevadí, co říkají, možná proto, že tomu úplně nerozumí. Pan předcházející ministr byl ještě více na tom špatně. Nový pan ministr nám slíbil, že se rychle rozkouká, ale nezadržel ani zdanění tichého vína, natož aby zasáhl proti praktikám maloobchodních řetězců, aby nám změnil ty redistributivní platby, nebo dokonce bouchl pěstí u stolu v Bruselu a konečně prosadil transparentnost v národních dotacích do zemědělství. Nic z toho. Jenom plivání na opozici a sliby. Sliby, kterými nikoho neurazí.

Zemědělství a potravinářství potřebuje stabilitu, potřebuje rovné podmínky na domácím trhu v rámci EU, potřebuje mít jistotu budoucnosti a taky potřebuje investice. A co se stalo v našem rezortu? Ihned po nástupu KDU-ČSL na post ministra zemědělství dochází ke změně společné zemědělské politiky, kde byla shoda s Ministerstvem zemědělství, s profesními organizacemi, kteří dva roky vyjednávali podobu tohoto dokumentu. A výsledek je co? Píší o tom už dneska i ta vaše média, která předtím byla na vaší straně, že největší podpory na hektar jsou nastaveny pro ty, kteří nic neprodukují. Takže ti, kteří produkují, dělají a budou obrovským způsobem ovlivněni tím, že nic nedostanou, a nakonec budou taky redukovat. Ministři včetně premiéra dehonestují ty zemědělce a potravináře, kteří produkují a mají podniky v zisku při diametrálně nižších podporách na 100 korun výnosů, a obhajují pobírače podpor bez zemědělské produkce. Co nám svými vyjádřeními sdělují? Asi absolutní neznalost ekonomického fungování zemědělských a potravinářských firem a dalších zákonitostí podnikové a na ni navazující hospodářské politiky státu. Mluvit o něčem, čemu vůbec nerozumí, na to jsou ministři této vlády absolutní odborníci.

A vyjádřím se k pár zajímavým výrokům pana premiéra a našich minulých i současných ministrů zemědělství, které souvisí s rozpočtem tohoto rezortu, a budu se snažit, pane ministře, jemně a něžně vás nějakým způsobem poučit. Věta, že zemědělci a potravináři měli rekordní zisky a nebudeme dotačně podporovat ziskové firmy, a tak rychle škrt, pane ministře financí, aby náhodou nebyly ještě bohatší... Hodnotit absolutní výši zisků či procentický nárůst zisků, pokud neuvedu obrat firmy či zisk nebo ztrátu z minulého roku a zisk na 100 korun výkonů, je jenom plácáním pytlíkem o rybník. Kdo toto říká, já se bojím, že neví, o čem mluví, anebo je to dezinformátor - já nevím, jestli by pan ministr vnitra se tím neměl začít zabývat - který chce poškodit a pomluvit zemědělce a potravináře před spotřebiteli. Uváděný zisk zemědělců a potravinářů za rok 20 miliard korun, které se vztahují k celkovému obratu 500 miliard - a v tom máme lesní a vodní hospodářství - to znamená, že v tak úspěšném roce u zemědělců a potravinářů byly na 100 korun výkonu cirka 4 koruny zisk, a to i při započítání 40 miliard dotací ze zdrojů EU a cirka 5 miliard z národních zdrojů. No, to je tedy zisk, to jsme si tedy opravdu vydělali. A nevím, zda to pan ministr dokáže pochopit, ale těch 20 miliard opravdu nestačí na rozvoj a inovace, a proto se podniky zadlužují a utlumují výrobu, i když vám se to úplně nezdá. Žádné odvětví národního hospodářství by s tak malým profitem, prosím vás, nepracovalo. A to, že nám o tom řetězce tvrdí, že oni mají takový rabat, tak to nevím, kdo tomu věří.

Zajímavé je, že jste třeba vůbec nekomentoval zisk přes 200 miliard u čtyř největších energetických firem, kde se jednalo o zvýšení zisku o 62 % proti roku 2021, aniž by tyto firmy hnuly prstem. To vás nikoho nezajímalo. Přitom toto navýšení musí všichni výrobci promítnout do svých cen a potom ty výrobky jsou samozřejmě dražší - jak nám vzrůstají naše potraviny, tak i ty šroubky. Já jsem se divila, proč se nebouří průmysl. O obrovských profitech IT firem, chemických a průmyslových stavebních firem v rozpětí od 10 do 50 % výkonu, o těch ani slovíčko, a přitom bychom je tak potřebovali do rozpočtu rezortu, který živí národ. Snídáme ho, obědváme, večeříme - a nic. A ani slovo jsem neslyšela o církevních restitucích od vás, kdy církve měly také díky inflaci nenadálé zisky při výplatě majetkového vyrovnání mezi státem a církvemi při rozluce církve od státu. Pro připomenutí, bylo to 7 až 8 miliard za ten rok. To by byl krásný rozpočet pro národní dotace do zemědělství, to bychom se posunuli jinam. Proč jste to, pane ministře, neudělal? Proč jste nepožádal? Vždyť jste přece jeden z nich! Stačilo požádat. Ani to jste neudělal. A pokud nebude mít naše prvovýroba profit alespoň 8 % a zpracovatelé potravin taktéž 8 %, bude pokračovat stagnace, možná začne poklesávat výroba základních zemědělských komodit a příkladem nám může být právě to krásné vepřové maso, o němž jsme se před chvilkou bavili, u něhož zaznamenáváme pokles mezi roky 2019 a 2022 o 12 %. Asi to bude proto, že si tedy ale sakra vydělali moc peněz. To bude tím, proto to utlumují. Protože se o to každý rve, aby to dělal. Protože zrovna oni nebyli schopni promítnout všechny ty zvýšené náklady do cen výrobků, protože by šli úplně, úplně do kolen, ale sanovali to z jiné činnosti zemědělské. Ale to by se tomu muselo rozumět.

Další výborná věta související s rozpočtem je, že nám klesla inflace, a pak pan premiér řekl, že se to musí promítnout v klesajících cenách potravin, a všichni ministři zemědělství to opakovali tvrdošíjně. Ano, teď nám trošku klesají ceny potravin, ale to určitě nesouvisí s tím, co vy říkáte. To je opět mimo mísu. Inflace se většinou srovnává se stejným měsícem předchozího roku. To znamená, že ceny v září vzrostly o nějakých 7 % oproti cenám ze září loňského, a pokud nechtějí podniky vykázat ztrátu a nezaplatit Ministerstvu financí nic, musejí ceny růst, samozřejmě různě u jednotlivých komodit. A prosím, je třeba si uvědomit, že pokud inflace roste, i když menším tempem, ceny nemohou takhle klesat. A to už je výuka střední školy, kdy se říká, že inflace vždy znamená růst cen a krátkodobé snížení inflace neznamená okamžitý pokles cen potravin v obchodech. Předpokládám, že pan premiér tuto základní poučku už zná a že mu některý jeho poradce už doporučil, aby to takto neříkal. Vývoj cen v následujících týdnech ukáže, zda se střílelo od pasu, nebo jak to vlastně bylo, a hlavně to ukáže, když nám od 1. 1. 2024 začne platit ten výborný balíček, protože svým rozhodnutím o přijetí toho ozdravného balíčku jste, pane ministře, zvýšil nákladové položky, které se podílejí na cenotvorbě potravin, a až nám zase budou ceny růst v důsledku vašich nezdravých opatření, byť teď ceny trošku klesají - některé, já bych se ovšem neradovala - tak doufám, že nepřijdete s vysvětlením, že za to může velká koncentrace výroby v České republice, a kdo jiný než Babiš. To máme takové nejlepší vždycky říct: Může za to Babiš. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP