(15.30 hodin)
(pokračuje Kamal Farhan)

Dnes je nám předkládán, nebo předkládá nám rozpočet Ministerstvo zdravotnictví v době, kdy lékaři a sestry vypovídají přesčasovou práci. Potýkáme se s historicky největší nedostupností léků. Nemocnice se v důsledku toho chystají přejít na v uvozovkách víkendový režim, to znamená, že zajistí akutní péči a může docházet k odkladu elektivní péče, což znamená paliativní péče. Jak tady několikrát bylo zmíněno v projevu pana ministra, jedním z cílů i tohoto rozpočtu je sociální smír. Já si takto v nemocnicích a ve zdravotnictví sociální smír nepředstavuji, já to považuji spíš za rozvrat. A pan ministr zdravotnictví nás ubezpečuje, že vše je zalité sluncem, ale já si myslím, že už tady nejde ani o ministra zdravotnictví jako o naše zdraví a o zdraví pacientů.

Máme zde při předkládání toho rozpočtu i neschopnost ministra zdravotnictví uřídit situaci v přímo řízených organizacích. O IKEMu se mluví v některých médií jako o české gangsterce. Na Bulovce je rozvrat na urgentním příjmu. Někdy si říkám, že jaký je vlastně rozpočet v současné chvíli pro zdravotnictví. Je špatný? Ale co já považuji ještě za horší, než je tenhleten rozpočet, je komunikace a řízení celého zdravotnictví prostřednictvím pana ministra Válka. Pan ministr Válek slibuje lékařům a zdravotníkům 6,8 miliard. To je holý nesmysl. Slibuje jim je na platy od příštího roku, že to dal do úhradové vyhlášky a že je první, který to udělal. Já jsem si prošel historicky vyhlášky, které se řeknu zabývaly poukazováním některých peněz směrem k platům. Jednak je to nevymahatelné, do dnešního dne pan ministr neřekl, jak to rozdělí a jak to ti lidé uvidí. Je třeba se podívat na úhradovou vyhlášku 2016, 2017, 2019 a 2022, kde prostředky ze zdravotních pojišťoven na péči byly přes takzvané platové konstanty. Takže není to, že je to první ministr, který tam něco takového napsal, ale je třeba, aby se podíval na historii úhradových vyhlášek - není to doslovně stejné, ale to, co tam je napsáno, je nevymahatelné. Zdravotníci, nevěřím tomu, že dostanete 6,8 miliard, že je uvidíte na svých výplatních páskách. Není to pravda. A pokud to pravda je, tak ať už pan ministr konečně po třech týdnech řekne, jak ty peníze k vám doputují. Neřekne to, protože na to nemá jediný nástroj.

Domnívám se, že zdravotnictví z tohoto pohledu není prioritou ani TOP 09, ani celé vlády Petra Fialy. V loňském roce sebrala tato vláda zdravotnictví 14 miliard. Další peníze mu byly sebrány při nastavování základny pro valorizační mechanismus. Co se podařilo v loňském roce, že nedošlo k odložení plateb za státní pojištěnce v rámci valorizačního mechanismu na rok 2025, jak bylo vloženo do eKLEPu, panem ministrem zdravotnictví to bylo alibisticky označeno jako, cituji, "ostré úřednické pero". To znamená, že ani pan ministr neví, jak se vkládají věci do eKLEPu a kdo všechno na tom ministerstvu musí takzvanou košilku podepsat. Navíc tyto informace se ukládají i pro NKÚ na deset let myslím, aby mohlo dojít ke kontrole, kdo to vložil do eKLEPu.

Příjmy a výdaje jsou popsány samozřejmě v kapitolním sešitu. Pokles rozpočtu Ministerstva zdravotnictví oproti roku 2023 je o více než 26 %. O tom, jak je dušeno zdravotnictví v České republice, v jakém je rozvratu, chystá se zde stávka, ať už jsou to lékaři, teď se od 1. ledna chtějí k tomu vypovídání přesčasů přidat zdravotní sestry, laboranti a další. Myslím si, že to je neutěšená situace, která odpovídá přístupu a prioritám této vlády, a zdravotnictví to rozhodně není. Asi nemá (cenu) v tuto chvíli komentovat celou kapitolu položku po položce, tak mi dovolte, protože si myslím, že ještě bude příležitost jak ve druhém čtení rozebrat jednotlivé věci a na výborech, abych zde zmínil několik věcí.

Chtěl bych zde zmínit hygienické stanice, kde dochází k redukci jak finančních prostředků, tak počtu zaměstnanců. Vzpomeňte si všichni, kdo tady jste, jak jsme hygienikům a ostatním zdravotníkům tleskali. Dneska je hygienická služba na pokraji svých kapacitních možností. Kdyby přišla jakákoliv změna, kdyby přišla jakákoliv pandemie nebo epidemie, tak si myslím, že to budou velmi, velmi těžce zvládat.

Ještě bych zde zmínil krátce Státní zdravotní ústav, tam se snižují mzdové prostředky také o několik procent. Co mě zaujalo v kapitolním sešitu, je rozpočet plánovaný, není to tedy na příští rok, ale je to zmíněno v tomto kapitolním sešitu, na rok 2025, týká se rezidenčních míst. Pan ministr rád říká, že on podporuje rezidenční místa na vzdělávání lékařů. Já bych zde... A teď to tady nemám napsané, mám to v hlavě, ale pokusím se ta čísla dát, minimálně mě omluvte, pokud se spletu řádově o jednotky milionů. V roce 2021, kdy plánovaly se peníze na rezidenční místa, Adam Vojtěch naplánoval a dal na to 718 milionů. V následujícím roce na rok 2022, kdy už tady byla Fialova vláda, ale části na rezidenční místa byly připravovány také Babišovou vládou, to nastoupalo myslím na 728 milionů. Na rok 2023 na rezidenční místa bylo minus 95 milionů oproti roku 2022. To je ta podpora rezidenčních míst. V kapitolním sešitu je uvedeno, že rezidenční místa v částce 800 milionů budou od 1. 1. 2025 hrazena ze zdravotních pojišťoven. Přijde mi to jako stejný princip, když vloni sebrala vláda 14 miliard korun zdravotníkům, vylepšila si tím státní rozpočet a přesunula to na zdravotní pojišťovny. Vidím to jako vytloukání klínu klínem.

A co mi ještě nedá, abych tady neokomentoval krátce výhled, střednědobý výhled, který plánuje ministerstvo na následující roky. Rok 2023 oproti roku 2022 přichází snížení rozpočtu Ministerstva zdravotnictví o 26 %, v následujícím roce je to o 12,5 % a na rok 2026 střednědobý horizont je 10,5 %. Samozřejmě zase, abych byl korektní, může dojít ještě ke změně, ale je to výhled, je to směřování, je to priorita, je to něco, kde vidí tato vláda zdravotnictví. Rozpočet Ministerstva zdravotnictví za tři roky má být o 43 % nižší, než je současný rozpočet v roce 2023. Já samozřejmě chápu, že situace není jednoduchá, ale musím říct, že před vaším nástupem jste říkali - a můžu použít slovo i chlubili se - jak jste připraveni vládnout, jak všechno máte naplánované, jak to zvládnete. Dva roky poté víme, že nejenom že nejste připraveni, ale ani nejste kompetentní vládnout.

Vidím zároveň, jak nepravdivá byla vaše kritika v době, kdy naše vláda bojovala s covidem. To jste byli velcí kluci, všechno jste věděli a od všeho jste měli klíč: Dáváte málo, dávejte více. Teď vidíme, že když máte vyřešit a řešit nedostatky léků, více než rok nejste schopní sehnat léky. Zkrátka a dobře se potvrzuje vedení Ministerstva zdravotnictví pod vedením pana ministra Válka, TOP 09, že TOP 09 je jenom béčko ODS. Podle rozpočtu, který nám je předkládán, si netroufnu říct, že to je béčko, ale to je céčko. Protože jak víte, i ve fotbale béčko má méně peněz než áčko a céčko má méně peněz než béčko. A podle toho rozpočet Ministerstva zdravotnictví vypadá. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP