(18.50 hodin)
(pokračuje Milan Feranec)

Takže budeme mít vlastně jeden kodex pro správu voleb a vedle toho bude existovat dalších, tak jako dnes, pět zákonů, které upravují volby do parlamentu, obcí, krajů, Evropského parlamentu a prezidenta.

Jak už bylo řečeno, předkládají to zástupci všech poslaneckých klubů. Je shoda na projednání podle § 90 jednacího řádu a já jenom připomenu, že vláda to projednala a s tímto zákonem vyslovila souhlas. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, kde eviduji dvě přihlášky. Nejprve s přednostním právem pan ministr Vít Rakušan a potom paní poslankyně Vladimíra Lesenská. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji, pane místopředsedo. Hezký podvečer, dámy a pánové. Za mě velmi krátce. Věcně zdůvodnili oba předřečníci záměr tohoto zákona. Za mě poděkování všem poslaneckým klubům ve Sněmovně, jejich předsedům, vyjednavačům jednotlivých poslaneckých klubů, že jsme u této technicistní normy, která v sobě nemá žádný vpravdě politický obsah, ale jedná se o správu voleb a technickou normu, která má zjednodušit především život našim občanům. Zmíněn byl asi ten nejdůležitější bod - to, když někdo bude zrovna v Ostravě, tak se nebude muset do Prahy vracet pro voličský průkaz a bude si ho moci vyzvednout na kterémkoliv úřadě, což si myslím, že je velké zjednodušení.

Další záležitost i pro nás jako kandidující politické subjekty - ve chvíli, kdy existuje elektronický systém, například podávání kandidátních listin bude možné elektronicky, to například i v komunálních volbách, kde je to velké zjednodušení, a zároveň ten systém bude vytvořen tak návodně, že budou eliminovány i chyby v podávání kandidátních listin, a člověk ve chvíli, kdy bude akceptován daným elektronickým systémem, by měl mít mnohem větší míru jistoty, že jeho kandidátka, jeho kandidatura bude skutečně úřadem akceptována.

Zároveň bych chtěl upozornit, že se jedná o trojlístek zákonů. Jedná se o sněmovní tisk, který se týká přímo správy voleb 530, 531 - poslanecký návrh změnového zákona a nechtěl bych zapomenout na to, že dohoda se týká i velmi důležité změny, kterou ovšem nemáme na pořadu jednání dnes, ale měla by se podle nějaké předběžné dohody objevit na pořadu jednání v pátek, a to je vládní návrh změny ústavy, kde se dotkneme dalších aspektů, například stabilizování senátních obvodů na delší dobu, a zároveň bychom se tam měli dotknout věci, která nevyhovuje asi nikomu, a to je posunu voleb stále blíže k letním měsícům, zafixování pevného termínu na říjen.

Součástí té dohody by skutečně mělo být, že všechny tyto tisky po dohodě předsedů poslaneckých klubů, případně zástupců jednotlivých poslaneckých klubů byly doporučeny ke schválení a já vám v této chvíli i jménem ministerstva, která vlastně základ toho zákona vytvořilo a vytvářelo po dobu dvou volebních období, chtěl poděkovat za podporu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Faktická poznámka pana poslance Radka Vondráčka. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Budu faktickou poznámkou reagovat na pana ministra. Protože jsem byl součástí toho vyjednávání, samozřejmě potvrzuji dohodu za naše hnutí ANO, včetně změny ústavy. Já bych jenom rád, aby tady na stenozáznam zaznělo, abychom si toho byli vědomi, že ta dohoda má opravdu nějakou cenu a že součástí dohody také je, že v případě, že by z nějakého důvodu naprosto svébytný a někdy názorově unikátní Senát měl nějaké návrhy na změny a že by se nám tyto tisky vrátil, protože my je teď budeme schvalovat v režimu § 90, tak že ta dohoda zahrnuje i to, že budeme i v takovém případě jednotní a budeme hlasovat pro sněmovní verzi. Vím, že taková dohoda probíhala i na grémiu, a já bych to tady rád jenom slyšel na mikrofon potvrzené na stenozáznam, jestli by to bylo takto možné. Záleží to na vás. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní paní poslankyně Vladimíra Lesenská. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Vážení páni ministři, kolegyně, kolegové, důvodem pro přijetí tohoto zákona je jeho snaha o zjednodušení a sjednocení současného systému volebních zákonů. V současnosti může být pro občany složité se orientovat v množství volebních předpisů, které se vztahují k různým typům voleb, a nový zákon by tento systém měl učinit srozumitelnějším a transparentnějším.

Oddělením úpravy volebních systémů od správy voleb a zavedením jednoho obecného předpisu pro správu všech typů voleb se očekává vyšší efektivita volební administrativy. To může vést k rychlejším a přesnějším výsledkům voleb a k vyšší standardizaci ve volebním procesu napříč různými typy voleb. Vzhledem k technologickým inovacím je důležité, aby volební systém České republiky reflektoval současné potřeby a byl připraven na budoucí výzvy. Nový zákon přináší modernizaci dosavadní právní úpravy a aktualizuje obecná pravidla pro státní správu voleb. Implementace nového informačního systému správy voleb je krokem směrem k digitalizaci volebního procesu. V dnešním digitálním věku je důležité mít robustní a bezpečný informační systém, který může zpracovávat volební data efektivně a s nejvyšším možným stupněm ochrany.

Fakt, že tento návrh zákona má podporu napříč různými politickými skupinami i ministerstva, svědčí o jeho relevanci. Souhlasíme s vyslovením souhlasu již v prvním čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Faktická poznámka pana poslance Brázdila. Máte slovo.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. Já jenom se chci zeptat, pane ministře, tedy šel byste to říct nahlas tady k tomu pultíku, že to, co říkal kolega Vondráček, že platí ta dohoda? Jenom se chci zeptat, protože když to neřeknete nahlas, tak víte, jak je to na tom světě? Takových dojmů a pojmů a povykládaček... Pojďte sem, řeknete, že to tak platí, a je všechno v pohodě a bude to v devadesátce. Buďte tak laskav. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. S přednostním právem se hlásí pan ministr. Pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Jenom pro vysvětlení oběma pánům kolegům, já nechám vystoupit některého z předsedů poslaneckých klubů, což určitě pan předseda ústavně-právního výboru ví, že už jsem byl jenom u první schůzky. Já jsem byl u výkopu, potom už jsem na žádné schůzce nebyl, byli tam moji odborní pracovníci. Vy jste údajně jednali ještě někde na grémiu. Nejsem členem grémia. Jednali jste v nějakém složení lidí, kteří ručí za to, že hladce projdeme Poslaneckou sněmovnou, dalšími koly, u tohoto jednání jsem nebyl. Takže pouze vysvětluji, že to není žádný alibismus, ale já určitě nejsem tím pravým, kdo má v téhle chvíli vystupovat o něčem, když tu dohodu jako takovou netvořil.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Pan předseda Dufek. Prosím.

 

Poslanec Aleš Dufek: Pokud můžu mluvit na stenozáznam, kolega Benda, byť nepřítomen, vím, že tento slib dal. Říkám to na stenozáznam a já samozřejmě za klub KDU ten slib také musím dát na stenozáznam.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Ptám se, zda někdo další se ještě hlásí do obecné rozpravy? Nikoho dalšího nevidím, v tom případě končím obecnou rozpravu.

Ptám se na závěrečná slova. Pane navrhovateli, pane zpravodaji, chcete závěrečná slova? Není tomu tak.

Nyní rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu. Přivolám kolegyně, kolegy z předsálí.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 530 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 65, přihlášeno je 142 poslankyň a poslanců, pro 119, proti nikdo. S návrhem byl vysloven souhlas. Návrh byl schválen. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP