(15.50 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Takže bych si dovolil tady předložit tento bod s názvem Chronologie kauzy Dozimetr, a to i v kontextu s tím, co se stalo včera, kdy pražská rada schválila 50milionovou zakázku pro jednoho z obviněných, společnost Total Service, dostala 50milionovou zakázku na eSpis. To je zajímavé, a víte proč? Protože byla o 80 000 levnější než ta druhá v nabídce. To je zajímavé, tam najednou podle zákona údajně se nemohla zvýhodnit ta druhá, a pak tady máme zakázku na metro D, kde to vyhraje někdo, kdo je o 2 miliardy dražší. Tak to mi tedy vysvětlete. To znamená, že ono to není tak, že vy to hodíte na Petra Hlubučka. Ono je to tak, že ten Dozimetr tady někde ještě probublává a jeden z obviněných, který spoluvlastní tu firmu, vyhraje tady zakázku za 50 milionů korun. A to si myslím, že stojí za to, abychom tady probrali. Protože pak je druhá alternativa vysvětlení, že se o tom bavit nechcete a že na tom něco pravdy bude. Tak se pak ale nedivte, že se bude pracovat možná třeba s dezinformacemi nebo s misinformacemi, jak jsem se dočetl. No, tak když to tady nikdo na mikrofon nevysvětlí a neřekne, jak to bylo a jak ta chronologie jde za sebou, tak se pak nemůže divit, že vznikají různé fámy.

Tak já vás poprosím zase ve stejném duchu, dal bych to po tom PII, po tom Pražském inovačním institutu, to znamená buď po něm, nebo jako druhý bod v pátek (Otáčí se k předsedající.), jestli mě paní místopředsedkyně poslouchá, to znamená, buď dneska po tom, jak jsou pevně zařazené body, pak se navrhovalo to PII a pak tohleto, anebo jako druhý bod v pátek po Pražském inovačním institutu alternativně. Takže ten první můj návrh má tři alternativy, tenhleten jenom dvě, (Předsedající: Ano a ten první...) jestli jsem to řekl srozumitelně.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ten první návrh zní - po, ten první návrh? (Poslanec Nacher: První návrh?) První varianta, jak vy to chcete zařadit.

 

Poslanec Patrik Nacher: Jo - ten Dozimetr? Jo, dneska po tom Pražském inovačním institutu, který jsem zařadil po těch pevně zařazených bodech, ten druhý jako druhý bod v pátek.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji vám. Nyní je přihlášená paní poslankyně Věra Adámková a připraví se pan poslanec Janulík.

A než dám paní poslankyni slovo, přečtu omluvy. Omlouvá se Hendrych Igor od 16.20 z pracovních důvodů, Kubík Jan od 14.30 ze zdravotních důvodů, Pokorná Jermanová Jaroslava od 16.30 - rodinné důvody, Pražák David do 15.30 - pracovní důvody.

Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, přeji vám krásný den a dovolím si obrátit vaši pozornost tak jako již opakovaně - dnes je to podvanácté - k zařazení transplantačního zákona, sněmovní tisk 162, a doufám, že už všichni víte, o čem budu hovořit. A protože minule jsem neshrnula všechny problémy, které s tím souvisejí, tak dnes si toto dovolím.

Akutní leukémie je nemoc, která bohužel může postihnout i děti opravdu smrtí a představa, že byste v daném případě v široké rodině našli možnost dárce pro kostní dřeň, je představa naivní...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Já se omlouvám, paní poslankyně, že vás přerušuji. Kolegové, kolegyně v pravé části sálu, prosím o ztišení. Děkuji. Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji, paní místopředsedkyně. Představa, že by bylo lehké najít dárce kostní dřeně, je představa naivní. Není tomu tak ani v širokých a rozvětvených rodinách. Proto velmi žádám a nechci věřit tomu, že by ve vás nebyl zbytek lidskosti a že jste slibovali před volbami zcela účelově, že se budete starat o lidi v naší republice, že byste nedovolili zařazení apolitického a naprosto odborného tématu na naše jednání.

Znovu opakuji, že nechci věřit tomu, co se i v kuloárech říkalo, že údajně někdo řekl, že na akutní leukémii neumírá tolik lidí, abychom kvůli tomu měnili zákon. Z toho se nedá ani vyzpovídat. Nechci věřit tomu, že tato věta byla opravdu vyřčena členy koaličních vlád. Nechci tomu věřit prosím a přesvědčte mě, že skutečně tomu tak není, že vám jde o naše občany, že vám jde o nemocné děti, samozřejmě i staré lidi, a že je možné, abychom zařadili tento zcela apolitický bod k našemu jednání.

Důvod? Dárce kostní dřeně je velmi filantropicky smýšlející člověk, který skutečně podstoupí odběr. Ten odběr provádějí odborníci a centrální banka je v Plzni... (Odmlčuje se kvůli hluku v sále.) Děkuji. Důvod, proč jsme zatím nepomýšleli na to, že je potřeba tuto oblast ošetřit, byl proto, že závažné komplikace jsou opravdu vzácné. Kolegové, kteří provádějí tyto úkony běžně, neviděli třeba několik let závažnou hnisavou komplikaci. My, kteří jsme pouze tedy potom již spotřebitelé a snažíme se těmto lidem skutečně pomoci, jsme ji neviděli několik let, ale život toto přinesl. Před zhruba čtyřmi lety jeden z dárců, což jsou anonymní dárci pro toho příjemce, opravdu prodělal závažnou komplikaci a náhle zjistil, že není pravda to, co mu říkáme...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Kolegové, kolegyně, žádám vás o klid v obou částech sálu. (Poslankyně Adámková: Děkuji, paní místopředsedkyně.) Ještě jednou opakuji. Děkuji.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji. A opravdu ta komplikace si vyžádala několikatýdenní léčbu, nebyla jednoduchá, a samozřejmě on dostal běžnou neschopenku, čili peníze, které všichni si umíme spočítat. Přitom v transplantačním zákoně je jasně napsáno, že dobrovolný dárce orgánu dostává plnou podporu. Důvod? Právníci jak Ministerstva práce a sociálních věcí, tak Ministerstva zdravotnictví nepovažovali kostní dřeň za orgán. V tom případě se nabízí paralela: Pánové, až budete odcházet ze sálu, nepotřebné orgány odhoďte do koše. Je to taková snaha o trošku odlehčení situace. Prostě stalo se.

Čili já se domnívám, že je naší povinností, a proto žádám podvanácté, pojďme tento bod zařadit na pořad jednání, pojďme o něm hovořit. Jak se pak rozhodnete v hlasování, to je každého věc, ale tímto způsobem bráníme v léčbě lidí, kteří skutečně bohužel mnohdy umírají. Opravdu nechci věřit tomu, že byste to dělali schválně, že byste byli tak zatvrzelí, a o to znovu žádám, pojďme tento bod zařadit na program jednání. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: A kam byste ho chtěla zařadit, paní poslankyně? Kam byste ho chtěla zařadit? Kam byste ho chtěla přesunout? Je to bod 60. V současné době...

 

Poslankyně Věra Adámková: Omlouvám se, paní místopředsedkyně. Domnívám se, že to je zcela nekontroverzní a že bychom se tam velmi rychle domluvili. Prosila bych jako první bod po pevně zařazených bodech, budou-li nějaké. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. A nyní se s přednostním právem hlásí pan poslanec, pan předseda Dufek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Dufek: Dámy a pánové, mám jeden procedurální návrh. Kolega Benda navrhoval jednat dneska i 24. hodině, se zlou se potázal. Takže navrhuji jiný návrh, abychom dneska jednali po 19. a 21. hodině včetně meritorního a procedurálního hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, slyším, odhlásím vás všechny. Zaznamenala jsem tedy procedurální návrh pana předsedy Aleše Dufka, a to, abychom jednali po 19. a 21. hodině, tedy i co se týče procedurálně a meritorně, abychom jednali a hlasovali.

Ano, pan poslanec - pardon, pan ministr - Rakušan má problém s hlasovací kartou, tak prosím o chvilku strpení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP