(15.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Potom další úplně brutální je to jádro, to jádro, to je skutečně jako stokrát opakovaná lež. My jsme si to vysvětlovali stokrát, ale pan premiér bude zase o tom mluvit, že je to vaše, ano? Takže já si myslím, že je důležité, aby lidi věděli, že zkrátka vy jste nejprolhanější vláda, ale ano, pan premiér je absolutní šampion, ale i ti ministři.

Lithium je vaše strategické, ale vždyť ho nemáte ani v programovém prohlášení vlády, nemáte! A to je další bod, který bychom si měli tady říct. Myslíte si, že když jste byl na návštěvě, pane premiére, tam v Košťanech, že už je to hotovo? Ano, lithium, s tím přišli komunisti, my jsme to před volbami využili a po volbách jsme to nenechali být. Nenechali být! Jak je vůbec možné, že se to dostalo do zahraničních rukou?

A těch projektů, úplně nepochopitelných projektů, ještě se vrátím k té infrastruktuře - takový nesmysl, to si pamatuju, že z Hlavního nádraží nebyl přechod na Žižkov, a mluvili o tom třicet let. To bylo rozhodnutí za minutu. Minutu! A Svoboda to udělal, ano, a už lidi nechodí po kolejích, ale chodí normálně na Žižkov, chodí normálně.

Já jsem vždycky chtěl v politice ukázat lidem, že něco konkrétního děláme, a my to děláme. My jsme to dělali, my jsme to připravili, a ukažte tady, novináři, nebo i pětikoalice, ukažte, co vy jste nám připravili v roce 2013, když jste skončili, 2014? Co jsme my otvírali? Jenom dveře! Nic jsme neotvírali, nic jste nepřipravili, nic jste neinvestovali, a pokud se mýlím, tak rád se nechám poučit.

Lety jste si vykázal za svoje, pane premiére. Kdyby nebylo mě, tak nikdy to není. Váš kolega Ruml o tom mluvil v roce 1995. Já jako ministr financí jsem s ním souhlasil, vyčlenil peníze, potom mě vyhodili z vlády a potom to někdo prodražil. Tak to je!

A vy nemáte, vy se nestydíte tady vlastně vykazovat věci, se kterými nemáte nic společného, které jsou pokračováním naší práce, a takových je 18, a další věci, které nikomu, ani nikdo tomu nerozumí. Tak pokud vy říkáte, že jsou to doložitelné úspěchy, tak to už je něco, co je dokončené, ne? A pokud digitalizace matriky má být v roce 2027, tak to asi není dokončené, ani další deficity v roce 2024 a 2025, ne?

Ty další věci, jak jste lhali o té armádě. My jsme navýšili o 100 %, vy jste snižovali z 56 miliard na 42. My jsme navýšili. Dokonce jste si vykázal ty vrtulníky, neuvěřitelné, já už jsem ukazoval ten graf.

Jak jste zvládli uprchlickou vlnu - a jakou? Můžete nám říct, kde ti lidé bydlí, kde ty děti chodí do školy, jaké mají profese, jak jste je zvládli? Nic jste ještě nezvládli, není to ukončeno. Není to ukončeno! A největší výsměch je, že v rámci Evropské unie důsledně prosazujeme novou podobu migrační politiky založenou na masivní ochraně vnějších hranic a odmítání povinných kvót. Vždyť jste se ani nezúčastnil té schůzky s rakouským kancléřem. Když jste měl předsednictví, proč jste mu nezavolal, aby nevetoval Schengen, Bulharsko a Rumunsko? Neudělali jste nic, jenom jste tam mlčel.

Výjimka z ropy - není vaše dílo. Vy jste akorát křičel, že ji nechcete, a potom jste ji potřeboval. Takže zase to udělal někdo jiný.

"Zvládli jsme předsednictví" - no, neuvěřitelné.

A Green Deal, už jsem to tady jednou četl, ten Green Deal, tak dám vám to klidně písemně, jak to všechno bylo. Já myslím, že jsem to vysvětlil dostatečně.

Že jste udělali desetiletý plán výstavby dopravní infrastruktury? No my jsme měli Národní investiční plán do roku 2050.

A že jste zastropovali energie, že jste někomu pomohli? Nepomohli jste, nepomohli jste nikomu. Vy jste způsobili tu inflaci. Úsporný tarif, no výsměch. To jsou všechno ty lži. Že "podporujeme přechod na obnovitelné zdroje energie" - ano, ale předtím byl Topolánkův tunel za 600 miliard, to jsme všichni my zaplatili kvůli vám.

Odkládaný tendr na dostavbu jaderné elektrárny - tak na to skutečně člověk musí mít charakter, aby řekl: "Zahájili jsme" - a o tom jsem už také mluvil - "odkládaný tendr na dostavbu Jaderné elektrárny v Dukovanech." Vy jste zapomněli, že rok jste tady blokovali ten zákon? Že jsem vás zval jako premiér na Úřad vlády, že jste tam všichni s námi seděli, že jsme vám pokorně odpovídali na otázky? Nebyl odkládaný ten tendr, nebyl. O tendru na Temelín, kde byl Rosatom ve finále, o tom nemluvíte, když jste byli v Nečasově vládě, který kámošil s Putinem? Na to všechno se zapomnělo, protože média vám to nepřipomenou, protože jsou součástí toho kartelu polistopadového.

Úspory 80 miliard, další lež. Máte seznam? Nemáte.

"Prosazujeme štíhlý stát." No, to se člověk musí smát, kolik lidí tam pracuje tajně na DPP, DPČ. Výdaje zvyšujete.

"Omezujeme daňové úniky" - proto tady ta šedá ekonomika je téměř 1 bilion! Omezujete globální daň ve výši 15 %. Proč navyšujete korporátní daň pro české firmy na 21, když je 15 %? Ne, to není vaše dílo, to zase přišlo z Bruselu.

Zaklekávání - ano, to se vám líbí. To známe všechno, co máte za sebou. LTO přes metanolovou aféru, přes rozkrádání daní spotřebních a dalších.

Snižujete potraviny - a proč to vykazujete, když to ještě nenastalo? Vždyť snížení DPH na potraviny je až od 1. ledna 2024, a tak dále.

Takže je neuvěřitelné, že tohle nikoho nezajímá. Sedmdesát údajně úspěchů - nejsou to žádné úspěchy: 26 lží, 18 našich projektů, a vy máte 23, a to jsou některé projekty, ještě ani nenastaly, protože vy zkrátka nemáte ani co vykázat.

"Zahájili jsme revizi sociálních dávek" - to je co za plnění? A kde je ta revize, co z toho vypadne tedy? Jak to bude? Nic jsme neviděli, to je jako že úspěch? A novináři jsou v pohodě.

"Zvládli jsme poslední velkou vlnu covidu." Tak to je výsměch, to je nejvíc, to je fakt nejvíc. Žádná nebyla, žádná nebyla!

Takže samozřejmě, jak pan premiér mluví, "aktuálně máme rozestavěno rekordních 280 kilometrů nových dálnic a silnic první třídy". Ano, náš projekt, my jsme to udělali. My jsme to udělali!

To jsou všechno věci, které de facto na život našich lidí nemají žádný vliv.

Ano, paušální 2 miliony, jasně, to jsme začali my, vy jste to dokončili.

Já jen žasnu nad tím, jak někdo může vykázat za splněný úspěch digitalizaci, která bude hotová v roce 2027?

To, co jste udělali, ano, 2 % na obranu z HDP - zbytečně brzo, stačilo 2025. My jsme říkali: ano, my to podporujeme, ale proč nemáte peníze pro ostatní? Proč nemáte peníze de facto pro nikoho, jenom pro obranu? F-35, tak samozřejmě to je, to je nekonečný příběh, ta propaganda. Jednou vyjde v Deníku, že to blbě spočetli, potom to vyjde, že údajně já něco říkám špatně. Já jsem byl na tom semináři, kde byl pan Žáček, a tam zaznělo, že bylo sedm nabídek s razítkem, sedm nabídek, a když se naši na to ptají, ani v režimu nemáme na to žádnou odpověď. Zapojení českého zbrojního průmyslu jsme taky my dělali.

Takže další věci, já už jsem tady o tom mluvil. Mě jen fascinuje to, že vy nám neuznáte nic, ani to, co dělal kolega Nacher v rámci milostivého léta, ano?

"Omezujeme dotaci pro velké ziskové zemědělské firmy." Tak vy jste měli v programu, tuším, že budete podporovat zemědělství, a já vám držím palce, aby vás ty malé firmy tedy perspektivně uživily.

Nebo tyhle výkřiky: "Zachránili jsme evropský automobilový průmysl" - po tom, co pan Kupka zapomněl to Euro 7 udělat, tak teď to vykazujete. Já bych tohle nedokázal. Já toto nedokážu, protože takhle brutálně lhát, to fakt klobouk dolů! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP