(10.50 hodin)
(pokračuje Ivan Bartoš)

Já vám můžu říci i příklad z praxe. Jsem rád, že předchozí vlády začaly a podařilo se nám dokončit poměrně rozsáhlou rekonstrukci Karlštejna za přispění evropských zdrojů, ale i národních dotací, a přesně tam probíhal ten postup, kde byl na začátku nějaký záměr, a pak se tam odhalilo zdivo, klenba, které zcela měnily ten ráz, a licitovala se třeba přístupnost a bezbariérovost, která prostě na zachovaném původním schodišti není možná. Přednost dostalo právě zachování toho schodiště nebo té části, která teď je zpřístupněna jako ukázka historické architektury lidem.

Podle mě skutečně ta koordinace tady v těch věcech je náročná. Je řada případů, například pokud je objekt chráněn UNESCO, kdy zadavatel s generálním vysoutěženým řešitelem může řešit výměnu toho restaurátora, představení těch prací. Je to podle komplexity, je to skutečně o tom, jak přesně postupovat v případě, ať už je to nějaký malý projekt, nebo velký projekt.

Takže díky za pochvalu. A v rámci tohohle toho procesu nastavení části, o které jsem hovořil v rámci strategie veřejného zadávání, bychom mohli udělat ve spolupráci s Ministerstvem kultury, protože přece jenom vidím, že jejich zásah je do té problematiky větší, nějakou pracovní skupinu, která by mohla třeba pomocí příkladu dobré praxe ukázat nějaké doporučené postupy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Ještě faktická poznámka poslance Karla Raise. Prosím.

 

Poslanec Karel Rais: Dobrý den. Jenom bych chtěl zdůraznit, že nejsou Karlštejny a nejsou velké zakázky, jsou - vím, že to je příklad - prostě úplně takové jednoduché, oprava skříně někde na zámku nebo něco podobného, a v podstatě přístup toho softwaru k zadavateli nebo k restaurátorovi je stejný jako k obrovské stavební firmě. Čili vítal bych samozřejmě, aby tam byla ta pracovní skupina s tím, aby se nezapomnělo na ty v uvozovkách drobnější práce, protože znovu zdůrazňuju, to jsou špičkoví, jedineční restaurátoři v rámci republiky, ale po nich chceme taky téměř, protože byl jsem programátor, teď už jsem bastard, tak po nich požadujeme v podstatě vysoce softwarovou činnost. Čili já tlačím, aby to bylo velmi přátelské vzhledem k lidem, kteří mají jinou profesi než v podstatě programátor nebo analytik. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také děkuji. Ještě faktická poznámka pana poslance Ladislava Oklešťka. Prosím.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji vám za slovo. Tak mě ještě napadá, pane předsedající, že by pro příště mohli ministři sedávat v první řadě tady, abychom se na sebe mohli dívat. Mně se strašně líbilo, když tam seděl pan ministr Bartoš, protože jsme si i tím vizuálním kontaktem mohli plno věcí říct přímo. Děkuji vám, pane ministře.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pan ministr vyšel vstříc. Prosím.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Vidím, že to je... To je prostě charakter. Já ho dneska budu asi chválit pořád.

Ale při té příležitosti, jak pan ministr zmínil právě Karlštejn, tak já bych zase zmínil u nás hrad Helfštýn. To byla tak složitá rekonstrukce, kdo je tady z Olomoucka nebo z Moravy a na Helfštýn občas zajede, a byla velmi zdařilá. Bylo to strašně práce, právě třeba i s Národním památkovým ústavem. A tady musím kulturu zastupovanou NPÚ pochválit, protože paní ředitelka na to místo samé jezdila i na kontrolní dny, když bylo potřeba, a ta práce tam je vidět. Není to vždycky komplikace, prostě když se chce, tak se plno věcí dá udělat. A já bych právě doporučoval, aby s těmito odborníky dohromady se vytvářela budoucí podoba třeba metodik a i aby si třeba i kraje nebo investoři obecně předávali tyto informace, protože když se chce, ten výsledek je vidět.

My jsme i v podobném duchu třeba v Olomouckém kraji rekonstruovali Červený kostel, který byl odsvěcený, a byl z toho vlastně archiv vědecké knihovny. Dneska je to perfektní společenské centrum, které se dostalo na špičkovou úroveň, alespoň dle mého soudu. Takže ano, ty výsledky jsou, ale je to boj. A proto chválím i tu iniciativu, abychom všechno zprůhlednili a dostali (Předsedající: Čas.) i tu metodiku. Pardon, děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také vám děkuji, pane poslanče. Faktická poznámka pana poslance Roberta Stržínka. Prosím.

 

Poslanec Robert Stržínek: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, soutěžit veřejné zakázky na rekonstrukce historických budov, obzvláště v případě, že se jedná o budovy, které spadají do památkové zóny, je velice složité. Sám jsem se setkal s několika takovými případy. V drtivé většině města - a to je zkušenost má jakožto starosty - soutěží na cenu, což ale v případě takovýchto zakázek je problematické, protože vám do nich promlouvají památkáři a říkají, že tyto dveře mají vypadat tak a tak, tady na tuto část rekonstrukce musí být použit takový a takový materiál, a ty zakázky se velice těžce nastavují. My sami jsme se dostali do problémů, kdy naše město platilo nemalou pokutu víc jak 2 miliony korun za rekonstrukci zámku Žerotínů, kde úřad na ochranu hospodářské soutěže shledal pochybení právě v tom problematickém momentu, kdy jsme dali přednost ceně a doporučení památkářů, a tento úřad tam shledal jisté pochybení. Je to složité. Opravdu, soutěžit takovéto zakázky, kde vám do toho promlouvají památkáři a vy víte, že chcete docílit určité kvality a vyspecifikovat toto zadání do parametrů té soutěže, je složité. Určitě by si takovéto zakázky zasloužily určitou revizi a změnu, řekněme, nějaké legislativy nebo podmínek tak, aby zde tím prvním pravidlem nebyla cena, ale opravdu i kvalita, historický vzhled a provedení jakožto takové. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Faktická poznámka paní poslankyně Bereniky Peštové. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Věřím, že mi pan ministr třeba aspoň naznačí, nebo možná tu statistiku zná. Jenom jsem se chtěla zeptat, jestli třeba Ministerstvo pro místní rozvoj eviduje nějakou statistiku nebo prostě případy, u kterých to došlo třeba do takovýhle krajních mezí, jako že prostě máte nějaký přehled, abychom se tady zbytečně nevysilovali a potom jsme nezjistili, že toho je málo. Jestli máte nějaký takový přehled o tom, kolik toho přibližně asi tak je, těch případů, které se dostanou do těchto komplikovaných situací.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Paní poslankyně Renata Oulehlová a její faktická poznámka. Jenom pro pořádek říkám, že v 11 hodin budou písemné interpelace přerušeny. Prosím.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane ministře, víte, nás na městech nejvíc trápí administrativa. Je toho opravdu hodně. Přitom když řešíme zejména nadlimitní zakázky, musí to dlouho viset, je tam mnoho problémů, mnoho povinností, mnoho zápisů. Opravdu bychom uvítali zjednodušení, a zvlášť v současné době, kdy de facto je vůbec i problém sehnat někoho, kdo by vám zakázku pak zhotovil. Bohužel se moc firem už nehlásí do našich výběrových zakázek, takže to je to, co nás nejvíce trápí. Vlastně jsou to různé ty povinnosti, které je velice náročné splnit i vzhledem nejen k těm firmám, ale i na těch úřadech začíná být znát personální deficit na těch odborech, které toto zajišťují, a jednoduchá práce to není, takže bych se přimlouvala hlavně o to zjednodušení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Nyní vystoupení pana ministra. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Zareagoval bych, vaším prostřednictvím, na paní poslankyni Peštovou. Asi by se ta data dala vytáhnout, ale to jsou podle mě ta, který má stát. Museli bychom se podívat na realizované věci z národních dotací, z národních programů Ministerstva kultury, havárií, ale jako na úroveň subdodávky součásti řešení přestavby obecního domu v městě ABC pravděpodobně asi nemáme strukturovaná data, abychom viděli, že součástí toho byly třeba restaurátorské práce průčelí. Já jsem tady zmiňoval nějaké úspěšné rekonstrukce. Od pana bývalého hejtmana zde také zazněly vlastně úspěšné rekonstrukce. Podle mě se to nedá úplně hodit, dodat a kvantifikovat či koukat se, kde byla rozporovaná zakázka, nutná následná oprava. To si nemyslím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP