(21.30 hodin)

 

Poslanec David Kasal: Děkuji, paní místopředsedkyně. No, já, když slyším tedy pana ministra, že se to daří, tak, pane ministře, asi na vás nebo i na pana kolegu, který přednášel pozměňovací návrh. Když jste ho dali - protože někdy ty děti končí u nás na dětských odděleních, to si pak řekněme, že to potom řešíme my - předpokládám, když jste tedy říkal, že už jste to na vládě přijali, tak bych se tedy zeptal, jestli jste vycházeli z nějakých čísel, protože vždycky jsou dobrá čísla. To znamená, jestli jste si dělali tedy nějakou studii nebo jestli jste to...abyste nám tady řekl to opatření, které jste teď přijali, tak kolik tedy těch pěstounů v jednotlivých krajích bude? To by myslím bylo fér říct, abychom pak mohli říct, jestli to opravdu bude fungovat.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní pan poslanec Igor Hendrych. Prosím.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji, děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, mě teď operativně napadlo, když tady pan poslanec Heller mluvil o svém pozměňovacím návrhu pro ta dvojčata. Já si v zásadě myslím, že to není úplně špatný nápad, my samozřejmě jsme neměli ještě čas o tom popřemýšlet a prodiskutovat to v rámci klubu, jestli to podpoříme, nebo ne. Já si troufnu předpokládat, že když to přednesl koaliční poslanec, že to podporu bude mít i v koalici - nevím, předjímám trošku, ale v té souvislosti mě napadlo, že by i on, respektive kolegium poslanců, kteří to navrhli, případně ještě další, mohli právě podpořit návrh paní poslankyně Pastuchové minimálně ohledně toho rodičáku, minimálně tedy od toho roku, od 1. 1. 2023, i z toho důvodu, že se sice velmi výjimečně, ale může se to stát v praxi a věřím tomu, že se to asi i stane, že se narodí dvojčata a narodí se jedno před půlnocí a druhé po půlnoci, a mě by tedy zajímalo, jak to máte v tuhletu chvíli namyšleno, jakým způsobem se to bude posuzovat a jakým způsobem se to bude vyplácet. Možná, že to je úvaha, já nevím, nějaká zbytečná trošku, ale na druhou stranu si myslím, že právě, pokud vy podpoříte - nebo pokud my bychom podpořili toto, tak vy byste třeba mohli podpořit ten náš pozměňovací návrh paní kolegyně Pastuchové. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, přeji pěkný večer, vyměnili jsme se v řízení schůze. Budeme pokračovat v rozpravě faktickými poznámkami. Nejprve vystoupí paní poslankyně Renata Oulehlová a poté paní poslankyně Olga Richterová. Prosím.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Nyní nevystupuji jako zpravodajka, ale jako poslankyně. Já bych chtěla ctěnému kolegovi Navrátilovi poděkovat za to prodloužení, protože opravdu mě to potěšilo, a věřte, že jako člověk, který vede sociální odbor, bohužel v sociálně vyloučených lokalitách, tak je to pro nás velice, velice přínosné a já bych tady klidně navrhovala i prodloužení nejen o rok, ale o více, protože nám třeba ty výkazy, které nám chodí z rezortu Ministerstva práce a sociálních věcí, kde jsou předtištěné kolonky o počtu dětí, které bohužel nemůžou žít z jakéhokoliv důvodu ve své rodině, tak nám ty kolonky bohužel nestačí, pane ministře. Je to opravdu tristní a nepřála bych vám, nikomu z vás zažívat to, co zažívají naše úřednice, když obvolávají celou republiku a snaží se někde umístit chudáky děti, které prostě nikdo nechce. Pěstouni opravdu nejsou, i já už jsem zažila několik kampaní - a to není jenom na vás, pane ministře, to je napříč jako historicky zpátky - ty kampaně prostě nefungují. Musíme si promluvit hlavně s těmi stávajícími pěstouny, kteří jsou opravdu - hlavně ti přechodkáři - oni přesně ví, co je potřeba, co není. Musí třeba města víc pomoci. My jsme třeba u nás udělali nově skládek pro pěstouny a to taky pomáhá, prostě víc s těmi lidmi mluvit. Ale ještě jednou se přimlouvám - mysleme na to, že děti, když musí odejít z rodiny - a znovu říkám, z jakéhokoliv důvodu - jsou velice ohrožené, potřebují naši pomoc a pak, jak říkal ctěný kolega, pak je tady, když je osvícená nemocnice, tak ty pomůžou... (Předsedající: Čas.), ale té... Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní paní poslankyně Olga Richterová, pan ministr Marian Jurečka, poslanec Jiří Navrátil, všechno faktické poznámky. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za slovo. Skutečně, to téma je velice citlivé. Je už poměrně pozdě, tak možná jenom velice rychlá rekapitulace. O co jde, je, že my jsme v minulém volebním období, a bylo to napříč koalicí a opozicí, byla to věc, kterou já jsem nesla, ale spousta dalších kolegů se připojila, kdy se ustanovil ten věkový limit, protože pro nejmenší děti je to nejvíc traumatizující a nejvíc poznamenávající, když jsou v ústavní péči. A jako země jsme se tím zavázali dál pokračovat v tom trendu, který už byl roky nastoupený, a sice v setrvalém snižování počtu nejmenších dětí v ústavní péči u nás.

Co je velice důležité, v loňském roce se do tří let jednalo o zhruba 120 až 130 dětí, v letošním je to zase o výrazný počet méně. Nicméně to, co my teď děláme - a já neříkám, že mě to těší, ale je to v souladu s tím, že zároveň řešíme palčivý problém v některých krajích, na který narážejí pěstouni, jsou to problémy organizační, problémy toho, aby se dostali dostatečně rychle i do procesu posuzování - takže my zároveň předkládáme takzvanou malou novelu zákona o sociálně-právní ochraně dětí, prošla teď vládou, a současně prodlužujeme o jeden jediný rok adaptační dobu pro ZDVOPy, což je vlastně to, že sladíme termín pro ten zákaz, pro věkový limit do tří let věku u kojeneckých ústavů nebo dětských center a takzvaných ZDVOPů. Takže to, co se děje, je, že se připravuje úprava, která pomůže pěstounům, aby co nejrychleji napříč republikou mohli být opravdu prověřováni, aby nedocházelo k nějakým lokálním bariérám, ke kterým bohužel dochází, a to je obrovská dlouholetá chyba tohoto státu, který tak odrazuje žadatele o pěstounství, a současně, abychom dali tomu terénu v případě zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc o rok navíc stejně, ke stejnému termínu, jako to je u kojeneckých ústavů. To je celé. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní pan ministr Marian Jurečka, připraví se pan poslanec Jiří Navrátil a další faktické poznámky. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já se pokusím zareagovat. My se snažíme celý systém změn stavět logicky. To, na co se chceme soustředit - a řekněme si, ruku na srdce, a to nikomu nevyčítám, zase konstatuji stav po třiceti letech - že jsme se prakticky vytratili z té oblasti primární prevence a toho, abychom stáli opravdu blízko rodinám a rodičům, kteří řeší vůbec to, jak zvládnout své mateřské, rodičovské kompetence. Mladistvé dívky, které otěhotní, jsou často vystaveny situaci, že prostě tyto kompetence neměly kde nasbírat, neměly žádný logický, pozitivní vzor v své rodině nebo domácnosti, ve které vyrůstaly. A my přicházíme až v okamžiku, kdy je problém, a přicházíme, až v zásadě řešíme to, že to dítě musíme někdy i ve velmi kritických a vypjatých situacích odebírat. A proto my v jiné novele zákona stavíme profesionální chůvy k tomu, aby byly tím nástrojem, který může provázet tyto rodiče, tyto domácnosti tak, aby je posílily a pomohly jim s rodičovskými kompetencemi. V zásadě i další změny, které připravujeme v rámci novely zákona o sociálních službách, mají vést k tomu, abychom mohli být včas tam, kde můžeme pomoci, a aby vůbec k té kolizní, vyhrocené situaci a k odebírání nemuselo docházet.

S tím souvisejí i změny v dávkovém systému, protože bohužel nelichotivá statistika je i to, že bezmála polovina dětí je odebírána z důvodu toho, že rodič není schopen zabezpečit adekvátní podmínky z hlediska zabezpečení finančního a hmotného dané domácnosti. To je další velký problém, který dlouhé roky jsme neuměli v sociálním systému ideálně vyladit. Na to se potřebujeme soustředit a pak navazují ty další kroky - získat, oslovit více vhodných pěstounů. Děláme na to společné kampaně - ano, není jich dost, musíme se o to snažit, ale ten systém, když se budete bavit s lidmi, kteří tím procházeli, byl fakt odrazující, v mnoha případech i demotivační, a to i ty změny, které tady zmiňovala Olga Richterová, k tomu vedou a už jsou v legislativním procesu, budeme mít za chviličku ve Sněmovně v prvním čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní pan poslanec Jiří Navrátil, připraví se paní poslankyně Jana Pastuchová, David Kasal a další. Prosím.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych chtěl poděkovat kolegyni Olze Richterové, prostřednictvím vás, za to doplnění. Opravdu je tady připravovaná novela, kterou všichni v této Sněmovně, kdo se vůbec o ochranu dětí zajímáme, víme, že ji potřebujeme. Ale není to můj kraj, není to náš Moravskoslezský kraj, který by potřeboval to posunutí. Opravdu my v současné době máme 148 přechodných pěstounů a v nich máme nějaká čísla, která teď nejsem aktuálně schopen říct, ale kolem dvaceti, kteří jsou schopni přijmout teď dítě do přechodné pěstounské péče. Ale ozývají se ostatní kraje a jsou to opravdu Ústecký a Karlovarský, které prostě nemají ty pěstouny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP