(19.40 hodin)
(pokračuje Jiří Navrátil)

Navržené změny byly dlouhodobě diskutovány se sociálními partnery, zejména zástupci zaměstnavatelů. Velmi pozitivně vnímají tendenci k administrativnímu zjednodušení těchto procesů a podporu zefektivnění vstupu zahraničních pracovníků na tuzemský trh práce vyjádřil i vládní výbor pro strategické investice.

V oblasti volných pracovních míst opravdu dochází k velmi bych za mě řekl důležité úpravě, a to z jednoho prostého důvodu. V evidenci volných pracovních míst v současné době zůstávají volná pracovní místa po dobu delší i více než jeden rok. Statistiky Úřadu práce České republiky a Českého statistického úřadu se tímto značně liší. Dle statistického šetření Českého statistického úřadu bylo například k 31. březnu roku 2023 v České republice celkem 97 000 volných pracovních míst, zatímco Úřad práce k tomuto datu evidoval více jak 284 000 volných pracovních míst, přičemž 125 000 těchto pracovních míst byly v evidenci, což přibližně při přepočtu na procenta vychází na 43 % déle než 12 měsíců. Z uvedeného tedy vyplývá, že počty volných pracovních míst oznámených Úřadem práce České republiky nejsou zcela aktuální. Proto návrh, který předkládám v rámci pozměňovacího návrhu, je možnost, aby Úřad práce České republiky takzvaně po šesti měsících nabízená místa vyškrtl z evidence, a tím zaniknou. Stává se mnohé, že se někteří zaměstnavatelé vůbec nepřihlásí k tomu, že již místo obsadili, nebo zcela zaniknou, nebo se prostě stane, že o tu pozici již nikdo nemá zájem, a například zaměstnavatel změnil výrobu. Toto tedy budou moct úřady práce po šesti měsících díky pozměňovacímu návrhu, který, jak jsem řekl, projedná ještě výbor pro sociální politiku, moci vyškrtnout, pokud samozřejmě projde i třetím čtením a celkovým hlasováním.

Druhým pozměňovacím návrhem, který byl nahrán pod sněmovním dokumentem číslo 3352, je pouze technické zpřesnění zmocňovacího ustanovení pro navazující vyhlášku Ministerstva práce a sociálních věcí, a to z hlediska jejího budoucího obsahu. Do zmocňovacího ustanovení je potřeba z hlediska právní jistoty doplnit specifikaci komunikace a obsah zamýšlené datové zprávy. To znamená, že v § 87 a 88 se doplní, že informace podle odstavce 1 a informace podle odstavce 4 týkající se osob uvedených v odstavci 1 je zaměstnavatel povinen doručit pouze dálkovým přístupem, datovou zprávou do datové schránky určené Úřadem práce nebo využitím informačního systému podle specifikace komunikace. Věřím, že všichni zaměstnavatelé a všichni podnikatelé v České republice mají aktivní datové schránky a není třeba, aby již docházeli na úřad práce či jakýmkoliv jiným způsobem úřadu práce tyto informace oznamovali.

Děkuji, pane místopředsedo, za slovo. Podařilo se mi snad alespoň trochu svou ctěnou kolegyni ujistit, že opravdu jsem se svými pozměňovacími návrhy nijak nesnažil obejít Poslaneckou sněmovnu ani ji jako zpravodajku a že vše bude projednáno na sociálním výboru a následně hlasováno ve třetím čtení. Samozřejmě k oběma pozměňovacím návrhům se ještě přihlásím v podrobné rozpravě.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní se s faktickou poznámkou hlásí paní poslankyně Lesenská. Prosím.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji za slovo. Já bych vaším prostřednictvím, pane předsedající, panu kolegovi jenom vysvětlila ta velmi a značně se rozcházející čísla volných pracovních pozic. Na úřad práce zaměstnavatelé nemají povinnost je hlásit, ad 1. Váš pozměňovací návrh toto nezmění. Dochází k tomu, že volné pracovní místo nahlásí zaměstnavatel, nahlásí jedna pracovní agentura, druhá, třetí, protože s těmito agenturami zaměstnavatel spolupracuje. A jsme zpátky u toho. Ty počty se tím pádem tímto způsobem navýší. A váš pozměňovací návrh to nevyřeší. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Také děkuji za dodržení času. Nyní máme k faktické poznámce přihlášeného pana ministra a připraví se pan poslanec Navrátil.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já jenom stručně k tomu, co teď bylo zmíněno. My jsme o tom vedli dlouhé polemiky, nakolik se rozchází opravdu to, co Úřad práce eviduje z hlediska volných pracovních míst, a nakolik je opravdu jiná skutečnost z hlediska reality. My jsme mezi firmami udělali v červenci opravdu velký, rozsáhlý průzkum, odeslali jsme zhruba 30 000 dotazníků, což je opravdu už velmi, ale velmi velký vzorek, a firmy nám vrátily zhruba 19 000 dotazníků, což je také velmi slušná návratnost. V zásadě na základě tohoto šetření, které jsme potom očistili a udělali ještě některé řekněme i sektorové korekce, vyplývá, že české firmy v červenci letošního roku - nemůžu říkat, že to je aktuální číslo za září, ale za červenec - poptávají opravdu aktuálně a regulérně 249 000 pracovních míst. Takže vedly se debaty, jestli to číslo 280 000 se úplně liší o řád, jestli tam je třeba rozdíl 100 až 150 tisíc, je vidět, že se to opravdu zásadně neliší a že ta potřeba nebo ta poptávka tady opravdu je. I proto děláme některé kroky, za prvé z hlediska potírání nelegálního a zastřeného zaměstnávání, ale zároveň už i v tomhle návrhu jak tohoto návrhu zákona, tak i toho pozměňovacího návrhu cílíme a děláme kroky pro to, abychom zrychlili některé procesy, pokud jde o pracovníky ze zahraničí. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. S další faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Navrátil. Prosím.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Jenom reakce, pane místopředsedo, prostřednictvím vás, ke své kolegyni Lesenské ze sociálního výboru. Když jsem tam hovořil o těch číslech, tak 125 000 pracovních pozic, o které někdo žádá, což je 43 % z celkového počtu, je tam více jak jeden rok. Proto dojde k tomu vyčištění po půl roce a uvidíme. Jestli ten zaměstnavatel poptává znovu dalšího zaměstnance, tak si to tam přece vloží znovu. Jde o to, abychom se zcela úplně nerozcházeli s Českým statistickým úřadem a s tím, co evidujeme v číslech pracovního úřadu. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. To byla poslední faktická poznámka zatím. Ještě paní poslankyně Pastuchová.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Pane vážený kolego Navrátile, vaším prostřednictvím, já vám děkuji za to, že jste mě ujistil v procesu v tom, že to budeme projednávat na výboru pro sociální politiku. No a co? Jak tam mám reagovat na to, co se mi nelíbí? Už nijak. Jenom tím, že zvednu ruku, že se mi to nelíbí? Ale pozměňovacím návrhem už reagovat nemůžu. Takže já děkuju, znám proces, ale je to fikané si teď ve druhém čtení... Určitě tady budete komentovat, že jsme to dělali taky za naší vlády, ale vy jste nás taky kritizovali, takže to, co jste dělali vy, se vám vrací. Ale já vím, že se to bude projednávat, a co s tím jako opozice naděláme? Sám víte, že vůbec nic. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP