(13.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní s faktickou poznámkou je na řadě pan poslanec Janulík. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Dobrý den. Děkuji za slovo. No z logiky věci už asi 37 roků jsem gynekologem, takže samozřejmě o tom cosi vím. Podívejte, za můj odborný život menarche je asi ve 13, menopauza se posunula k 53 letům, je to 40 let. Pro vaši informaci, vaše prababičky - žena na konci 19. století menstruovala za život asi 50krát, protože moje prababička měla třeba čtrnáct dětí, takže u nás říkáme, že rodila jak vinohrad každý rok. Dnešní žena menstruuje za život zhruba 600krát. Takže z toho lehce dovodíte, že to je opravdu těžké znevýhodnění. Nemluvím o spoustě dalších věcí. A tady svého kolegu bych nepodezíral, že to je propopulační krok, že zdražíme pomůcky, že teda když budou těhotné, nebudou utrácet za menstruační pomůcky, protože to dítě je teda výrazně dražší, to si každý spočítá. Pro mě je toto jenom důkaz, že to vůbec nemáte promyšlené. Protože kdybyste nad tím přemýšleli, tak tam takový nesmysl nemůžete dát! Díky. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan předseda Benda s faktickou poznámkou. Pane předsedo, prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, já své faktické poznámky využiji k přednesení jednoho procedurálního návrhu. Rozmohl se nám tady takový nešvar, že ve třetím čtení hodně mluvíme o všem, kdežto původně v jednacím řádu třetí čtení bylo skutečně určeno jenom k tomu, aby byly přednášeny, prohlasovány jednotlivé pozměňovací návrhy, a předpokládalo se, že budou přednášeny jenom legislativně technické úpravy. Vzhledem k tomu, kolik máme ještě přihlášených, tak navrhuju, abychom podle § 95a našeho jednacího řádu stanovili, že ve třetím čtení budeme jednat dnes i po 14. hodině i po 19. i po 21. hodině, tak aby všichni, kteří jsou přihlášeni, se mohli dostat ke slovu a vystoupit. Jsem tolerance sama. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. S protinávrhem paní předsedkyně... (Poslankyně Schillerová: S vetem.) S vetem. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Asi se předpokládá, s čím přicházím. Jménem poslaneckých klubů hnutí ANO a hnutí SPD dávám veto na pokračování jednání po 14. hodině. A znovu zopakuju ten argument, je jasný. My nebudeme pomáhat této vládě, této pětikoalici, s nejvyšším zvyšováním daní v novodobé historii, zvlášť ještě s přihlédnutím k tomu, že minulý týden vláda pětikoalice přišla s daňovým balíčkem číslo dvě, nebo s balíčkem číslo dvě, kde naloží ještě firmám a domácnostem dalších 51,5 miliardy podle čísel Ministerstva financí, které si zaplatí za obnovitelné zdroje a další související energetické poplatky. Takže rozhodně my chceme, aby byl využit ten čas, ale tak, jak je uloženo v jednacím řádu. (Potlesk opozičních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Kasal. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já jsem se vmísil teď mezi procedurální návrhy, ale já chci ještě zareagovat na paní poslankyni Mádlovou, prostřednictvím paní předsedající, s tím, že se budu věnovat kojenecké vodě. A to jednoduše. Kojenecká voda je důležitá pro kojence, kteří užívají umělou stravu. V zásadě to je 50 % populace. A jestliže tu vodu zdražíte a část té populace to neakceptuje a bude používat klasickou vodu, tak se vystavujeme tomu, že se bude vytvářet methemoglobinémie, což je vazba červených krvinek s dusitany, a ty děti končí v těžkém stavu v nemocnicích. Takže je otázka, jestli ta úspora se potom někde projeví.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou je na řadě paní poslankyně Peštová a dále je přihlášen pan předseda Benda. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji, já nebudu potřebovat ani ty dvě minuty. Já jsem chtěla zareagovat na svého ctěného kolegu, pana poslance Bendu. On ten nešvar tady není žádný nešvar. Ve své podstatě v tom třetím čtení my obhajujeme pouze pozměňovací návrhy, které vy jste nám zamázli. My jsme ty pozměňovací návrhy předložili a ve své podstatě teď se snažíme ještě obhajovat ty svoje pozměňovací návrhy, které dostaly negativní stanovisko, a chceme, aby v tom třetím čtení dostaly stanovisko třeba aspoň neutrální a přesvědčili jsme nějaké kolegy, aby tu ruku pro ně zvedli. Od toho je to třetí čtení. Takže není to žádný nešvar, je to správný legislativní postup. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A nyní pan předseda Benda. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, jenom kratičkou reakci na paní poslankyni Bereniku Peštovou. Za prvé jsme nic ještě nezamázli, nehlasovalo se - a k tomu hlasování bych se chtěl dostat. Za druhé, dnešní první dvě hodiny se věnovaly zejména našemu vztahu k Státu Izrael, který úplně nevím, jestli souvisí s třetím čtením vládního návrhu balíčku.

Nicméně já navrhuji, abychom podle usnesení Poslanecké sněmovny 248 z 9. schůze druhého volebního období z 26. února 1997 stejně tak jako v některých předchozích případech stanovili pevný čas pro hlasování návrhů ve třetím čtení tohoto tisku, který projednáváme, a to na pátek na 11. hodinu dopoledne. Myslím si, že všechno již zaznělo a že v souladu s výroky Ústavního soudu, s jeho odůvodněním, většina má právo prosadit svoje většinové stanovisko a nemůže být menšinou tomuto právu hlasovat zabráněno. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A nyní s přednostními právy, protože zde není žádná faktická poznámka, nejprve paní předsedkyně Schillerová a dále se hlásí pan předseda Radim Fiala. Prosím, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo. Přednostní právo, pane předsedo (k poslanci Bendovi), jsme se domluvili, že budeme benevolentní k přednostním právům. Jenom reaguju na vaše povzdechnutí.

No, pokolikáté už? Pokolikáté už v tomto volebním období se toto děje? Na tabuli je 69 přihlášených mých kolegů, předpokládám, že převážně z opozičního tábora. 69 mých kolegů, našich kolegů, chce vystoupit k daňovému balíčku. A že jsme se tady dotkli ráno Státu Izrael? No a co? Mluvil s přednostním právem předseda hnutí ANO a mluvil k absolutně aktuálnímu problému repatriace našich občanů ze Státu Izrael. To je snad v pořádku. A že potom na to reagovali pětikoaliční poslanci a rozvinula se debata, to je přece v Parlamentu normální. Jinak jsem nezaznamenala v průběhu - teď jsme potřetí ve třetím čtení - jiné vystoupení než takové, které souvisí s daňovým balíčkem. Vždyť tady přece nejde o nic jiného než o nejvyšší zvýšení daní v novodobé historii! Napříč celou společností. Zvyšujete daně rodinám s dětmi, všem občanům, kteří mají nemovitosti, což je 80 %, zvyšujete daně živnostníkům, za které jste tak bojovali v minulém volebním období. Dohodářům - vidím tamhle pana předsedu Michálka, prostřednictvím paní místopředsedkyně. Dohodáři, to jsem slyšela v minulém volebním období každou Poslaneckou sněmovnu. Najednou nám to nevadí, že 1,9 milionu dohodářů je v ohrožení - týká se to 270 000 zaměstnavatelů. Firmám a tak dále. A ještě to děláte ve světle, tehdy, kdy jste zvýšili nebo zavádíte další, já tomu říkám energetickou daň, balíčkem číslo dvě tím, že jste poškrtali celou řadu energetických podpor - ***




Přihlásit/registrovat se do ISP