(12.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Zadlužili jste stát neskutečným způsobem, za ty čtyři roky to bude přes 1,2 bilionu korun, úplně astronomická čísla. Kvůli vaší vládě překonal státní dluh České republiky poprvé v historii 3 biliony korun, tuhletu magickou hranici, a ještě máme platit, ještě mají občané platit na dluh 20 000 korun (?) buď za jednoho odmítnutého migranta, nebo přijímat až 30 000 migrantů ročně z afrických a islámských zemí? Je to šílený!

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím další řádně přihlášenou a to je paní poslankyně... Ale s přednostním právem se hlásí paní předsedkyně Schillerová. (Poslankyně Schillerová mimo mikrofon namítá, že v sále není přítomen žádný ministr.) Je tady, jeden se omlouvá, šel čurat. (Pobavení v sále.)

 

Poslankyně Alena Schillerová: To bychom ale měli přerušit jednání.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já jsem mu slíbil - on tady bude hned, bude tu za tři minutky.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Dobře. My jsme jako opozice tolerance sama. Nemůže si nikdo stěžovat.

Vážené dámy, vážení pánové, historicky nejvyšší - (Z lavic opozice se ozývají hlasy, že by se mělo přerušit jednání.) Tak počkáme? Tak počkáme, ať nemluvím do zdi, pane místopředsedo. Když jsem si to tak vzorně chystala.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Dobře. Ale já jsem o tom věděl, korektně. Přišel za mnou pan ministr, že si odskočí na toaletu, že je za tři minutky zpátky. Já tedy přerušuji schůzi do 12.24 hodin.

 

(Jednání bylo přerušeno od 12.21 do 12.24 hodin.)

 

Můžeme pokračovat. S faktickou nejdříve pan poslanec Lang, poté s přednostním právem paní předsedkyně.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju. Já bych chtěl zareagovat tady na tuto situaci. Ano, já chápu, jsou nějaké biologické nebo nějaké potřeby fyziologické, že pan ministr si šel začurat, ale máme osmnáct ministrů vlády, že jo?, a z těch osmnácti ministrů tady je jenom jeden ministr. Já mám pana ministra kultury rád, protože je z našeho Plzeňského kraje, ale myslím si, že v té věci, kterou tady projednáváme, což je vlastně konsolidace veřejných financí, tak tento ministr je ministr, který tady opravdu drží jenom tu příslužbu, že jo? To znamená, chybí nám tady jakýkoliv jiný ministr, a když prostě ten chudák ministr, na kterého to zrovna přijde, tak prostě tady není, tak musíme přerušit jednání. Tak jenom aby občané viděli vlastně, jaká je úcta koalice současné k tomu, co se tak závažného tady projednává. Projednáváme tady věci, které budou mít obrovský dosah a od Nového roku dopadnou vlastně na všechny občany České republiky, prakticky kromě té nejbohatší části společnosti na celé spektrum, to znamená na střední třídu i na ty nízkopříjmové. Podle pana Michálka samozřejmě ne, prostřednictvím pana předsedajícího. Pan Michálek žije v nějaké bublině, že je v nějakém ráji, že jsme se také od něj tady dozvěděli, že ve své podstatě všechno je v pořádku a je to tady všechno zalité sluncem.

Ale občané, kteří sledujete toto naše jednání, tento čtvrtý den, kdy my tady bojujeme za vaše zájmy a podíváme se na pravou stranu spektra, na těch 108 poslanců, kteří se sem seběhnou, pouze když je náhodou procedurální hlasování, tak tady vlastně vidíte, jak je to zajímá. Jo? Usmívají se tady, mají to úplně na háku. To znamená, podívejte se tady, občané, kdo tady bojuje za vaše zájmy a komu je to úplně jedno. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Další faktickou poznámku již neeviduji. Nyní je s přednostním právem přihlášena paní předsedkyně Schillerová. Paní předsedkyně, prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, historicky nejvyšší zvýšení daní, které daňový balíček pětikoalice přináší, mělo být podle nespočtu slibů kompenzováno minimálně stejně velkým úsilím o úspory na výdajové straně rozpočtu, konkrétně úsporami na provozu státu a takzvaném národním dotačním byznysu. Místo toho ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS, tedy strany, která se vždy zaklínala nezvyšováním daní, před týdnem představil daňový balíček číslo dvě. Balíček, který nad rámec dnes projednávaného záměru zvyšuje domácnostem, živnostníkům a firmám odvody za elektrickou energii o astronomických 51,5 miliardy korun ročně, a to s náběhem od 1. ledna 2024. V plném rozsahu hned první rok. To je něco, co si podle mě nikdo z nás nedokázal představit ani v tom nejčernějším snu.

Dovolím si připomenout, že zvýšení daní v rámci daňového balíčku mělo být rozprostřeno do dvou let. A v roce příštím se daně měly zvýšit o 35, respektive 37 miliard, v následujícím roce o dalších 37 miliard. Ale i toto postupné zvýšení daní mělo podle prognóz renomovaných makroekonomických pracovišť snížit růst HDP od 0,3 % podle Ministerstva financí po 0,7 % podle bankovního sektoru. Bavíme se tudíž o nějakých 55 miliardách korun, o které má Česká republika přijít na svém produktu a bohatství.

A teď si, dámy a pánové, vezměte, že tento daňový balíček bude doplněn dalším zvýšením daní a odvodů o 51,5 miliardy korun v každém jednom roce. Žádné úspory. Jen další zvyšování daní. To je čistokrevné torpédování české ekonomiky v přímém přenosu. To je torpédování české ekonomiky s kadencí, kterou nestíhá kvantifikovat žádné makroekonomické pracoviště v zemi.

Ten daňový balíček číslo dvě není ničím jiným než obyčejným znásobením toho původního. Místo 35 miliard v roce 2023 hodlá vláda příští rok sebrat lidem a firmám neuvěřitelných 87 miliard korun. To zároveň logicky znamená, že místo avizovaného poklesu HDP o 0,7 % se růst naší ekonomiky sníží o více než půldruhého procentního bodu. Místo 55 miliard zmařeného HDP přijdeme o 130 miliard korun.

Včera se konal sněm Svazu průmyslu a dopravy v Brně, kde podnikatelé ukázali jasná čísla, jak tento daňový balíček číslo dvě dopadne na tuzemské firmy. Zdůrazňuji, že se jedná o výpočty vrcholné a nezávislé odborné instituce, jejímž jediným zájmem je český průmysl a obchod. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP