(12.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Kdyby se udělal audit, když jsme končili 17. prosince 2021, co bylo všechno rozpracované, co bylo vykoupeno. Ať to ukážou! Kulturní památky? Vždyť pan premiér chodil do Teplic na to krásné nádraží, říkal, že to je drobné 250 milionů. Tak já jsem zvědav. Ano, krásné nádraží všude, to je naše dílo. Protože já jsem jasně řekl, že já neumím mluvit, ale zase umím nějaké jiné věci, a chtěl jsem ukázat lidem, že za námi něco konkrétního zůstane.

Národní investiční plán. Pan premiér teď předsedal nějaké té investiční komisi. O čem tam mluví? O čem tam mluví? Já to nechápu. Co tam řeší? Takže je neuvěřitelné to, že oni se chlubí naší prací, nikde nás nezvou, a pan premiér Blesku říká, jak s námi chtějí spolupracovat. Vůbec. Vůbec. A samozřejmě neustále lžou. Pan premiér teď zase řekl, že tedy... kde to bylo? Ústecký kraj. Tam to bylo taky skvělé v Karlovarském kraji, tam ten hejtman říká, že tam bude nějaké onkologické centrum, jo? Nebude, tam budou přístroje díky nám, React-EU.

No a pan premiér stále mluví o energetice a stále dokola. Takže znovu to zopakuju. Temelín 2012. Ve finále ruský Rosatom, s kterým jste kámošili, váš Nečas, ještě v květnu 2013 kámoši s Ruskem, ano, a stále nás napadá, že my jsme nedělali nic v nezávislosti energetiky. A kdo tady všechno rozprodal? Kdo? No vy a ČSSD! Ty zásobníky od RWE, co jsou z bývalého Transgasu, a jestli budete kupovat NET4GAS, tak to je taky bývalý Transgas. Proč jste nešli po revoluci se poradit někam do světa a nechat si ta klíčová aktiva, abyste mohli pozitivně ovlivňovat život občanů České republiky? Nejdražší elektřina! Nejdražší elektřina.

Pan premiér v minulosti mluvil o tom, že skoupí tady nějaká energetická aktiva. A jaká prosím vás? Proč už konečně nevykoupíte ten ČEZ, když už tam máte nějakou bázu na to, abyste na tom stavěl nějakou energetickou koncepci? To je normálně na zbláznění, tohle poslouchat. Normální člověk, který tomu rozumí, to nemůže vůbec chápat, co se stalo s panem premiérem. Pan premiér chce kupovat podíl v rafinériích v Německu. A proč? Proč chce kupovat podíl? Vždyť tady máme polské rafinérie, ne? Nebo české rafinérie, které patří Polsku. Pan premiér říkal, že to ovlivňuje. Že bude nakupovat ropu přes MERO, jo?, ten ropovod MERO. Akorát nakoupil tolik té ropy minulý rok, 820 000 tun navíc.

Stále dokola lžou! Měli dokončit Temelín. Měli jste tam ve finále ten Rosatom, to byli vaši kámoši 2013, tak jste to mohli dorazit. Ne? Že Dukovany? My jsme vám je připravili, ty Dukovany. Plynovod z Polska? Nechtěli Poláci a váš hlavní sponzor. Proč stále lžete? Kdy bude ten plynovod z toho Polska? Kdy to teda bude? Vždyť to je úplně na smích. To je normálně na smích, že co bude. Takže budeme kupovat nějaké rafinérie v Německu, abychom konkurovali českým rafinériím, nebo ne? Tak řekněte, že zkrátka to není tak, jak jste to říkal, no a někdo přemaluje tu ruskou ropu na ázerbájdžánskou a budete zase chodit na tiskovky a budete říkat, jak jste to všechno zařídil. Ale vy jste nic nezařídil. To zařídil Viktor Orbán, tu výjimku. Pro vás. Pro vás mimochodem, aby bylo jasné.

Takže to je stále dokola a stále je to, že dohání nějaký dluh. Ne, vy nedoháníte žádný dluh. My jsme vznikli proto, protože jste vedli tuhle zemi do katastrofy. A teď to děláte znovu. Znovu jenom lžete. A samozřejmě nová totalita. Vždyť už na České televizi jednou se vyjadřoval k tomu Metnar. Ale oni stále to budou recyklovat a stále budou tady vytvářet nějaký pocit, že my jsme... My, pokud u nás se vyskytlo něco, a to bylo dědictví od ODS, kde nám v Brně nalezl ten nějaký zločinec, tak jsem zrušil celou buňku. A tady, co se děje, tak by měl být zrušen celý STAN. Ti by se měli totálně rozpustit jako organizovaný zločin, kdy tady se píše zase, a je minimum médií, která o tom mluví: Redl porcoval zakázky na Středočeském kraji. Náměstkyně je naše, šéf středisek je náš, Věšek úplně nadšenej, vole. Tady se to píše, to je z médií. Ale to nikdo neřeší. Toto je megaskandál. Megaskandál! To snad ani historicky nebylo. To je organizovaný zločin! V minulosti kradli individuálně nějak, ale tohle? A ta média jsou v pohodě? To je na pád vlády! To je na okamžitý pád vlády. Okamžitý. (Tleskají někteří poslanci ANO.) Takže to je jako neskutečné. Ale pan premiér je v pohodě.

Takže znovu opakuju, vážení spoluobčané, tahle vláda žije z naší práce, A to jsme měli smůlu, že jsme dva roky měli covid. A znovu opakuju, covid, ano, nadělali jsme plno chyb, ale to nám říkali odborníci. A dali jsme 450 miliard. Proto stouply úspory obyvatelstva o 900 miliard. A že jsme dávali plošně? No dávali jsme, protože stát nemá evidenci, podle toho, že kdo platil v minulosti daně a odvody, tak dostane, a ten, kdo neplatil, nedostane. Ano?

Takže není to konsolidační balíček. Je to daňový balíček, nikdo ho nepotřebuje, měl by být okamžitě zrušen. Okamžitě zrušen. Nic to nepřinese. Nic to nepřinese. A tahle vláda má jenom příjmy z daní. Windfall tax a samozřejmě inflace. Inflace. Takže teď vystřelí pohonné hmoty, no a potom oni nejsou schopni ani pochopit, že ta nafta a benzin, že to potřebují všichni. I výrobci. Výrobci potravin taky vozí, no, představte si, to je neuvěřitelné, že vozí zboží do řetězce.

Nadace Agrofertu vypsala znovu tu pobídku, kde matky samoživitelky, které vozí postižené děti k lékaři a do školy, neměly na benzin. To bylo za vás! Vy jste se nám smáli, když jsme chtěli zastropovat na určitý čas. Vždyť máte to Čepro, tak si zjistěte, jak to je na tom trhu. Nic, vám to vyhovuje. Vyhovuje. Vy jste příčinou inflace. Můžete si podat ruce s Rusnokem i s Michlem. Oni se tam dohadují v televizi. Proč máme 7 %, proč nemáme čtyři jako eurozóna, když tam vyvážíme 73 %? Proč Polák snížil na 6 % a my ne? Ty kecy! Tito teoretici, oni říkají: Víte, jak by to mělo vypadat? Když bude dvacetiprocentní nezaměstnanost a lidi nebudou mít už ani co jíst, tak to by se jim líbilo. Zničit všechno! Oni vůbec nepochopili, jak se jde z krize ven. Opakují stejnou chybu jak v roce 2009. Investice? Proč premiér nefunguje, jak jsem fungoval já? Všichni ministři měli za úkol říct, kde chybí peníze.

Tak včera v Chrudimi nám řekl starosta, že by postavil další dvě mateřské školky, kdyby na to měl peníze. Ale oni nevypisují ty tituly. Nevypisují. Ten Bartoš je úplně mimo. Klára Dostálová, když na React-EU dala 11 miliard, a potom se zjistilo, že poptávka všech je 22 miliard, tak jsme to dali, protože to zdravotnictví je priorita. Priorita. Pan premiér zase byl na nějakém setkání, kde mluvil o zdravotnictví. No pane premiére, přečtete si Health Corruption Report od roku 2013! Richelieu je zpět! My to slyšíme. Už je zase zpět. A už zase bagruje, Richelieu, šnajdroid. Ne? Už je zase zpět.

A co ty naše projekty? Národní boj proti... Vy se divíte, že ti lékaři v rámci toho nového zákoníku práce tady nebudou pracovat? Že z 1 700 absolventů 500 nejde do té branže? Teď jste vymyslel fantastickou věc, že je potřeba navýšit ty počty. Ano. V září 2018, když jsem se dozvěděl, že 2 500 studentů, kteří uspěli v přijímačkách na lékařské fakulty, se nedostane proto, že nejsou pedagogové. A proč nejsou? No nebyly peníze. No tak jsem to vyřešil. Pět minut trvalo rozhodnutí. Sedm miliard na deset let jsme následně jako vláda schválili. A výsledek? Počet přijatých studentů na lékařské fakulty stoupl o 30 %! O 30 %. A to jsou všechno fakta. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP