(12.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Každý ten migrant má mobil. Má mobil. Oni vědí přesně, co se děje. Oni vědí, že Evropa, pan Rakušan a Fiala, je pozvali. 30 000. 30 000. To je ta kvóta. No, ale teďka přišlo za týden 10 000. A od začátku roku v Itálii je to 140 000. Co s tím budou dělat? Co? Takže jediné řešení je, že nevyplujou ty lodě. Nevyplujou. Tak to vyřešili v Austrálii. A bylo to vyřešeno. Protože ti migranti budou vědět, že zkrátka nikdo je tady nepřijme. My se máme o ně postarat mimo území Evropy. A kdo chce nějakého migranta - oni neprchají před válkou, neprchají - tak ať si to dopředu zařídí, ať z Tuniska udělají Ellis Island a ať tam všichni, kteří chtějí pracovat v Evropě na základě požadavků nějakých firem, tak ať to funguje. Jak všichni šli do Ameriky přes Ellis Island, tak ať to udělají. Pan Rakušan teď z toho couvá, jo, on zjistil, že je to průšvih, bude to průšvih.

A samozřejmě jediný, který byl proti tomu, byl Morawiecki, protože Morawiecki ví, jak to funguje na Evropské radě, na rozdíl od našeho premiéra, který neví, který je tam ztracený. Ano, zablokoval to a bude to blokovat. Ano. Solidarita je na tiskových konferencích, ale když jde o zájmy, tak se podívejte, co se stalo v Polsku? Polsko normálně na základě toho, že Ukrajina si stěžovala a chce žalovat Polsko, Slovensko a Maďarsko, že nechtějí přijímat ukrajinské obilí, tak zastavilo dodávky zbraní. No to je nevídané. To je nevídané. To je neuvěřitelné. Představte si, že by to řekla Margit, tak je mrtvá! Tak je žlutý pásek a provládní Česká televize a Český rozhlas hraje od rána do večera - jo, to hnutí ANO, jo, ti jsou proruští, a tyto blbosti, ne? Tak by to bylo.

Na Slovensku to odůvodňují - jsou volby. Ano, na Slovensku jsou volby a tam všechny strany, které soupeří ve volbách, souhlasí, že, že slovenští zemědělci dostanou 16 milionů eur. Polák, ten normálně natvrdo řekne, že nedodá zbraně. No a paní ministryně Černochová se správně zastala Polska, tudíž se zastala polských zemědělců, no. Proč se nezastala českých zemědělců? Ale to všichni víme. Protože Babiš, všechno je o Babišovi. Daňový balíček, vážení, příští rok svatby, pohřby, všechny květiny budou dražší, protože Babiš. Protože tahle vláda nic jiného neumí. Jenom dělat věci proti Babišovi. Proto zdraží například květiny. No, ještě dobře, že nepodnikáme v tom penicilinu, tak to už by bylo úplně úplná katastrofa. (Smích a potlesk poslanců ANO.)

Takže pan Rakušan, hlava organizovaného zločinu, jo, a on dobře ví, co to je, sedí ve vládě a teď obhajuje reklamní kampaň. Viděli jsme to video na Twitteru, co říká pan Rakušan: "Bezpečnost potravin je pravidelně kontrolována." Super, no, tak to jsme se teda dozvěděli novinku. Ne, Margit? To víme.

My když jsme vstupovali do Evropské unie, tak nám říkali: všechno musí být v nerezu, všechno musí být super. A když jsme tam byli a naši lidi šli na inspekci do Řecka nebo do Španělska, tak byli zhrození. Na Champs-Élysées prestižní restaurace má společný záchod, muži a ženy. A to ještě nebyla tehdá ta tendence, že všichni budeme společně chodit někam. To tehdá nebylo, to bylo v roce 2004. Takže za toto, vážení spoluobčané, máme - vy máte - platit 42 milionů.

Podpora ukrajinských uprchlíků stále trvá, říká pan Rakušan. No to víme. To víme. Akorát že my nevíme, kdo u nás je. Víte, co říkají ti staří Ukrajinci, ti, kteří sem přišli před válkou a kteří pracují, kteří se nestačili divit, jaké výhody měli ti noví? Ano, prchali před válkou. Jasně, postarali jsme se. Hnutí ANO bylo jediné, které podpořilo finančně a efektivně humanitární pomoc. My jediní. A já osobně taky, tisíc volyňských Čechů jsem zachránil a dal jsem za to peníze. Takže pan Rakušan nám říkal, že podpora trvá. No jasně. Ale když se teda stále vymlouváte na to, že musíte zdaňovat lidi, protože válka na Ukrajině, no tak řekněte konečně, kolik to stálo? Jestli to stálo už 100 miliard? Kolik to stálo? Pane premiére, poslal jste už žádost o peníze do Bruselu? Když jste propásl tu příležitost a byl jste šéf Evropy a neudělal jste za půl roku předsednictví vůbec nic, místo toho, abyste řekl: já chci prachy, chci 1,5 miliardy, chci 40 miliard? Protože my máme ten náklad. Když Řecko dostane 3,5 miliardy eur a Itálie miliardu eur, proč nedostalo Polsko, Česko, Slovensko a Maďarsko i Německo ty peníze z Evropy? Vždyť Evropa má tolik peněz. Oni nemají žádný limit pro Ukrajinu. Žádný. Jo? Tak proč teda, když pomáhá jiným, nám nepomohla? Takže pan Rakušan bude dělat reklamní kampaň, co já říkám, je jen sprostá korupce některých vybraných médií, že podpora ukrajinských uprchlíků stále trvá. No věřte mi, že ti lidi to vědí, že trvá. A zkrátka se i ptají, jak to teda je? Vy jste prodloužili tu ochranu, jak to teda je, že je tu tolik mužů, kteří mají celkem fajn auta? My bychom rádi věděli, jak to teda je, kolik jich je, jak to bude fungovat? Takže to se dozvíme z té reklamní kampaně za 42 milionů.

A teď je skvělá věc, a to je vidět, že pan ministr vůbec neví, o čem mluví - příspěvek na bydlení pomůže se životními náklady. To chce pan Rakušan propagovat. Já jsem volal na nadaci, abych se něco dozvěděl. Pan premiér se chlubí tím, že tím, že stoupají ty sociální dávky, že to je dobře. No ono to není dobře, vy ničíte dneska i tu střední třídu.

Takže jak to vlastně funguje? Pokud si chcete požádat o příspěvek na bydlení, tak musíte prokázat úřadu práce, že jste tři měsíce platili nájem. No a teď si představte, že jste ještě nikdy nebydlel a že vlastně jste nikdy neplatil. Ale teď potřebujete peníze a jdete do nového bydlení. Tak na to vám nedají. Nadace Agrofertu vám dá peníze a vy potom, když půjdete na ten úřad, tak oni vám řeknou: no ale vy jste dostali peníze, vy máte peníze vlastně, no tak my vám nic nedáme. To je neuvěřitelné, to jsou ty prvotní náklady, my nedáváme příspěvky.

Potom tady máme, že vy musíte zdokladovat, chcete od majitele bytu nějaké papíry stále, nějaké potvrzení a stále ho otravujete, protože úřad práce je byrokracie a musíte úřadu práce ukázat, že vlastně něco, nějaký papír. A kolik takových bydlí a ten pronajímatel řekne: já ti nedám žádný papír, ty mě otravuješ, a když se ti nelíbí, vypadni a já si vezmu někoho jiného. Pane ministře, tak když něco inzerujete, tak abyste věděl vůbec. Vy se chlubíte tím počtem, co žádají. No to je úplná katastrofa. To je katastrofa. To nemá být celoživotní dávka, proboha!, vždyť není možné, aby lidi měli takovou životnou úroveň, že jsou odkázaní od státu na nájem.

No a potom tady máme takový fenomén, to jsou byty v novostavbách a ty jsou vykázány jako ateliér z nějakých důvodů, nevím proč. Nebo bydlení, kde někdo bydlí a není to zkolaudováno. Tak všichni tito lidi mají smůlu. Mají smůlu, nedostanou to. Protože byrokracie. A nemluvě o tom, že samozřejmě na úřadech práce snižují stavy a ruší se pošta a úřady práce to mají nahradit. No peklo neuvěřitelné. Nic nefunguje! Nic nefunguje. A pan premiér stojí na té křižovatce a neví, jestli má jet doleva, doprava, na červenou, na zelenou, protože je na tom kruháku a nežije tady. Nechápu to. Nechápu to. Že to vůbec jako neřeší.

Příspěvek na bydlení pomůže se životními náklady. Vážení spoluobčané, za toto dá Rakušan 42 milionů, jo? A já bych rád věděl, jak se to vypočítá. Naše nadace to neví. Já to nevím, jak se to vypočítá. Jak se to počítá, příjmy a náklady. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP