(10.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Takže je potřeba to realizovat. Prostě referendum o mezinárodních závazcích, o mezinárodních smlouvách. My to v tom našem návrhu zákona máme a je to opravdu důležité, vážení kolegové z druhé opoziční strany. Takže je to samozřejmě problém.

A teď ale Poláci k tomu přistoupili správně. Poláci k tomu přistoupili správně a my je v tomto podporujeme, polskou vládu, protože jak asi všichni víte - nebo takhle, asi to nevíte, protože je to detailní informace, ale v Polsku budou volby. V Polsku jsou parlamentní volby 15. října, letos v neděli 15. října. Už je to za chvíli. A přesně jak slíbil polský premiér Morawiecki z vládní strany Právo a spravedlnost, PiS, tak zároveň s těmi volbami tam proběhne referendum. A v rámci toho referenda... A zase nastavuji zrcadlo nejenom hnutí ANO, druhé opoziční straně, ale především vládní pětikoalici. A to referendum tam umožnili! Takže bych byl rád, vyzývám ke spolupráci druhou opoziční stranu. Pojďme prostě společně ukončit Fialovu vládu, pojďme na tom spolupracovat - co nejrychleji, společně.

A já vám řeknu, že tam udělali referendum. Mají čtyři otázky do referenda a tou čtvrtou je právě otázka na migrační pakt EU a zní: Jste pro přijímání tisíců uprchlíků z Afriky a Blízkého východu na základě nařízení evropské byrokracie? To je otázka, o které budou Poláci hlasovat 15. října. Takže umožnili referendum o mezinárodní otázce. Takže chtěl jsem vysvětlit i kolegům z ANO, nebraňte tomu a pojďme společně navrhnout, ten návrh SPD tady leží už ve Sněmovně, podpořte i referendum o mezinárodních smlouvách. Ano, bude tam i referendum o EU tím pádem. To vy nechcete, ale já si myslím, že by bylo fér to udělat. Ale pětikoalice to nechce vůbec, že? Takže jedna z otázek je tato.

Mimochodem, když už to doplním, abych byl tedy kompletní, je to zajímavá informace, Poláci budou hlasovat v celostátním referendu o čtyřech otázkách. První otázka zní: Podporujete prodej státních aktiv zahraničním subjektům, což povede ke ztrátě kontroly Polek a Poláků nad strategickými sektory ekonomiky? Správná otázka! A to přece tady přesně dělaly tyhle dosavadní vlády ODS, KDU-ČSL, ČSSD, lidovců, TOP 09 a dalších! Samozřejmě v TOP 09 jsou politici, kteří předtím byli v jiných stranách, takže to už dávám do jedné partičky, viz pan Kalousek. Předtím byl právě u lidovců, že? Takže Poláci se velmi správně vlastenecky ptají na tuto otázku, jestli rozprodat polská státní aktiva zahraničním subjektům, nebo to tady udržet. Tady samozřejmě narážím na mnoho kauz z minulosti, jak jste rozprodali vodu Francouzům, Němcům, a teď si to horko těžko města a obce, když si to uvědomily ty další garnitury, tak se to vykupuje. Takže vy jste rozkradli, naši vodu jste nechali rozkrást!

A samozřejmě paní Pekarová Adamová říká, že se má prodat Budvar. Paní Pekarová Adamová z TOP 09, předsedkyně Sněmovny, říká, že se má prodat ziskový Budvar. Prostě TOP 09 chce pokračovat s Fialovou vládou v podstatě v tom v uvozovkách rozkradení úplně všeho, co Česká republika ještě má ziskové. To znamená, chcete prodat Budvar, paní Pekarová Adamová z TOP 09! To je prostě... My jsme zásadně proti. SPD je proti.

Druhá otázka v tom polském referendu je, jestli Poláci souhlasí se zvýšením věku odchodu do důchodu na 67 let. To je přesně ono! Fialova vláda navrhuje nekonečné zvyšování odchodu do důchodu v podstatě pro dnešní mladou generaci a nám starším chcete také zvyšovat důchod... Zvyšovat věk odchodu do důchodu. Důchod nezvyšujete, naopak reálné hodnoty důchodů snižujete, jak víme všichni. My jsme byli proti. My jsme proti a prezident Pavel vám to ještě posvětil, tohle okradení důchodců. Takže vy chcete zvyšovat odchod do důchodu, a já říkám, udělejme na to referendum. SPD to tady navrhuje opakovaně. A vidíte, že Poláci do toho jdou. Takže druhá otázka v polském referendu, o které budou hlasovat, je, jestli Poláci souhlasí se zvýšením věku odchodu do důchodu na 67 let. To je přesně ono. My s tím nesouhlasíme. Vy to chcete udělat, zvyšovat věk odchodu do důchodu.

Třetí otázka v tom polském referendu je, jestli chtějí odstranit plot na hranici s Běloruskem. Ale to je přesně ono, o čem já tady také mluvím. My chceme, aby se zabezpečila, aby byla ostraha českých hranic. Já nemluvím o plotu, o tom jsme v SPD nemluvili. Mluvíme o česko-slovenské hranici samozřejmě v prvé řadě. O plotu jsem nikdy nemluvil. Tady to je hranice Polsko - Bělorusko, to znamená vnější hranice Evropské unie, kde opravdu je ta masová migrace. Ale ta je i tady mezi Českem a Slovenskem. Já říkám ale - zajistit ostrahu hranic. Dneska je to jak cedník! Rekordní množství migrantů prochází přes česko-slovenskou hranici. Slováci už si nevědí rady. Slováci jsou zoufalí z toho úplně. Oni nemají ani policejní kapacity na to, aby si ohlídali hranici. Prostě politika Evropské unie totálně selhala! Takže nemluvím o žádném plotu, to bych chtěl zdůraznit, protože už nějací provládní pisálkové by toho mohli zneužít, já mluvím o dotazu v polském referendu. My nejsme pro plot na česko-slovenské hranici, to jsme nikdy nenavrhovali, ale jsme pro ostrahu té hranice tak, aby to nebylo jako cedník.

A čtvrtá otázka v tom polském referendu je přesně, o tom jsem hovořil, ta otázka na migrační pakt EU. Takže podívejte se, jak postupuje polská vláda a jak totalitně a nedemokraticky a škodlivě jedná Fialova vláda.

Ještě se dotknu dvou témat s přednostním právem. Musím opravdu říct, že to, co předvádí paní ministryně Černochová nejenom ohledně veřejných zakázek, ale i ohledně dalšího chování, to je opravdu neuvěřitelné. Paní ministryně Černochová z ODS, styďte se! Protože paní ministryně Černochová chce veřejně šikanovat statečného českého válečného veterána jen proto, že kritizuje vaši vládu. To vám není hanba, paní ministryně Černochová? Zde je text dojemného protiválečného projevu předsedy Českého svazu letectví Václava Vaška, který 14. září u příležitosti 105. výročí vzniku československého letectví řekl v Žatci. Václav Vašek je legendou mezi československými stíhacími letci. V kokpitu vojenských a později civilních letadel nalétal 16 000 letových hodin a za tento projev ho chce ministryně Černochová z ODS šikanovat a armáda pod jejím velením končí spolupráci se svazem. A já ten projev, ten přečtu. A my plně stojíme za panem Vaškem, plně stojíme za předsedou Českého svazu letectví Václavem Vaškem. A jenom předem řeknu - to, jak se chová Fialova vládní koalice, která šikanuje a perzekvuje totalitním neofašistickým způsobem jakékoliv názorové odpůrce, to už je vrchol!

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět poprosím o výrazivo, pane předsedo.

 

Poslanec Tomio Okamura: To jsou výrazy, které používají například exponenti KDU-ČSL, tak nevím, co se vám na tom nelíbí! A k tomu se ještě dostanu. A používají je běžně, pan Bartošek. Takže já nemůžu, a to jsem řekl jenom neofašista, ale to, co říká pan Bartošek o opozici, to je ještě něco horšího. A jsou přesně podobné výrazy, v podstatě stejné. Tak co tedy? Dvojí metr zase? To tedy ne! Mě neumlčujte! Takže ať nejdřív vaše koalice začne mluvit jiným způsobem vůči opozici, protože to, jak vy nás nálepkujete, to je něco ještě mnohem horšího. Takže dvojí metr fakt ne, paní Richterová! Fakt ne! Už jste se nás snažili od toho pultíku tady dostat jednou, opět totalitně, a pak jste si to rozmysleli, a to tedy ne! Takže začněte se chovat slušně, vaše vládní koalice, nejenom vůči občanům, ale vůči opozici, přestaňte používat přesně tyto výrazy vůči opozici - přesně tyto výrazy! - a pak teprve samozřejmě můžete říkat takové věci, jako říkáte.

Takže projev Václava Vaška na tom pietním aktu 14. září u příležitosti 105. výročí vzniku československého letectví, za který ho teď šikanuje ministryně obrany Černochová, a zrušila spolupráci tomu svazu:

Kamarádi, opět po roce v rámci už léta zažité tradice se scházíme v období, kdy československé letectvo vždy slavilo svůj den. Prostě pro nás Den letectva není sprosté slovo ani prázdný pojem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP