(9.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Česká republika má nejhorší růst HDP, respektive přímo pokles, ze všech zemí Evropské unie při srovnání doby před covidem a po covidu. Evropský statistický úřad Eurostat - zde to mám (ukazuje graf) odvysílala to i Česká televize mimochodem, tento graf, tak když evropský úřad Eurostat porovnal situaci k 31. 12. 2019, ekonomiku jednotlivých členských zemí, a k 30. 6. 2023, Česká republika je na posledním místě a je jedinou zemí, které neroste hrubý domácí produkt. Dokonce jsme jedinou zemí tím pádem logicky, které klesá, na posledním místě, červené, jediná země označená červeně. (Opět ukazuje.) To znamená, vy jste objektivně uvrhli Českou republiku na samé dno všech států Evropské unie, jste nejhorší vládou vůbec v Evropě a za to vy jste rozdali vašim politickým náměstkům a dalším vašim představitelům teď odměny 15 milionů korun?

A znova zdůrazňuji, že už nejsou žádní odborní náměstci, protože ty jste zrušili. Na ministerstvech už jsou jenom političtí náměstci, dosazení politicky vaší vládní pětikoalicí. To byl například ten exposlanec Pirátů pan Kolářík, který rezignoval po tom sexuálním skandálu. To byl například ten pán, jehož jméno si nepamatuji, ale byl to ten Pirát na Ministerstvu pro místní rozvoj, vedoucí úřadu ministra Bartoše, který také z důvodu obvinění ze sexuálního obtěžování tam také rezignoval. Piráti. Piráti si z těch úřadů udělali... to je jeden sexuální skandál za druhým, kterým obtěžujete úřednice. A je to prostě... anebo tam děláte nějaké jiné věci v tomto smyslu. To znamená... a to jsou vlastně ti exponenti, aby občané měli představu, to jsou exponenti dosazení Fialovou vládní pětikoalicí. A tací a jiní lidé, teď jim vláda dohromady dala odměnu 15 milionů korun, politicky dosazeným exponentům. A za co? Za ty tristní výsledky vaší vlády? To jsou odměny z peněz daňových poplatníků. Takže zase, sami sosáte plnými doušky, ale občany sdíráte.

Takže ano, čeští občané platí či doplácejí na svůj stát vedený špatnou vládou. A to samozřejmě je pro SPD zcela nepřijatelné. Dnes uvedu jeden aktuálně medializovaný příklad. Ministerstvo obrany pod vedením ministryně Jany Černochové z ODS chce během příštího roku přesunout skoro osm stovek úředníků do nynějšího sídla Nejvyššího kontrolní úřadu, tedy do devatenáctipodlažní budovy v pražských Holešovicích, která patří skupině CPI Property Group podnikatele Radovana Vítka, údajně kvůli rozsáhlé rekonstrukci zanedbaného komplexu budov v Dejvicích, v němž nyní úředníci pracují. Cena nájemného se nelíbí Nejvyššímu kontrolnímu úřadu. Podle toho, co oznámilo Ministerstvo obrany pod vedením ministryně Jany Černochové z ODS, tak v soukromém holešovickém mrakodrapu Tokovo chce platit 66 milionů ročně nájem. Třikrát víc, než dosud hradil Nejvyšší kontrolní úřad, který se už brzy odstěhuje do vlastní budovy opodál. A proto Nejvyšší kontrolní úřad zvažuje, že se v případě téhle akce u Ministerstva obrany pustí do hloubkové prověrky, protože třikrát vyšší nájemné ve stejném prostoru - za ministryně Jany Černochové z ODS. Ale k ní se ještě následně dostanu.

Nejvyšší kontrolní úřad má také vážné pochybnosti, že oprava takzvaného souboru dejvických budov není zatím dobře připravena. Jak přiznalo Ministerstvo obrany, neexistuje ještě například ani projekt a na projektanta se teprve chystá soutěž. V ideálních podmínkách by rekonstrukce měla začít až během roku 2028 a skončit v roce 2030. Ale úředníci se mají postupně přesouvat do budovy Tokovo už během příštího a přespříštího roku. To znamená, že Ministerstvo obrany pod vedením ministryně Jany Černochové z ODS bude po čtyři roky platit trojnásobně vysoký nájem než teď Nejvyšší kontrolní úřad a zároveň bude mít nejméně dva roky, to znamená v roce 2024 a 2025, kanceláře v budovách v Dejvicích zcela vyklizené a dva roky částečně prázdné, to jsou roky 2026, 2027. Vedení Nejvyššího kontrolního úřadu proto v létě dopisem požádalo Ministerstvo obrany o další informace.

Vážené dámy a pánové, jak jsem již uvedl, konsolidovat znamená analyzovat a škrtat zbytné výdaje, nikoliv škrtat bez hlavy, jak příslovečná cvičená opice. A začít musí vláda v prvé řadě u sebe. Pokud vláda sama vyhazuje miliardy a stamiliony, kam se podíváme, a současně obírá plošně všechny občany a důchodce, rodiny a živnostníky o poslední haléře, pak se nesmí divit, že občané ji mají nejen za hloupou, ale také za vládu ničemnou a zločinnou, která by měla ihned odejít. Pokud bych měl tak nezdravé finance jako vláda této země, tak bych v prvé řadě přemýšlel, jak upadající ekonomiku, a tím i příjmy zvýšit. Český stát je na tom bohužel po vládách ODS, ale i ČSSD, lidovců, TOP 09 a dalších totálně vykradený. Má minimum vlastního majetku a minimum ziskových firem. A nekompetentní vládnoucí politici v čele s ODS si myslí, že jediná cesta, jak zvýšit příjem státu, je rozprodat, co se dá, a zvýšit daně.

V devadesátých letech se o tom vedl spor mezi pravicí a levicí. Dnes už o tom zcela zjevně spor není. Vysoké daně, kam se podíváš, prosazuje i takzvaná pravice v čele s Fialovou ODS. ODS jako po mrtvici zapomněla na vlastní dlouholetou argumentaci. Byla to ODS, která v minulosti říkala - a nyní dělá pravý opak - říkali jste, že vyšší daně neznamenají vyšší výběr daní. Říkali jste, že vyšší daně jen dusí ekonomiku. Říkali jste, že likvidují slušné firmy a živnostníky. ODS říkala, že vyšší daně znamenají větší motivaci pro přesun do šedé ekonomiky, z níž stát nemá nic. Říkali jste, ODS říkala, že vyšší daně a odvody znamenají menší ochotu zaměstnávat hlavně ty nejméně kvalifikované. ODS říkala, že znamenají ty vyšší daně, odvody, přesun zaměstnanců do takzvaného švarcsystému, a tak dále a tak dále. Ale především v prvé řadě ODS ihned po volbách obelhala voliče a nyní dělá pravý opak toho, co lidem slibovala.

To, co jsem uvedl, navíc není nějaký ideologický názor, to jsou v praxi prověřená fakta. Faktické důsledky plošného a nesmyslného zvyšování daní, které brzdí ekonomický růst a snižuje i růst příjmů státu. Jen opravdu hodně pomatený pacient by konsolidoval příjmy tím, že si zaškrtí ekonomiku a bude čekat, že z lidí vyždímá více, aniž by jim dal šanci více vydělat. Jaroslav Hašek říkával staré selské moudro: dej krávě do držky, ona ti dá do dížky. Co to znamená? Pokud chci, aby mi kravička hodně dojila, musím ji dobře a hodně krmit. Musím se o ni starat, aby byla zdravá, silná a spokojená. Fialova vláda má pocit, že na firmy a na občany nepotřebuje cukr, že stačí jen pořádný masivní bič. Jenže když ekonomiku ožebračíte vysokými cenami energií, vysokými odvody, vysokým zdaněním, tak jí podříznete nohy a ona padne. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP