(15.30 hodin)
(pokračuje Ivana Mádlová)

Je pravdou, že všechny ženy za klub ANO podávají, nebo jsou připsány k tomuto pozměňovacímu návrhu, ale je tam více než 30 mužů, kteří se k tomuto pozměňovacímu návrhu připojili. A já věřím tomu, že to skutečně prostě přehodnotíte. Piráti určitě, chtěla bych jim poděkovat, že v tomto směru tedy podpořili tento nápad, a budu se těšit, že budou mít sílu podpořit i tento pozměňovací návrh. Totéž, chtěla bych poděkovat i kolegyním z KDU, protože i ony se na toto téma vyjadřovaly velmi pozitivně a vnímají to jako problém, stejně tak jako kolegyně Ochodnická z TOP 09. Takže já si myslím, že to je jako velmi dobrý signál, upozornění, že i ve vládní koalici je toto vnímáno.

Co se týče TOP 09, tak tam jsem říkala, že ten postoj od paní předsedkyně je negativní, ale je to možná proto, že neměla tolik času se třeba tomu tématu věnovat z širšího hlediska, a věřím tomu, že je ještě možnost to určitě přehodnotit.

Co se týče pana ministra dopravy Kupky, tak ten říkal, že náklad na menstruační pomůcky v rámci měsíčního rozpočtu nepředstavuje enormní zátěž. Cena tak nevytváří bariéru k dosažení hygienického komfortu. Já tedy musím říct, že bych nečekala, že pan ministr menstruuje, že má takové konkrétní zkušenosti s nákupem menstruačních pomůcek, protože mi přijde zvláštní, že může kategoricky tvrdit, že to nepředstavuje enormní zátěž. Navrhuje potom, aby to bylo adresné, ale nicméně nemyslím si, že bychom měli zavádět nějaký registr menstruujících žen. To asi bychom opravdu nechtěli. Myslím si, že registrů v této republice už je tolik, že zavádět ještě registr menstruujících žen, to už opravdu ne. To si myslím, že je úplně mimo. Nicméně ale zase na jeho obranu musím říct, že kdyby došlo potom ke shodě v rámci koalice, že by to podpořil.

Mrzí mě, že tady velmi sympatický kolega poslanec Havránek se taky vyjádřil proti, ale třeba to, pane kolego, přehodnotíte ještě v rámci koalice.

Potom tady mám právě to zvláštní přirovnání od jiného vládního poslance, který odmítl být tedy jmenován, tak argumentoval proti snížení DPH vložek a tamponů obdobně a poznamenal, že by zase muži mohli požadovat nižší zdanění třeba holicích pomůcek. Myslím si, že srovnávat menstruaci a vousy nebo holítka je poněkud zvláštní, a zase když vidím, že je tady neoholených poslanců či ministrů poměrně hodně, někteří si to pěstují, někteří to třeba nestihli a tak dále, a určitě tady o nich nemůžeme říct, že by vlastně nedodrželi nějaké hygienické normy, že by neprovedli hygienu. Ale umíte si představit, že by sem přišla menstruující žena bez vložky? To by asi bylo považováno za porušení nějakého hygienického standardu. Takže to asi nemůžeme srovnávat.

A mimochodem ještě tomuhle bych si k tomu dovolila poznamenat něco o tom, o těch holítkách. Tak nevím, jestli už jste slyšeli o růžové dani, ale já jsem úmyslně šla díky tomuto vyjádření do jednoho obchodu, kde jsem se podívala na úplně stejná holítka pro dámy a pro muže, ale opravdu úplně stejná od stejného výrobce, a pro ženy bylo o 10 korun dražší to balení, o korunu na holítku. Takže je otázka, jestli my bychom neměli ještě požadovat snížení ceny na holítka.

Další vyjádření, to byl pan kolega Jakob: Je potřeba pečlivě zvažovat, aby to naplňovalo sociální a zdravotní kritéria, a o tom povedeme diskusi. Za to moc děkuji, protože jsem tady vlastně upozorňovala, že se to týká vlastně pojmu menstruační zdraví se vším všudy, a i Světová zdravotnická organizace vlastně směruje ty státy, aby se na to podívaly z hlediska zdraví a zdravotního problému. To si myslím, že zcela naplňuje. Odkazuje tedy na potravinové banky, ale to už opravdu by měla být, měla být tedy výjimka. A taky, takže si nemyslím, že by ty prostředky nebyly dostupné těm, kdo na ně nemají peníze. Ano, co se týče potravinových bank, tak tam nepochybně ta banka funguje.

Pak je tady pan ministr Jurečka. Podobně jako mnozí jiní podotýká, že nejde o velký výdaj. No, nevím tedy. Takhle kategoricky ze strany mužů prostě hovořit o tom, že to není velký výdaj, není úplně namístě, protože jeden balík vložek stojí třeba 100 korun, kvalitních, a teď když si představíte, že máte třeba tři ženy v domácnosti, a ten výdaj je opravdu spočítáno zhruba na 255 korun měsíčně na jednu ženu, to znamená, že to může být v rodině, kde jsou tři ženy, až 750 korun, což není pro mnohé rodiny v současné době zanedbatelný výdaj. A rozhodně nechceme, aby používaly alternativy, o kterých jsem tady mluvila. Pan ministr navrhuje - mimořádná okamžitá pomoc v rámci hmotné nouze. No ale je přece jednorázová. Viděli jste ty formuláře, kde budeme dokládat kvůli měsíčnímu přídělu na vložky příjmy, kolik máme dětí a podobně? To je přece neúnosné. Tam se chceme dostat? My ženy tedy určitě ne, byť je to asi dobře míněno, ale na menstruační vložky opravdu ne. Takže to ne!

A to je tak zhruba všechno, co se týče komentářů. Chtěla jsem to tady vysvětlit, proto to zmiňuji, a znovu bych chtěla velmi poděkovat tedy kolegyním z vládních lavic, že toto podporují.

Co se týče odůvodnění vlastně našeho pozměňovacího návrhu, tak ten reaguje na fakt, že v České republice jsou hygienické potřeby, které žena užívá vlastně v průběhu té menstruace, v 21% sazbě DPH, nikoliv té snížené, bohužel je to tedy 12%, ale budeme velmi rády i za tu 12% sazbu, kde jsou například, nebo kam mají jít tedy léky a zdravotnické pomůcky. Je opravdu velmi špatný signál, je to velmi špatně, že mají být naroveň s alkoholem, s cigaretami, se šperky! Je to přece základní potřeba, je to zdravotní pomůcka dneska a k tomu je potřeba tak přistupovat. To není žádná libůstka ženy! Opravdu ne.

Sníženou sazbu tedy navrhujeme uplatňovat na hygienické vložky, tampony, menstruační kalhoty a menstruační kalíšky. Pokud by došlo k tomu snížení, tak když bych vzala analogicky ten propočet Ministerstva financí, tak to vychází zhruba kolem těch 300 milionů v kontextu toho, že tedy byla inflace. Kdyby inflace nebyla, tak ta částka je určitě o něco nižší. A myslím si, že snížení sazby bude opravdu jasným signálem českým ženám, že my v této Sněmovně nevnímáme menstruaci a menstruační chudobu jako tabu, ale že to je zdravý, přirozený proces a že jsme schopni přijmout opatření, která zásadně nezatíží státní rozpočet, ale posunou naši zemi ve vnímání mnohých zahraničních partnerů blíže k jedenadvacátému století, protože jsem myslím tady jmenovala celou řadu západních zemí, kde ta snížená sazba je výrazně nižší, než je v České republice. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji vám. A projev vyvolal tři faktické poznámky. Nejprve pan poslanec Jiří Mašek, připraví se pan poslanec Patrik Nacher. Přečtu dvě omluvy, jež v mezičase dorazily, a sice pana poslance Jaroslava Dvořáka, ten se omlouvá od 15.00 hodin ze zdravotních důvodů, a paní poslankyně Renáta Zajíčková od 14.30 do 17.00 hodin z pracovních důvodů.

Prosím, vaše dvě minuty, pane poslanče. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP