(15.10 hodin)
(pokračuje Ivana Mádlová)

Stejně tak jako zůstává nulaprocentní spotřební daň na tiché víno. Já samozřejmě nic proti dobrému vínu nemám, nic proti vinařům, ale spíš si tady kladu otázku, proč dámské hygienické potřeby musí být v 21% sazbě a proč jiné komodity vlastně nezůstávají v té sazbě? Málo tedy ženy křičely, nebo jakým způsobem? Proč? Proč to nejde?

A bohužel je jako velmi smutné, že dámské hygienické potřeby jsou vlastně na roveň luxusního zboží a neřestí - alkoholu a tabáku. Opravdu to takto chceme? Je to biologický proces. Biologický proces, který si žena nevybírá. Ona ho nemůže oddálit. Ona si nemůže říct, že tento měsíc se jí to nehodí. To prostě nejde. A je pravdou, že je to pro nás taková citlivá záležitost, o které úplně mluvit nechceme, a to mnohdy ani v rámci rodiny, protože si říkáme, že si to potřebujeme odžít prostě samy, takže o tom nijak zvlášť nehovoříme. Ale je potřeba se nad tímto víc zamyslet.

Když se podíváme trošku do ekonomiky, tak lze do určité míry říct, a už i se s tím v zahraničí celkem operuje, že vlastně tato vysoká daň, čili DPH na dámské hygienické potřeby, je vlastně jako daň ženy, a to proto, že to je právě ten rozdíl mezi tím biologickým pohlavím, mezi mužem a ženou, kdy menstruuje výhradně žena, to znamená, že žena má zvýšené ekonomické náklady každý měsíc na nákup těchto základních hygienických potřeb. A já úmyslně říkám základních, protože v současné době to v České republice řadíme mezi luxusní zboží. Ale ony jsou to základní potřeby a tak je nutné k tomu prostě přistupovat. Je to určité ekonomické znevýhodnění. A věřte, že pro ženu je to natolik citlivé téma a takové i hrdé téma, že my chceme mít ekonomicky na to, abychom si ty dámské hygienické potřeby kupovaly samy. My nechceme chodit nikam do žádné potravinové banky, my nechceme chodit nikam do žádných neziskových organizací. Tato společnost by přece měla udělat všechno pro to, aby většina žen měla sama ekonomicky na to, aby si tyto dámské hygienické potřeby koupila.

Menstruačním zdravím, jak už jsem tento termín vlastně trošku vysvětlila, se zabývají různé organizace. Jak jsem říkala, Světová zdravotnická organizace, která tomu dává poměrně velký význam a vyzývá všechny státy napříč, to znamená, ať na západ, nebo na východ. Pak jsou to samozřejmě UNICEF a Světová banka, které pomáhají těm státům, kde chudoba je opravdu výrazná a ženy to tam jednoduché nemají. Ale tímto tématem se zabývá i Evropská unie. A to si myslím, že by nás určitě zajímat mělo, a to by mohl být další impuls pro to, abyste se pozměňovacím návrhem vlastně víc zabývali v rámci té diskuse po tomto čtení a na výborech, protože v červnu roku 2021 Evropský parlament přijal zprávu, v níž vyzývá země Evropské unie k ochraně a zlepšování sexuálního a reprodukčního zdraví žen, a poslanci požadují kromě jiného, aby menstruační přípravky a veškeré tedy tyto potřeby byly osvobozeny od DPH, protože menstruační produkty jsou základním zbožím, nikoliv luxusním. A poslanci Evropského parlamentu poukazují na negativní dopady takzvané tamponové daně i v otázkách rovnosti žen a mužů, míněno tím biologickým pohlavím. To znamená, že menstruuje výhradně žena, a ta má spojeny ty vyšší ekonomické výdaje s nákupem menstruačních potřeb, spodního prádla a všeho, co je s tím spojeno. Já už jsem v prvním čtení říkala, že se jedná i třeba o analgetika, protože menstruace je spojena s celou řadou potíží a každá žena to prožívá jinak. Takže i to je potřeba brát v potaz.

Čili i Evropská unie vlastně k tomu vyzývá. A Česká republika patří tedy k zemi, která nevyužívá toto ustanovení směrnice, myslím, že je to z roku 2006, kde lze přeřadit tyto dámské hygienické potřeby do 5% snížené sazby DPH, což u nás nejde, protože Ministerstvo financí stanovilo 21 a 12, čili pouze dvě sazby DPH. Česká republika s 21% sazbou se tak staví vlastně k nejvyšším v rámci Evropské unie. V okolních státech má vyšší zdanění pouze Maďarsko, to má 27 %, jinak ostatní sousední země, třeba Polsko - je to 5 %, Německo 7 %, Rakousko 10 %, Slovensko 10 %, Slovinsko 9,5 %, Itálie 4 %, Španělsko 4 %, Velká Británie 0 %, Portugalsko 6 %, Holandsko 9 %, Francie 5,5 %, Belgie 6 %, Lucembursko 3 %, ve Vietnamu mají třeba 5 %, Čína má 13 %, Turecko, Nový Zéland, Jižní Afrika, Chile - tam je to od 15 do 19 %. Čili my pořád máme vyšší než všechny ty země, které jsem jmenovala. Ano, vyšší sazbu mají ještě severské země, ale tam ta ekonomická dostupnost ve vztahu k průměrné mzdě je tedy jiná. Jinak některé státy už se posunuly v tomto tématu tak daleko, že třeba na univerzitách nebo ve vybraných školských zařízeních poskytují tyto menstruační pomůcky zdarma.

Samozřejmě je to zase otázkou další diskuse, dalšího posunu, ale já budu ráda, když alespoň v této chvíli se podaří nějakým způsobem změnit názor na DPH, protože chápu, že naše republika je v nějaké finanční situaci, a je potřeba tedy pečlivě zvažovat, kam peníze mohou jít a jestli můžeme pomoct případně jiným způsobem.

Dokonce i na Slovensku Banskobystrický kraj rozhodl poskytovat ženám zdarma menstruační potřeby, a protože jsem z Plzeňského kraje, tak se ke mně dostala informace, že se uvažovalo o tom, že i v rámci Plzeňského kraje, kde je hejtman za Piráty pan Špoták, tak že se uvažuje o tom, že by se pilotně právě i vyzkoušelo, že by ve školských zařízeních, a myslím si, že i v institucích kraje, tyto prostředky byly k dispozici. A některé státy šly dokonce ještě dál, kdy dávají placené menstruační volno, jako je třeba Španělsko. To byl vlastně první stát v rámci Evropské unie, který toto zavedl. Čili vidíte, že témat k diskusi ohledně menstruačního zdraví a menstruace je poměrně hodně, a jak říkám, já bych ráda alespoň v začátku vaši pozornost obrátila na sníženou sazbu DPH.

Určitě je zajímavé podívat se třeba i na Tchaj-wan a Jižní Koreu, kde byla právě paní předsedkyně Sněmovny, kde na Tchaj-wanu je základní sazba 5 % a v současné době tam hovoří o tom, že by ta sazba byla nulová. Ano, já si plně uvědomuju, že nulová sazba je problematická s ohledem na směrnici Evropské unie, kde je toto zboží v té 5% sazbě. A na Tchaj-wanu od 1. srpna 2023 jsou právě dostupné na univerzitách a školách, v muzeích, v různých edukačních centrech, tak jsou tyto pomůcky k dispozici. A pan premiér, se kterým paní předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová setkala, k tomuto prohlásil, že věří, že toto opatření spolu s osvětou o menstruaci a menstruačním zdraví pro všechny studenty bez ohledu na pohlaví pomůže odstranit stigma kolem menstruace a sníží strádání studentek a pomůže podpořit rovnost pohlaví - čímž je míněno, prosím vás, v té biologické ekonomické rovině. Nejsme tady v genderové ideologii. To znamená, ty výdaje na menstruaci. Jenom abych to upřesnila. Měl a jsem pocit, že tady někdo vyvaluje oči. Ne, opravdu ne. Jsme pořád v té rovině ekonomických výdajů na náklady spojené s menstruací u žen.***




Přihlásit/registrovat se do ISP