(9.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Vy jste včera byl na CNN Prima NEWS, pane premiére, tak stojíte na té křižovatce Evropy, tedy nevím, jaká je to... křižovatka Evropy, nebo naše křižovatka. A vy říkáte, že to není vaše chyba. Jednak stále neříkáte pravdu o tom, co naše vláda, ve které tedy sedělo KDU-ČSL - a já znovu zopakuji spoluobčanům tady, že za naší vlády jsme měli jasné vize. Country for Future, inovační strategie, Národní investiční plán až do roku 2050. Inovační strategie do roku 2030. A já jsem strategii napsal v té knížce 2016. Tak já nechápu, proč vy stále nechcete uznat vůbec nic. Vůbec nic.

Já tady vystupuji objektivně. Když jsem mluvil o drogách, tak jsem dokonce ocenil pana Bartoška za jeho článek v Právu. A pan Bartošek hned tady mě dehonestoval (směje se) a urážel mou rodinu nepřímo. Takže já to říkám objektivně. Ano, za vaší vlády jste rozestavěli 800 metrů dálnic, a řekl jsem objektivně, že za vaší vlády, kde vy jste seděl, byl ministr dopravy Stanjura a rozestavěli jste bombastických 800 metrů dálnic! My jsme vám všechno připravili, začínali jsme, zákon byl na nic. Pamatujete na Havránkovou, tu zemědělku kolem Hradce Králové? Dvacet let jste si vyjednávali, než my jsme to konečně zvládli. Mě strašně baví o tom... Vy jako kdybyste přiletěl z Marsu. Jako kdybyste nebyl předseda ODS, která tady de facto od revoluce spravuje tuhle zemi, o tom jsem mluvil, jak, a říkáte, že to není vaše chyba. Asi to není vaše chyba. Ale proč jste neměli vizi v roce 2013, když jste byl ve vládě? Nechápu, proč jste neměli tehdy vizi.

S vámi zkrátka ta normální debata není možná. Není možná. Vy s námi nechcete mluvit. Vy tady skutečně děláte jenom nějakou propagandu. Znovu jste dokonce, jak jsem to měl možnost teď vidět nebo číst, mluvil, že my jsme nic neudělali pro armádu. Je to možné? To bylo Fórum 24, to je ta největší žumpa tady. Tak tam jste řekl, že tedy budete tady do noci. A byl dotaz na F-35 - o jejich nákupu by měla vláda rozhodnout v říjnu. A my s paní ministryní, a to je vlastně... z mého pohledu máte jenom dva ministry, kteří jsou schopni s námi normálně mluvit, a nechtěl jsem se tady dohadovat. Tak vy jste řekl, že je potřeba modernizovat naši armádu. To všichni víme. Předcházející vláda v tom selhala. Proč v rámci vaší diagnózy - antibabišismu a bájného lhaní - proč to říkáte? Tady je tabulka výdajů na obranu (ukazuje), pane premiére. Ano. Ono se to vykazuje v procentech HDP. To jsem kdysi na summitu NATO Trumpovi vysvětloval, že každý má jinou výši HDP.

Tak si představte, pane premiére, že v roce 2009, když byla Topolánkova vláda, a je pravda, že byla krize, výdaje na armádu byly 56 miliard. A za vlády, ve které jste seděl, pane premiére, jste končili roku 2013 42 miliard! Takže za vaší vlády jste snížili výdaje na obranu o 14 miliard. To jsou čísla, fakta. Ne procenta, fakta. Takže my jsme zdědili váš rozpočet v roce 2014 a začínali jsme 42 miliard. A když jsem vám to předával v mašličkách v prosinci 2021, tak výdaje na armádu byly 86 miliard a plán byl 90 miliard - 2022, náš rozpočet. Takže jsme zvýšili výdaje na armádu za naší vlády o více než 100 %. A vy normálně řeknete tady, že jsme selhali. A co se tady stalo po revoluci? Kolik jsme měli vojáků v armádě? Co jsme tam měli za techniku? Kdo to všechno zašantročil? Kdo dělal ty kšefty? No, zloděj zlodějský. Víte, kdo to je. Zakladatel béčka ODS. Letiště Líně, někomu pronajal. Nikdy nezaplatil. Dneska tam chcete dělat nějaké kšeftíky. Jsem zvědav na tu vaši gigafactory.

A ty kasárny oproti... jak se to jmenuje tam, teď je tam obchodní centrum. Jak se jmenuje to obchodní centrum? (Z lavic se ozývá: Palladium.) Prosím? Ano, Palladium, správně. Takže tam kdysi měla armáda obrovský objekt. A čekalo se, že ho ten pán, zloděj zlodějský, prodá za miliardu. A nakonec udělali takový kontrakt, že to zašantročili, a údajně ještě my jsme platili tomu zájemci. Neuvěřitelné! To jsou ty vaše kšefty z minulosti. Pamatuje Diag Human? Nějaký přiblblý dopis? A je z toho arbitr za 15 miliard. A ti kšeftaři dokonce jdou na oficiální schůzku ke Stanjurovi? My fakt prohrajeme 15 miliard? Protože to byly ty vaše kšefty? Panebože. To je jako...

A pan premiér si dovolí říct, že my jsme pro armádu nic neudělali. Udělali jsme. Navýšili jsme rozpočet. Ano. Já jsem vždycky říkal, že ministři nerostou na stromech a že možná bychom potřebovali, paní ministryně, pro armádu speciální zákon, aby tam nebyla stejná pravidla jak u veřejných zakázek. Ale je dobře, jasně. Ale chci vás poprosit, abyste informovala pana premiéra, že my skutečně za naší vlády, na rozdíl od té vlády, kde on seděl a snížil si rozpočet o 14 miliard, tak my jsme ho navýšili téměř o 48 miliard.

Pan premiér se potom diví, když my reagujeme, tak jak reagujeme, když tady popírá ta základní fakta. A stále dokola tvrdí, že naše vláda vlastně nic neudělala. Já nechápu, proč nenavázala tahle vláda na ty naše projekty. Národní investiční plán. Já jsem zvědav, kolik tedy peněz dostane věda a výzkum. Kolik. Asi moc to nebude. Ta vize teď, pan premiér mluví o křižovatce a nabízí vizi, která je reálná a posune Českou republiku dál. Tak fajn.

My dnes budeme pokračovat v debatě o daňovém balíčku. Vy tvrdíte, že je to konsolidační balíček. Není to konsolidační. Ten balíček je úplně zbytečný. Ten balíček jenom zdaní všechny. Vy jste slíbili, že nebudete navyšovat daně. A to vaše notorické lhaní o EET, kdy je úplně jasné, a ti úředníci to vědí, že to přinášelo do rozpočtu 12, 14 miliard, a by to dospělo až do 20, tak my jsme měli připraveno - paní Schillerová, naše stínová ministryně financí, měla připravenou konsolidaci veřejných rozpočtů. A my s vámi souhlasíme, že je potřeba konsolidovat veřejné rozpočty a státní rozpočet. Ano, ale my jsme nechtěli konsolidovat navyšováním daní. My jsme chtěli konsolidovat investicemi, protože investice znamenají navýšení HDP. Navýšení HDP přináší vyšší výběr daní. Chtěli jsme konsolidovat čerpáním evropských fondů. To jsou stejné peníze jako české peníze. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP