(9.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže my jsme s vámi spolupracovali. Vy s námi nespolupracujete, vy s námi nemluvíte, vy nás ignorujete. Vy se vlastně chováte tak, že teď jste tedy objevil Českou republiku, a mluvíte o nějaké vizi na deset let. Ale vy vlastně už dopředu předjímáte, že hnutí ANO nemá právo existence, hnutí ANO vlastně nebude už nikdy ve vládě, protože zkrátka hnutí ANO nemá vůbec existovat.

Takže my jsme vybírali lidi, byla výběrová řízení. Pravdu má ten poradce pana ministra Stanjury, který, když vyhazoval profesora Švejnara, dozorčího rady letiště, tak mu řekl: no, víte, Babiš nemá lidi. Ale my máme lidi, protože my jsme si tady vybudovali ten systém tradičních stran. Jak jsou voleni předsedové tradičních stran? No, musí mít podporu krajů a ty kraje čekají, že potom dostanou toho ministra. Proto to tak máte v ODS, ne? Takže Moravskoslezský kraj má Stanjura, to jsou finance, Blažek má spravedlnost, jižní Morava, Plzeň, to je kultura, Kupka má střední Čechy. No tak když takhle ty kraje, potom jim rozdělíte ta ministerstva, tak samozřejmě se tam snaží prosazovat ty svoje hodnoty, moc a kšefty. Takže ano, my jsme neměli...

Co je úplně absurdní, jak vy jste tady vymysleli tu takzvanou deagrofertizaci. Takže neměl jsem lidi. My vlastně ve volbách 2013, když jsme dostali 18 %, tak jsme ani nevěděli, co máme dělat pořádně. My jsme ty lidi našli v té státní správě a to byli skvělí lidi a oni měli tu smůlu, že pracovali pro stát. Jenom proto, že Babiš byl premiér nebo ministr financí a dovolili si vůbec pracovat pro stát, tak měli tu smůlu, tak jste je popravili. I profesora Švejnara, renomovaného nezávislého ekonoma, jediného, který tady jasně říká, kdo tady způsobil tu inflaci. Žije v Americe, není pod žádným vlivem polistopadového kartelu.

Takže já se ptám, kde jsem ohrozil demokracii, kdy jsem zneužil někdy funkci? Nikdy. Doneste mi nějakého úředníka, kterému bych já řekl, že něco potřebuju. Neexistuje. Neexistuje takový. Od mého vstupu do vlády a do politiky neexistuje nic, co byste mi mohli vyčíst. Demokracii? Jo, demokracii bych možná ohrozil, kdybych akceptoval návrh prezidenta Zemana po tom, co jste se spojili ve volbách 2021, abych hrál tu hru, že bych tam byl rok a volal bych panu premiérovi Fialovi a pojďte se setkat a můžeme dát spolu tu koalici. Ne, to jsem neudělal. Všechno jsme předali v mašličkách. Řekněte mi, kdy jsem já za své politické působení ohrozil demokracii? Čím jsem ohrozil demokracii? Já nejsem ohrožení demokracie. Já jsem vaše ohrožení. Já ohrožuju vás. Tenhle polistopadový kartel. Ty vaše kšefty. Že jsem vám včera připomněl tu historii, co tady bylo.

Pan premiér má vizi, no. Jan Antonín Baťa měl vizi, napsal 1937, budujme stát pro 40 milionů. Geniální, Baťova rodina geniální. Já jsem tu vizi napsal 2016, vizi pro naše děti do roku 2035. 2016 byla ta knížka O čem sním, když náhodou spím. Tam to je všechno napsané. Po revoluci jste se měli vybrat do světa a naučit se a předat nejlepší věci - finský školní systém, estonská digitalizace, francouzské rychlovlaky, singapurský fond místo kuponky, stačilo jít do Bavorska. Ne, vy jste to neudělali. Já jsem vám to jen připomněl, co tady bylo. Vždyť kdybyste netunelovali, nekradli, nebyla korupce, tak bych v životě do politiky nešel.

Pan místopředseda Bartošek tady mluvil o tom, že já ohrožuji demokracii, ne? Vy, když jste se zděšením zjistili, že v roce 2017 jsme vyhráli volby, tak ta součást toho vašeho kartelu, pan Rychetský, předseda Ústavního soudu, za spolupráce Senátu - což je součást toho kartelu a nové totality - jste si udělali ten zákon a akorát vám to vyšlo. Ano, že nebylo kvorum na koalice 15, ale stačilo 13.

Takže vy dneska dosazujete vaše kolegy na ty posty. Vždyť Piráti, ti jsou nejšikovnější, ti mají všude kandidáty do Poslanecké sněmovny, kteří neuspěli. No, tak jsou všude. Všude jsou. Občas tedy sice zmlátí manželku a milenku a na Hasiči roku se tam... Místo abyste koupili hasičům nějaké helmy a dali jim pořádný rozpočet, tak tam chodí vaši kolegové konzumovat alkohol a potom dělají ostudu.

Takže já se ptám, kde jsem ohrozil demokracii? Jsem přesvědčen, že jsem neohrozil, nic takové neexistuje. Já jsem jako premiér bojoval za české zájmy. Ano, v Evropské unii, boj, boj, to vy ale nevíte, pane premiére. Boj. A včera jsem vám vysvětloval, že už jsem se vám dávno zaplatil, protože těch 42 miliard, které jsem vybojoval, jsou obrovské prostředky.

Takže prosím vás, pane premiére, já chápu, vy jste asi neviděl ta vystoupení pana zbytečného ministra ani pana místopředsedy Bartoška. Takže pokud vy mě nebudete urážet, nebudete urážet moji rodinu, tak já nebudu tady vystupovat jako kdysi na začátku mé politické kariéry, protože si myslím, že v čase jsem se tady celkem z hlediska těch projevů vylepšil. A je to na vás. Přestaňte mě urážet, přestaňte lhát, a potom já tu nebudu vystupovat. Takže samozřejmě i ta média, která to psala, tak ono z toho vyplývá, že já jsem teď jenom přišel a měl jsem ten projev. Ne, tomu předcházely urážky a útoky. Takže já myslím, že je to jasné, a udělejte si, pane premiére, pořádek a bude to všechno v pohodě.

Já jsem velice rád, že dneska, pane premiére, budete jednat se zástupci maloobchodních řetězců. Hlavně jednejte s tím řetězcem, který tady za chvíli bude mít 50 % trhu a má ty miliardové zisky. Ať vám konečně řeknou, ať vám ukážou, za kolik tedy nakupují ty výrobky od českých výrobců. Pan ministr zemědělství to taky slíbil. Ne, problém nejsou maloobchodní řetězce, ani výrobci potravin, ani zemědělci. Váš problém je to. Vy jste tady historicky od revoluce likvidovali české zemědělství, dovolili jste prodávat půdu cizincům. Francouz, Polák, Maďar to nedovolil. Ano, protože to je nejlepší investice a ten, kdo vlastní půdu, ji skvěle pronajímá. Teď ještě zvyšujete daň z nemovitostí. Tak co tedy ten německý vlastník udělá? Navýší ten pronájem českému zemědělci, který samozřejmě zase zaplatí víc. Nemluvě o dotacích, které jste udělali tak, aby zkrátka nebyla žádná motivace pro pěstování zeleniny, ovoce. Bramborářská velmoc už dávno nejsme. O tom jsem tady mluvil.

Takže já vám držím palce, pane premiére, abyste byl úspěšný. Ale řešení u potravin u nás je hlavně v DPH a měl jste to dát na nulu, tak jak to mají v Polsku. Poláci to znovu prodloužili a znovu, i Francie má 5,5 %, Německo. Takže máme nejvyšší DPH a samozřejmě ta vaše rétorika - jednou říkáte, že za inflaci může Babiš, potom Putin, potom se přihlásíte, že jste zařídil snížení inflace. Takže je to celkem komické, ale je to tak, no. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP