Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(12.50 hodin)
(pokračuje Jiří Kobza)

Takže já bych si dovolil načíst návrh usnesení k této Smlouvě. Usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky dává souhlas k ratifikaci změny přílohy A Stockholmské úmluvy o perzistentních organických polutantech, přijaté v Ženevě dne 17. června 2022, a dovoluji si požádat o podporu této ratifikace. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Jsme stále ještě ale v obecné rozpravě a viděl jsem, že se hlásila paní poslankyně.

 

Poslankyně Eva Fialová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Možná to bude vypadat, že k této mezinárodní úmluvě není co říci, ale perzistentní organické polutanty jsou velice nebezpečnými látkami, a když tady mluvíme o Green Dealu, jak chceme snižovat, tak by bylo potřeba vědět nebo znát, o čem mluvíme a co všechno můžou perzistentní organické polutanty způsobovat a jak se chovají. Mezi známé perzistentní organické polutanty patří například takzvané ftaláty, které jsou důležité na změkčování plastů. Při jejich výrobě a uvolňování se do životního prostředí mají velikou schopnost akumulace, strašně špatně se odbourávají, působí jako hormony, které de facto můžou přeměnit i některé pochody v lidském organismu a můžou způsobit i rakovinu. Proto je důležité o těchto organismech vědět, že mezi námi jsou, strašně těžko se odbourávají a třeba zařazení této nové látky na seznam zakázaných látek, což je, a to se omlouvám, ani já neumím přečíst správně název bez pomoci, kyseliny perfluorhexansulfonové, je velice důležité. Tato kyselina se u nás už v České republice nevyrábí, ani žádným způsobem nijak nepoužívá. Můžeme ji najít maximálně ve zbytku pěny v hasicích přístrojích na bázi fluoru a dále jsou nebezpečné její soli, které se dříve používaly při odstraňování zákalu galvanického pokovování. Tím pádem nebude mít vliv zákaz této látky na území České republiky ani na náš průmysl, ani na podnikatele, ale je velice důležité tyto stopové látky sledovat v samotném životním prostředí, hlavně ve vodách, kde nám zůstávají a tak dále. Nicméně hnutí ANO samozřejmě podporuje a souhlasí i s tím, že i na samotném zasedání byla již tato látka z naší strany podpořena, aby byla na tento seznam zařazena.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou se přihlásil pan poslanec Juchelka.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Tak jak já jsem nějak u své předřečnice předpokládal, takže pokud my podpoříme tady tuto Stockholmskou úmluvu o perzistentních organických polutantech, tak je to skutečně jakoby bezpečné pro Českou republiku a její občany, se chci zeptat třeba předkladatelů nebo paní předřečnice.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Žádnou faktickou další nevidím. Ale přece jenom, paní předřečnice chce reagovat. Tak prosím.

 

Poslankyně Eva Fialová: Tak já určitě ráda odpovím na dotaz svého kolegy Aleše Juchelky. Ano, je to bezpečné. Zrovna tato látka opravdu u nás nemá vyššího použití, takže určitě je to dobré. Ale může se vyrábět samozřejmě v jiných částech světa a k nám dovážet. Proto je důležité ji samozřejmě sledovat, vědět o ní a nějakým způsobem na ni dohlížet, na což samozřejmě dohlíží hlavně evropské nařízení, takzvaný REACH o registraci povolování autorizace chemických látek, který máme již od roku 2008. A ten samotný dovoz těchto nebezpečných látek, nejenom této kyseliny, mapuje a velice dobře zná trh, jakým způsobem se chová u nás a v celé Evropské unii. (Potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Faktická - Ondřej Babka. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo. Já také budu ještě reagovat na kolegu Juchelku a na kolegyni Fialovou. Nicméně už to tady zaznělo jak z úst pana ministra, tak z úst pana zpravodaje, a to je právě to, že cílem té úmluvy je právě ochrana lidského zdraví a životního prostředí před škodlivými vlivy perzistentních organických polutantů, tedy těch toxických látek schopných dlouhodobě setrvávat v životním prostředí a přenášet se na velké vzdálenosti a kumulovat se v živých organismech. A právě za tímto účelem upravuje tato úmluva v souladu s principem předběžné opatrnosti výrobu, ať už zamýšlenou či nezamýšlenou, použití, vývoz a dovoz právě těchto látek uvedených v přílohách A, B a C úmluvy o nakládání s výrobky, zásobami a odpady, které tyto látky obsahují, a zároveň ta úmluva rovněž umožňuje rozšiřovat seznam látek, které podléhají jejímu režimu tak, aby úmluva dosáhla stanoveného cíle. Takže odpověď na vaši otázku je jednoznačně ano.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vzhledem k tomu, že nevidím nikoho, kdo by se hlásil do obecné rozpravy dále, tak ji končím. Máme zájem o závěrečná slova? Pane ministře? Ani pan zpravodaj? (Nemají zájem.) Vzhledem k tomu, že námitka nebyla ve smyslu "devadesátky", tak v tuto chvíli přednesu usnesení (zaznívá gong), kdy Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 510, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení. Mezitím jsem přivolal kolegyně a kolegy.

Využiji tedy čas v rychlosti, než přijdou, na omluvy: paní předsedkyně Pekarová Adamová od 12.15 do 13 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Kolář od 12.30 hodin z rodinných důvodů, paní poslankyně Pastuchová od 14.30 hodin z pracovních důvodů, pan místopředseda Skopeček bere zpět svou omluvu od 9 do 11.30 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Skopeček od 9 do 11.30 hodin z pracovních důvodů, předtím tedy bylo to už zpětvzetí, a pan místopředseda Bartoš od 11.45 do 13 hodin z pracovních důvodů.

 

Dávám tedy hlasovat, ještě jednou, o pokračování jednání sněmovního tisku, aby mohl být schválen již v prvém čtení.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 206, přihlášeno 125, pro 114, proti nikdo, přijato.

 

Budeme tedy pokračovat a já zahajuji podrobnou rozpravu, do které se nikdo nehlásí. Takže končím podrobnou rozpravu. Závěrečná slova žádná a přejdeme k hlasování o návrhu usnesení, které hned přednesu.

 

Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci změny přílohy A Stockholmské úmluvy o perzistentních organických polutantech, přijaté v Ženevě dne 17. 6. 2022.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 207, přihlášeno 126, pro bylo 115, nikdo proti, přijato.

 

Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas a projednávání tím končí. Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP