Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(16.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Tak reportáž Penam, to je strašné vlastně, že si dovolili vůbec vyznění reportáže: Agrofert může za drahé potraviny nebo minimálně drahé pečivo, jo? Zase objednaná sprosťárna. A pokračování jako součástí nové totality České televize v čele a takovéhle reportáže, reportéři, 168 hodin, Newsroom. Moravec podezřele byl klidný tento víkend, to bylo divné. Nevím, co se mu stalo, že neútočil na Karla. Tak ten pan Řezníček, který to vedl, tak říká, to bylo to pokračování té relace. Já nevím, vážení spoluobčané, ještě jednou. Když čeští pekaři prodávají rohlík za 1,50 korun nebo šedesát, a vy to kupujete za 3 koruny, tak hádejte ten rozdíl, to je trojčlenka, ne?

Proč tyhle lidi se snaží někoho přesvědčovat o opaku? Proč nezveřejní ty ceny? Proč pan premiér vyhrožoval, že tam pošle ten specializovaný finanční úřad, když Stanjura řídí celou finanční správu, tak ať tam jdou. Takže pan Řezníček, to je ten, který moderoval objektivně tu debatu prezidentskou, dělám si samozřejmě srandu, tak se ptá: Pane Hlaváčku, jsou podle vašeho názoru - a teď se bavíme skutečně jenom o produkci a prodeji potravin v České republice - pravidla nastavena správně? Jinými slovy: Má ÚHOZ dostatečný bič na to, aby tady zůstaly zachovány základní principy trhu a nedocházelo k dominantnímu postavení těch obrovských konglomerátů? Martin Hlaváček je europoslanec, nestraník za ANO. Tak ÚOHS - Úřad pro hospodářskou soutěž, podléhá evropské regulaci, která je stejná ve všech státech a já myslím, že tu reputaci má velmi dobrou. Tady do toho já bych se nepouštěl.

Spíš se podívejme na ten trh. To je moje doména, skutečně letitá, aby si diváci udělali představu. A teď dobře poslouchejte. Máme tady 33 000 zemědělců, 33 000 zemědělců, 8 500 potravinářských podniků a pak tady máme 5, 6 obchodních řetězců, které prodají přes 90 % potravin. Takže je to evidentní, že ty obchodníci jsou v oligopolním postavení, konečně některé závěry to i konstatovaly. A já myslím, že to je to místo, kde bychom měli hledat problém, říká pan Hlaváček. Ještě jednou. Je tady 33 000 zemědělců, 8 500 potravinářských podniků. A vážené tradiční strany, bylo by zajímavé vědět, kolik za vás od revoluce tady skončilo těch potravinářských podniků, i to jste zničili. Zničili jste zemědělství, zničili jste potravinářství. A teď ho ještě chcete ničit dál. Vaše privatizace, vaše kuponky, vaše tunely. Takže pět, šest obchodních řetězců, ano?

Takže já myslím, že to je jasný, ÚOHS to vyšetřoval. Nebo pan Řezníček by asi chtěl říct v České televizi, že vlastně ten ÚOHS je nějaký divný. Já nevím tedy. (Se smíchem.) Je pod kontrolou Evropské komise nebo Unie. Pokud byste chtěli vyšetřovat, jestli některý potravinářský podnik v republice nějakým způsobem zneužívá postavení, tak tady je zase dobré, aby to zaznělo, ten dominantní podíl nastavený zase přes celou Evropu je 40 %. A tady já vám mohu s naprostou stoprocentní jistotou říct, že takový podíl na trhu potravinami nemá nikdo. Ano, nikdo ho nemá. Protože ani ti, a v žádné komoditě, proto ani ti největší hráči jsou oproti těm řetězcům, které působí v celé Evropě, mnohdy i po celém světě, naprosto malincí a pohádky o tom, jak se tvoří ceny potravin, jsou velmi a mají velmi krátký konec. Tvoří se jenom na dvou místech. První je komoditní burza, ta je na evropské úrovni. To je pro suroviny a pak regály maloobchodních řetězců. To jsou jediná dvě místa, kde se tvoří ceny potravin. A když máme dneska debatu k pekařům, tak kdybyste se podívali, za kolik se v posledních dnech prodává rohlík do pekáren, do supermarketu, tak je to mezi 1,40 korunami, říká pan Hlaváček, a 1,60 korunami, běžný. To je ten největší artikl, ten základní rohlík, který se obchoduje.

A víte dobře, každý chodíme do samoobsluhy. Já chodím každý týden, tak je to mezi 2,90 a 3,30. Tak když se podíváme, že potravináři v České republice, včetně i těch firem, které jste zmiňoval, mají podíl na zisku někdy jedna až tři procenta, tak vidíte, že na rohlíku mají obchodní řetězce obchodní přirážku zhruba 100 %. A pan Řezníček, tomu se to nelíbilo samozřejmě, protože zastupuje pětikoalici, tak říkáte A, já k tomu doplním B. Hlaváček říká: "Zkoumat, kde funguje a kde nefunguje trh s potravinami v České republice." A pan Řezníček, moderátor: "Vy jste zmínil tu 40% hranici." Ano. "Zároveň je ale také pravda ta, že v České republice na rozdíl od sousedních států mají ty největší firmy podstatnější podíl na trhu než tam, konkurence v sousedních státech je prostě rozdrobenější mezi ostatní firmy." No vidíte, to je objektivní novinář, který tomu nerozumí, ale účelově, přesně jak vedl debatu se mnou, zase se snažil kopnout. A proto já říkám, že je největší součástí...

On tam ukazoval i ty grafy, reportéři hledali, a byl v Roudnici. A potom pustili, že říkám, že za vysoké ceny elektřiny a vysoké ceny potravin může vláda. Ano. Za inflaci může vláda, protože nezastropovala elektřinu. A ty bláboly o tom, že je nějaký strop. Jaký vysoký strop - 5, 6 tisíc? Proč to není 1 500 jako na Slovensku? Proč vyvážíme třikrát víc elektřiny než předtím? A panu premiérovi se zdály některé zisky na 7 miliard ze 200milionového zisku strašně vysoké. A co ti výrobci elektřiny, kteří měli 100 miliard? A 80 miliard? Ti ne? Takže samozřejmě je to zase jenom... víte o kom. A druhá reportáž samozřejmě byla o... reportáž po šichtě. Zaměřeno Karvinsko a konec uhlí. Tak mohli udělat tu reportáž, jak se privatizovalo OKD, jak obce ztratily většinu za ODS, jak to potom parta, která řídí dneska Síkelu s panem advokátem a dalšími, zprivatizovali, jak okradli horníky o byty, jak to bylo všechno na bankrot a jak my jsme koupili OKD za 70 milionů. A teď se topí asi v zisku, protože uhlí je nad zlato. Uhlí je nad zlato!

Reportáž: "Zaměřeno Karvinsko a konec uhlí." To, že Bakala tam vytáhl asi 130 miliard, tak to samozřejmě jste se nedozvěděli. To jsou... "Stát zatím velkého investora nesehnal." Ano, neshání, vždyť tam má svoje lidi, kteří tam chodí asi každý měsíc a tam rozhodují.

Znovu jen připomenu, jak to řešili v letišti, že přišel ten poradce pana Stanjury a řekl Švejnarovi, aby vypadl, že potřebuje to místo zkrátka, protože vlastně hnutí ANO nemá lidi, ano? Hnutí ANO (Se smíchem.) vlastně nemá hordy a desítky a stovky lidí, které bychom umístili jenom proto, aby měli nějaké příjmy, jak to například dělají Piráti a další. Takhle to funguje. Takže to je skvělá reportáž. A proto já říkám, že já nevidím důvod, nevidím důvod, proč by vlastně občané měli platit nějaké poplatky. Vždyť veřejnoprávní média se můžou financovat jinak. Jsou k tomu i debaty, ve Velké Británii, v Belgii a v Německu, samozřejmě, já nevím, a teď vlastně přicházejí s navýšením poplatku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP