(23.20 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

O tom jsem mluvil. To byla jediná věc, kterou jsem tady zmínil v souvislosti s dávkami, že toto byla výrazná změna, která těmto lidem fakticky pomohla. A ona pomohla i těm, kteří dávno předtím, než nastala tato situace, než přišla naše vláda, o ten příspěvek na bydlení žádali, ale byli kráceni, tedy 45 % žadatelů bylo zkráceno a neměli šanci v tu dobu získat tu podporu, která si myslím, že férově jim v tu dobu měla přijít jako podpora, a mluvím o období, které nastalo ještě před rokem 2021. To byla jediná část, kterou jsem tady zmínil.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní přichází na řadu paní poslankyně Věra Adámková, připraví se poté pan poslanec Richard Brabec. A prosím, paní poslankyně, ujměte se.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Už jsem si myslela, že se na mě ani nedostane, tak jsem ráda, že jsem se konečně mohla tady vyjádřit. Prosím pěkně, ten konsolidační balíček, dneska to krásně řekl jeden člověk dopoledne, jestli to tedy náhodou není konsolidace financí, které jste dva roky neuhlídali. To si musí každý odpovědět sám samozřejmě, ale přišlo mi to poměrně vtipné.

Já bych se chtěla tady trošku vyjádřit k některým pozměňujícím návrhům, které jsem spolupodepsala, jsem spoluautorem. Jejich čísla řekli už kolegové, takže jenom, abychom věděli, o čem hovoříme. Nemohu si odpustit jedno porovnání. O tom, že tedy se škrtá, to víme, tomu rozumím, a já mám pocit, že se škrtá trošku bezmyšlenkovitě. Nevidím v tom úplně jasné vyjádření potřeb a musím říci, kdo mě opravdu velmi mile, a možná i tedy žensky překvapil, je paní ministryně obrany, protože, pánové, ta jediná dokázala pro svůj rezort získat více peněz. Jistě je to potřeba, to já vůbec nezpochybňuji, ale všechny ostatní rezorty tím pádem jste neuměli odporovat, neuměli jste je obhájit, nikdo z ministrů. A to mi neříkejte, že ty rezorty ty peníze nepotřebují! Chcete mi říct, že Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy je kompletně saturováno, že je úplně v pohodě, že dodržíte zákon a navýšíte peníze učitelům? To nevím jak! To opravdu, přestože ostrá tužka snese všechno, tohle by musela být pravděpodobně hůlka Harryho Pottera, aby to dokázala. Takže je evidentní, že je-li ministr, který se chce o svůj rezort starat, tak v tom nějaké peníze najde. Ostatní takové štěstí nemají. Je to škoda.

Musím, ač tedy nerada, vrátit se k té inflaci, která bohužel v oboru, kde jsem denně a denně, jsem s těmi lidmi z celé republiky v kontaktu, ona jim významným způsobem opravdu ztrpčuje život. Za prvé, s inflací vláda dlouho nedělala nic. Neviděli jsme žádná smysluplná opatření, a samozřejmě ono si to vybírá daň. I včera ve veřejně dostupných médiích bylo, že samozřejmě - a ti redaktoři, upřímně řečeno, na vás nejsou zlí - už se podivovali nad tím, že tato situace trvá velmi dlouho, a to je pravda.

Zůstaneme u zdravotnictví, kde také je velké minus, které samozřejmě není přínosné pro zachování poskytování zdravotních služeb pro naše občany, a mně to je velmi líto. Dneska jsem měla dlouhý hovor s lékaři, kteří zastupují mladé lékaře. Pominu tam změny v zákoníku práce, to sem dnes nepatří a není to jistě meritem věci, ale oni mi řekli jednu věc - a žádali mě, abych ji tady řekla, abych se zeptala, zda jste na to mysleli, já si myslím, že nikoliv, ale ptám se nebo zmiňuji to tady - a to je jejich schopnost potom v té konkurenci se uplatnit a žít. Za prvé, co se týče náročnosti i umístění dětí do předškolních zařízení, kde samozřejmě se zvyšuje, ne každý má to štěstí, že má mateřskou školku u svého zaměstnavatele, bohužel tomu tak není. Jsou tam jiné subjekty, kde ty peníze už jsou přehnané, a tak se ptají, zda tedy Ministerstvo školství, Ministerstvo zdravotnictví pro jesle a tak dále, jestli toto vzaly v potaz, zda to není pro ně jenom číslo. Tady jsme se odpovědi nedočkali, to je také velmi líto.

A musím tedy zmínit druhou věc, která k tomu je. Před asi dvěma dny - nechci to říkat přesně, protože tady dny utíkají různě, jak jsme tu i v noci - bylo řečeno, že učitelé na vysokých školách mají vysoce nadstandardní příjmy. Tak se hned včera na mě sesypala řada kolegů, kdo to tedy je. A musím říci, že tady se mně ta vyjádření zástupce ministerstva také nelíbila, protože to není pravda. Oni samozřejmě mohou mít další přivýdělky, ale to není za tu základní práci, takže to opravdu není pravda a základní školy a střední školy - nedodrželi jste sliby, které byly dány. Ti lidé počítali s jinými penězi a bohužel musí vyjít s tím, co mají. Důsledek je ten, že teď třeba v konkrétní škole odešlo 21 učitelů v průběhu prázdnin. Ta škola je velká, musí nabírat samozřejmě učitele. Je to otázka aprobací, je to otázka samozřejmě jejich vzdělání, čili vůbec to není jednoduchá situace, a mám pocit, že tady se škrtalo "tak tady nám to nevychází, tak to škrtneme" - ale nikoliv s rozmyslem.

Další věci, které jsou, a už jsem to tu říkala v prvním čtení, velmi tristní, je snížení na vědu a výzkum. Opět, vědecká veřejnost se obává, ať už to je Akademie věd a podobně, zda jste to promysleli, zda se vůbec bude moci s tím pracovat, a zdá se jim, že nikoliv. Proto jsou tam tedy ty pozměňující návrhy, kde se samozřejmě snažíme ten dopad zmírnit. A tady chci opravdu velmi důrazně připomenout, že hodnocení zemí v této oblasti je také podle výstupu z vědy a výzkumu, a není-li kvalitně prováděna jak věda, tak výzkum - to znamená, bez financí to nejde, prosím pěkně, nejde - tak někteří kolegové tvrdí, že významným způsobem poklesne potom prezentace jejich výsledků v sledovaných časopisech - a na to si hrajeme tedy, na ty sledované časopisy - a že samozřejmě to sníží umístění jejich vysoké školy v tom sledování, v tom ranku. Takže k tomu bude jistě ještě další debata, budou se k tomu vyjadřovat a uvidíme tedy, co přinesou ty další věci.

A potom je tu ještě jedna věc, kterou zástupci mladých lékařů zmínili, a oni opravdu již několik let říkali, že ty peníze nějak zvládnou. Dneska mi poprvé řekli, že ne, a chtějí, abych to připomněla, a já to připomínám, že tomu již tak není. Opravdu nárůst energií, nárůst cen, nárůst životních nákladů je vysoký. K tomu není odpovídající kompenzace, takže uvidíme, jakým způsobem oni budou motivováni, aby zde zůstali a pracovali pro nás. To znamená, že je tu nespokojenost velká. Neberte to na lehkou míru a je s tím třeba pracovat.

Co se týče benefitů, opět je to zmíněno i v dalších návrzích, domnívám se, že benefity pro zaměstnance je také stabilizující prvek, a to proto, že jak už jsem řekla, hovořím teď zejména o školství a zdravotnictví, ty platy nejsou tak, aby z toho lidé byli celí diví a nemohli spočítat, kolik si nesou domů, a benefit může nějakým způsobem zlepšit jejich situaci, ať už to je příspěvek na lázně, nebo příspěvek na nějakou rekreaci nebo možnost zakoupení jiných věcí. Takže i to je důležitá složka stability kádru, ať už to je ve zdravotnictví, nebo ve školství.

Čili mně tady jenom není jasná jedna věc, a pravděpodobně lidem, kteří se v tom více vyznají, to jasné je, jak se šetří tím, jak vznikla nová ministerstva, kolik to ušetřilo peněz? Samozřejmě žádné, to odpovíme rovnou. To si myslím, že s tím úplně nekoresponduje - že chceme šetřit, ale zřizujeme nové věci. A musím říci, že to, co mě mrzí. Jde to, opakuji stále: říká se, musíme šetřit a seškrtali jsme, co bylo možné. To je jeden úhel pohledu, a ti lidé na rezortech to takto nevidí.

Těch poznámek dneska jsem měla opravdu hodně, a musíme si říci tedy, a to je také pravda, že došlo k výraznému navýšení cen třeba pohonných hmot, takže několik zase pacientů, samozřejmě jsou to většinou lidé starší, běžně pracující, čili s nějakým běžným důchodem, si mi stěžují, že opravdu už je pro ně problém objíždět třeba lékařské služby. Takže se domnívám, že řada těch pozměňujících návrhů, kdyby byla přijata, významným způsobem změkčí dopad, který se tady chystá. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP