(19.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A zpátky k tomu, ale já to zvládnu samozřejmě, já budu dál stát za svými názory, dál stát za svými názory v souladu s volebním programem SPD a neustoupím. Dál budu pevně stát za volebním programem SPD, za který nás volilo opakovaně víc než půl milionu voličů, takže naši voliči se můžou spolehnout, i občané České republiky. kteří s námi sympatizují, že já názory nezměním. Dál půjdu dopředu za naším programem a dál budu poctivě ze všech sil plnit program, který jsem slíbil voličům, takže mě samozřejmě nerozkýváte, samozřejmě je to ztráta času. Jenom mě víc zatvrdíte a zatvrdíte víc jenom naše voliče. Takže je to ztráta času a myslím, že lepší by bylo skutečně věnovat se demokratickému názorovému souboji, demokratickému názorovému souboji!

Takže to je k tomu, co se tady děje, ale ono to souvisí s tím, co děláte, s tím, že okrádáte lidi o daně, že zhoršujete atmosféru ve společnosti, ostatně plně vám věří už pouze 2 % voličů, takže to už je dokonce i kvantifikované, takže to je prostě problém.

Tak dál tady, když se vrátím k našim ještě pozměňovacím návrhům, byl jsem tady u poslankyně Šafránkové, tak například navrhujeme zachování taky zaměstnaneckých benefitů. Navrhujeme zachovat daňovou slevu jak na manžela či manželku, tak na pracujícího studenta. A slevu navrhujeme zachovat na umístění dítěte v předškolním zařízení, takzvané školkovné. Vy to chcete zrušit, vy chcete potrestat studenty, potrestat rodiny s malými dětmi? Samozřejmě, vy chcete potrestat všechny, protože zvyšujete všem daně, ale ještě navíc chcete potrestat pracující rodiny s malými dětmi. Chcete potrestat pracující studenty. Studenty, kteří si přivydělávají, je jich obrovské množství, tak je potrestáte tím, že, že měníte tu slevu, rušíte slevu na studenta. A my chceme zachovat slevu na pracujícího manžela či manželku, na pracujícího studenta, zdravotně postiženým, školkovné chceme zachovat - vždyť to máte 17 000 ročně, o co chcete okrást pracující rodiny s malými dětmi. S malými dětmi, které potřebují každý halíř. Každá rodina s dětmi potřebuje samozřejmě peníze, v podstatě každý občan potřebuje peníze, že jo, aby normálně mohl žít.

Potom chceme také zachovat svým pozměňovacím návrhem osvobození od daňové povinnosti u příspěvku u stavebního spoření. Takže vy chcete trestat i lidi, co si chtějí pořídit vlastní bydlení, poctivě si šetří. I ty chcete potrestat! Možná je to v souladu s návrhy Pirátů, když už tady máme paní Richterovou z Pirátů, aby tedy lidi neměli bydlení. Co to navrhoval tenkrát ten váš poslanec Kopřiva? Teď jsem to zapomněl. Ten navrhoval to, že snad má se znárodnit bydlení, nebo co to tenkrát bylo? Možná byste mi to upřesnili. No, bylo to strašné úplně. Teď si nemůžu vzpomenout, ale byl to nějaký takovýhle úplně šílený návrh, poslanec Kopřiva. A tady paní Richterová, vaším prostřednictvím, z Pirátů, vždyť vy jste přece ta, která zamezila našemu zákonu, vašimi obstrukcemi, na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými, takže vy jste přímo spoluviník toho, že tady jsou ty složenky na 96 000 pro nepřizpůsobivé rodiny. Takže to jen tak mimochodem. Ale to je faktická kritika, že jo, protože náš zákon, váš politický postoj, k tomu mlčet nebudeme. Vy se za to jistě nestydíte. To chápu, protože každá strana má jiný program a voliči každé strany podporují jiné věci, takže to je legitimní, jenom tady o tom hovořím.

A dále my samozřejmě navrhujeme zachovat, respektive odmítáme zvýšení daně z nemovitosti. Také je to náš pozměňující návrh, kdy my svým pozměňovacím návrhem chceme odmítnout váš návrh na zvýšení daně z nemovitosti. My nechceme zvyšovat daň z nemovitosti ani zvyšování daní, my máme v programu SPD nezvyšování daní českým občanům a firmám. A kde vzít peníze, to už jsem tady představil mnohokrát, takže to už tady nebudu opakovat. Ty možnosti jsou bez zvyšování daní českým občanům a firmám, jenže vy to nechcete udělat. Takže my samozřejmě dalším pozměňovacím návrhem, taky poslankyně Šafránková, chceme zachovat současný stav kolem daně z nemovitosti a odmítám zvýšení daně z nemovitosti.

Zdeněk Kettner, náš poslanec, SPD - tak to je opravdu šílené, že vy chcete zvýšit DPH u palivového dřeva. To znamená, je to dneska levná alternativa. Máme před zimou, blíží se, je tady podzim, blíží se podzim, bude zima. Vy jste zdražili energie lidem takovým způsobem, že lidé nemají peníze, nezastropovali jste u výrobce, jak jsme říkali vloni, ještě ty stropy byly vysoko. Ale to taky čísla Eurostatu, už jsem do tady hovořil několikrát, Evropského statického úřadu, kdy průměrné ceny České republiky - energie, srovnání 2022, 2021, tak jsme jedinou zemí ve střední Evropě, která kvůli vaší vládě má ceny nad průměrem Evropské unie, ceny energií nad průměrem. I Německo i Rakousko je má níž, samozřejmě Polsko, Slovensko, Maďarsko je mají níž. Takže vy jste úplně uvedli občany do kleští, úplně v podstatě vydíráte neskutečným způsobem, kdy oni nemají na energie, a řada občanů si tedy pomáhá palivovým dřevem jako určitou, řekl bych finančně přijatelnou alternativou. A vy navrhujete zvýšit i DPH u palivového dřeva na 21 %. A my to chceme dát do té nízké sazby, kterou vy navrhujete, 12 %. Samozřejmě, my chceme zachovat sazbu 10 %, ale tam vy jste si řekli, že bude ta základní, ta snížená sazba 12 %, tak my to chceme naopak snížit, takže my chceme pomoci všem občanům, kteří používají palivové dřevo pro vlastní vytápění. Takže to je Zdeněk Kettner, poslanec SPD. Taky velmi dobrý pozměňovací návrh

Pak tady mám pozměňovací návrh například našeho poslance Oldřicha Černého, ten se věnuje DPH u nealkoholických nápojů, které vy zvyšujete. Takže vy zvyšujete DPH u nealkoholických nápojů a my ho zase chceme snížit, respektive nechceme ho vůbec zvyšovat. Takže to je poslanec Oldřich Černý.

Takže to jsou v kostce, krátce jsem se taky věnoval našim pozměňovacím návrhům.

Jinak bych ještě jednou chtěl tady krátce shrnout, co se tady ještě stalo dneska odpoledne, protože bych chtěl zdůraznit, že v rámci našeho návrhu změny programu všichni poslanci Sněmovny, včetně hnutí ANO - kromě SPD samozřejmě, logicky, byl to náš návrh - my jsme navrhli zestátnění exekutorů. Je to třeba v Německu, když se máme dívat na Západ. Vy se ale díváte do Kyjeva, na Východ pořád. Ale chtěl jsem jenom říct, že zestátnění exekutorů, takže bylo tady zamítnuto dneska projednat zákon na zestátnění exekutorů. My chceme pomoci lidem, my chceme prostě vyřešit tenhle ten systém, a jediné SPD hlasovalo pro zestátnění exekutorů. Ano, je to návrh SPD.

Znovu říkám, jenom zopakuju, že vládní koalice dneska odmítla návrh SPD při hlasování na zamrazení platů politiků. Přitom sami vy jste si zvýšili platy politiků, sami vy jste si vašimi hlasy zvýšili, my jsme byli proti letos od letoška. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP