(11.50 hodin)
(pokračuje Lubomír Metnar)

Když už nám nějaké informace poskytnete, tak je komunikujete v utajeném režimu, ale to jsou informace, jako by nebyly, jsou neveřejné. A opravdu si myslíte, že vysvětlení, které já velmi kvituji, třem opozičním poslancům v utajeném režimu pomůže, té veřejné komunikaci? Nedomnívám se.

My jsme podpořili nárůst prostředků na obranu, podpořili jsme zákon o financování obrany či změnu legislativy, ale nemáme vysvětlení pro akvizici takového rozsahu pro veřejnost. Veřejnost si klade otázku, proč tento projekt, když se v ostatních rezortech masivně škrtá a navyšují se životní náklady? Výhrady i narůstající kritika odborníků i veřejnosti svědčí o tom, že zdůvodnění tohoto projektu je z hlediska všech souvisejících aspektů a potenciálního dopadu na nároky státního rozpočtu nedostatečné. Veřejnost nemá informace o celkových nákladech na tuto zakázku, která má být nejdražší zakázkou v historii České republiky. Dosud jste ani nezveřejnili, jak bude tato akvizice financována s ohledem na stav veřejných financí. Nevíme, zda jsou lepší možnosti, což je jednou z častých otázek veřejných diskusí. Nevíme, jaké budou náklady na infrastrukturu. Spekulace zaznívají kolem zapojení domácího průmyslu, zda je zapojen v maximální míře; jaké jsou slabé a silné stránky této technologie páté generace letounu F-35 včetně poruchovosti; jaké budou náklady na provoz a servis a kde bude servis probíhat; zda se náhodou nevyjednává s americkou stranou o vzniku servisního centra na toto letadlo na území Evropy s jasným zapojením České republiky.

Těchto otázek, abych nebyl zbytečně dlouhý s odůvodněním, koluje ve veřejném prostoru mnoho, a jak jsem říkal, nemůžeme veřejnosti odpovídat na tyto dotazy. Z tohoto důvodu žádám o zařazení nového bodu a žádám vás o vysvětlení a seznámení veřejnosti s těmito otázkami. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a nyní je na řadě pan poslanec Špičák.

 

Poslanec Julius Špičák: Vážená paní předsedající, vážená paní ministryně, kolegyně, kolegové, dámy a pánové, dovolte, abych vás požádal o zařazení nového bodu na program schůze jakožto prvního bodu po prvních bodech, a to je Financování vědy a výzkumu.

Řada z nás - a je to pochopitelné - v podstatě vnímá vědu a výzkum jako jakýsi výstřední koníček jakýchsi pochybných osobností, které se ukrývají kdesi v podzemí ústavů, a v podstatě jsou řekl bych s běžným životem naprosto nekompatibilní, ale to takto není. Naopak, věda a výzkum jsou naprosto zásadními hybateli celé společnosti a je jednoznačně prokázáno, že země, kde se věda a výzkum umí provádět a kde jsou věda a výzkum dostatečně financovány, v podstatě vykazují dynamiku ve všech oblastech společenského života, takže vědu a výzkum já považuji za naprosto extrémně důležité.

Dělat vědu a výzkum je specifická věda a to, jak se věda u nás provádí, je zatíženo řadou konkrétních problémů, o kterých jsem se opakovaně zmínil. Těmi problémy, chronickými a notorickými problémy, je roztříštěnost, relativně malé zapojení do mezinárodních struktur a nakonec bohužel i problematická výkonnost vysokých škol, takže to vede k tomu, že zcela prokazatelně naše věda tedy nevzkvétá.

A samozřejmě, finance pouze na první místě. Každá vláda znovu a znovu deklaruje to, že věda a výzkum jsou pro ni prioritou. Jedna věc je ovšem deklarace a druhá věc je reálné konání, a já mohu tedy skutečně s velkým zadostiučiněním říci a zcela prokázat, že předchozí vláda se v této oblasti chovala vysoce zodpovědně a nesmírně systematicky.

Považuji za extrémně důležité, že premiér této vlády, předseda hnutí ANO, se stal předsedou Rady vlády pro vědu a výzkum. To není pouze symbolika, to je velice významná záležitost, protože právě z této pozice je možné ovlivnit základní problematický faktor vědy a výzkumu u nás, a to je roztříštěnost, takže to považuji za elementárně důležité.

Za druhé, došlo k naprosto bezprecedentnímu nárůstu financování vědy a výzkumu, je to zcela prokazatelné v podstatě proti situaci dejme tomu před osmi lety, před nástupem této vlády - financování vědy a výzkumu se zvýšilo o 100 %. Ambice byly vysoké, bohužel po krátké době přišla covidová pandemie, která zparalyzovala konání celé naší společnosti a zcela jednoznačně zparalyzovala a ovlivnila i tyto naše ambice.

I současná vláda pochopitelně si dala do programového prohlášení podporu vědy a výzkumu jako prioritu, ale jaká je realita? Realita je naprosto bezprecedentní, bez jakékoliv analýzy, a v tichosti, v podstatě vůbec nedeklarované snížení financování vědy a výzkumu o 20 %. To je prostě absolutně nepřípustné, je to naprosto neprodiskutované, naprosto neanalyzované a ještě velice nepochopitelně asymetrické, protože to nejvíce postihuje ty nejúspěšnější konatele v oblasti vědy a výzkumu, což je na prvním místě Akademie věd.

Jenom abyste si dokázali udělat souhrnné číslo. Návrh financování na vědu a výzkum provádí Rada vlády pro vědu a výzkum a toto číslo, ten návrh byl 47 miliard. Výsledek tak, jak je v návrhu rozpočtu, je o nějakých 10, 12 miliard nižší, co je prostě katastrofa a nejvíc to dopadá právě na onu Akademii věd, kde se snižuje navrhované financování z 8,3 miliard na něco přes 7 miliard, a to za situace, kdy stouply náklady veškerého druhu a kdy je extrémní inflace.

Musím říci, že toto je naprosto nepřípustné a naši společnost to potenciálně posouvá kamsi do oblasti třetího světa. Děkuji za pozornost a věřím, že podpoříte tento můj návrh o zařazení nového bodu.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, pane poslanče.

A jenom bych chtěla upozornit ctěné kolegyně a ctěné kolegy, že opět tady začínáme sbírat korunky, které ztrácíte po chodbách, takže pokud by někomu z vás chybělo 200 korun, samostatně po stokorunách, jsou tady k vyzvednutí u předsednického pultíku. (Pobavení v sále.)

A nyní je na řadě paní poslankyně Dražilová.

 

Poslankyně Lenka Dražilová: Děkuji. Vážená paní předsedající, já bych chtěla požádat o zařazení bodu s názvem Neřešení příspěvku na péči a cílené poškozování zdravotně znevýhodněných občanů České republiky. Poprosila bych ho zařadit jako za již zařazené body.

Považuji za skandální, že vláda při současné krizi dlouhodobě neřeší problém stagnujících příspěvků na péči, které dostávají lidé, kteří se nedokážou kvůli svému zdravotnímu problému postarat o své základní životní potřeby. Když mluvím o stagnaci příspěvku, samozřejmě vím, že jde o problém, který je zde od roku 2018. Jenomže je velký rozdíl mezi tím, že inflace je jednociferná, anebo dvojciferná. A jedná se o inflaci - znovu to musím připomenout - za kterou nese odpovědnost tato vláda, která včas neřešila energetickou krizi. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP