(10.30 hodin)
(pokračuje Jana Černochová)

Já bych chtěla poprosit pana předsedu hnutí ANO Babiše, aby, když ho požádám o schůzku a chci mu prezentovat opravdu tento ojedinělý projekt, který se týká všech dalších vlád, aby tam posílal na ta jednání opravdové odborníky. Dva ze tří, které jste, pane předsedo Babiši, prostřednictvím paní předsedkyně, poslal, těmi odborníky byli. Je to kolega Kubíček, který také byl stíhacím pilotem, a je to pan předseda výboru Metnar, a já bych byla velmi ráda, pokud já vás o něco poprosím, abyste tam opravdu posílal lidi, kteří chápou psaný text, kteří chápou i to, co se na tom jednání říká (Poslanci ANO 2011 bouchají do lavic.) a kteří tady nelžou před veřejností, přestože ty informace mají pravdivé. Pane předsedo Babiši, prostřednictvím paní předsedkyně, to jednání trvalo tři hodiny. Pan Růžička se po hodině a půl z toho jednání zvedl a už se na něj nevrátil. Popsal jednu A čtyřku dotazů, žádný dotaz na tom jednání nevznesl. Žádný dotaz! Dotazy vznáší teď tady? Je tohle seriózní jednání? Na generálním štábu bylo opravdu vedení armády a pan Růžička mohl dostat veškeré informace, které ho zajímaly, a dostal by je, stejně jako je dostali kolegové Kubíček a kolegové Metnar, ale pan Růžička o to neměl zájem. On měl zájem jenom tady vystoupit a opět napadat a obviňovat Ministerstvo obrany a Armádu České republiky.

Jestli si pan Růžička neuvědomuje, že tento typ letounu je samozřejmě důležitý i pro naši obranu z hlediska PVO, protivzdušné obrany, což tam také jasně zaznělo, a říká, že to najednou je nějaká nová priorita, tak zřejmě nikdy nečetl žádné strategické dokumenty, které naše armáda má, protože ve strategických dokumentech právě PVO je jedna z těch nejdůležitějších věcí, které musíme v budoucnu také řešit vedle stíhacích letounů, které samozřejmě že máme v našich strategických dokumentech. A když tady zmiňoval pana generála Mikulenku, pan generál Mikulenka to moc dobře ví. Mimochodem, pan generál Mikulenka pro to vojenské doporučení, které se zadávalo v roce 2019 ještě za pana ministra Metnara, a trvalo vypracování tohoto vojenského doporučení dva roky, tak pan generál Mikulenka vojenské doporučení v závěru, ve kterém byl nákup F-35, odhlasoval na generálské radě, jsou na to důkazy. Takže opět tady někdo argumentuje něčím, co je úplný nesmysl.

Já si myslím, že bychom se měli zpátky vrátit k jednacímu stolu. Já tímto, pane místopředsedo Poslanecké sněmovny, co nejsrdečněji zvu pana předsedu hnutí ANO Babiše, klidně znova ještě s kolegou Metnarem, Kubíčkem, třeba ještě možná i pro zopakování, protože opakování je matka moudrosti, i s panem poslancem Růžičkou. Klidně si to pojďte poslechnout ještě jednou. My opravdu tu prezentaci máme pro vás připravenu. Samozřejmě že se budu obracet i s prezentací na zástupce dalšího opozičního hnutí - hnutí ANO (SPD?). Chci v tomto duchu oslovit i pana Tomia Okamuru a pana Radima Fialu, aby i oni pravděpodobně s kolegou Víchem měli stejné informace jako kolegové z ANO, a jsme skutečně připraveni tu věc s vámi diskutovat. Nikdo vám nechce ani nic lhát, ani vám nechci nic zatajovat. Ale prosím, prosím opravdu, prostřednictvím pana místopředsedy, pane Růžičko a ostatní kolegové, přestaňte tady šířit dezinformace a lži. Vy přece víte, jak to je. Vy i víte, jaké ty ceny navrhuje Gripen, vy i víte, jaké ty ceny, konečné ceny, protože jste ty ceny - dostali jste tu informaci, jaké ceny budou v případě, že se vládla rozhodne pro nákup letounů F-35.

Takže ještě jednou, já vlastně jsem ráda, že to tady pan kolega Růžička otevřel, protože jsem měla příležitost poprosit znovu pana předsedu Babiše, aby tu prezentaci tedy od nás přijal, aby slyšel všechny věci, které se týkají ať už toho užívání, nebo i budoucího personálu, nebo aby hlavně viděl, protože samozřejmě že se vyzná v těch obchodních záležitostech možná víc než třeba kolegové, kteří spíš rozumí armádě, tak aby viděl to srovnání, aby viděl srovnání, které je v podobě letounu F-35, s tím, co jsme jako neoficiální, ale vlastně oficiální písemnou nabídku obdrželi od zástupců společnosti Gripen. Tady můžu všem kolegům říct, že nabídka společnosti Gripen je méně výhodná a je dražší než nabídka na nákup letounů F-35. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců vládní pětikoalice.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S přednostním právem se přihlásil pan předseda Babiš. Jenom podotýkám, že jsme v návrhu změn programu schůze. Každý s přednostním právem může mluvit k čemukoliv, ale viděl jsem zde některé faktické připomínky. Není možné teď faktické připomínky akceptovat. Takže prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobrý den, vážení spoluobčané, dámy a pánové. Já jsem se přihlásil, abych vlastně informoval občany, jak reagovala nová totalita, a samozřejmě média, na můj včerejší projev.

Paní ministryně, prosím vás, já s tím souhlasím. Já nejsem expert, ale musíte pochopit, když my čteme titulky, že ta letadla budou stát 400 miliard a že Gripen to nabízí zdarma, nebo prodloužení zdarma, tak samozřejmě se nás ptají i občané, proč to podporujeme, když nejsou peníze na školy a když nejsou peníze na nic, a samozřejmě 400 miliard je moc. Takže ano, my spolu komunikujeme. Já určitě tady nechci řešit letadla, proto jsem se ani nepřihlásil. Kolega Růžička myslím, že vystupoval s nějakými informacemi, tak my jsme si psali. Já jsem skutečně poslal naše experty: Metnar, Kubíček, Růžička na to jednání. Potkáme se určitě i jako vedení hnutí, ale pochopte tu situaci. Vy jste silná ministryně, vy si všechno vybojujete, vy si všechno vykřičíte, a já jsem vám už x-krát říkal, že už jste splnila roli, tak zkuste být ministryně zdravotnictví (Potlesk poslanců ANO 2011.), kde je ten člověk, který ničí zdravotnictví. Zdravotnictví přichází o peníze. Nebo školství. Tak fajn. Ale pochopte tu situaci, že my - a my jsme odsouhlasili 2 % HDP v domnění, že ten rozpočet nebude vypadat tak, že jenom armáda má všechno. A pokud také i stále mluvíme o válce a já slyším, že ta letadla jsou na to, abychom útočili, ale na té obraně... Fakt to nechci řešit, prosím vás.

Já se chci vrátit k té nové totalitě a k tomu, co zase ta naše slavná média dneska napsala, a já už to říkám, že vždycky čtu monitoring nalačno, ale dneska to nebylo až tak hrozné. Ta nová totalita, a bohužel už tu není paní předsedkyně - vlastně včera nechtěla, abych mluvil. Já mám právo s přednostním právem mluvit o čemkoliv a mám právo i nenavrhovat ty body, nenavrhovat. Tak vy normálně nejenom, že my nemůžeme už pořádně mluvit, ani tady nemůžeme mluvit, v médiích - a první bod, který tady navrhnu, bude zrušení poplatků veřejnoprávních médií, a vysvětlím proč! (Potlesk poslanců ANO 2011.) Takže ještě jednou, poslední informace, článek ČTK 7. října 2015: "Kalousek se pokusil o obstrukce, hovořil tři hodiny, schůze Sněmovny tak musela být přerušena." To bylo za Sobotkovy vlády. Takže zakladatel TOP 09 - asi paní Pekarová zapomněla, kdo ji založil, a mně včera skákala do řeči a říkala: Navrhněte bod! Navrhněte! A paní Pirátka zase v tom pokračovala. Takže, prosím vás, bylo by dobré, kdybyste aspoň nás tady nechali mluvit, když už máte všechno. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP