(0.10 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Odůvodnění tohoto bodu: já se jako člen bezpečnostního výboru vlastně mohu k tomuto veřejně vyjádřit, protože my jsme měli minulý týden bezpečnostní výbor, kde v uzavřeném zasedání jsme byli příjemci určitých informací, jak už zmiňoval kolega Mašek, kde konkrétně od Vojenského obranného zpravodajství jsme byli příjemci informací o tom, že se výrazně radikálně mění situace na ukrajinsko-polské hranici, kdy kolegové z Polska začínají ukrajinské muže, kteří ilegálně překračují vnější schengenskou hranici na polském úseku, po nějaké dohodě vracet zpět na Ukrajinu, protože ukrajinská strana o tyto muže má zájem.

My jsme tady v rámci hned po vypuknutí konfliktu - já si pamatuju velice dobře, že to byla příprava teprve lex Ukrajina I - tak jsem tady interpeloval pana ministra vnitra Rakušana, když jsem tady zmiňoval, že vlastně z Ukrajiny samozřejmě s ženami, dětmi, starými lidmi, kterým jsme poskytli vízum dočasné ochrany, poskytli jsme jim přístřeší, azyl, budou přicházet i muži, že sem bude přicházet i organizovaný zločin, a já si pamatuju, jak tady pan ministr vnitra Rakušan seděl a říkal: Pane poslanče, co to tady říkáte, já vás musím vydýchávat, a prosím vás, co nám to tady říkáte?

Bylo tady správně zmíněno, že po vypuknutí konfliktu, po prvním měsíci, logicky nastal ten příval, tak sem přicházel, kdo měl ruce, nohy. Hranice se otevřely, protože tam byly na ukrajinské straně obrovské fronty, ale od března, dubna my jsme opravdu na bezpečnostním výboru začali upozorňovat pana ministra vnitra Rakušana, že by bylo dobré korigovat i příchod těch mužů. A já bych to uvedl do nějakých čísel, abychom si dokázali uvědomit, o jaké množství lidí se jedná. Ukrajinu jako takovou z toho 40milionového národa opustilo přibližně 8 milionů Ukrajinců, kteří se rozprostřeli po celé Evropě, ať už do Polska, do Německa, do České republiky něco na Slovensko, něco odešlo i do Ruské federace, něco odcházelo dál až někam do Skandinávie, dokonce jsou tam dneska už přesuny do Kanady, do Spojených států a podobně. My jsme na počet obyvatel byli příjemce největšího množství ukrajinských běženců. Potom nastala ta evropská norma, která upravila - to jsou ty lex Ukrajina, které máme tedy od jedničky do pětky, a budeme pomalu přijímat lex Ukrajina VI. Proto o tom i zde hovořím, jestli bychom se neměli zamyslet nad tím, abychom třeba do lex Ukrajina VI zakomponovali i věci v nových informacích, které teď máme v souvislosti s těmi muži.

Ve své podstatě jsme tady měli více jak asi 515 000 víz dočasné ochrany, které lex Ukrajina vygenerovaly. Potom se někteří ukrajinští běženci sebrali, vrátili se zpátky, protože ne na celém území Ukrajiny se bojovalo, a z různých důvodů prostě už tady nechtěli být, a my vlastně v rámci lex Ukrajina V jsme jim to zpřísnili a řekli jsme, že se musí do nějaké doby nějakým trošku lepším způsobem registrovat, myslím, že deadlinový čas je do konce září letošního roku, a pokud mám tedy plus minus přesné informace, tak máme tady vydáno víz dočasné ochrany 359 308, z toho 60 % tvoří ženy a 40 % jsou muži. Když tam odečteme muže, kteří jsou nad 65 let, a muže pod 18 let, tak nám tady zůstalo 99 168 mužů mezi 18. a 64. rokem věku. Ti muži vesměs jsou zaregistrováni, to znamená, mají vízum dočasné ochrany. Je to takový ten nějaký přechodný institut, který není ani dlouhodobým pobytem, ani trvalým pobytem, nejsou tady ani podle azylového zákona, a ve své podstatě tato evropská směrnice vůbec neupravuje, co s těmito muži v případě, že nastalo to, co nastalo, to znamená, že ukrajinské straně tedy dochází vojáci. Jenom pro vaši ilustraci, při vypuknutí konfliktu ukrajinská strana měla 200 000 vojáků v aktivní službě a další 200 000 připravených vojáků, kteří mohli velice rychle naskočit do zbraně, a na území Ukrajiny bylo 900 000 rezervistů, kdežto ruská strana v počátku konfliktu měla 3milionovou armádu. Dneska, když udělali částečnou mobilizaci, Ruská federace může povolat další 3 miliony vojáků, protože samozřejmě nemůžeme porovnávat 40milionový národ proti národu, který má - nevím - 300 milionů obyvatel, takže vlastně jednoznačně nevýhoda početních stavů je na straně Ukrajiny. A v případě, že my tedy podporujeme Ukrajinu, chceme, aby tedy osvobodila svá území, aby porazila Ruskou federaci, tak bychom měli k tomu také nějakým způsobem přispět. Posíláme tam finance, posíláme tam zbraně, posíláme tam další různou pomoc, a ve své podstatě na našem území dneska máme tedy 99 168 mužů, kteří by se mohli zapojit do obrany své vlastní země, Ukrajiny.

Není úplně také od věci říci, že ve své podstatě pan prezident Zelenskyj trestně stíhá všech 33 obvodových komisařů, kteří na celém území Ukrajiny dělali ty odvody, kdy tam byly úplatky, jak už tady zmiňoval kolega Sadovský, od 5 do 10 tisíc dolarů, kdy kompletně tam všechny musel začít trestně stíhat, protože tam byly obrovské podvody. Takže celá řada mužů, kteří vůbec nevypadají, že by byli nějací invalidní nebo nějaké mají falešné potvrzení, se pod touto záminkou byli schopni dostat z území Ukrajiny, protože jinak to legálně nejde. Já jsem na to tady několikrát upozorňoval, že ve své podstatě my tady máme takovou zajímavou situaci, že my tady vydáváme víza dočasné ochrany osobám - mužům, kteří možná už rok prakticky nemůžou Ukrajinu vůbec legálně opustit.

Takže my bychom měli přemýšlet nad tím, než vízum dočasné ochrany udělíme, abychom se toho člověka zeptali: Kde jste se tady vůbec objevil, kudy jste přicestoval, jak jste přijel a podobně. Nyní nám hrozí to, že se na nás ukrajinská strana může obrátit, jako se obrací na Poláky, a stoprocentně se tak stane, protože jim chybí vojáci, a jsem tedy opravdu zvědav, jak zareaguje Ministerstvo vnitra, jak zareaguje odbor azylové a migrační politiky, protože my ty seznamy máme, těchto 100 000 mužů, a jestli opravdu všichni tito muži se podle ukrajinského práva stanou dezertéry, bude na ně vydán mezinárodní zatykač a podle mezinárodního zatykače na území České republiky, pakliže je zastaví nějaká policejní hlídka, tak by měla být ta osoba zajištěna a měla by být předávána na území Ukrajiny. Samozřejmě, bude tam asi možnost nějakého odvolání jako v Polsku, že to budou řešit pravděpodobně soudy, protože ti lidé se budou odvolávat nebo se budou odkazovat na to, že nemůžou nosit zbraň z nějakého náboženského důvodu a podobně, nebo jestli tam budou nějaké přezkumy jejich zdravotního stavu, protože ta potvrzení byla vydávána třeba na základě úplatků. To si vůbec nedovedu představit.

To znamená, měli bychom - proto to tady otevírám - se nad tím zamyslet, protože budeme mít před sebou lex Ukrajina VI, abychom ve své podstatě tam možná zakomponovali už nějaký dotaz, abychom víza dočasné ochrany, která, jak říká pan ministr vnitra Rakušan, že už nám to neumožňuje potom s těmi muži nic dělat, když už ta víza mají vydána na tu dobu, abychom prostě jim vůbec tato víza nevydávali.

A jenom pro vaši ilustraci, já jsem se díval, kolik je bojová divize. Kolegové z armády vědí, že bojová divize pěšáků je 20 000 vojáků. Jestliže tady máme 100 000 vojáků, tak my bychom byli schopni postavit bez mrknutí oka pět divizí boje proti Ruské federaci. A to hovořím o tom, že máme tady řádově 100 000 těchto mužů, a z doby před vypuknutím konfliktu, kdy tady pracovalo kolem 200 000 Ukrajinců na různé dlouhodobé pobyty, někteří tady byli nelegálně, potom se nám zlegalizovali v rámci víz dočasné ochrany, tak jsme to odhadovali na bezpečnostním výboru, že těch mužů tady budeme mít možná 125, 130, 140 tisíc na našem území.

Takže to, co tady všechno zaznělo, jak říkal kolega Mašek, jak říkal kolega Sadovský, o tom opravdu už dneska můžeme hovořit, protože ve své podstatě už vyšly články na iDNESu, vyšly články na Foru24, takže nás nemůže nikdo nařknout z toho, že bychom vynášeli nějaké informace, u kterých předtím opravdu jsme byli příjemci těchto informací v nějakém režimovém opatření na bezpečnostním výboru, a dneska opravdu ta situace se výrazně mění a vypadá to, že Ukrajina opravdu bude požadovat po okolních zemích, aby minimálně byla započata nějaká jednání o návratu těchto mužů. Nemluvíme o těch ženách a dětech, to je v pořádku, tam poskytujeme pomoc, protože to jsou invalidi, muži, kteří mají více jak tři děti a prokazatelně jsou opravdu nemocní, neschopní služby, tak prosím. Ale měli bychom opravdu zvážit, co s těmito muži, které tady máme.

Já to říkám i v tom kontextu, protože jsem z Plzeňského kraje, kdy jako poslanec - měli jsme tam tu šílenou věc, byl tam ten pokus o vraždu, kterou shodou okolností spáchal Ukrajinec, který tady nebyl úplně na vízum dočasně ochrany. Byl to člověk, který tady byl od nějakých patnácti let na dlouhodobější pobyt, ale už byl prostě zahrnut do té jedné skupiny. My jsme vlastně na posledním bezpečnostním výboru - a budu za chvilku končit - požádali pana policejního prezidenta, aby nám řekl nějaké statistiky, zejména trestné činnosti cizinců a trestné činnosti konkrétně Ukrajinců, protože samozřejmě občas se to zneužívá, že všichni Ukrajinci jsou špatní, a jak se zvedá trestná činnost a podobně. My jsme tu statistiku obdrželi, a jenom pro ilustraci, trestná činnost cizinců od ledna do července roku 2023 ve své podstatě v top pětce cizinců, kteří páchali nějakou formu trestné činnosti - ještě potom vyjmenuji, kterou trestnou činnost - tak opravdu na prvním místě ti Ukrajinci jsou: 38,1 % různé formy, ať už přestupkového, nebo trestního jednání spáchali Ukrajinci, na druhém místě jsou Slováci, potom jsou Moldavci, Poláci a Vietnamci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP