(19.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Abych pokračoval. Podpořili jsme odboráře, tam byly ty čachry s povolenkami. Psalo se o zásahu Babiše, Maláčové a Karla Havlíčka? Hrozbě vyvlastnění podniku ze strany ministra Zaorálka, která rychle přivedla strany k jednacímu stolu - minimálně. "Bude nová vláda jednat ve prospěch domácího průmyslu stejně razantně?" píše tady pan Martínek. "Srovnejte si daňové výdaje. Babiš snížil daně o 436 miliard, zahájil investice do infrastruktury. Vláda připravovala masivní investice, 20 000 projektů v hodnotě 8 bilionů korun." Ano, to je ten Národní investiční plán. Investice do zdravotní péče - o tom jsem mluvil, do sportu, do životního prostředí, kde se vyměnilo 100 000 kotlů, ano, to byl projekt, který dozoroval Richard Brabec, zateplením prošly tisíce staveb.

Zásadní změnou prošly exekuce. Vy jste tady vlastně zprivatizovali exekuce. To bylo strašné. "Milostivé léto, které odstartuje za pár dní, může pomoci stovkám tisíc lidí vybřednout z neuvěřitelného podvodu, jakým byl exekuční zákon, za souběžného neustálého ostřelováním opozice a průběhu jedné pseudokauzy za druhou. Je to propaganda? Ne, realita. Po celé roky od revoluce 1989 bylo Česko eldorádem firem, které si z veřejných rozpočtů dělaly trhací kalendář za tiché spoluúčasti politiků z kartelu. Dnes už to víme. Média s obrovským zpožděním nakonec přinesla podrobné zprávy o tom, co se dělo v ROP, OKD, Promopro, ve stovkách kauz polistopadových vlád, ale tato odhalení přišla pozdě. U Babiše naopak média nepromeškala jediný den v ostřelování fungování, intence jeho vlády. Proč ten dvojí metr? Samozřejmě je v pořádku, že novináři pronásledují politiky, ale proč to nedělali dříve? A budou to dělat teď, když se zalykají oslavami vítězství?" Nebudou, pane Martínku, nebudou. Oni stále pronásledují Babiše (Se smíchem.). Mě vždycky baví, když někdo říká, že Babiš měl něco s privatizací - neměl, nebyl jsem v kuponce. A když jsem sem přišel a založil Agrofert, v roce 1994 jsme dostali úvěr z americké banky, protože všechny banky byly státní, a tehdy zkrátka jsem byl psanec, protože zkrátka jsem sem přišel jako persona non grata, takže ať mi nikdo zase neříká, co bylo v rámci privatizace. Té jsme se nezúčastnili, a když jsme něco kupovali, tak jenom za nejvyšší cenu, protože jsme vyhráli.

Ano, to je ten kartel. Oni se ti novináři smějí, ano, ale samozřejmě oni to dobře vědí. Oni to dobře vědí! Tak co budou dělat teď, pane Martínku, když se zalykají oslavami vítězství? Stejně oslavovali když vyhrál prezident, pan Petr Pavel, ne? To bylo, když to řeknu extrémně - kdyby kandidoval na prezidenta kdokoliv proti Babišovi, samozřejmě Babiš prohrál. Předčasný jásot libtardů. Teď budeme šťastně jásat, že se nám vrátila demokracie. Pan Martínek píše: "Vidím to poněkud skepticky. Jediné, co se reálně vrátí, tak extraktivní režim vlády, vláda, která chce překonat ve škrtech, zdražování a vysávání populace." No, vidíte, byl vizionář. Zdražování, ano, daně a vysávání populace, to jsou oni. A tohle psal před dvěma lety. Na jejich účinkování budou doplácet všichni, i ti, kteří teď jásají. Tak já nevím, ti voliči pětikoalice, ti podnikatelé, jestli jsou v pohodě. Všechno jim navyšují, daně jim navyšují, všechno, tak ne - ale možná, že jsou.

"V demokracii je nutné mít nejméně dvě stejně silná uskupení usilující o moc." To je realita, ano. Největší problém, a nejenom nás, ale i Evropy je, že ty tradiční dvě strany, které tady to všechno soutěžily proti sobě - ODS, ČSSD - když udělaly tu oposmlouvu, měly udělat většinový systém, určitě by se to všechno zjednodušilo. "A ten problém, že většinový systém má v podstatě většina Evropy, a proto někde i vlády nevzniknou za dva, tři roky po volbách nebo stále jsou volby. V demokracii je nutné mít nejméně dvě stejně silná uskupení usilující o moc, to je realita. Teprve díky soupeření nejméně dvou silných uskupení se do ohniska zájmů dostává občan. Pokud máte k dispozici jen jeden blok, politik dříve či později dojde k distorzi demokratických pořádků nenápadného ovládnutí moci, proti kterému nelze prakticky bojovat. Pokud má taková moc na straně média, a co je horší, nepřiznaně i veřejnoprávní" - ano, to mají - "je zle." To je přesně to, k čemu jsme se dopracovali v minulosti a skončilo v roce 2017.

"Nyní se radujeme, že bude odstaven politický konkurent kartelu. Na stránkách Reflexu se objevují fotky Andreje Babiše ve vězeňském oblečení." No, kolikrát já už jsem byl na stránce Reflexu nebo Respektu (Se smíchem.), x-krát. Připravujete se zavírat politické konkurenty, samozřejmě. Na Berlusconiho bylo 85 trestních řízení a na mě stále něco vymýšlejí. A Trump, ten také zjistil, že po třiceti letech tam v šatně někde v obchoďáku měl někoho znásilnit. Tak to je. Netanjahu - připravujete se zavírat politické konkurenty. V pořádku, jděte do toho. Jen se potom nedivte reakci lidí.

"Spousta lidí mi v debatách často vytýká, že používám slovo kartel," říká Martínek. "Musím se smát. Volební období 2017 až 2021 ukázalo, že mám pravdu. Klíčové polistopadové strany se nakonec spojily do jednoho bloku SPOLU. Kartel přestal předstírat marketingovou diferenciaci a obul se do vyzyvatele nejtvrdším a nejšpinavějším možným způsobem. Ostatně je to způsob, jakým si počínali po celá léta od revoluce 1989. Kartel představuje politiku, kdy líbivá hesla o demokracii, prosperitě, načančané kongresy a uhlazená televizní vystoupení ukrývají pod povrchem brutální mašinerii zla usilující o moc, která se dá proměnit v trvalý zdroj, přísun zakázek, plynoucí z rozprodávání státu." Pokud nevěříte, tak v pořádku. "Není to ani měsíc, kdy se dali představitelé kartelu slyšet, ano, že uvažují o dalších privatizacích." Budvar, uvidíme, co bude z té pošty. Mě fascinuje, že proč ta pošta je v takovém stavu? Protože jí vzali ten největší kšeft, vlastně poštovní pojišťovnu. České dráhy. "Je to víceméně jasné. To, co se naučili po revoluci a úspěchem realizovat po léta, se nejspíše zase vrátí. Chcete to? Vaše volba. Aféra jako nástroj politiky kartelu. Jak se ukázalo, stejný počet lidí, kteří věří Babišovi, věří agendě kartelu. Babiš je pro ně estébák, defraudant, příšerný otec, komunista, oligarcha, na jednoho člověka slušný výčet. Nikdo ve skutečnosti se nezajímá, kde v těch jednotlivých halasně propagovaných kauzách chybí rozuzlení." Ano, dodnes chybí klíčový důkaz ve spisu StB, vázací akt. Žádný nebyl, někdo vykazoval statistiku. A teď mi všichni píší, novináři, že vlastně jak ten soud rozhodne? Protože na Slovensku byla taková náhodička, že jsme údajně blbě žalovali. No, i kdyby rozhodl blbě, tak my už jsme před třemi měsíci to podali znovu, a já jsem jasně řekl, že se budu soudit až do konce života. Takže aby bylo jasno, když zase budou tady lidem něco povídat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP