(19.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

"Chtějí, aby to na papíře vypadalo, že je všechno v pořádku, ale ono není, a já to dokázal a vyargumentoval jsem to i s odkazem na příslušné předpisy, říká doktor Jíra. Jeho nadřízený ho naopak vidí jako příliš horlivého" - no prosím - "a zbytečně přísného, jako auditora, který by nejraději tvrdě trestal i nepodstatné chyby, které se v dotacích objevují. Asi je více podezíravý, možná to souvisí s jeho profesní minulostí. To je v pořádku. Není ale možné postupovat bez opory zákona nebo si špatně vykládat, zamýšlí se nad přístupem Václava Jíry vrchní ředitel sekce kontroly a auditu Ministerstva financí Jiří Fojtík. Odkazem na minulost míní, že Václav Jíra před příchodem na ministerstvo dvacet let pracoval jako policista, mimo jiné v útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality. Auditor Jíra měl na starosti dotační program Rybářství, v němž Ministerstvo zemědělství v roli dotačních úřadů rozdělovalo v letech 2014 až 2020 zhruba 2 miliardy korun. Jíra zjistil, že příjemci nejméně 35 dotací nesplňují předepsané podmínky, přesto čerpali peníze na projekty přibližně za 200 milionů. Seznam Zprávy měl možnost prostudovat desítky interních dokumentů Ministerstva financí, v nichž Jíra na svá zjištění upozorňuje. Dokumenty obsahují rovněž oficiální stížnosti. Navíc auditor poslal své výhrady Evropské komisi."

No, tak já ale nechápu, proč pan ministr tady, když obhajoval tedy, že myslím, že rybníky nebudou mít žádnou daň, vlastně že jim to asi nevadí. No, tak to nevím. A ještě to bylo za minulého období, takže nevím. Nerozumím tomu, proč to tak je, ale vypadá to, že je tady dvojí metr.

V rámci těch kauz v létě, prosím vás, jak to bylo, jsme měli tu lajnu v Brně? Mě jen fascinuje, že co všechno o drogách jsem se dozvěděl, a jediný, který zásadně napsal proti drogám, byl pan Bartošek z KDU-ČSL, a mluvil o našich dětech. Ano, drogy pro mě jsou svinstvo, a já nevím, co to bylo tam za lajnu nebo nebylo. Ale já jsem se dozvěděl, Matěj Holáň, Žít Brno - Alenka tu není, to bylo to sado-maso - ne, to je ten z toho Brna. A co nám říká pan Holáň, Žít Brno? Kritika je pokrytecká zejména od politiků, užívání nelegálních návykových látek je v politice běžné. Chápete to? Užívá někdo drogy tady? Já nevím, já jsem to neslyšel. Mě tady hnali na Malostranské náměstí, abych se angažoval v legalizaci, já jsem se angažoval v konopí na léčebné účely, a strkali mi tam tu marjánku. Nikdy jsem si nepotáh, ani si nepotáhnu. Já jsem samozřejmě starej, důchodce, jiná generace, ale proč někdo říká, proč tady nám vykládá, že - tak ano, Dozimetr, tam víme, kam si to cpali. A proč tady někdo říká, ten Holáň, že je to normální v politice? Tak ať dá nějaký seznam. "Kokain v politice užívá opravdu velké množství lidí." Chápete to? "Samo to za morální selhání nepovažuji. Možná je načase se bavit o tom, že to běžné je, a neděsit se tím," říká Holáň. Nemohl by pan Holáň nám dát seznam těch politiků, který užívají drogy? Já neužívám drogy, nechci užívat drogy a já chápu, že léčebné konopí nebo jiné pomáhají lidem, jo, ale nechápu tuhle debatu.

A potom samozřejmě je tam ten pán, kterému jsme poděkovali za služby, když jsme byli ve vládě, národní protidrogový koordinátor Vobořil, cestovní kancelář Vobořil. To jsem se nestačil divit, všude byl, stále byl někde pryč, stále. A tu protidrogovou problematiku já jsem řešil. Já jsem byl na hlavním nádraží, byl jsem v centrech, kde dělají to odvykání. A byl u toho mimochodem i Pavel Bém, který tomu rozumí. Takže já nechápu, jak tady v mediálním prostoru nám někdo říká, tady je další titulek, iRozhlas, antibabišovský: "Politici jsou jen lidé". A pro Vaňkovou by byl reputační problém, kdyby byla proti drogám, není politolog. No, to nechápu tedy, jo? Vy tomu rozumíte?

Holáň říká - a tady je Bartošek: "Já bych tedy za ten můj projev pochválil aspoň jednoho politika z pětikoalice, který říká, že normální je drogy nebrat," míní Bartošek. A já s ním souhlasím. Podle lidovce Bartoška je užívání drog politiky špatné a neomluvitelné. A Matěj Holáň - to je, když jsi tu nebyla (Obrací se na poslankyni Schillerovou.), to je to sado-maso vaše z Brna, ne? Haló, nic. Tak ten tvrdí, že je to normální, jo? To je neuvěřitelné. "Odmítám tvrzení, že kokain a návykové látky jsou běžné." Já s tím souhlasím. Navíc je obtížné provádět prevenci braní drog. No, Piráti chtějí tady všechno zlegalizovat. "Kokain je v politice běžný," říká Holáň. Neuvěřitelné!

Tady mám článek Nové drogy zabíjejí nečekaně a rychle. Na předávkování umírá více narkomanů, zkoušejí andělský prach i čističe. V Česku roste počet lidí, kteří zemřou po předávkování drogami. Objevují se totiž nové drogy, ještě nebezpečnější než ty staré. Jednou z nich je andělský prach. Já nevím vůbec, co to je. Zároveň se odborníci obávají většího výskytu HIV pozitivních a nemocí kvůli příchodu uprchlíků z Ukrajiny. Mezi tamními narkomany je výskyt HIV stonásobně vyšší než v Čechách. Policie aktuálně vyšetřuje smrt ženy, která po požití takzvaného andělského prachu zemřela, a zadržela jejího přítele, který drogy vyráběl. Dvaačtyřicetiletá žena se v Praze předávkovala fencyklidinem, známým pod pojmem andělský prach. No výborně! Chtěli si s přítelem zpestřit sex, po šňupnutí drogy ale došlo k otravě organismu. To je v médiích.

Tak já nevím, já nevím, co tady bylo přes léto - drogy jsme se dozvěděli, jak je to normální, jak politici, ale moc proti tomu nebyli - a já jsem zásadně proti a jsem rád, že aspoň tady pan Bartošek proti tomu vystoupil a já si myslím, že je to špatně. Já jsem nikdy žádné drogy nezkusil, myslím si, že kokain je nebezpečná droga. Mimochodem, tady znovu jsem o tom četl: odborníci říkají, že je to špatně, takže nevím, proč to bylo v tom... "Boj o uvolnění u marihuany. Primář varoval před vyšším rizikem schizofrenie. Proti plánu národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila, který počítá s povolením domácího komerčního pěstování konopí, vznikem speciálních klubů pro jeho rekreační využívání licencovaným prodejem v obchodech pro lidi nad 18 let, vytáhli vládní lidovci. Do Sněmovny svolali kulatý stůl Marihuana a budoucnost této drogy v ČR. Národní protidrogový koordinátor Vobořil, který se měl původně akce zúčastnit, nakonec účast odmítl a poslal Viktora Mravčíka, svého vědeckého poradce. Škodlivost a způsob, jakým bychom měli k těmto látkám přistupovat, je různá a neodpovídá současnému stavu." No, nevím, možná bychom se měli o tom pobavit normálně, pokud samozřejmě..., ale zatím koalice se s námi nebaví normálně o ničem. Takže to bylo také téma tohoto léta. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP