(15.40 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

A to finanční sice nemůže nebo není to hlavní, ale je to jakási motivace k tomu, aby si ti partneři řekli, že v tuto chvíli je skutečně čas na to, založit rodinu, protože ten stát jim pomůže. A já, jak říkám, jsem za to vděčný, protože si myslím, že mateřská a rodičovská v tuto chvíli je opravdu jedna z nejlepších dávek, kterou máme i v rámci Evropy, co se týká péče o děti.

Takže budeme mít tady tyto tři pozměňovací návrhy, které v tuto chvíli už máme v systému. Další budeme připravovat i zmocněnou kolegyní Janou Pastuchovou. To vše ale budeme načítat až ve druhém čtení. Já pevně věřím, že se nakonec domluvíme hlavně v té množině těch pečujících, že je rozšíříme a že tu zeď mezi koncem prosince 2023 a začátkem ledna 2024 zbouráme a že uděláme trošičku širší množinu těch, kteří budou jako pečující rodičovský příspěvek pobírat. Děkuji moc. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další v pořadí vystoupí pan poslanec Hendrych. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo. Pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, vážený pane ministře, já navážu na svého předřečníka, kolegu poslance Aleše Juchelku. On tady zmínil počet narozených dětí na jednu ženu aktuálně, který je podle Českého statistického úřadu v současné době, respektive za loňský rok byl 1,66 dítěte. V podstatě nám to v posledních nějakých pěti letech všechno jakoby osciluje kolem čísla 1,7. Jsme na tom nepříliš dobře, byť některé země v Evropě jsou na tom ještě hůře. Statistici spočítali, že na to, aby populace v podstatě nevymírala a aby zůstala v té přibližné výši, v jaké je, tak by bylo vhodné, aby se narodilo 2,13, jsem četl svého času, svého času, nebo je to něco přes 2,1, dítěte na jednu ženu. Toho tedy podle toho, co jsem řekl, zdaleka nedosahujeme. Proto je strašně důležité, aby existovala prorodinná politika, která má samozřejmě mnoho různých dimenzí, a jednou z nich je i ta propopulační, která se snaží nějakým způsobem pomáhat, nechci říct motivovat, určitě ne, lidé si určitě nepořizují děti kvůli tomu, aby dostávali menší či větší příspěvek od státu touto formou, ale pomáhat k tomu, aby ty děti v podstatě nějakým způsobem měly zabezpečeno vše, co je pro ně důležité, protože rodiny s dětmi - když se člověk podívá zase do jiných statistik, tak zjistí, že rodiny s dětmi tam, kde je jeden člověk nebo kde dojde k výpadku příjmů z toho důvodu, že jeden z rodičů, zpravidla tedy žena v našich podmínkách, je na mateřské, později na rodičovské dovolené, tak dochází k poměrně znatelnému poklesu příjmů v té rodině. A v případě, že se jedná například o samoživitelku a tak dál, tak v podstatě jsou to rodiny, které spadají mezi ty ohrožené.

Já osobně, a myslím si, že hnutí ANO rozhodně nejsme proti tomu, rozhodně ne, aby se zvýšil rodičovský příspěvek, naopak jsme rádi, že konečně se k tomu vládní koalice odhodlala. Nicméně v kontextu toho, co jsem tady říkal, si myslíme, že je to částka, 50 000 navíc na to jedno dítě konkrétně, nepříliš vysoká. A když to zase zasadím do kontextu jiného problému, s kterým se tady potýkáme a který poměrně často diskutujeme na půdě Poslanecké sněmovny v současné době a teprve ještě budeme, a to je důchodová reforma, kde se pan ministr oprávněně obává - myslím si do značné míry oprávněně obává - toho, že v budoucnu bude ubývat dramaticky plátců do důchodového systému, ta demografická data to skutečně ukazují, že se ten poměr pracujících a nepracujících bude měnit, že do toho bude vstupovat ještě spousta dalších faktorů, tak si myslím, že bychom se měli zamyslet nad tím, že bychom měli posílit právě jakoby roli rodiny v této oblasti tak, aby těch plátců do budoucna přibylo a aby se nám tady rodilo více dětí, než se rodí do dneška. Neříkám, že zvýšení na 350 000 je špatně, ale domnívám se, že je to málo, a tak jak můj ctěný pan předřečník, poslanec Juchelka, představil naše pozměňující návrhy, které už jsou nahrány v systému, které tu částku zvyšují, tak se domnívám, že by se vládní koalice, a konkrétně pan ministr měl zamyslet nad tím, jestli se nepřiklonit k těm vyšším částkám, k vyššímu zvýšení, které navrhujeme my. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče. A nyní v pořadí vystoupí paní poslankyně Dražilová. (Prodleva.) Paní poslankyně Dražilová asi není přítomna. Tak paní poslankyně Hanzlíková. Prosím, teď už máte slovo.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, projednávaný tisk byl představen velmi podrobně, ale já bych se ráda zaměřila na jednu část a to je část, která se týká zvýšení rodičovského příspěvku. Tady hned na začátku musím říct, že samozřejmě, a už to tady zaznělo i od mých kolegů, jako hnutí ANO jsme samozřejmě pro z věcného hlediska, pokud se týká navýšení této částky, ale je tady několik právě ale. To první je, že reálná hodnota příspěvku se kvůli vysoké inflaci výrazně snížila a částka 50 000 podle nás není již dostatečná. Jsem velmi ráda, že tak jak říkal pan kolega Juchelka, hnutí ANO bude podávat pozměňovací návrhy, které tuto částku zvýší, a já doufám, že po diskusích na výboru a po diskusích v dalším čtení se třeba přikloníte opravdu k těm vyšším částkám. Protože nemusíme si tady říkat, že rodiny s malými dětmi, skutečně na ně ta inflace dopadala nejvíce a ony patřily mezi ty nejzranitelnější skupiny vedle osamocených seniorů.

Další věc, která mě mrzí, je, že to projednáváme opravdu až v tuto dobu, to znamená více než po roce, kdy jsme to tady navrhovali, snažili jsme se dostat tuto problematiku jako bod na jednání, a jak už říkal pan Juchelka, ležel tady náš návrh. Takže tato změna mohla proběhnout rychleji. Takto v podstatě vláda nechala rodiny s malými dětmi bez finanční podpory poměrně dlouho. Samozřejmě počítám tam s tím, nebo vnímám, že tam byl ten pětitisícový jednorázový příspěvek, ale ten samozřejmě tu situaci, která u některých rodin byla opravdu velmi náročná, nevyřešil.

Další věc, s kterou nemohu souhlasit, je právě to, že se zvýšení příspěvku bude týkat pouze dětí, které se narodí po 1. 1. 2024. Tam je opravdu velká nespravedlnost, a navíc bych opravdu požádala pana ministra a vůbec úředníky na MPSV - tam nevím, jestli jste úplně zvážili to, že právě děti, které se narodily v roce 2023, 2022, tak tam ty rodiny prožívaly opravdu velmi náročné období, co se týkalo financí, ať už kvůli zvýšeným cenám energií, potravin, služeb a všeho dalšího. Takže já doufám, že nás čeká ještě diskuse k tomu a že se třeba rozhodnete pro podporu našich pozměňovacích návrhů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní faktická poznámka pana poslance Juchelky. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Víte, mě tady velmi fascinuje, já navážu na tu poslední větu paní kolegyně Hanzlíkové, my máme ve výboru pro sociální politiku menšinu, většinu má vládní koalice, kde probíráme jednu ze základních věcí, na kterou čekají rodiče, několik měsíců, a to je navýšení rodičáku. Je tady petice, kterou podepsalo přes 27 000 rodičů, kteří chtějí smazat tu zeď mezi koncem prosince 2023 a začátkem ledna 2024. Navrhuje se tady navýšení rodičáku o (na) 350 000 korun, tady se upravuje věk čerpání rodičovské u dětí ze čtyř na tři roky - a vládní koalice tady prostě mlčí. Není schopna vůbec, za žádných okolností, obhájit tady žádný z těchto návrhů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP