Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(11.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Ano, slyšíte dobře. Vy chcete financovat další zdražování pro občany České republiky, protože ta půjčka, kterou si chcete vzít, opět je to půjčka na desítky let, 137 miliard korun, má být na financování nejrůznějších projektů vyplývajících z Green Dealu EU. To znamená, ten Green Deal EU, to je přesně to, proč lidé tady platí, dneska naši občané, čím dál dražší energie, čím dál dražší potraviny... auta zdražují, všechno v České republice zdražuje. Různé nucené zateplování, teď to také chystáte, že si budou muset nově draze zateplovat lidé domy, ale i činžáky a tak dále. Na průměrný činžák to podle propočtů vychází třeba 20 milionů korun to zateplení, jak jsme viděli ty údaje. Kde na to mají lidé vzít?

To znamená, tohle to je váš způsob. To znamená, zadlužujete úplně nehorázným způsobem, a dokonce k té půjčce 137 miliard korun, kterou si... další půjčku si berete a chci zdůraznit, že Evropská unie žádné peníze nemá, jak víte. Ona už nemá peníze, ona vydává dluhopisy. Vydává dluhopisy na to a za ty dluhopisy ručí všechny členské státy, včetně České republiky, takže si půjčuje na to, aby vůbec mohli přerozdělit nějaké peníze. To je neuvěřitelné jako čemu vy tady přikyvujete a s čím vy souhlasíte a co tedy předvádí Evropská unie. Ostatně i ten Národní fond obnovy z té doby covidu, oni to nazvali honosným názvem Národní fond obnovy, to také bylo na základě dluhopisů a nejsou to žádné už peníze Evropské unie, protože ona žádné nemá. To jsou naše peníze a je to na základě ručení České republiky, to znamená ručení všech občanů v České republice. Je to neskutečné! Evropská unie nemá žádné peníze, je to ekonomické, směřuje to už k ekonomickému kolapsu a vy s tím tady souhlasíte.

K té půjčce máme samozřejmě zásadní výhrady, ale nejenom my jako SPD, ale navíc o výhodnosti této půjčky panují pochybnosti i mezi ekonomickými experty, včetně členů Národní rozpočtové rady vlády. Tento krok navíc směřuje zcela proti deklarovanému záměru vlády ozdravit veřejné finance. Ale na to už jsme si zvykli. Že vy, jak řekla ekonomka Švihlíková v televizi Prima, renomovaná ekonomka, vy jste lhali, lžete a budete lhát. Prostě lžete permanentně! To je opravdu takhle prolhaná vláda. To tady opravdu nikdy ještě nebylo.

A pojďme k tomu úvěru, který navíc - ještě si chcete brát od Evropské komise, ovšem i ta ty peníze má na dluh, takže je to dluhová unie, to není Evropská unie, je to dluhová unie. A zhruba 2/3 tohoto úvěru hodlá současná vláda sama přepůjčovat dalším subjektům, to znamená, že je to půjčka na půjčku, na půjčku... prostě je to letadlo. Je to normálně takzvané letadlo. A zbývající třetina má být určena na poskytování dotací, ale v rámci Green Dealu, které ovšem opět zdražují životy všech občanů České republiky. Tahle ta konstrukce je neuvěřitelná. Ale to je dneska Evropská unie, to je politika Fialovy vlády. Tato astronomická půjčka od Evropské komise znamená pouze další nárůst veřejného dluhu České republiky o více než dva procentní body. Deficit veřejných rozpočtů se v důsledku tohoto úvěru každoročně zvýší až o 0,6 % HDP, což je monstrózní číslo, protože mluvíme o HDP celé České republiky. Přitom Česká republika má kvůli Fialově vládě již aktuálně druhý nejvyšší meziroční růst zadlužení v rámci Evropské unie, a to o 1,7 procentního bodu a celkový státní dluh České republiky na konci prvního čtvrtletí letošního roku, jak už jsem uvedl, přesáhl již tři biliony korun. Plně astronomické hausnumera, jakým způsobem Fialova vláda hospodaří a vede Českou republiku k finančním problémům. A využití tohoto úvěru je navíc omezeno pouze na projekty, které jsou v souladu s cíli a nařízeními EU. No, to je ten Green Deal. To znamená, všechno se jen opět zdraží, životy občanů České republiky zdražíte.

Takže hnutí SPD samozřejmě tvrdě odmítá naprosto hazardní vládní politiku v oblasti veřejných financí i to, že vláda Petra Fialy z ODS zadlužuje další generace, a to bez vědomí a souhlasu Poslanecké sněmovny. A proč o tom hovořím? Takže, jak hospodaří Fialova vláda? Znovu jenom zrekapituluji tuhletu úvodní pasáž, o které hovořím. Takže, vy tady už podruhé letos okradete, chcete okrást, všechny současné i budoucí příjemce důchodů. Už podruhé! Už jste je okradli letos v červnu - od června v průměru o tisíc korun měsíčně, protože jste zrušili tu zákonnou valorizaci, na kterou měli v červnu občané nárok. Tady bych jenom zdůraznil, že to byla valorizace na základě vysoké inflace, kterou způsobila vaše vláda, protože inflace v České republice je jednou tak vysoká cca, než je průměrná inflace v Evropské unii. Mimochodem nejnižší inflaci má Švýcarsko a Lichtenštejnsko, které nemají euro, tam je to 1,7 %, v České republice je to cca 10 %.

To znamená, vy sami způsobíte vaší neschopností velký růst cen energií, je tady vysoká inflace na základě toho důchodci měli dostat, a to i důchodci, nejenom starobní, ale i invalidní důchodci, týkalo se to, týká se to i vdovských důchodů a sirotčí důchodů, tak měli dostat valorizaci. O tu jste je okradli a teď ještě znovu tady chystáte plošné okradení důchodců v režii ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, a samozřejmě se tento návrh týká celé Fialovy vládní pětikoalice.

Tak a zároveň znovu, jak říkám, na Ukrajince, Ukrajincům, těm převážně ekonomickým migrantům, kteří směřují do České republiky, tak jste dali 40,5 miliardy, plus 40 miliard na zbraně. Ono už to bude mnohem víc, proto je to cirka sto miliard, protože s těmi zbraněmi už je to údaj z jara. Na jaře už to říkal premiér Petr Fiala v médiích. Já jsem to sám viděl osobně, to jeho vyjádření. Každý si může to video přehrát. Takže 100 miliard korun Ukrajincům, ale naše lidi totálně sdíráte z kůže. Našim lidem vezmete a přerozdělíte Ukrajincům a na drahé, předražené různé zahraniční zakázky, které tady ještě paní ministryně obrany Černochová tají pozadí těch zakázek. To jsou ta bojová vozidla pěchoty a tak dále. Tam to skutečně smrdí a mluví o tom i odborníci.

Takže tohle to je politika Fialovy vlády a to číslo, kolik jste vydali na ty Ukrajince, to je tady potřeba zopakovat, protože je to nová informace. Tu interpelaci, tu odpověď jsem dostal včera, takže to tady všechno mám písemně. No a znovu zdůrazňuji, je potřeba si ještě jednou zopakovat, že vy nepočítáte s tím návratem těch migrantů zpátky na Ukrajinu. Byla to obrovská lež, kterou jste obelhali celou Českou republiku. A vy počítáte s tím, že tady zůstanou, to znamená, je to opět na úkor českých občanů a já vůbec nechápu, je to jasné porušení všech vůbec i právních norem, že vlastně vy jste tady zlegalizovali ekonomické migranty. Nikdo nemá nic proti pomoci, přiměřené pomoci tak, abyste... samozřejmě přiměřené pomoci skutečným válečným uprchlíkům. Přiměřené, časově omezené tak, aby se samozřejmě nesnížila, a aby se čeští občané nedostávali do chudoby, nedostávali do problémů. Ale zlegalizovat ekonomické migranty tímto způsobem, to je opravdu vrchol. To je zločin! To je přímo zločinný přístup, a i včetně těchto výdajů. To je samozřejmě problém a já znovu zdůrazním, že SPD chce být v příští vládě a tato opatření, tato škodlivá opatření, škodlivé kroky zrušíme. Zrušíme je a uděláme opět pořádek, aby český občan byl na prvním místě.

Pojďme dál. Teď samozřejmě Fialova vláda ještě ten problém eskaluje dále, protože Evropská unie přišla s dalším návrhem... No, ještě se zastavím u těch peněz. Evropská unie, ano, to je politika Fialovy vlády, kdy eurokomisařka Ursula von Der Leyenová řekla tento měsíc v Madridu, když Španělé přebírali předsednictví Rady EU, vyzvala členské státy EU, aby zaslaly Evropské unii další stovky miliard. Stovky miliard! Samozřejmě mluvíme v eurech.***




Přihlásit/registrovat se do ISP