(13.10 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

Reálné mzdy nám klesají, máme nejvyšší pokles reálných mezd v Evropě, jsme úplně na konci toho žebříčku - minus 8,3 %. Takhle to vypadá. Tím pádem je samozřejmě jasné, že když stoupají důchody, že se ten poměr zvýší. Ale chlubit se jenom tím A a neříci to B, je podle mě nefér. Důchody rostou, ale samozřejmě když si to zanalyzujete, tak si za ně koupíte méně, a to právě díky inflaci, kterou, jak říkám, tato vláda neřešila, ale pokud klesne, tak se tím chlubí.

Úcta k právu této vlády, úcta k seniorům této vlády je opravdu na pováženou. Nejvíce to asi vyvrcholilo během pochybného snížení valorizací na jaře tohoto roku. Je to u Ústavního soudu a uvidíme, zdali se ten soud zastane spíše seniorů, nebo této vlády. Jedno ale už víme teď, je to nerespekt k právu a nerespekt k seniorům, a to všechno se slilo v jedno při projednávání toho zákona v březnu tohoto roku. Všichni jsme toho byli účastni, ve třech bodech jsme to potom postoupili dál a dali k Ústavnímu soudu.

Vždycky když tady mluví pan ministr a představitelé vlády, tak já mám prostě pocit, že je všechno zalito sluncem, že všechno jde skvěle, ale za mě je to vždycky to chlubení se cizím peřím, pokud se na to podíváte trochu více do hloubky, než tím, co... ale těmi okolnostmi, které vlastně vláda mohla ovlivnit.

Kromě pana ministra Mariana Jurečky já jsem neslyšel žádného jiného ministra, který by se tady postavil a řekl by: já ve svém rezortu ušetřím. Jen pan ministr práce a sociálních věcí, místo aby tady přišel a bil se za seniory, tak je to naopak. Když tady předstoupí paní ministryně Černochová, tak za chvilku tady schvalujeme povinnost dvouprocentních výdajů na armádu z našeho rozpočtu. Neřekne tady - rozhodla jsem se například pro levnější variantu, nebudu chtít, abychom nakupovali F-35 za 120 miliard, ale chci třeba, já nevím, pokračovat v levnějších gripenech. Ne. Ona tady předstoupí a bojuje za tu armádu a vybojuje ta 2 % a myslím si, že nakonec opravdu budeme ty F-35 kupovat. Za 120 miliard. A myslím si, že to bude na dluh.

Nepředstoupí tady například pan ministr Hladík jako nový ministr životního prostředí a řekne (neřekne): budeme šetřit. Ne. Ten vyhlásil v tomto týdnu program "milion na dům po babičce". Zateplujeme, až se z nás bude kouřit, máme na to v rozpočtu 40 miliard korun. A budeme zateplovat domy po našich babičkách. Takže já rozumím tomu, že je to samozřejmě marketingový slogan. Nicméně už se to ale netýká nemovitostí, ve kterých bydlíme v bytech, už se to týká jenom rodinných domků. Ti kteří mají svou preferenci a prioritu bydlet například v bytě ve městě a mají ten byt po babičce, tak mají smůlu

Nepředstoupí tady třeba pan ministr Dvořák nebo Šalomoun, nepředstoupí tady paní ministryně Langšádlová a neřeknou: budeme šetřit, rušíme si teď hned naše ministerstva. Jsme zbyteční, jsme tady jen proto, aby se v pětikoalici naplnily proporce na ministerstva v rámci našich koaličních dohod, protože jsme vznikli uměle. Jsme uměle vytvořeni do počtu, to my už nechceme, jsme zodpovědní ministři, proto se zrušíme. To samozřejmě nikdo tady z nich, z těch 18 ministrů, neřekne. Raději to takzvané šetření přehodíme na seniory. A ještě s tou manipulativní rétorikou zodpovědnosti pro příští generace, abyste si ospravedlnili, že vám se šetřit nechce, tak tady předstupujete s tím, jak je to strašně důležité pro ty děti a vnoučata a pravnoučata. A říkáte v roce 2050, 2055, 2060 bude v minusu důchodový systém.

A co z toho vzniklo v tuto chvíli? Co vzniklo z toho, že tady tuto rétoriku my máme? Takže chtít důchody je v tuto chvíli je skoro nemravné, neetické, protože důchodci prožírají naši budoucnost, to můžeme číst mezi řádky v médiích, to můžeme slyšet mezi řádky v prohlášeních politiků. A já si opravdu musím velmi smutně povzdechnout, že díky této vládě a některým médiím jsou senioři v nemilosti, ba dokonce dehonestováni.

Přečtu vám z diskuse jeden příspěvek, cituji: Články neustále se zaobírající horentním zvyšováním důchodů mají mít zřejmě informativní charakter - píše se v jednom článku tuším že ze SeznamZpráv nebo z Novinek - ale spíše mají kontraproduktivní účinek. Zvyšují skrytou, ale i zcela zjevnou zášť vůči seniorům v mladší generaci. Chci věřit, že to není záměr, nicméně nenávistný obsah některých diskusních příspěvků svědčí o opaku.

Takže bych chtěl poprosit, abychom naopak nebyli ti, kteří rozdělují, já už jsem to tady říkal od rána, ale ti, kteří prostě si váží, váží seniorů, váží si té starší generace, která nás, mladší generaci, vychovala a která si určitě nezaslouží to, že - a potom se dostanu k těm konkrétním krokům - například z mimořádných valorizací děláme kvazi sociální dávku. Poněvadž důchod starobní není žádná sociální dávka. Lidé nepřicházejí na úřad práce a nežádají v nějaké tíživé situaci s nataženou rukou pomoc od státu, ale je to nároková věc, která je vypočítána podle toho, kolik máte dětí, jak dlouho jste studovali, jak jste vydělávali, jak dlouho jste přispívali do důchodového pojištění. Není to sociální dávka.

Neustále se tady také omílá, že ta minulá vláda neudělala nic. Já jenom připomenu, že ta stálá komise pro spravedlivé důchody, na kterou navazuje tato takzvaná penzijní reforma, byla za Babišovy vlády. Tam se zvýšila, za Babišovy vlády, z 9 % na 10 % základní výměra důchodu, aby to bylo o něco spravedlivější v té zásluhové části, ale známe všichni rozsudek Ústavního soudu, který říká, na tu zásluhovou, percentuální část vůbec nesahejte, nejde zvýšit ta základní výměra o víc, než je těch 10 % průměrné mzdy. Taktéž zvýšila, nebo dala příspěvek 1 000 korun všem seniorům nad 85 let a položila samozřejmě základy bych řekl této důchodové reformy, ale troufám si říci úplně jinak, než jak k tomu přistupuje Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Já přečtu jen roky, protože tady tento argument hodně říká právě KDU-ČSL, tak já teď přečtu léta, roky, kdy od roku 1996 byla KDU-ČSL ve vládě a mohla s těmi důchody, s tím systémem něco skutečně udělat. Tak jak to vyčítá například hnutí ANO, které je tady od roku 2013, tuším, ve vládě. Takže KDU-ČSL mohla dělat něco ke stabilizaci důchodů a s důchodovým systémem v roce 1996, 1997, 1998, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 byla ve vládě, 2008, ve vládě byla i v roce 2009, poté byla ve vládě v roce 2013, 2014, 2015, 2016, zasedala ve vládě i v roce 2017 a teď zasedá ve vládě v roce 2022. Celkem osmnáct let, tuším, že to je, kdy ten systém mohla změnit, ale bude neustále argumentovat tím, že ty minulé vlády nic neudělaly a dívá se významně do těch opozičních lavic, jako že to je jejich odpovědnost. Takže v tuto chvíli já jsem tady přečetl, že to je odpovědnost skutečně celé Poslanecké sněmovny.

Pokud jste tedy nebyli spokojeni, mohli jste to samozřejmě udělat už dávno, například pokud se teď oháníte spravedlností, že někteří mají menší důchody než jiní. S tím, ale pozor, reálně hrozí to, že pro občany, kteří vydělávají více a tím více samozřejmě více do toho důchodového systému přispívají, bude tento systém bych řekl demotivující, pokud ho budeme chtít nějakým způsobem narovnat na úkor těch jednotlivých - základní a percentuální části, což se prozatím neděje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP