(11.40 hodin)

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Ještě jedna drobná poznámka. Mně tady z té dnešní debaty, a té krátké debaty, která se vede k tak důležitému tématu obecně - vyplývá jedna věc: když dva dělají totéž, není to totéž. Jestli by nebylo opravdu vhodné, zamyslete se nad tím, myslím, že jste dostatečně všichni inteligentní, alespoň moje důvěra tady v to je určitě, zda by nebylo vhodné opravdu změnit rétoriku směrem k opozici. Připomněla bych i pro ty, co tu nebyli, že vláda minulá prošla velmi nelehkým obdobím covidu, a co udělala? Významným způsobem se bavila s opozicí, a všichni, kdo tu byli, tak to nemohou popřít, rozhodně poněkud dle tehdy našeho názoru více než s námi, protože pan premiér chtěl slyšet názor opozice, protože chtěl opravdu spravovat tuto zemi společně. A tady je velmi důležitá věc a to je tedy něco, co se týká důchodů. Já to nechci dále nazývat, protože bychom se dostali do nepřesných termínů. Ta komunikace s opozicí je nulová, nebo možná na záporné poloose. A věřte mi, že tam jsou mnozí, kteří určitě by vám mohli poradit, ale to byste museli chtít opravdu ty věci změnit. Mně tady z toho vypadá jako člověku, který vidí dopady, a to jsou ti lidé dnes a denně v ordinacích, kteří opravdu ve velké míře začínají nemít na zdravotnické prostředky, na doplatek na léky, a že se k nim chováme tedy velmi nadřazeně, bez ohledu na to, co říkají, a to se domnívám, že tedy by býti nemělo. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Igor Hendrych a poté Michael Kohajda. Prosím.

 

Poslanec Igor Hendrych: Dobrý den. Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené dámy, vážení pánové, já bych chtěl reagovat ještě na to, co před nějakými zhruba dvaceti minutami řekl pan poslanec Bělobrádek. On hovořil o tom, že v podstatě máme jakýsi problém udržet náhradový poměr vůči průměrné mzdě u důchodu na výši 40 %. Já bych chtěl kontrovat, že momentálně ten náhradový poměr už je blízko 50 % a dovolit si to můžeme. I při tomto poměru, pokud se podívám do statistické ročenky, kterou vydává Český statistický úřad, Senioři v datech, tak nám vychází, že jednočetné seniorské domácnosti jsou ve 27,5 % ohroženy chudobou. I při tomto náhradovém poměru. A to jsme klesli, protože v roce, vycházím tedy z dat z roku 2021, protože novější data k dispozici nejsou, tak v tom roce 2020 byl ten podíl ohrožených chudobou u těch lidí nad 65 let ještě o 10 % vyšší. Zvyšováním důchodů radikálním v tom období došlo k poklesu o 10 %, ale přesto pořád je to více než čtvrtina této konkrétní populace, která je ohrožena chudobou i při tom současném náhradovém poměru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také děkuji. Nyní pan poslanec Michael Kohajda, připraví se paní poslankyně Jana Hanzlíková. Prosím.

 

Poslanec Michael Kohajda: Děkuji. Tak já bych jen chtěl zareagovat na kolegu Juchelku, vaším prostřednictvím, pane předsedající. Je samozřejmě dobré, že tady máme konkrétní čísla a konkrétní tabulky, ale bylo by fajn, kdyby se ty zprávy komentovaly i v jejich úplnosti. Ten problém přece není v míře zadlužení vůči HDP, kterou jste řekl přesně zřejmě, ale je v té rychlosti. A to jste nezmínil, že aktuálně vedeme tabulku zadlužování, růstu dluhu vůči HDP podle dat Eurostatu. To je to důležité. Ta rychlost, kterou se zadlužujeme, a ta rychlost, jakou se blížíme dluhové brzdě.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní paní poslankyně Jana Hanzlíková, poslanec Aleš Juchelka. Všechno faktické poznámky. Prosím.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Já děkuji za slovo, pane předsedající. Tak já když sleduju tu debatu, tak jsme se dostali přesně tam, kde já to kritizuji, a to že se na to zase díváme pouze očima ekonomů, pouze přes peníze. Ale já už jsem několikrát tady ve svých proslovech zmínila, že jsem neviděla a ani pan ministr se nikdy o nich nezmínil - teď hovořím o analýzách sociálních dopadů. Přece na určitou problematiku není možné se dívat pouze očima ekonomů. Musíme brát v potaz sociální dopady. A mě by zajímalo, jestli existují vůbec nějaké relevantní analýzy, protože takové v podkladech nejsou. A jak říkám, pan ministr se o nich vůbec nezmínil. A už jenom v současné době podrobné statistiky ukazují, že v České republice už nejde o chudobu takovou, že se týká jednotlivých sociálních případů, ale že jde o systémovou chudobu. A to by měl být impuls pro to, abychom to mnohem citlivěji vnímali. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. A nyní pan poslanec Aleš Juchelka s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já děkuji moc. Já budu ke svému ctěnému kolegovi panu Kohajdovi hovořit. On se totiž, vaším prostřednictvím, navýšil ten dluh za vaší vlády. Za vaší vlády máme tady ten šílený schodek rozpočtu. No a já se ptám tedy, abychom zůstali u těch faktických informací, tak jaká je ta rychlost? Pan Kohajda možná by řekl, že ta rychlost je rychlá směrem k té dluhové brzdě, ale prozatím tady neslyším to B, protože tato vláda začíná brzdit jenom na seniorech. Ty brzdové destičky, to jsou vlastně ti senioři u těch brzd, ale nejsou to žádné výdaje vlády. Neslyším tady, že by pan Kohajda řekl, tak my musíme šetřit i na té naší straně, na té straně výdajů u vlády, tak jak tady říkám. To jsem neslyšel. Ale pořád se obhajuje to, že budeme snižovat.

Já jsem samozřejmě tady v tom reagoval na větu paní poslankyně Levko, že ten stav českých financí je neudržitelný. A jenom jsem tady argumentoval fakty, jak na tom jsme v poměru Evropské unie. Pokud je tedy ten náš stav při takovémto dluhu k HDP neudržitelný, jak by potom pan poslanec Kohajda nazval ten průměr Evropské unie 85 % zadlužení k HDP? To už musí být absolutní katastrofa.

Takže pojďme si říkat ta fakta, pojďme si říkat tak, jak to skutečně v tuto chvíli je. A je to tak, že vy teď skrze tady tento zákon měníte podmínky nejen finanční, ale i u předčasných důchodů pro současné starobní důchodce. Pro současné starobní důchodce a pro ty, kteří půjdou nejblíže do důchodu. Není to žádná důchodová reforma, je to jenom hojení se státního rozpočtu na důchodcích. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jako další vystoupí pan ministr Marian Jurečka, připraví se paní předsedkyně Alena Schillerová, paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Tak k tomu, co tady zaznívalo, že neděláme úsporná opatření, že nešetříme sami na sobě, na provozu. Tak myslím si, že i opoziční poslanci by mohli znát a vidět, když četli návrh konsolidačního ozdravného balíčku, tak je tady dohoda, která vzešla i z dohody napříč celou Sněmovnou, o úpravě platů politiků, soudců a státních zástupců, na rezortech máme dohodu, že snížíme objem na platy minus 2 %, budeme snižovat a snižujeme a už jsme snížili počty státních úředníků, a teď mluvím o těch, co jsou ve státní službě, protože rozhodně navyšujeme počty pedagogů, protože přicházejí silné populační ročníky do škol. Nelze sčítat tady tyto dvě množiny, je potřeba striktně oddělovat, co je státní úředník, takzvaný bílý límeček ve státní službě, a co jsou například učitelé nebo hasiči nebo policisté.

Pak také chci tady jasně říci, že je tady další úspora minus 5 % na provozních výdajích rezortů. To se děje už v letošním roce. Dokázali jsme ušetřit významné finanční prostředky na provozu jak v oblasti energií, tak i v další oblastech. Takže ano, začínáme výrazně a začali jsme dělat opatření, která se týkají chodu jednotlivých ministerstev tak, aby se ale nedotkla negativně našich klientů, našich občanů. Takže to je tato jedna podstatná věc.

A znovu se vracím k tomu, co tady zaznívá neférově, nepravdivě. My zvyšujeme důchody tak, jak to zákon ukládá, zvýšily se o 30 %. Tou změnou, kterou navrhujeme, garantujeme pro všechny starobní důchodce, i pro ty budoucí, že porostou jejich důchody vždy o inflaci a o jednu třetinu růstu reálných mezd, což byla situace, která tady platila dlouhé a dlouhé roky a dokázala zajišťovat dostatečnou, dobrou životní úroveň. Ale je potřeba vyvážit to, že nemůžeme jet tím tempem zadlužování, které tady je, to znamená, že 1. ledna příštího roku začínáme státní rozpočet s deficitem 90 miliard korun jako částkou, kterou platíme za obsluhu státního dluhu, tedy za dluhy, které už se udělaly za minulých vlád.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní paní předsedkyně Alena Schillerová, potom paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já jsem byla požádána jedním bývalým úspěšným podnikatelem z jižní Moravy. Prosil mě, a asi nás sleduje, jestli bych tady mohla přečíst jeho příběh, který mi tady popsal. Nechce uvádět jméno, ale mám jenom říct, že se dobře znáte, pane ministře: ***




Přihlásit/registrovat se do ISP