(11.10 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Ale já chci upozornit na jednu věc. Toto třetí čtení tohoto velmi zásadního zákona, kterým definitivně zpomalujete a chcete zpomalit valorizace našim důchodcům, se projednávalo ve středu 19. července zhruba asi 45, možná 50 minut, dnes jste omezili řečnickou dobu po dvou hodinách. To znamená, někdy před jedenáctou hodinou jste omezili řečnickou dobu. Já vám tady nebudu vzpomínat na to, jak se tady natahovalo třetí čtení u daňového balíčku, kdy se tady bojovalo za pojišťovny a za jejich vylobbovanou výjimku. Nebudu vám připomínat, jak se tady protahovalo třetí čtení u EET a tak dále. Takže prosím nepoučujte nás, já vím, že jste teď v koalici, že si myslíte, že máte na všechno patent a že - prostřednictvím pana místopředsedy, pardon - že máte stoosmičku a že prostě my jsme vám úplně ukradení. Ale my máme právo tady mluvit a vy jste nám zkrátili řečnickou dobu po necelých třech hodinách. (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní pan poslanec Jiří Mašek, připraví se pan poslanec Hubert Lang, Pavel Bělobrádek a další faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, já bych chtěl zareagovat na pana ministra Jurečku, který tady kritizoval Andreje Babiše, že ve svém projevu tady měl snad porovnávat neporovnatelné důchody, že někde se ty důchody daní, někde se z nich platí sociální a zdravotní. Takže pane ministře, když budeme porovnávat čisté důchody, očištěné od daní a pojištění, tak na to existuje tabulka srovnání 44 zemí, ve které jsou na čele Norsko, Švýcarsko, Spojené státy, Finsko, Francie, Španělsko, je to zhruba mezi 1 800 eur měsíčně a 1 400. Samozřejmě takhle to nemůžeme úplně porovnávat. V téhle tabulce my jsme sedmnáctí z těch 44 se 630 eury měsíčně. Peloton uzavírají potom Ruská federace na 39. místě - 174 eur, případně Ukrajina se 110 eury. Podotýkám, je to zhruba 2 500 korun, a připomínám, že ukrajinskému důchodci v České republice dáváme příspěvek 5 000 korun po celou dobu jeho pobytu. Ale to jenom tak na okraj.

To, co je ale důležité srovnávat, je nákupní košík toho důchodce. To zařídilo WHO. Je to skupina 10 druhů potravin - chléb, mléko, jogurty, vejce, rýže, sýr, maso, ryby, ovoce a zelenina - v doporučeném množství na celý jeden rok. A tady se Česká republika drží na 19. pozici z těch 44 a důchodce za ty potraviny za rok utratí 23,5 % ze svého důchodu. Ty nejlepší státy potom, které jsem jmenoval, mezi 13 a 14 %.

To, co se ale tady povedlo, čili ta vysoká inflace, energie a podobně, nás pošlou někam jinam. A já se těším, až budeme tato čísla, která jsou z dubna 2022, moci porovnat s těmi z letoška, ale to si musíme ještě chvíli počkat. Ta čísla ale budou pro české důchodce mnohem horší. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji i za dodržení času. Nyní vystoupí pan poslanec Hubert Lang, připraví s Pavel Bělobrádek, Marian Jurečka. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji. Já bych chtěl zareagovat fakticky na pana Jakoba, který zde vystoupil a ve své podstatě navrhl prodloužení, abychom dneska jednali po 14. hodině, abychom si tady my mohli říci své věci a podobně. Kolegyně Peštová, prostřednictvím pana předsedajícího, to přesně tady řekla. Víc nic farizejského jsem tady ještě dneska já snad neslyšel. Pan Jakob samozřejmě musel tušit, že okamžitě, jakmile toto vznese a řekne, víme, že Poslanecká sněmovna v pátek jedná do 14 hodin, když nevím, co by se muselo stát, že okamžitě bude vzneseno veto od naší paní předsedkyně klubu nebo případně od klubu SPD. Vy jste to věděl, pane Jakobe, proto jste to sem přišel říci za ten pultík a proto jste potom dál reagoval. Já přesně vím, jak to dopadne dneska na vašich sociálních sítích. Vy tam vystoupíte a začnete říkat: ale my jsme to chtěli projednat, my jsme chtěli, ale vidíte, podívejte se na tu škaredou, na tu opozici, která zamítla to jednání po 14. hodině. To je farizejské. Snad nic víc farizejského ani být nemůže než to, co jste tady, pane Jakobe, předvedl. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Pavel Bělobrádek, připraví se pan ministr Marian Jurečka. Zatím poslední dvě faktické poznámky. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, členové vlády, právě to rozdělování společnosti je v tom, že říkáte, že se tady jedná jenom o důchodce. Samozřejmě ti si zaslouží důchod, ale podívejte se na náhradový poměr, nevím co... jaký náhradový poměr, deset, já myslím, že ten náhradový poměr je 40, 50 a podobně. Ten problém, který tady je, že pokud chceme dát peníze na zdravotnictví, chceme podpořit rodiny s dětmi, tak na to musíme mít peníze. A buď je vezmeme tak, že jde ministr financí po ministerstvu a řekne jejda, tady je 150 miliard, někde je najde ve skříni. Anebo si je musíme půjčit, nebo je musíme mít na příjmu. A pokud je nemáme, pokud ten výdaj, který tady je legitimní, a to jsou důchody, které budou růst, tak potom musíme říct, že ten dluh, který vytvoříme, protože to může jít pouze na dluh, tak že ho potom ty děti nebo už jejich rodiče budou platit. Právě dluhová služba bude tím, co zničí ekonomiku do budoucnosti. Takže to rozdělování je - ano, teď přidejme na 40 % náhradového poměru, který jsme v minulých vládách spolu podporovali, a kvůli tomu jsme také měnili ten výpočet, anebo řekneme dobrý, tak jim teď dáme ještě víc, dáme jim 50, 60, 70 dáme penzistům, jistě, zaslouží si, pracovali celý život, ale pak musíme čekat, že to někdo zaplatí. A kdo to zaplatí? No rodiče nebo jejich děti.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Jako další vystoupí s faktickou poznámkou pan ministr Marian Jurečka, poté Aleš Juchelka a další, jsou to všechno faktické poznámky. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Tak já si dovolím ještě tady také říci, aby to nezapadlo, že v té rozpravě v prvním i druhém čtení mohli vystoupit úplně všichni, nikdo nebyl nikde omezován, byť tam předcházela tomu také i dlouhá přednostní práva, v prvním čtení bylo myslím 14 poslanců, kteří vystoupili, desítky faktických poznámek, ve druhém čtení bylo ještě více vystupujících. Takže nemluvte prosím teď argumentačně o tom, že tady někdo omezuje demokracii a právo vystoupit ve Sněmovně. Viděli jsme tady také i k tomuto bodu - k tomuto bodu! - v době přednostních práv, která vystupovala, velmi dlouhé projevy, které byly od betonu přes radioporty až já nevím po co, které nesouvisely primárně s touto tematikou, a zaznívaly tyto projevy ze strany lídrů opozice. Takže poprosím, aby tady byla korektnost. Když sem přicházíte a říkáte, že někdo nemohl vystoupit, tak to není pravda. Budou moci i poslanci vystupovat nadále. Myslím si, že ve 20 minutách člověk dokáže říct velmi mnoho toho, co je důležité, co je podstatné.

A pak také chci říci na kolegyni Bereniku Peštovou, prosím vás, řekněte mi, když jste tady takhle před chviličkou vystoupila, kdy já nebo Pavel Bělobrádek nebo kdokoli z nás poslanců KDU-ČSL tady měl někdy dlouhé projevy, že jsme tady někdy četli nějakou Honzíkovu cestu a podobně. Buď to doložte, anebo neříkejte věc, která není pravda. Jestli zobecňujete na někoho jiného z jiných stran, tak to pojmenujte, ale vy jste mluvila ke mně, k Pavlu Bělobrádkovi a ke KDU-ČSL. (Předsedající: Nepokřikujte prosím!) Já vás žádám, ať se omluvíte, protože vůči KDU-ČSL je to nepravda. Nikdo z nás nikdy, já to pamatuji tady devět let, nic takového jsme nedělali. A ve třetím čtení rozhodně nikdo z nás nikdy neobstruoval.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Jenom pro pořádek žádám poslankyně a poslance, aby respektovali vystupování u mikrofonu a nepokřikovali po sobě z jedné či z druhé strany.

A nyní poprosím o vystoupení s faktickou poznámkou pana poslance Aleše Juchelku, připraví se Alena Schillerová, David Kasal a další. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já opravdu musím reagovat na pana poslance Bělobrádka, protože on neustále opravdu pokračuje v té rétorice... (Předsedající: Mým prostřednictvím.) ... vaším prostřednictvím, promiňte, rozdělování společnosti. Ono vždycky je tady taková jakoby mantra, a to je, že když se ekonomice v České republice daří, tak se řekne těm důchodcům: teď vám přidávat nemůžeme, protože musíme šetřit na ty horší časy. A když se té ekonomice nedaří, jako v tuto chvíli, tak je tady zase mantra a říkáme: senioři, my vám přidávat nemůžeme, protože se nedaří, naopak ještě v tuto chvíli vám musíme finanční prostředky nějakým způsobem omezit, abyste byli solidární k těm ostatním přece! Ale kde je ta solidarita ze strany vlády? Tady pan poslanec Bělobrádek, vaším prostřednictvím, mluví pouze o seniorech, tak já bych měl za to, že se tady postaví a řekne: no tak já očekávám od paní ministryně Jany Černochové, že nebude nakupovat F-35, které jsou za 120 miliard, ale gripeny, které jsou třeba na polovině ceny. Já nevím. Nebo že tady vystoupí pan ministr Dvořák a řekne: já tady okamžitě ruším své ministerstvo, protože je zbytečné. Ale to se pravděpodobně nestane, protože vy si tady své pašalíky uchráníte a naopak veškerou tu finanční zodpovědnost přehodíte na ty seniory, a to nejen samozřejmě prakticky, což vidíme tedy u této změny novely zákona, ale hlavně, a to je hrozné, tou rétorikou, kterou tak rozdělujete společnost a samozřejmě ty samotné rodiny. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP