(11.00 hodin)

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, já myslím, že je naprosto demokratické, pokud se postupuje podle jednacího řádu. Konečně i hnutí ANO několikrát v průběhu té doby, kdy bylo u vlády, navrhovalo zkrácení debaty na dvakrát 10 minut. Není to tady nic nedemokratického, jen možná někteří mají krátkou paměť.

Druhá věc je to, co říkal tady pan ministr a místopředseda vlády. Třetí čtení jasně definuje i náš jednací řád, co se v něm má probírat, a i určitě na diskusi bylo dost času i v prvním čtení, takže se domnívám, že není jaksi vůbec nic protidemokratického, že se jenom snažíme, aby ta situace nebyla proti smyslu toho, co je v jednacím řádu napsané.

A co se týká naší účasti ve vládě, ano, tak si to připomeňme, jak to bylo za Sobotkovy vlády. Já jsem v ní seděl. Tehdy náhradový poměr, tedy ten vztah mezi průměrnou mzdou a průměrnou penzí, klesl pod 40 % náhradového poměru. A tehdy se změnil ten výpočet, protože se vláda rozhodla, že nechce, aby to padalo pod 40 %. A stejně tak se teď mění, když to stoupá k 50, roste k 50 %, tak to zase chce změnit, to je zcela legitimní. A ten náhradový poměr, který se počítá, má se směřovat ke 40 %, není přece žádná hanba. A také si uvědomme, ano, jsou tady penzisté, ale ten, kdo má nejmenší příjem na hlavu jsou rodiny s dětmi. Tak řekněte, že rodiny s dětmi vás nezajímají, že rodiny s dětmi, a nejenom ti rodiče, kteří mají děti, ale i ty jejich děti že budou platit potom za to, že teď ten náhradový poměr nebude 40 %, ke kterému směřovaly i ty vlády, v kterých jste byli, i ta Sobotkova, v které jsme seděli spolu (Předsedající: Čas.), že na ně kašlete.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Jan Jakob, paní poslankyně Mračková Vildumetzová, Aleš Juchelka a další. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Vážené dámy, vážení pánové, musím reagovat na některé své předřečníky fakticky. Byť mnohé jsem chtěl říct, tak řekli již kolegové Jurečka a Bělobrádek. Mně je vyčítáno, že jsem navrhl zkrácení té řečnické doby, nicméně já jsem první navrhl, abychom se tomuto bodu věnovali po 14. hodině, abychom využili dnešní odpoledne, večer k tomu, abyste mohli přednést svá vystoupení, která máte ve velkém počtu nachystaná. Ten návrh jsem dal podmíněně. Až v případě, že ten návrh, abychom jednali celý dnešek, zavetujete, tak abychom ten tedy omezený čas, který tím vetem vy jste omezili, tak abychom ho co nejefektivněji využili, aby se dostalo na co nejvíce řečníků. Takže tak to byl fakticky ten postup. Já jsem původně navrhoval, abychom jednali déle, abychom dnes jednali a ten čas využili co nejefektivněji. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní paní poslankyně Mračková Vildumetzová, Aleš Juchelka, Berenika Peštová a další. Všechno jsou to faktické poznámky. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane místopředsedo, za slovo. Nejdříve reakce na pana Bělobrádka, prostřednictvím pana předsedajícího. Já doufám, že sleduje program schůze a že ví, že hnutí ANO tam má předloženu již několik měsíců novelu zákona, kde se má zvýšit rodičovský příspěvek na 400 000. Takže pan poslanec tady něco povídá a vůbec neví, co je už mnoho měsíců na programu této schůze Poslanecké sněmovny.

No a nyní k panu ministrovi práce a sociálních věcí, k panu ministrovi, který je prvním ministrem, který nebojuje za své seniory, tak bych mu chtěla připomenout, že byl s námi ve vládě v roce 2013 (2014?) až 2017 a byla to právě KDU-ČSL, která si přivedla svoji náměstkyni na Ministerstvo práce a sociálních věcí, paní Ivu Merhautovou, která měla na starosti důchody. A teď jste si ji tam instaloval tedy nazpět, takže znovu je tam náměstkyní. Takže já si myslím, že právě KDU-ČSL mělo už ty možnosti, mělo svoji náměstkyni, neudělalo s tím vůbec nic. A co považuji za úplně strašné, je, že vy tady říkáte, že tady předkládáte důchodovou reformu. My všichni víme, že to důchodová reforma není, že to je pouze úprava parametrická, a přesto si dovolíte dát návrh, takže si absolutně protiřečíte, když ještě v rozpravě nepromluvil ani jeden poslanec, tak zkrátit tu dobu na dvakrát 10 minut. To je absolutně nehorázné, ale je to samozřejmě obraz této pětikoalice. Nic jiného k tomu říct nejde. Já jsem tady do současné chvíle nezaregistrovala, že tady ministr práce a sociálních věcí by vystoupil k jednotlivým pozměňovacím návrhům, aby se s námi chtěl o těch věcech, o té mimořádné a řádné valorizaci, bavit! (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Aleš Juchelka, poslankyně Berenika Peštová, Alena Schillerová a další faktické poznámky.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já budu hovořit k panu poslanci Bělobrádkovi, který tady uvedl několik věcí, vaším prostřednictvím. To, co tady předvedl, je klasické rozdělování společnosti, kdy staví proti sobě seniory a rodiny s dětmi a rodiny s dětmi zase proti seniorům. A tak pokračuje samozřejmě v té rétorice pana ministra Jurečky, který taktéž tu společnost takovýmto způsobem rozděluje. Moc dobře víme, že když dával, já nevím, rozhovor na Novinky a další, říkal: pokud nebude snížena valorizace u penzí, nezbude nám na rodičovský příspěvek. Takže toto se mně osobně nelíbí a proti tomu rozdělování společnosti, proti tomu stavění těch různých skupin proti sobě vystupuji už dlouze, protože to spolu prostě vůbec nesouvisí. Ten náhradový poměr byl naopak za vlády Andreje Babiše zvýšen z 9 procent na procent 10, takže tam si myslím, že ten začátek možná nějakých parametrických změn začal.

To řečnění dvakrát na 10 minut, které jsme tady navrhovali, tak já si to pamatuju úplně přesně. Úplně přesně. Bylo to v době covidu, kdy jsme tady seděli v rouškách v polovičním počtu u jednání Sněmovny. Vůbec jsme nevěděli, co bude. Tehdy jsme u vlády Andreje Babiše dělali masivní pomoc firmám, občanům, všem těm, aby mohli zůstat doma, protože jsme nevěděli, která bije. Ano, a také tam byla několikrát snížena řeč na dvakrát 10 minut. No a ta efektivita, o které tady mluví pan poslanec Jakob, tak ta se dá vyjádřit slovy pana ministra Jurečky (Předsedající: Čas.) a paní předsedkyně Pekarové: mlčte a šoupejte nohama! Toto je ta vaše efektivita! (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jako další vystoupí paní poslankyně Berenika Peštová, Alena Schillerová, Jiří Mašek a další. Všechno jsou to faktické poznámky. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Tak já budu reagovat na více svých předřečníků, ale nejvíc to asi odnese pan ministr Jurečka a pan Bělobrádek. Od vás je to tak farizejské, tak farizejské, když tady říkáte něco o jednacím řádu. Vy, kteří jste si z něj udělali trhací kalendář? Tak vy se tady budete opírat o to, co je v jednacím řádu? Že tady v minulosti nebylo, abychom takhle řečnili? Vždyť to přece není pravda. (Hovoří stále hlasitěji.) Podívejte se do těch stenozáznamů, jaké diskuse se tady vedly, jak jste tady předčítali stenozáznamy, jak jste tady předčítali směrnice! Kolikrát jste četli něco, co vůbec nemělo nic společného s daným bodem! A vy teď tady farizejsky budete říkat, že to nebylo zvykem? Ale bylo to zvykem! Akorát že teď dostáváte stejnou medicínu. Ale rozdíl mezi námi a vámi je v tom, že my jedeme věcnou diskusi k danému bodu! Ne že vám tady předčítáme nějaké směrnice nebo Honzíkovu cestu. Snažíme se bavit o daném tématu, jenom pouze čekáme, že nám na to budete odpovídat. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní paní předsedkyně Alena Schillerová, potom Jiří Mašek, Hubert Lang a další. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. No, pane poslanče Bělobrádku - ano, vidím vás, prostřednictvím pana místopředsedy. (Poslanec Bělobrádek volá, že je tady). Výborně, výborně, to jsem ráda, že jste tady... prostřednictvím pana místopředsedy. Tak já myslím, nemusíte nám tady přednášet jednací řád, my umíme číst a známe ho. Víme, co se řeší v každém čtení.***




Přihlásit/registrovat se do ISP