(10.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A pokud teda pan premiér znovu opakuje, že se bavili o plynovodu Stork II, tak já bych chtěl vědět, kdo ho postaví. Já vám doporučuju, pane premiére, aby to udělal ČEZ, protože je distributor plynu. Innogy, které patří maďarskému státu, to určitě neudělá, pochybuju. No a tak to udělejte, když stále o tom mluvíte. Bavili jste se o jaderné energetice, tak doufejme, že už to není dopředu rozhodnuto, kdo dostane ty Dukovany. Mimochodem, kdybychom my nepřipravili Dukovany, tak vůbec není nic. Karel tady není, ale možná by mohl vyprávět o Temelínu a tak dále. Takže ten Stork bychom chtěli vědět, jestli to bude, kdo to postaví, kdo to zaplatí. A myslím si, jak mně nedává smysl, že vy platíte za rozšíření TALu, že to platí MERO, naše firma, vážení spoluobčané, naše firma, když rafinérie rozhoduje polský majitel, tak tady mi to dává smysl, že by to postavil ČEZ, který by ten plyn mohl distribuovat. Takže uvidíme, jestli, protože z členů vlády nikdy nevypadne nic dobrého. Konkrétního. Dobrého taky ne.

Morawiecki tady, ještě jsem zapomněl, děkuji, že se podařilo vyřešit krizi kolem dolu Turów. Tak já myslím, že všichni obyvatelé Liberecka taky děkujou za ten blbej kontrakt, který nás samozřejmě poškozuje. No a tady znovu ta mantra, že vždycky pan premiér říká, oni to opakujou, že my jsme stále něco zanedbali. Já nevím, co my jsme zanedbali. My jsme nic nezanedbali. My jsme skládali účty a my jsme hlavně měli program. Tahle vláda nemá žádný program. Nemá. A nikomu to evidentně nevadí.

Takže je to všechno o tom, že považuji za absolutně nepřijatelné, že vláda se hojí na důchodcích, šetří na nich. Nezaslouží si to. A ty tabulky jsou zmanipulované, ano? Jsou zmanipulované. Protože to, že jste to museli udělat a navýšit, tak to zásadním způsobem určitě nepřispělo k tomu, aby důchodci byli ve vatě. Určitě nejsou, mají těžký život. Je to hlavně o zdravotnictví, které vůbec nefunguje, jsou to léky a další věci. Takže proto my tady vystupujeme a chceme, aby zkrátka vláda ustoupila od toho, že bude nadále okrádat naše důchodce, tak jak to dělá od svého nástupu do úřadu. Děkuju. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Mám zde další přihlášku ještě před otevřením bodu s přednostním právem, a to pan ministr Jurečka. Prosím, máte slovo, pane ministře.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Dobré dopoledne, vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové. Já si dovolím reagovat alespoň stručně na to, co tady zaznělo zhruba v poslední hodině vystoupení pana předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Hovořil tady o tom, jakým způsobem tato vláda přistupuje jak k důchodcům, ale i k ostatním skupinám občanů této země. Tak já si dovolím říci, jaká je skutečnost, jaká jsou fakta, jaká je realita.

Říkal jsem to tady už minule, minulý týden, tento týden ve středu, ale i v projednávání této novely ve druhém i v prvním čtení. Když se podíváme na vývoj situace českých seniorů, kteří pobírají starobní důchod a jiné důchody, tak jen za poslední rok a půl ten nárůst výše důchodů je 30 % a v současné situaci je výše průměrného důchodu v této zemi, který prakticky odpovídá i tomu nejčastěji pobíranému důchodu v rámci mediánu, 20 200. A naprostá většina lidí v této zemi má důchod někde v rozmezí 18 až 22 000 korun. Já nezlehčuji, opakuji, nezlehčuji to, že jsou tady lidé, senioři, především potom ti, kteří žijí sami v domácnostech a nemají třeba ani vdovský, vdovecký důchod, tak u nich ta situace samozřejmě je složitější. Ale zároveň tady vláda výrazně těmto skupinám osob pomohla za poslední rok tím, že jsme výrazně upravili normativy příspěvku na bydlení. Za předchozí vlády ten příspěvek na bydlení byl stanoven tak, že zhruba u 55 % žadatelů je stropoval a už jim nepomáhal s úhradou nákladů na bydlení, prostě dostali jenom tu výši, kterou jim dal ten strop, a i když to byli často senioři, kteří žili ve městech, ve větších bytech, které jim prostě zůstaly, protože už děti odešly a třeba odešel i manžel, manželka a ovdověli, tak tito lidé měli za minulé vlády velké problémy, jak uhradit své náklady za bydlení. To se v loňském roce změnilo a ta podpora se výrazně navýšila, takže dnes ten strop postihuje zhruba 15 % těch žadatelů o příspěvek na bydlení a také tato forma pomoci v této výjimečné situaci, si myslím, že se ukazuje jako pomoc, která má hluboký smysl.

Nicméně když se podíváme na tu situaci důchodců, tak já jenom připomenu, za vaší vlády jsme tady jako KDU-ČSL celkově třikrát podávali pozměňovacím návrhem návrh na zavedení výchovného. Bylo to vždycky z vaší strany odmítnuto. Podařilo se to až myslím na předposlední schůzi v minulém volebním období prosadit, byl to potom ve finále návrh Romana Sklenáka, který byl prohlasován naprostou většinou ostatních hlasů ostatních stran, a od 1. ledna letošního roku je tady výchovné, které měsíčně pomáhá víc jak 1,4 milionu žen, dnešních babiček, které jsou těmi klíčovými lidmi, kteří vychovali, porodili a vychovali nás, současnou produktivní generaci, kteří byli tím systémem potrestáni za to, že se věnovali mateřství a rodičovství, že jim utekla část kariéry, že přišli o část svých platů a růstu toho platu nebo mzdy během svého života. A výchovné narovnává jednu klíčovou nespravedlnost a to je to, abychom právě dokázali ocenit nejenom to, jak dlouho člověk pracoval a kolik vydělával, ale také že investoval svoji lásku, bezesné noci, svoji trpělivost do toho, že tady je dnešní generace, která tady může svými odvody vlastně přispívat na ty důchody. Je to 20 miliard korun za tento rok, které pomohly těmto osobám, těmto ženám, které nebyly oceněny nikdy v minulosti.

A v návrhu této důchodové reformy - a mě mrzí, že jste ji bohužel nečetl - je například právě toto, že systémově řešíme tento problém, abychom dokázali dobu mateřství a rodičovství ocenit u těchto lidí do jejich důchodového účtu tím, že se jim bude připisovat tato doba jako doba, kdy budou mít ten odvod započítaný z výše průměrné mzdy v tom daném roce v této zemi. Je to zásadní posun v tom, že náš návrh důchodové reformy staví tu důchodovou reformu také na podpoře a ocenění zásluh rodičovství jakožto klíčový krok k tomu, že průběžný systém je nastaven na tom, že tady musí být vždycky nějaká další generace, která svými odvody pomáhá financovat a platí vždycky z měsíce na měsíc důchody těch současných důchodců, tedy rodičů a prarodičů té dané produktivní generace.

Pak se také chci zmínit o podpoře, kterou jsme realizovali nejenom pro důchodce, ale i pro rodiny, pro zranitelné skupiny, v průběhu loňského roku. Připomínám, rodinám, rodičům jsme na konci srpna loňského roku vyplatili skoro 7 miliard korun v rámci podpory 5 000 korun pro rodinu a na každé dítě do jednoho milionu korun příjmů. Připomínám také to, že KDU-ČSL dlouhodobě stála za tím, aby se do našeho daňového systému zavedly daňové slevy a daňové bonusy na děti u pracujících rodičů. Je to unikátní nástroj, kterým se od nás inspirují v Rakousku. Včera jsem byl v Katovicích, paní ministryně říkala, že oni si tento systém od nás analyzují a přijde jim velmi dobrý a zvažují, že by i tyto prvky oni zavedli do svého systému, kdy podpora rodin není jenom záležitostí podpory přes sociální systém, ale že podpora rodin, především pracujících rodičů, funguje velmi efektivně právě i přes systém daňových slev a daňových bonusů. Jenom připomínám, byl to zase návrh KDU-ČSL v roce 2020, který přinesl to, že jsme zvýšili slevu na druhé, třetí a další dítě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP