(9.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Do módy přicházejí další akce, například marketingově vymazlený program Oprav dům po babičce - to je ten plošný, nový, 40 miliard. Nejlépe sosnou majetní. Nejlépe sosnou majetní. Jo, sosat, od slova sosat. Takže majetní budou sosat. Někteří majetní se přihlásili na Twitteru, že nebudou sosat, ti profesionální politici. Mohou pořídit nemovitost, zapsat trvalé bydliště někoho z rodiny a s přispěním státu zrenovovat či zbourat a zbrusu nový barák postavit díky lidovcům snažícím se za veřejné peníze očistit svůj štít upatlaný účastí v této vládě. Krásně se vyjímá také rozhodnutí Evropské unie dotovat na kontinentu pěstování muškátů a vánočních hvězd a zaštítit jej mediální kampaní. Proč ne třeba růže nebo tulipány? se ptá tady pan redaktor. Holt snaha napravit aktivismus maltské komisařky pro rovnost Dalliové toužící nahradit slovo Vánoce korektním slovem svátky něco stojí. Dotační dobrodružství nebují jen v Česku. To je o těch dotacích.

A teď čteme, vláda rozhodla a zase dává pobídky. Tady čteme: Firma Crytur dostala pobídku 240 milionů, firma Rockwool v Bohumíně 220 milionů. Tak asi tam je nějaká návratnost. Já nevím jaká. My jsme si to vymínili kdysi, to rozhodoval ministr, teď to rozhoduje vláda. Jak to je? Mě jen fascinuje to, že když vláda tak nesnáší ty pobídky a dotace, proč to tedy dělá? A znovu máme samozřejmě gigafactory. To si myslím, že má pachuť supertunelu. A znovu to zopakuju, ukažte od Volkswagenu závazný příslib, že tady postaví gigafactory. Když jde do Spojených států, kde dostane údajně miliardy dolarů... Žádná gigafactory podle toho, jak to vidím a čtu, nebude. Ne? Takže ukažte ten papír. Nebo jde jenom o to, že někdo tu na to certifikovanou letištní dráhu chce zbourat za 7,5 miliardy, tak jste si to schválili, nějaké kšefty zase. Potom tam vypadly ekologické zátěže, tam se kradlo ještě předtím, než jsem nastoupil na Ministerstvo financí. My jsme to snížili na čtvrtinu. Paní ministryně Černochová tady není, já jsem ji k tomu vyzval, když tedy teď máme smlouvu Spojenými státy, máte tam skvělé letiště. Kolik by stála taková dráha nová? No, balík peněz! Možná 15 miliard. A vy stále tady vykládáte, že chcete nějakou gigafactory v Líních. A kde máte papír od Volkswagenu? Co vám řekl Volkswagen? Volkswagen vám řekl, že elektroauta tady vyrábět nebude, že tady zůstanou jenom motory - spalovací motory. A pokud ti šílenci zelení, pokud tohle vlastně tak zůstane, no tak samozřejmě abychom se nedožili toho, že jeden den přijdou vagony, naloží ty roboty ze Škoda Auto Mladá Boleslav a žádná Škoda Auto tu nebude.

Takže znovu opakuji - dopady těch pobídek. Nexen Žatec. Se zeptejte českých podnikatelů, proč nemají lidi? Ano, český podnikatel, živnostník asi není schopen platit všem 50-60 000. A studenti, kteří absolvují průmyslovky, samozřejmě jdou do toho Nexenu, jsou tam za tou mašinou, tam tlačí nějaké ty knoflíky a padá ta pneumatika. Ano, ale to my jsme přece nechtěli. Ne, my chceme naše studenty pro naše firmy hlavně. Takže tady se zase jede gigafactory hlavně v Plzni, kde je stoprocentní... Tam nejsou lidi zkrátka. A jaké problémy to způsobuje... Jsem překvapen, že když pan premiér tak nenávidí dotace, že toto všechno dělá. Tak může šetřit. Může šetřit. To jsou ty dotace, ty pobídky.

Teď se chci věnovat šedé ekonomice. Tak to je úžasné. A všichni dobře víme, a jsem rád, že aspoň karlovarský festival teď přispěl k nějaké názorové vlně cash only. Velká debata - platební karty. Povinnost? Ne. Tady nejde o to, nikdo nenutí každého, aby platil platební kartou, to je každého dobrá vůle, že má platební kartu. A jestli platí nějaké poplatky, nebo neplatí, to je jeho problém. Ale zkrátka on by měl mít nárok platit kartou nějaké zboží. ODS, která proslula šedou ekonomikou a vlastně nikdy nerozlišovala černé a normální peníze, nebo jak to tehdy nazvali, tak zrušila EET jako vlajkovou loď. Je úplně směšné, když někdo zpochybňuje, že to přineslo nejdřív 5 miliard, potom 13, 14. Mohlo to přinést 20 miliard ročně. Každý přece ví, když někde něco kupujete, nebo nějakou službu, tak pokud nedostanete účtenku, a to ještě za nás bylo, že samozřejmě ono to bylo těžké postihnout všechno, ale přece jenom se nám povedlo snížit šedou ekonomiku z 18 % v roce 2013 na 10 % v roce 2021.

A teď tady byla debata v CNN Prima a tady říká jeden poslanec, že šedou ekonomiku nevyřešíme novým úřadem. No jasně, s tím souhlasím. Když si lidé nechávají něco udělat bez faktury, okrádají sami sebe, říká poslanec za STAN. To je dobrý. To je super. A teď tady je velká hláška, že EET byla podle nějaké expertky - to je ta paní, která tam údajně kšeftovala s těmi diplomy - poslouchejte dobře: EET byla podle této expertky východní cesta. Tak já jsem si myslel, že my už nejsme Východ a Západ, že jsme členy Evropské unie. A víte, proč jsem zavedl EET? Protože přišel za mnou pan Honek z Vítkovice Tours a řekl mi hele, v Chorvatsku mají Raču a tam jdeš na pláž a dostaneš i za zmrzlinu - o zmrzlině dneska nebudu mluvit, ale jsem slyšel, že ženy, které lízají zmrzlinu v Německu, pohoršují ilegální migranty, ale k tomu se ještě dostanu, k těm ilegálním migrantům, ne k té zmrzlině - tak říká, že to je východní cesta a že správná cesta je edukace. Edukace! Takže ano, tak můžeme to zkusit. Můžete edukovat podnikatele, kteří nechtějí vykazovat tržby. Nevím, jak by to dopadlo.

Část míst, kde se platilo kartou, mohlo být způsobeno tím, že obchodníci přišli na nějakou aplikaci. Juchelka říká tady, náš Juchelka, stínový ministr Aleš Juchelka, samozřejmě Aleš: Nebaví mě, když někdo řekne, že ten, kdo platí kartou, patří na Východ a ten, kdo hotově, na Západ. No výborně, tak to je jako ano. Tak já si myslím, že je to normální. A není to o té kartě, je to o tom vykazování tržby. A debata zase minule... Ta debata je úplně mimo. Lidi vůbec nechápou, o co jde. Vůbec nechápou. Ten, kdo nevykáže tržby, platí lidi v keši na ruku, ti nemají odvody, nemají důchody. A o tom to je. Ale evidentně ministru financí to nevadí. Této vládě to nevadí, že přicházíme o desítky miliard. A to je ta šedá ekonomika. To je o tom, že tady pracují nelegálně, načerno, tisíce lidí, možná statisíce, nevím, strašně moc. A to je taky věc, kde stát přichází o peníze. Takže tahle vláda šedou ekonomiku podporuje. Vlastně vláda říká, tak nemusíte nic vykazovat. Jsem zvědav, z čeho... Aby naši důchodci pochopili, proč nejsou ty peníze. Protože oni nechtějí, aby ty peníze... Ono to tak vypadá. Co tady ještě bylo? Takže to byl šok, že EET podle té expertky je východní cesta. Přitom je úplně normální, že všude dostanete účtenku. Ne? Všude. Tedy na Západě už to měli dřív. Já jsem to zavedl. Teď to zrušili. Přišli jsme o peníze. Ale evidentně této vládě to vůbec nevadí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP